Τρίτη 10 Ιουλίου 2007

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΜΟΚ ... ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ



Βουνά σχηματίζουν στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας οι φάκελοι με τις αιτήσεις των πάσης φύσεως υποψήφιων επενδυτών για φωτοβολταϊκά πάρκα, οι οποίοι καταφτάνουν ακόμη και μέσα... σε βαλίτσες

Τρελός χορός αιτήσεων- με το βλέμμα στις επιδοτήσεις



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης gfid@dolnet.gr , Πηγή : TA NEA
▅ Βουνά σχηματίζουν στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας οι φάκελοι με τις αιτήσεις των πάσης φύσεως υποψήφιων επενδυτών για φωτοβολταϊκά πάρκα, οι οποίοι καταφτάνουν ακόμη και μέσα... σε βαλίτσες
Τη «χρυσοφόρο φλέβα» των φωτοβολταϊκών συστημάτων χτυπούν εταιρείες από όλους τους χώρους, ακόμη και από τομείς που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την ενέργεια, όπως γαλακτοβιομηχανίες, χαλυβουργικές ή και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.
Εταιρείες όπως η Εβροφάρμα από τον χώρο των γαλακτοκομικών, η Μπήτρος από τη μεταλλουργία, ο όμιλος Θεοχαράκη που δραστηριοποιείται στην εμπορία οχημάτων και η Αφοί Καράτζη που ασχολείται με τα ξενοδοχειακά και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, έχουν πάρει ή περιμένουν να πάρουν άδειες για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα.
Στο βάθος επιδοτήσεις
Πίσω από το προτόγνωρο αυτό ενδιαφέρον, βρίσκονται οι επιδοτήσεις που κυμαίνονται από 20% ώς 60% της επένδυσης και το εγγυημένο εισόδημα που δίνει ο τελευταίος νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με την εξασφαλισμένη αγορά του ρεύματος από τον ΔΕΣΜΗΕ. Οι χιλιάδες αιτήσεις που υποβάλλονται στα γραφεία των αρμόδιων οργανισμών (της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) προκαλούν πονοκέφαλο στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι πολλές από αυτές θα απορριφθούν. Ήδη ο συνολικός τους αριθμός έχει ξεπεράσει τον στόχο που έχει θέσει η χώρα ώς το 2020!
Πάνω από τον στόχο!
Στα γραφεία της ΡΑΕ, με βάση την τελευταία ενημέρωση για την Ηπειρωτική Ελλάδα (στοιχεία για τα νησιά δεν υπάρχουν ακόμη), έχουν κατατεθεί 2.600 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά συστήματα, συνολικής ισχύος 703,71 ΜW. Τα μεγαβάτ αυτά ξεπερνούν κατά σχεδόν 40% τον στόχο των 500 ΜW που έχει θέσει η χώρα μέχρι το 2020. Ο στόχος έχει τεθεί με βάση τις ανάγκες της χώρας, τις δυνατότητες του δικτύου της ΔΕΗ, αλλά και το κόστος που συνεπάγεται για τον κρατικό προϋπολογισμό η επιδότηση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου. Η παραγωγή ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά, προκειμένου η επένδυση να γίνει ελκυστική, αγοράζεται από τον ΔΕΣΜΗΕ περίπου 6 φορές ακριβότερα σε σχέση με το βασικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τους καταναλωτές. Σήμερα, η τιμή του ρεύματος που πληρώνει ο οικιακός καταναλωτής στη ΔΕΗ για τα πρώτα 800 ΚW είναι 0,07449 ευρώ/ΚWΗ, και η τιμή στην οποία έχει συμφωνηθεί να αγοράζει ο ΔΕΣΜΗΕ το ρεύμα που παράγουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα κυμαίνεται από 0,40 έως 0,45 ευρώ/ ΚWΗ (ανάλογα με το αν βρίσκεται στο ηπειρωτικό σύστημα ή σε μη διασυνδεδεμένο νησί).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αφού το κράτος είναι ένα χάος λογικό να γίνεται αυτό και με τα φωτοβολταικα

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ