Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΚΡΑΧ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ...




ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ





ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΘΑΦΤΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ kokkaliari@pegasus.gr "ΕΘΝΟΣ"
Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς τα Ταμεία απειλούνται από τα ελλείμματα, τις ανεξέλεγκτες δαπάνες και τη γήρανση του πληθυσμού. Είκοσι φορείς, που καλύπτουν περίπου οκτώ στους δέκα ασφαλισμένους, αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οικονομικά προβλήματα.
Με βάση τα στοιχεία, τη μάχη με τα ελλείμματα δίνουν αυτήν τη στιγμή επτά Ταμεία κύριας ασφάλισης, πέντε επικουρικά και οκτώ φορείς ασθενείας και πρόνοιας. Την ίδια στιγμή υπάρχουν Ταμεία που οι συνταξιούχοι ξεπερνούν πια τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα «επιβίωσης».
Χθες ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας κατέθεσε στη Βουλή τον κοινωνικό προϋπολογισμό 2007, όπου δίνεται μια σαφή εικόνα για την κρίση που μαστίζει το ασφαλιστικό. Ωστόσο στον προϋπολογισμό δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της κινητής περιουσίας και έτσι σκοτάδι καλύπτει την «τύχη» των ομολόγων.
Τρεις είναι οι κυριότερες αιτίες που απειλούν τα Ταμεία: τα ελλείμματα, η ανατροπή της σχέσης ασφαλισμένων προς συνταξιούχους και η ανεξέλεγκτη πορεία των δαπανών. Και στα τρία αυτά «καυτά» θέματα παρατηρείται φέτος επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών, επισπεύδοντας ουσιαστικά την κρίση του συστήματος.
Αρκεί να αναφερθεί πως τα μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο «κόκκινο», καθώς αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Είναι ενδεικτικό πως στο ΙΚΑ ο κλάδος ασθένειας εμφανίζει έλλειμμα 925,7 εκατομμυρίων ευρώ, από 881 εκατομμύρια πέρυσι.
Τη μάχη με τα ελλείμματα δίνει και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, (ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ) που όπως έχει γράψει το «Εθνος» προχωρά στη ρευστοποίηση ομολόγων αξλιας 65.000.000 € για να βρει χρήματα για τις συντάξεις των ασφαλισμένων.
Οσον αφορά τον ΟΓΑ, μέσα σε έναν χρόνο διπλασιάστηκε το έλλειμμα στον κλάδο κύριας ασφάλισης, ενώ οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει και ο κλάδος υγείας!
Στην κύρια ασφάλιση -εκτός από τα τρία μεγάλα Ταμεία- ελλείμματα εμφανίζουν ακόμη το ΤΑΠ-ΕΤΒΑ (κλάδος σύνταξης και επικουρικής ασφάλισης), το ταμείο συντάξεως και επικουρικής ασφάλισης προσωπικού γεωργικών και συνεταιριστικών οργανώσεων, το ΤΑΠ-ΟΤΕ (ειδικός λογαριασμός επικουρικής ασφάλισης) αλλά και το ταμείο πρόνοιας ξενοδόχων.
Η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά από την επιδείνωση της σχέσης ασφαλισμένων προς συνταξιούχους. Συγκεκριμένα σε κάθε συνταξιούχο αναλογούν 1,77 εργαζόμενοι στην κύρια ασφάλιση και 2,99 στην επικουρική ασφάλιση.
Μάλιστα σε τέσσερα Ταμεία κύριας ασφάλισης ο αριθμός των συνταξιούχων έχει ξεπεράσει αυτό των ασφαλισμένων. Πρόκειται για το Ταμείο συντάξεων προσωπικού ΗΣΑΠ (με την αναλογία να διαμορφώνεται στο 1:0,70), το ταμείο συντάξεων προσωπικούΤραπέζης της Ελλάδος (1:0,63), το ΤΑΠ-ΕΤΒΑ (1:0,40) και το ΤΑΠ-ΟΤΕ (1:0,85).
«Εκτόξευση»Εκτός ελέγχου είναι και οι δαπάνες των Ταμείων για παροχές ασθενείας, γεγονός που επιτείνει την οικονομική κρίση του ασφαλιστικού συστήματος. Τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη φτάνουν φέτος τα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 440 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε έναν χρόνο. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως οι συνολικές δαπάνες κοινωνικής προστασίας το 2007 είναι 47 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 43 δισεκατομμυρίων πέρυσι (είναι αυξημένες κατά 9,4%). Οι συγκεκριμένες δαπάνες αντιστοιχούν στο 22,64% του ΑΕΠ της χώρας.

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Φταίει η κυβέρνηση για την κρίση
Βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση του Ασφαλιστικού ρίχνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι συνδικαλιστές. Εντονη κριτική ασκείται και στο ότι δεν παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για την κινητή περιουσία, μεταξύ των οποίων και αυτά που αφορούν στα ομόλογα.
Η υπεύθυνη Απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, τονίζει πως «παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσιτουρίδης είχε δεσμευθεί πως, μέχρι το τέλος Μαϊου, θα καταθέσει τα στοιχεία για την κινητή περιουσία, που θα έριχναν φως και στην υπόθεση των ομολόγων, στο πλαίσιο του κοινωνικού προϋπολογισμού, δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο».
Παράλληλα αναφέρεται και στις δαπάνες υγείας που «τρέχουν ανεξέλεγκτα, εξαιτίας της πολιτικής στο φάρμακο, του παγώματος της μηχανογράφησης των δαπανών, των χαριστικών ρυθμίσεων σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.
Κανένα Ταμείο δεν έχει δαπάνες με αύξηση μικρότερη του 20%».
Από την πλευρά του το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού Δημήτρης Στρατούλης σημειώνει: οι φτωχοί, οι αποκλεισμένοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι το μόνο που έχουν να περιμένουν από τον κοινωνικό προϋπολογισμό είναι «προεκλογικά φύκια που τους παρουσιάζονται ως μεταξωτές κορδέλες».
Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, τονίζει πως «το οικονομικό και κοινωνικό έλλειμμα που καταγράφεται στην πτώση και υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων αποτελεί την απόδειξη για το πολιτικό έλλειμμα».
Στις εξελίξεις αναφέρεται και ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, Στάθης Ανέστης, σημειώνοντας πως «δυστυχώς διευρύνεται το κοινωνικό έλλειμμα και η κοινωνική ασφάλιση έχει πια μπει σε σοβαρά αρνητική πορεία».

Β. ΜΑΓΓΙΝΑΣ
Συνάντηση με διοικήσεις 6 τραπεζών-ΟΤΟΕΤο Ασφαλιστικό θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη ο υπουργός Απασχόλησης, Βασίλης Μαγγίνας, με τις διοικήσεις έξι τραπεζών και την ΟΤΟΕ. Στο «ραντεβού» θα μετάσχουν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι της Εθνικής, της Alpha Bank, της Εμπορικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Τράπεζα Αττικής και της Eurobank

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ