Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

ΣΠΑΕΙ Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ


Μείωση της διαφοράς που χωρίζει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έδειξαν τρεις νέες δημοσκοπήσεις που ήρθαν στη δημοσιότητα χθες। Η GΡΟ (Μega) περιόρισε τη διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων στο 1,2%, η Μetron Αnalysis (Αntenna) στο 1,6% και η εταιρεία Αlco (Αlter) στο 0,7%- διαφορές πάντοτε στο όριο του στατιστικού λάθους.
Oι τρεις μετρήσεις ήταν τηλεφωνικές και διενεργήθηκαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, γι΄ αυτό και εμπεριείχαν ερωτήματα σε σχέση με την αντιμετώπισή τους.
Ισχνή αυτοδυναμία
Στο σύνολό τους έδειξαν ότι η νέα Βουλή που θα σχηματιστεί θα είναι πεντακομματική, όπως και ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου θα έχει ισχνή αυτοδυναμία. Από τη δημοσκόπηση της GΡΟ- η αμέσως προηγούμενη μέτρησή της έδειχνε τη διαφορά Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ στο 1,6% - προκύπτει ότι οι πολίτες δεν συμμερίζονται (64,3%) την άποψη της κυβέρνησης πως η τραγωδία οφείλεται σε ασύμμετρες απειλές. Μάλιστα ως κυριότερο αίτιο για την έκταση της καταστροφής, σε ποσοστό 41,3%, θεωρούν την έλλειψη συντονισμού από το κράτος. Ομοίως η Μetron Αnalysis- 1,5% η διαφορά στην αμέσως προηγούμενη μέτρησή της- έδειξε ότι 57% των πολιτών θεωρεί πως η πρωτοφανής έκταση των πυρκαγιών δεν οφείλεται σε οργανωμένο σχέδιο. Ωστόσο, 70,4% πιστεύει ότι για την καταστροφή υπάρχουν σαφέστατα πολιτικές ευθύνες, οι οποίες επιπλέον αποδίδονται από το 49,3% στην κυβέρνηση της Ν.Δ.
Κυβέρνηση συνεργασίας
Η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει την αίσθηση των πολιτών ότι οι φωτιές θα επηρεάσουν (72,2%) το εκλογικό αποτέλεσμα, κυρίως προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των μικρότερων κομμάτων και της αύξησης του ποσοστού της αποχής. Εντύπωση προκαλεί το εύρημα σε σχέση με το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας της επόμενης κυβέρνησης. Το 49,8%- δηλαδή ένας στους δύο ψηφοφόρους- επιθυμεί μετά την 16η Σεπτεμβρίου να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ για αυτοδύναμη κυβέρνηση μιλάει το 43,6%.
Χαμηλές συσπειρώσεις
Η Μetron Αnalysis «δείχνει» χαμηλές συσπειρώσεις ψηφοφόρων γύρω από τα δύο μεγάλα κόμματα (70,9% Ν.Δ. και 71,5% ΠΑΣΟΚ) και συγχρόνως διαρροές από την κυβερνητική παράταξη προς την αξιωματική αντιπολίτευση στο 5% και αντιστρόφως στο 3,5%. Στα ενδιαφέροντα ευρήματα της δημοσκόπησης της GΡΟ καταγράφονται και οι απαντήσεις σε σχέση με τον καταλληλότερο για την πρωθυπουργία. Η διαφορά μεταξύ των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου περιορίζεται στις 10,1 μονάδες, ενώ τον Μάιο του 2007 βρισκόταν στο 16,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ