Εξαγγελίες για το ασφαλιστικό ακούσαμε από τον κ. Καραμανλή , όμως επιμελλώς αποφεύγει ο πρωθυπουργός να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Αναλυτή, το οποίο περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας.
Ο κ. Καραμανλής δεν έκανε καμιά αναφορά για τα 4 δισ. ευρώ τον χρόνο που χάνονται στα ασφαλιστικά ταμεία από την εισφοροδιαφυγή, τα 8 δισ. ευρώ για τα χρέη του Δημοσίου στα Ταμεία και τα 3,2 δισ. ευρώ για τα χρέη των ιδιωτών ενώ όζει το θέμα των ομολόγων με τα «σκάνδαλα καταλήστευσης των Ταμείων με την κυβέρνηση να συνεχίζει να καλύπτει αυτήν την υπόθεση».
Άμεση ήταν όμως η αντίδραση του πρόεδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο που δήλωσε «ακούσαμε τις εξαγγελίες για το ασφαλιστικό, τις είχαμε ακούσει βέβαια ξανά κατά την προεκλογική περίοδο το 2004. Επουσιώδεις οι διαφοροποιήσεις. Ομως στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν το σύστημα αφέθηκε στην τύχη του και έτσι έχουμε σημάδια κατάρρευσης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν χρειάζονται καινούργιοι πόροι και φόροι για το ασφαλιστικό. Αυτοί θα δοθούν από την ανάπτυξη! Αυτές είναι γενικολογίες που αν τις αφήσουμε να εξελιχθούν στην τύχη τους, κάποια στιγμή θα μας πουν ότι το σύστημα δεν έχει περιθώρια πόρων και έτσι θα βρεθεί άλλοθι, ώστε να επιδράμουν επί των ορίων ηλικίας και του ύψους των συντάξεων».
Για «επαναλαμβανόμενες και ανέξοδες υποσχέσεις» μιλησε και ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης, που εστιάζει την κριτική του σε δύο σημεία των εξαγγελιών του πρωθυπουργού:
-Την άρνηση να δεσμευτεί ότι θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί η χρηματοδότηση του συστήματος. -Την προώθηση του τρίτου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή των επαγγελματικών ταμείων.
Εν ολίγοις η σιωπή αντικαθίσταται με γενικολογίες, ώστε να επαναπαυτούν οι εργαζόμενοι και στην πράξη μετα τις εξαγγελίες του ΚΛαραμανλή «Ούτε η επαρκής χρηματοδότηση διασφαλίζεται ούτε η αναπλήρωση των καταληστευθέντων αποθεματικών, ενώ για τα όρια ηλικίας δεν υπάρχει δέσμευση για να μην καταργηθεί το καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης».
ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ «Χρεωμένη» κατά 87.000 ευρώ είναι κάθε τετραμελής ελληνική οικογένεια, ενώ την ίδια στιγμή η πλειονότητα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα καλείται να τα... βγάλει πέρα με μηνιαίες αποδοχές από 500 έως 1.000 ευρώ.
Και ενώ το δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 245 δισεκατομμύρια ευρώ (από εκεί προκύπτουν και οι 87.000 ευρώ ανά οικογένεια), οι εισοδηματικές ανισότητες παραμένουν στη χώρα μας αγεφύρωτες.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως το εισόδημα των 20% περισσότερο εύπορων Ελλήνων είναι εξαπλάσιο από το εισόδημα του 20% των λιγότερο εύπορων Ελλήνων. Οι όποιοι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας δεν έχουν αντίκτυπο στο εισόδημα του απλού έλληνα πολίτη. Δεν είναι τυχαίο πως τα συνδικάτα μιλούν για «πληθωρισμό κερδών και όχι πληθωρισμό μισθών».
Αναλυτικά σύμφωνα με επιστολή που έστειλε χθες η ΓΣΕΕ στους πολιτικούς αρχηγούς:
Δύο στους τρεις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα έχουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές που κυμαίνονται από 501 έως 1.000 ευρώ. Πάνω από το 50% των μισθωτών του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχει καθαρό μηνιαίο εισόδημα από 1.001 έως 1.500 ευρώ.
Η αύξηση της εγχώριας ζήτησης στην οποία βασίστηκε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κατά την περίοδο 1996- 2007 πιθανότατα να επιβραδυνθεί κατά τα επόμενα έτη, καθώς ο ρυθμός αύξησης της πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά σταδιακά θα μειώνεται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προοπτική της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου.
Δηλαδή η όποια ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας όλα τα προηγούμενα χρόνια στηρίχθηκε στην ευκολία με την οποία δανειοδοτούσε το Τραπεζικό Σύστημα τα ελληνικά νοικοκυριά, με στεγαστικά μέχρι εοτροδάνεια και δάνεια διακοπών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου