Δευτέρα 30 Ιουλίου 2007

ΕΥΤΥΧΩΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΡΥΠΝΑ ...



ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΚΥΠΡΟ


ΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΟΥΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες για το Κυπριακό
«EΘΝΟΣ 30/7

Μηνύματα προς συγκεκριμένους αποδέκτες έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, από την Κύπρο, την οποία επισκέφθηκε για ν αποτίσει φόρο τιμής στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η κυπριακή πολιτεία για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του πρώτου Προέδρου της.

Ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το Σάββατο κατ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Τάσσο Παπαδόπουλο, ενώ χθες παρέστη τόσο στο εκκλησιαστικό, όσο και στο φιλολογικό μνημόσυνο για τον Μακάριο.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό, στα ευρωτουρκικά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπογράμμισε πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει αλλάξει τη δυναμική γύρω από το Κυπριακό, με το οποίο, όπως επεσήμανε, είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι αργά ή γρήγορα να ασχοληθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Υπέδειξε, συγχρόνως, πως «στην Κύπρο έχουμε κατοχή τμήματος του ευρωπαϊκού εδάφους και αξίζει να το θυμίζουμε».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης, ο Κ. Παπούλιας σημείωσε πως ο φόβος είναι κακός σύμβουλος για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης λύσης και τόνισε ότι ο Ελληνισμός στην Κύπρο έχει δικαίωμα να μην αποφασίζει για το μέλλον του με εκβιαστικό τρόπο. Ανέφερε επίσης πως η παρουσία του κατοχικού στρατού και το δικαίωμα επέμβασης είναι έννοιες ασύμβατες προς τη διεθνή νομιμότητα αλλά και προς την ευρωπαϊκή κοινή λογική.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να οδηγηθούν σε πλήρη εξομάλυνση χωρίς τη λύση του Κυπριακού.

«Αυτό μπορώ να το πω με απόλυτη επίγνωση», τόνισε, καθώς «το τραύμα του Κυπριακού» αφήνει το ειδικό του βάρος και στην ελληνική εξωτερική πολιτική και είναι καθοριστικό για την αδιάσπαστη συμπόρευση Αθήνας και Λευκωσίας.

Ο Ελληνας Πρόεδρος εμφανίστηκε να μη συμμερίζεται τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως δεν επενδύει πολλά στην κυβέρνηση Ερντογάν. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, σημείωσε, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το στρατιωτικό κατεστημένο. Θεωρεί, ταυτόχρονα, επισφαλείς τις προβλέψεις στην περίπτωση της Τουρκίας, για την οποία «ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για τον εξευρωπαϊσμό της».

Στο μνημόσυνοΟ Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη, χθες το πρωί, στο εκκλησιαστικό μνημόσυνο του Μακαρίου, το οποίο τελέστηκε στην Ιερά Μονή Κύκκου ύστερα από συνοδική θεία λειτουργία, της οποίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, ο οποίος χαρακτήρισε τον Μακάριο κορυφαία εκκλησιαστική, πολιτική και εθνική φυσιογνωμία, ενώ απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Παπούλια τον αποκάλεσε «εθνικό ηγέτη όλου του Ελληνισμού». Ακολούθως τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του Μακαρίου στο Θρονί και οι κ. Παπούλιας και Παπαδόπουλος κατέθεσαν δάφνινα στεφάνια.

Ενα ακόμη αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος Παπούλιας. Σε χαιρετισμό του στο φιλολογικό μνημόσυνο του Μακαρίου χθες βράδυ στη Λευκωσία, ο Ελληνας Πρόεδρος χαρακτήρισε «παραδοξότητα την οποία δεν πρόκειται να δεχθούμε» το γεγονός ότι η η Τουρκία επιδιώκει στρατηγικά να ενταχθεί στην ΕΕ και συγχρόνως επιμένει να διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο. Κάλεσε επίσης τους εταίρους μας να μην ανεχθούν την τουρκική παρανομία.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος ανέδειξε επίσης την ευρωπαϊκή πλέον διάσταση του Κυπριακού, υποδεικνύοντας πως κάθε περαιτέρω ανοχή της παρουσίας δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο, είναι «μια χαίνουσα πληγή» για το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Παρά την ανωτέρω τοποθέτηση ο κ. Παυλόπουλος μετέχει σε μία κυβέρνηση που επιμελώς αποσιωπά το θέμα όταν καλείται να τοποθετηθεί ενώπιον θεσμικών διαθνών οργανισμών και του Ευρωπαϊκου Κοπινοβουλίου και ανέχεται τις προκλήσεις των Τούρκων

Για ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος της Ελληνμικής Δημοκρατίας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και υπέδειξε τις θέσεις της Ελληνικής Εξωτερεικής Πολιτικής, καλύπτωντας και πάλι επιτυχώς το πολιτικό κενό που δημιουργούν οι ανεκδιήγητες θέσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, της Υπουργού των Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, του Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του επίδοξου πρψωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, οι οποίοι υποστηρίζουν "άνευ όρων" τα τουρκικά συμφέροντα στους κόλπους της Ευρωπαϊκης Ένωσης, στηρίζοντας απροκάλυπτα την αμερικανική εξωτερική πολιτική που θέλει πάσει θυσία την Τουρκία , πλήρες μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης.

Εξ' ου και η φράση κλισέ που χρησιμοποιούν όλοι τους παπαγαλιστί " Η Ελλάδα στηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ..."

Τελικά αν και ο Κάρολος Παπούλιας βαρύνεται που προσυπέγραψε την "άρση του εμπολέμου κατά της Αλβανίας" ως υπουργός εξωτερικών του Ανδρέα Παπανδρέου, μας εκλπήσει ευχάριστα ως Πρόερδος της Δημοκρατίας και είναι απο τις ελάχιστες σωστές επιλογές του κ. Καραμανλή στην μέχρι σήμερα πορεία του ως πρωθυπουργού της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ