Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ – ΕΧΕΙ ΟΡΙΟΘΕΤΗΘΕΙ Ο ΚΥΡΙΩΣ ΤΑΦΟΣ ;


Είναι πολύ πιθανόν οι αρχαιολόγοι να έχουν ήδη εικόνα για το που βρίσκεται ο κυρίως τάφος.

Στην βοήθεια μας να αποκτήσουμε μια σαφέστερη εικόνα της τοπολογίας του χώρου, ας ρίξουμε μια ματιά από αέρος, χρησιμοποιώντας εικόνα από το πολύ ωραίο βίντεο που προέβαλε το ENA Channel των Σερρών.
 
Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε τον Τύμβο Καστά και το σημείο στο οποίο έχει εντοπιστεί η είσοδος του ταφικού μνημείου. Είναι η λευκή κατασκευή που φαίνεται στην εικόνα, λόγω του προστατευτικού καλύμματος της εισόδου που τοποθετήθηκε για προστασία από τις καιρικές συνθήκες, και το οποίο δείχνει και την φορά της ανασκαφής, η οποία επισημαίνεται από την κόκκινη γραμμή.

Παρατηρούμε ότι η πορεία της ανασκαφής δεν ακολουθεί την ακτίνα του τύμβου, δηλαδή δεν κατευθύνεται προς το κέντρο του κύκλου. Και αυτό, καθώς έχω υποθέσει, ίσως έγινε για λόγους αποπροσανατολισμού των υποψήφιων τυμβωρύχων.

Πόσο περίπου έχει προχωρήσει η ανασκαφή ;

Αν υποθέσουμε ότι η είσοδος του ταφικού μνημείου είναι περίπου 5 μέτρα από την περίβολο και λάβουμε υπ’ όψη της διαστάσεις των θαλάμων από τα στοιχεία που  έχει ανακοινώσει το υπουργείο (ο Θ1 είναι , ο Θ2 4,5μ και ο Θ3 4,5 μ) τότε η πρόοδος της ανασκαφής επί της ευθείας μέχρι τον τέταρτο τοίχο του τρίτου θαλάμου είναι περίπου 20μ.  (Τα σχήματα είναι πρόχειρα και δεν είναι υπό κλίμακα)

Αν θεωρήσουμε ότι η δομή του ταφικού μνημείου αναπτύσσεται σε ευθεία γραμμή, τότε ο κυρίως τάφος φαίνεται ότι θα καταλαμβάνει κάποιο άκρο αυτού του τέλειου κυκλικού τύμβου, οπότε τίθεται το ερώτημα : «Μήπως υπάρχει και άλλος ή άλλοι τάφοι μέσα στον τύμβο;»  Οπότε αλλάζει και η προσέγγιση για την ερμηνεία του τάφου και του ή των νεκρών που βρίσκονται ενταφιασμένοι.

Αν λοιπόν ο τέταρτος τοίχος που εντοπίστηκε είναι διαφραγματικός, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε φτάσει στον κυρίως τάφο, οπότε σίγουρα ακολουθούν και άλλες «εκπλήξεις».

Αν όμως ο τέταρτος τοίχος είναι τερματικός, αυτό σημαίνει ότι η ανασκαφική σκαπάνη έχει φτάσει πια στον κυρίως τάφο, οπότε αναμένουμε να υπάρχει μια κλειστή είσοδος η οποία θα οδηγεί στον κυρίως τάφο, δηλαδή σε κάποιον προθάλαμο (αγνώστων διαστάσεων) και εν συνεχεία σε κάποιον νεκρικό θάλαμο (ομοίως αγνώστων διαστάσεων).

Όπως έχω  ήδη εκτιμήσει από τις 9/9/2014  (βλέπε : http://www.empedotimos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_9.html?m=1) , για λόγους ασφάλειας και σφράγισης του τάφου, πολύ πιθανόν ο κυρίως τάφος να βρίσκεται σε κατώτερο επίπεδο από το επίπεδο του διαδρόμου που έχει ήδη αποκαλύψει η ανασκαφή, στο οποίο θα οδηγεί κάποιο κλιμακοστάσιο, περίπου ίδιο με αυτό που ευρέθη στην είσοδο των Σφιγγών.

Προσωπικά το βλέπω περίεργο ο κυρίως τάφος να ευρίσκεται σε κάποια άκρη του ταφικού περιβόλου, κυρίως λόγω του μεγέθους, της πολυτέλειας και των εκπληκτικών μεθόδων σφράγισης  του ταφικού διαδρόμου που έχει ήδη ανακαλυφθεί.

Συνεπώς, όπως έχω ήδη υποθέσει, περιμένω κάποια στιγμή όλη η πορεία του ταφικού μνημείου να στρίψει κάπως και να ακολουθήσει ακτινική  πορεία προς το κέντρο του τύμβου.

Ας παρατηρήσουμε λίγο καλύτερα την αεροφωτογραφία….
Παρατηρούμε ότι ο τύμβος Καστά έχει αποχωματιστεί σε κάποια σημεία που βρίσκονται στην πλευρά του τύμβου, ενώ η απέναντι πλευρά έχει παραμείνει θαμνώδης.

Τα κύρια σημεία που παρατηρούμε αυτήν την αποχωμάτιση είναι δύο, το ένα βρίσκεται επί της πορείας της ανασκαφής, ενώ το άλλο βρίσκεται σε απόκλιση από την πορεία της ανασκαφής, προς το εσωτερικό του τύμβου.
Δεν υπάρχει προφανής λόγος για αυτήν την αποχωμάτιση.  Η μόνη αποχωμάτιση που θα είχε νόημα θα ήταν κάπου μπροστά από την πορεία ανασκαφής (Χ3) για να ανακουφιστεί το βάρος που δέχεται η θόλος του ταφικού διαδρόμου. Δεν παρατηρείται όμως κάτι τέτοιο.
Ούτε το Χ1, αλλά κυρίως ούτε το Χ2, έχει νόημα να αποχωματιστεί, παρεκτός και εάν αποτελούν σημαντικά οριοθετούντα σημεία του ταφικού τύμβου.

Αν λοιπόν το ανασκαπτόμενο ταφικό μνημείο   είναι τόσο εντυπωσιακό όσο φαίνεται, τότε και ο κυρίως τάφος θα πρέπει να είναι ανάλογα εντυπωσιακός και, τηρουμένων των αναλογιών,  να καταλαμβάνει έναν εντυπωσιακά μεγάλο χώρο του τύμβου.


Συνεπώς είναι πολύ πιθανόν οι αποχωματώσεις Χ1 και Χ2 έχουν γίνει σε τέτοια σημεία ώστε να οριοθετείται ο κυρίως τάφος, που αν η υπόθεση αυτή επαληθευτεί τότε θα μιλάμε για έναν τάφο άνευ προηγουμένου ο οποίος θα φιλοξενεί και μια ανάλογη προσωπικότητα.

(Το εντυπωσιακό βίντεο με την αεροφωτογράφιση του τύμβου Καστά είναι: https://www.youtube.com/watch?v=gJ0Uw1xbEqE)


[Η ανάρτηση αυτή αποτελεί μέρος της μελέτης περί του Τάφου της Αμφίπολης : Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ