Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ






ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
Σέρνεται» από τους άλλους η Ντόρα!
Μεγάλη συγκέντρωση του Σαμαρά στις Σέρρες

Με το φάντασμα του διχασμού να πλανάται πάνω από τη Ρηγίλλης
η Ν. Δημοκρατία μπαίνει στην τελική ευθεία για την εκλογή νέου αρχηγού, ενώ η κατάσταση στη βάση εξακολουθεί να παραμένει ρευστή και συγκεχυμένη. Η καθυστέρηση που σημειώνεται στην οριστικοποίηση των διαδικασιών προκαλεί διαλυτικά φαινόμενα και κομματικοί παράγοντες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους ως προς τον συνολικό αριθμό όσων θα προσέλθουν τελικά στις κάλπες.

Η Ντ. Μπακογιάννη εμφανίζεται αγχωμένη, δίχως στρατηγική και δείχνει να «σέρνεται» πίσω από τις εξελίξεις, ενώ φαίνεται να έχει χάσει τον «αέρα νίκης» των πρώτων ημερών. Ξεκίνησε ζητώντας η εκλογή του νέου αρχηγού να γίνει από το συνέδριο, υποχρεώθηκε να συμφωνήσει με την πρόταση αυτό να γίνει με ανοιχτές διαδικασίες και κατέληξε να αποδεχθεί εκ των προτέρων όποια απόφαση πάρει η Κεντρική Επιτροπή (που συνεδρίασε χθες)! Η τέως υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να παρουσιάσει την υποχωρητική αυτή στάση της ως κίνηση μεγαλοψυχίας, αλλά είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στο επιτελείο της. Εκτός του ότι είναι αναγκασμένοι κάθε εβδομάδα να αναθεωρούν τα σχέδιά τους, επιπλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα σταθερά διευρυνόμενο εκλογικό σώμα, τη σύνθεση του οποίου κανείς δεν γνωρίζει και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Πόσω μάλλον που εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- εξ αυτών που θα πάρουν μέρος στη διαδικασία θα εγγραφούν στους καταλόγους λίγο πριν προσέλθουν στις κάλπες, θα είναι δηλαδή ψηφοφόροι της τελευταίας στιγμής. Κατά συνέπεια, ο μηχανισμός της κ. Μπακογιάννη δεν θα έχει τον χρόνο να επηρεάσει την απόφασή τους.

Στο μεταξύ, πληροφορίες από κομματικά στελέχη αναφέρουν ότι οι περιοδείες της στην περιφέρεια δεν έχουν μέχρι τώρα τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, μεγαλύτερες φαίνεται να είναι οι δυσκολίες στη Β. Ελλάδα. Μάλιστα η συγκέντρωσή της στη Θεσσαλονίκη υστερούσε κατά πολύ σε πλήθος και σε πάθος από την αντίστοιχη του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος έχει εκεί ισχυρό ρεύμα. Το κλίμα αυτό δεν είναι άσχετο με τις... διαλλακτικές θέσεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει η κ. Μπακογιάννη για το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων. Αίσθηση προκάλεσε και η συμμετοχή του κόσμου κατά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στις Σέρρες, την πατρίδα του Κ. Καραμανλή, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μήνυμα προς την ευρύτερη ομάδα των λεγόμενων Καραμανλικών. Πλην του Αχ. Καραμανλή, στην ομιλία παρόντες ήσαν, λέγεται, και στελέχη που περιλαμβάνονταν στη λίστα με τους 1.000 υποστηρικτές της που παρουσίασε προ ημερών η κ. Μπακογιάννη.
Αντίθετα με ορισμένους, μεμονωμένους και «θερμόαιμους», υποστηρικτές της όπως π.χ. ο Γ. Γιακουμάτος που... προβλέπει νίκη και αυτοδυναμία από τον πρώτο γύρο, οι στενοί συνεργάτες της, προφανώς και η ίδια, δείχνουν να έχουν συμβιβαστεί με την προοπτική ότι η μάχη θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, όπου το τοπίο δεν θα είναι ιδιαίτερα φιλόξενο για την κ. Μπακογιάννη, καθώς οι ψηφοφόροι τόσο του κ. Αβραμόπουλου, όσο και -κυρίως- του κ. Ψωμιάδη είναι πιο κοντά στις απόψεις και τις θέσεις του κ. Σαμαρά. Για τον λόγο αυτό και ο στόχος της κ. Μπακογιάννη είναι στον πρώτο γύρο να επιτύχει όχι μόνο ένα καθαρό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου της, αλλά και ένα ποσοστό που να δημιουργεί «αέρα νίκης». Στόχος που αυτή τη στιγμή φαντάζει ανέφικτος, εφόσον βέβαια στην αφετηρία για την κούρσα πάρουν θέση τέσσερις υποψήφιοι και δεν έχει αποχωρήσει νωρίτερα ένας εξ αυτών. Από την άλλη, οι κινήσεις της των πρώτων ημερών θεωρήθηκαν αλαζονικές και ενόχλησαν ένα τμήμα στελεχών και ψηφοφόρων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δ. Αβραμόπουλος, αν δεν περάσει στον δεύτερο γύρο, δεν προτίθεται να εκφράσει δημόσια τη στήριξή του σε συγκεκριμένο υποψήφιο, ενώ είναι άγνωστο ποια στάση θα τηρήσει ο Π. Ψωμιάδης. Παράλληλα, τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη αποφεύγουν να εκδηλώσουν τις προτιμήσεις τους, κάτι που προφανώς επιθυμούν να κάνουν παραμονές των εκλογών ή στη διάρκεια του συνεδρίου. Ειδικώς ο Άρ. Σπηλιωτόπουλος επισημαίνει ότι η στάση του θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει καθένας από τους υποψήφιους αρχηγούς.
Στο μεταξύ, το κλίμα που επικρατεί στη βάση, οργανωμένη και μη, της παράταξης είναι απογοητευτικό, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων αδιαφορεί για όσα συμβαίνουν και δηλώνει ότι δεν προτίθεται να προσέλθει στην εκλογική διαδικασία. Στη Ρηγίλλης εκφράζουν την ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί όσο προσεγγίζουμε την ημέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες και ότι ένας μεγάλος αριθμός θα προσέλθει να ψηφίσει, διότι σε διαφορετική περίπτωση «η διαδικασία θα εξελιχθεί σε μπούμερανγκ».

Αποφεύγουν ωστόσο επιμελώς και για ευνόητους λόγους να θέσουν ως στόχο συγκεκριμένο αριθμό. Έντονες είναι οι ανησυχίες και για το κλίμα πόλωσης που ενδέχεται να διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες της εκλογικής διαδικασίας και κυρίως μεταξύ πρώτου και δεύτερου, με αρκετούς να εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο ακόμη και διάσπασης. Για τον λόγο αυτό όλο και περισσότερα στελέχη πλέον επισημαίνουν την ανάγκη οι υποψήφιοι να δεσμευτούν εκ των προτέρων ότι θα αποδεχθούν το τελικό αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι αυτό. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκβαση των πραγμάτων όταν θα έχει προηγηθεί το συνέδριο, όπου θα συζητηθούν -μεταξύ άλλων- και τα αίτια της πρόσφατης βαριάς εκλογικής ήττας.

Εκεί είναι περίπου βέβαιο ότι θα ειπωθούν σκληρά λόγια για την περίοδο διακυβέρνησης, θα διατυπωθούν κατηγορίες και γενικώς θα «ανοίξουν πληγές» που θα αργήσουν πολύ να επουλωθούν.

Πηγή : TO ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ [ 1-11-2009 ]


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ΠΑΡΟΝ θα έπρεπε να είναι πιο ενημερωμένο! Ο κ. Αβραμόπουλος ήταν εδω και μερες γνωστό ότι θα αποχωρούσε!!
Επιπλέον, για ποιό χαμένο αερα νίκης μιλάτε τη στιγμή που κάθε μέρα σπουδαίες προσωπικότητες της ΝΔ συστρατεύονται με τη Ντόρα.. πέρα από μπλοκ και μηχανισμούς!
Όσο για τις εκδηλώσεις και τη δυναμική τους, καλό θα ήταν να τις παρακολουθείτε από κοντά για να έχετε ιδία άποψη και όχι ότι σας μερταφέρει ο Σαμαράς!
ΝΤΟΡΑ ΞΕΚΑΘΑΡΑ

Ανώνυμος είπε...

Mipws mporei na mou eksigisei kapoioos pws ginetai autos pou oles oi dimoskopiseis parousiazoun ws prwto na einai agxwmenos kai na sernetai pisw apo allous?? An auti i protasi den einai o orismos tou paralogou, tote den kserw ti einai....

varvara είπε...

H alitheia einai oti h Dora saronei opou kai an pigainei. se oles tis sygkentroseis tis ginetai xamos apo psifoforous tis Neas Dimokratias pou 3anavriskoun to xameno palmo tis parata3is. Bravo Dora, kane mas 3ana perifanous!

Unknown είπε...

Σεβομαι την αποψή σας, αλλά διαφωνώ κάθετα.

Η κυρία Μπακογιάννη έχει μια μακρά και επιτυχημένη πολιτική πορεία. Εκλεγόταν επι σειρα ετων πρωτη σε μονοεδρικη εκλογικη περιφερεια, εξελεγη δημαρχος αθηναίων, εκλέγεται παντα πρωτη στην Α αθηνας, διετελεσε ΥΠΕΞ με πολύ κολακευτικά σχόλια από ξένες έγκριτες εφημερίδες (για οσους παρακολουθούν τον ξενο τυπο). Είναι η μόνη με αδιάλειπτη παρουσία σε όλες τις στιγμές της ΝΔ, δίνοντας μάχες γι΄αυτή ακόμα και σε δύσκολες στιγμές.

Είναι οι μόνη που έχει αποδείξει τις ηγετικές της ικανότητες σε θέσεις ευθύνης (ενώ άλλοι ήδη δοκιμάστηκαν στην ηγεσία κόμματος και απέτυχαν...). Ακόμη, έχει δίπλα της τους απλούς πολίτες που την στηρίζουν και την αναδεικνύουν στην 1η γραμμή της πολιτικής ζωής.Είναι η μόνη που μπορεί να εεγυηθεί την ενότητα, την πρόοδο, την εξέλιξη και τη νίκη της ΝΔ. Ακόμη αμφιβάλλετε ότι είναι η καταλληλότερη για την ηγεσία της ΝΔ?

Ανώνυμος είπε...

Δηλ τι μας λέτε τώρα? Οτί δεν προηγείται η Ντόρα?

Άκης είπε...

Αγχωμένος είναι νομίζω κυρίως ο αρθρογράφος ο οποίος θα πρέπει να κατοικέι επί μακρόν εκτος Ελλάδας και δεν έχει φαίνεται εικόνα της κατάστασης.

Στην Βόρεια Ελλάδα η κατάσταση αποτυπώνεται από το σαφές προβάδισμα που καταγράφει ο "Αγγελιοφόρος" σε δημοσκόπηση της Palmos Analysis: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=9275

Επίσης, σε αντίθεση με toυς περίεργους συλλογισμούς του άρθρου, όλες οι έρευνες καταγράφουν πλειοψηφική μετακίνηση άνω του 65% από Αβραμόπουλο και Ψωμιάδη στο δεύτερο γύρω, προς την Ντόρα Μπακογιάννη.

Αν και με τα νέα δεδομένα δε θα υπάρξει δεύτερος γύρος.

Επλίζω να μη σας στενοχώρησα με την ανταπόκριση μου από τη Ελλάδα.

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ