Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΓΕΛΕΙΟΤΗΤΕΣ ΠΕΡΙ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΤΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
  

    "ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΛΗΘΕΙ Ο ΤΑΦΟΣ"

Ξέσπασε η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη εκφράζοντας την αγανάκτησή της για όσα ακούγονται γύρω από τον τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το μνημείο είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα και έχουμε όλες τις αποδείξεις γι' αυτό. Είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ανασκαφικού έργου και εξέφρασε τον προβληματισμό της ότι αυτό γίνεται για λίγα λεπτά δημοσιότητας.

Υπογράμμισε ότι η ανασκαφή γίνεται «όχι μόνο για το καλό της αρχαιολογίας, αλλά για το καλό αυτού του τόπου σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος».

Μάλιστα δεν έκρυψε την ενόχλησή της με ορισμένους συναδέλφους της που, όπως τόνισε, «βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, προσπαθώντας να έχουν πέντε λεπτά δημοσιότητας και αυτό για μένα δεν είναι καλό, προσβάλλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνά μας, αλλά και τον τόπο».

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής, η κ. Περιστέρη επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν όχι μόνο οι αρχαιολόγοι, αλλά όλος ο κόσμος, με τα Δελτία Τύπου που βγαίνουν «σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη και την κυρία Άννα Παναγιωταρέα που μας στηρίζει στον τομέα της δημοσιογραφίας, τον υπουργό και άλλους» επισημαίνοντας ότι αυτό βοηθά όλο τον κόσμο να ξέρει τι γίνεται κάθε στιγμή.

«Μέχρι τώρα, οι ανασκαφές ξέρουμε καλά ότι ήταν στα κρυφά, οι αποθήκες είναι γεμάτες ευρήματα που τι σκοπό έχουν; Μετά από δεκαετίες να μελετηθούν, κάποιες δεκαετίες να συντηρηθούν, χάνοντας έτσι την αξία τους. Για εμάς είναι καλό, η επιστήμη και ο πολιτισμός να κυκλοφορεί» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζονται οι εργασίες απομάκρυνσης χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο και δεν αποκλείεται να υπάρχει και τέταρτος θάλαμος. Μάλιστα η ομάδα Περιστέρη αναζητά νέο τρόπο να περάσει τα εμπόδια ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει επιχειρηθεί από τυμβωρύχους να μπουν στον πρώτο και στον δεύτερο θάλαμο, όμως ο τρίτος θάλαμος φαίνεται ανέπαφος.

Στα όσα έχουν ακουστεί για τη πιθανή σύληση του τάφου η κ. Περιστέρη διευκρίνισε ότι «οι θάλαμοι είναι γεμισμένοι και έχουμε τα σφραγίσματα. Όλα αυτά δηλώνουν ότι έγινε ένας τεράστιος αγώνας για να μην μπορέσει να μπει άνθρωπος μέσα, ακόμη και να μπήκαν οι τυμβωρύχοι στα αρχαία χρόνια, στα ρωμαϊκά χρόνια, κάπου θα βρω τα κοκαλάκια τους, δεν περνάει τίποτα, στα ρωμαϊκά χρόνια που γίναν οι καταστροφές δεν ξέρουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ