Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΟΥΝΕ ...



Μητσοτάκης: Καθαρό ΝΑΙ πρέπει να αποφασίσει η Αθήνα στο σχέδιο Ανάν
Τε 14/4/2004 .


Επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται καλόν είναι να θυμόμαστε μερικά ακραία περιστατικά.

Συνέντευξη στον Κώστα Καλλίτση, στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ, έδωσε χτες ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης .
Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις ενός ΟΧΙ, λέει την άποψή του για την απόφαση που πρέπει να λάβει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που θα συγκλιθεί την Πέμπτη. Μιλά για τα λάθη και τις παράληψεις και καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς να πουν ένα καθαρό ΝΑΙ.Η συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού έχει ως εξής:
"Κύριε πρόεδρε, με τη βαθιά γνώση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και την εμπειρία σας από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, τι πιστεύετε ότι πρέπει να προσέξουν οι πολιτικοί αρχηγοί στο αυριανό συμβούλιό τους;

M: Θα ήθελα, πρώτα, να σας πω ότι ο θεσμός του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι επιτυχημένος θεσμός, αν και υπάρχει διαδεδομένη η αντίθετη άποψη. Λειτούργησε στην περίοδο της δικής μας κυβέρνησης υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή με επιτυχία και διαφάνεια. Στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών -κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό- πετύχαμε ομοφωνία και πραγματικά εθνική πολιτική σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Κατόρθωσα εγώ να πείσω τον Ανδρέα Παπανδρέου για την ανάγκη διαλόγου και προσπαθείας βελτιώσεως των σχέσεών μας. Και αν αποτύχαμε στο Σκοπιανό, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έγινε η νέα συνεδρίαση η οποία είχε ρητώς προσυμφωνηθεί και στην οποία εγώ θα παρουσίαζα τα αρνητικά αποτελέσματα της προσπάθειας, ώστε να απελευθερωθεί η εξωτερική μας πολιτική και να ακολουθήσει τη μεσαία οδό στο πρόβλημα του ονόματος.
Κατά συνέπεια, μόνο καλό μπορεί να προέλθει από τη συνεδρίαση του συμβουλίου των αρχηγών.

> Εχω την εντύπωση πως είναι διάχυτη η ανησυχία μήπως η αυριανή συνεδρίασή του καταλήξει σε ένα απλό ευχολόγιο...

Μ : Πολύ φοβούμαι ότι θα συμβεί αυτό, ακριβώς, που λέτε. Διότι το σχέδιο Ανάν, στην Κύπρο έχει λάβει μια πολύ άσχημη εξέλιξη και προδιαγράφεται με πολύ μεγάλη πιθανότητα η επιτυχία του «όχι». Μεσαία απόφαση Φοβούμαι, λοιπόν, ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν θα έχει το πολιτικό θάρρος να πάρει μια απόφαση η οποία θα ερχόταν σε προφανή αντίθεση με τη διαφαινόμενη θέληση του κυπριακού λαού. Αναμένω, συνεπώς, ότι από το Συμβούλιο θα βγει μια «μεσαία» απόφαση, η οποία δεν θα είναι ούτε «ναι» ούτε «όχι».

> Εάν υπάρξει μια καθαρή απόφαση, εκτιμάτε ότι αυτή θα μπορέσει να επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ελληνοκυπριακή πλευρά;

M: Τώρα, πλέον, είναι αργά. Χάθηκε χρόνος. Ο χρόνος που θα ελάμβαναν θέση τα πολιτικά κόμματα και ο χρόνος σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, είχε τεράστια σημασία. Βέβαιον, όμως, είναι ότι μια καθαρή απόφαση θα διευκόλυνε την εξωτερική μας πολιτική. Διότι η Ελλάδα θα μπορούσε με περισσότερη άνεση να απαγκιστρωθεί από τα «όχι» και τα αρνητικά που θα ακολουθήσουν σε Ελλάδα και Κύπρο. Πολύ περισσότερο όταν το «όχι» θα συνοδεύεται από το «ναι» των Τουρκοκυπρίων που φαίνεται ως πιθανό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

> Λέτε ότι θα έπρεπε -καταλαβαίνω- όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να είχαν τοποθετηθεί έγκαιρα, πριν από το διάγγελμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και δεν πρέπει να αρκεστούμε σε κάποια δήλωση συμπαράστασης στις αποφάσεις της Λευκωσίας...

M: Δεν μπορούμε να λέμε ότι, απλώς, θα αποδεχθούμε και θα συμπορευθούμε με την οποιαδήποτε απόφαση λάβει ο κυπριακός λαός.

>Φοβάστε ότι το «όχι» θα επηρεάσει και την ελληνική εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας;

M: Δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, πολιτική προσέγγισης, συνεννόησης και στήριξης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της. Μου έκανε εντύπωση ότι και ο ίδιος ο κύριος Τάσσος Παπαδόπουλος, στο ακραίο κατά τα άλλα διάγγελμά του, είπε πως ούτε η Κύπρος θα επιχειρήσει να παρεμποδίσει την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση...

> Πάντως, κύριε πρόεδρε, είναι δύσκολο να αποκλειστεί μια επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων...

M: Να καταλήξω: Ωστόσο, όσον και αν λέμε ότι θα ξεχωρίσουμε την ελληνική εξωτερική πολιτική από όσα θα συμβούν στην Κύπρο, τελικώς αυτή θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο και, μάλιστα, θα επηρεαστεί σημαντικά. Αυτό διδάσκει μια μακρά και οδυνηρή εμπειρία, εμπειρία μισού αιώνα.

> Διαβλέπετε επιδείνωση των σχέσεων της Αθήνας και της Λευκωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ;

M :
Σίγουρα η σχέση της Λευκωσίας, κατά πρώτο λόγο, θα χειροτερέψει και με τις ΗΠΑ και με τα Ηνωμένα Έθνη και με την Ενωμένη Ευρώπη και με ολόκληρο τον κόσμο. Θα βρεθεί απομονωμένη. Δύσκολη θέσηΕνώ μέχρι τώρα το μεγάλο μας όπλο για το Κυπριακό ήταν να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τώρα θα είμαστε υποχρεωμένοι να εξηγήσουμε γιατί οι θέσεις των Ηνωμένων Εθνών δεν γίνονται δεκτές από εμάς. Θα βρεθούμε στη δύσκολη θέση στην οποία μέχρι σήμερα βρίσκεται η Τουρκία. Θα υπάρξει πλήρης αντιστροφή των ρόλων.

> Μήπως, όμως, κύριε πρόεδρε, είναι καλύτερα έτσι; Έχω υπόψη μου τη δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis που δημοσίευσε η «Ημερησία», από την οποία προκύπτει ότι το 44,6% των Ελληνοκυπρίων προτιμά την οριστική διχοτόμηση.

M: Ήμουν και είμαι ο μόνος Ελλην πολιτικός, ο οποίος μίλησε καθαρά γι’ αυτό. Θέλω όμως να υπενθυμίσω πως η πολιτική της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ήταν μια πολιτική υπέρ της οποίας με πάθος επέμεναν όλοι οι Κύπριοι. Είναι προφανές πως άλλα έλεγαν και άλλα εννοούσαν πολλοί εξ αυτών. Είναι προφανές πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει διαφωνία αρχής και όχι απλώς με τις συγκεκριμένες διατάξεις του σχεδίου Ανάν. Και βέβαια εύλογα γεννάται το ερώτημα, γιατί πήγε στη Λουκέρνη. Γιατί εκ των υστέρων έκανε ό,τι μπορούσε για να τορπιλίσει μια λύση! Θα μπορούσε, ασφαλώς, να είναι η διχοτόμηση μια λύση, αλλά μια συμφωνημένη διχοτόμηση, η οποία θα λάβει υπόψη της το εδαφικό στα πλαίσια μιας συνομοσπονδίας. Να θυμίσω, όμως, ότι οι Κύπριοι δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν για συνομοσπονδία, για λειτουργία δύο χωριστών κρατών. Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει τελικά όλοι -και στην Κύπρο και στην Ελλάδα- να μιλήσουμε με ειλικρίνεια.
Εάν πράγματι δεν θέλουμε πλέον την επίλυση του Κυπριακού με βάση τη διζωνική ομοσπονδία και το ενιαίο κράτος, ας την εγκαταλείψουμε, όπως παλαιότερα εγκαταλείψαμε την Ένωση, και ας προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα. Θα είναι όμως καταστροφικό να οδηγηθούν τα πράγματα προς μια διχοτόμηση την οποία θα επιβάλουν οι Τούρκοι με τη σταδιακή αναγνώριση του ψευδοκράτους, με το εδαφικό να μην λύεται και να δημιουργείται ένα κρατίδιο το οποίον πράγματι μπορεί από πολλές πλευρές να απειλήσει την ελληνική Κυπριακή Δημοκρατία.

> Κύριε πρόεδρε, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει αυτή την ώρα, όπως δυστυχώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα;

M: Δεν πρέπει να σταυρώσουμε τα χέρια. Πιστεύω ακράδαντα ότι η θέση της Ελλάδας πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Υπέρ του «ναι».
Εγώ, προσωπικά, εισηγήθηκα στον πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό, ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ακολουθήσει αυτή τη γραμμή. Όχι διότι έχω ελπίδες ότι μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αλλά διότι θέλω η Ελλάς να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια χειρισμών στο μέλλον. Για να μπορεί έτσι να βοηθήσει και την Κύπρο. Και επιμένω σε αυτό, διότι τίποτα στον κόσμο δεν είναι μη αναστρέψιμο. Ουδείς μπορεί να προβλέψει το μέλλον με βεβαιότητα. Είμαστε υποχρεωμένοι, ακόμα και αν οι Κύπριοι διαπράξουν το μεγάλο λάθος, να τους υποστηρίξουμε στη συνέχεια. Πιθανώς, εάν η Τουρκία πετύχει μέχρι τέλος του έτους να πάρει την ποθητή ημερομηνία ενάρξεως των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ατμόσφαιρα να επιτρέψει να επανέλθουμε. Όχι για να βελτιώσουμε το σχέδιο Ανάν, αλλά με την ελπίδα να κρατήσουμε τουλάχιστον αυτό που ήδη έχει επιτευχθεί. Οι σχέσεις μας με τη Λευκωσία

>Συμμερίζεστε την εκτίμηση ορισμένων ότι υπάρχει κίνδυνος ρήγματος μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας;

Μ : Εγώ που έχω ζήσει τα 50 χρόνια του Κυπριακού πρέπει να σας πω πως δεν υπήρχε πάντοτε πλήρης εναρμόνιση της πολιτικής μας με εκείνη των Κυπρίων.
Η κυπριακή και ελλαδική πολιτική πολλές φορές υπήρξαν ασύμπτωτες. Δεν ήταν καταστροφικό. Ούτε είναι κάτι το οποίο πρέπει εξ ορισμού να αποκλείεται. Ούτε οποιοσδήποτε Ελλην πολιτικός ηγέτης, πρέπει να δέχεται εξ ορισμού ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τα όποια τυχόν σφάλματα κάνουν οι Κύπριοι, όπως φυσικά ισχύει και το αντίστροφο. Σας υπενθυμίζω ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου, της Ενώσεως Κέντρου, είχε διακηρύξει το δόγμα ότι η Αθήνα είναι η μητρόπολη του ελληνισμού και αυτή αποφασίζει για την Κύπρο. Δεν πρέπει να πάμε εκεί. Αλλά ότι μπορούμε να έχουμε μια πολιτική «κεχωρισμένη» από την πολιτική της κυπριακής ηγεσίας, είναι κάτι που ουδείς μπορεί να αποκλείσει."
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ



ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ κατα ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ:


Ο Πρόεδρος της Βουλή Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε θλίψη για τις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας, επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωσταντίνου Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι η ώρα που γίνονται είναι το λιγότερο ατυχής. Ο κύριος Χριστόφιας είπε πως όταν αγωνιζόμαστε οι ξένοι να σεβαστούν την ετυμηγορία του κυπριακού λαού, θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να τη σεβόμαστε προσεκτικοί όταν κάμνουμε τέτοιες εκτιμήσεις. Ο κύριος Χριστόφιας είπε ότι είναι λίγο αδόκιμο, όταν ακούεται από εξέχοντες παράγοντες της πολιτικής ζωής της Ελλάδας η δήλωση ότι η Κύπρος μπορεί να παρασύρει την Ελλάδα και τον Ελληνισμό σε νέες περιπέτειες.


MHTΣΟΤΑΚΗΣ ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ :


Ο Επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλώντας χθες βράδυ στον τυηλεοπτικό σταθμό Αλφα Ελλάδος υποστήριξε ότι η Κύπρος οδηγήθηκε σε απομόνωση μετά το δημοψήφισμα και κινδυνεύει να παρασύρει και τον Ελληνισμό γενικότερα.


Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέκρινε έντονα τον πρόεδρο Παπαδόπουλο υποστηρίζοντας ότι έχει ξεφύγει από κάθε όριο, επιτίθεται ανοικτά και κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Εθνη.


Διερωτήθηκε επίσης εάν ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δε βλέπει, την τραγική, κατά την έκφρασή του, απομόνωση της Κύπρου, ενώ νομίζει, όπως είπε, ότι έχει μόνος του περιθώρια.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χρέος να συζητήσει εκ βαθέων το πρόβλημα με την Κύπρο, και επιτέλους η Κύπρος να πει τι θέλει και τι δεν θέλει.


Ο ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ και οι ΠΑΝΥΓΗΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ


Αθήνα, 1 Απριλίου 2004 (20:53 UTC+2)


Ώρα ευθύνης για Κύπρο και Ελλάδα, σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα, του οποίου άρχισε η αντίστροφη μέτρηση μέχρι τις 24 Απριλίου που θα διεξαχθούν τα κρίσιμα δημοψηφίσματα μεταξύ των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων σχετικά με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν.
Έχοντας συναίσθηση των κρίσιμων στιγμών που διέρχεται ο ελληνισμός στο μεγάλο αυτό εθνικό θέμα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί της Παρασκευής. Ο κ Καραμανλής άσκησε το δικαίωμα που του παρέχεται από τον κανονισμό της Βουλής και συγκεκριμένα από το άρθρο 142Α, και απέστειλε την σχετική επιστολή το πρωί προς την πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη . Η κα Μπενάκη είχε στη συνέχεια επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς και καθόρισε την ώρα της συνεδρίασης.
Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, επισκέφθηκε το μεσημέρι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στη Λουκέρνη της Ελβετίας με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.


"Συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να τον ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Οπως είναι γνωστό στη Λουκέρνη, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Κύπρου και την κυπριακή ηγεσία, επιδιώξαμε την κατά το δυνατό βελτίωση στοιχείων του σχεδίου Ανάν. Η τελική κρίση ανήκει στον κυπριακό λαό", δήλωσε ο κ. Καραμανλής κατά την έξοδο του από το προεδρικό μέγαρο.


Το ενδιαφέρον του για την εξεύρεση λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, καθώς και την ικανοποίησή του για τη συνεργασία στα επίπεδα της τρομοκρατίας επανέλαβε και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κώστα Καραμανλή το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η τύχη του σχεδίου Ανάν θα κριθεί τελικά στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στη Λουκέρνη. Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου επιστρέφει την Πέμπτη από την Ελβετία και τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, το ΑΚΕΛ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αν και διατυπώνουν προβληματισμούς, αποφεύγουν να τοποθετηθούν πριν μελετήσουν το νέο σχέδιο Ανάν και εκτιμήσουν τις επιπτώσεις από το ναι ή το όχι.
Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι το τελικό κείμενο πρέπει να μελετηθεί με νηφαλιότητα και ψυχραιμία και με γνώμονα πάντα τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του και αφού συνυπολογιστούν όλες οι παράμετροι της υπόθεσης.

Ο κ. Χριστόφιας μίλησε για προειλημμένες δεσμεύσεις ξένων δυνάμεων να εξυπηρετήσουν την Τουρκία και την ευρωπαϊκή της προοπτική για αυτό και οι θέσεις μας ήταν, όπως είπε, φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Κατά του σχεδίου τάχθηκε ο Ραούφ Ντενκτάς όπως μετέδωσε το τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ.


Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέφερε ότι όλοι στην Ελλάδα και την Κύπρο πρέπει να δουν τώρα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα το σχέδιο και έκανε λόγο για ισορροπημένο κείμενο που μας δίνει πολλά. !!!


Την εκτίμηση ότι αν απορριφθεί αυτό το σχέδιο θα υπάρξουν προβλήματα, έκανε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υφιπουργός Εξωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης
. Ανέφερε ωστόσο ότι στη Λουκέρνη υπήρξε πλήρης αντιστροφή της όλης κατάστασης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος της Κύπρου ο κ. Ανάν έχει επιφέρει 10 συνολικά αλλαγές στο τελικό σχέδιο. Σε όλες τις ελληνοκυπριακές εφημερίδες επισημαίνεται ότι το λόγο έχει τώρα ο λαός και δίνεται έμφαση στους πανηγυρισμούς της τουρκικής πλευράς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ