Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΣΥΛΗΤΟΣ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ !!!

 

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : 14/9/2014]


Η ανάρτηση αυτή αποτελεί συνέχεια της :                        http://www.empedotimos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_12.html


.

Σύμφωνα με ην ανακοίνωση του υπουργείου της 14/9/2014 (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58434) θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε τα εξής :

Ο τέταρτος τοίχος δεν διευκρινίζεται αν είναι διαφραγματικός (δηλαδή χρησιμοποιείται για αντιστήριξη των επιχωματώσεων ) ή τερματικός (δηλαδή τοίχος όπου τερματίζεται αυτή η σειρά θαλάμων που ουσιαστικά αποτελούν τον προθάλαμο του κυρίως τάφου. Σημειωτέον φαίνεται ότι δεν υπάρχουν θυρόφυλλα  μεταξύ και των τριών θαλάμων. (Παρότι δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως η θύρα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου (Τ2) νομίζω ότι ούτε αυτή έχει θυρόφυλλα).
Και αυτό πολύ πιθανόν για εξισορρόπηση των επιχωματώσεων των τριών χώρων, δηλαδή η λειτουργία ήταν αντίστοιχη με την  αρχή  των συγκοινωνούντων δοχείων.

 
 
Παρατηρώ επίσης ότι η θύρα αυτή φαίνεται ότι είναι πολύ λιτή, σε σχέση με την θύρα του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου (Τ1) (Καρυάτιδες) πράγμα που ίσως σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά ευρήματα εδώ, ιδιαίτερα αν η θύρα δεν έχει θυρόφυλλα όπως υποψιάζομαι.

Αν συμβαίνει αυτό, συμβολικά μπορώ να το θεωρήσω ότι καθώς  ο χώρος  Θ3 αλληγορεί το νοητό  (βλέπε :
ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ  ) και δεδομένου ότι στο νοητό δεν υπάρχουν σχήματα και μορφές, είναι ίσως αναμενόμενο να έχουμε έναν πολύ λιτό διάκοσμο.
Άλλωστε από την ανακοίνωση, αν την διαβάζω καλά, προκύπτει ότι στον χώρο αυτό κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα, το οποίο είναι σύμβολο του νοητού. Να θυμηθούμε ότι στους δύο προηγούμενους θαλάμους υπάρχει αυτή η κυανή γραμμή που διατρέχει όλο το μήκος. Ίσως διότι το κυανούν παραπέμπει στην θάλασσα που στην μυθολογία μας είναι σύμβολο του κόσμου της γέννησης.

Αν δε η υπόθεση μου  είναι σωστή (βλέπε :
ΠΡΟ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ ), τότε αμέσως μετά την θύρα που βλέπουμε στην παραπάνω φωτογραφία, θα πρέπει να ακολουθεί σκάλα που να οδηγεί προς ένα κατώτερο επίπεδο.

Εκτιμώ δε ότι αν όχι άμεσα, λίγο μετά θα υπάρχει κάποια στροφή της πορείας προς το κέντρο του ταφικού τύμβου, μιας και η πορεία που ακολουθούμε μέχρι τώρα, δεν είναι επί της ακτίνος (για λόγους που υποθετω ότι έχουν να κάνουν με τον αποπροσανατολισμό τυχόν εισβολέων) αλλά κινούμεθα υπό γωνίαν ως προς αυτή.

Αν διαβάζω δε καλά την σκέψη του κατασκευαστή, θεωρώ ότι η αρχική του πρόθεση ήταν ο κυρίως τάφος να είναι κάτω από το επίπεδο του εδάφους, που ταυτίζετο με το επίπεδο της λίμνης Κερκινίτιδος, που υπήρχε μπροστά στον τύμβο. (βλέπε :
Ο ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΙ Η ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΙΤΙΣ). Υποθέτω ότι κατασκευαστικά ήταν πιο εφικτό να φτιάξει μια πορεία 15 μέτρων περίπου στο επίπεδο σχεδόν του εδάφους και μετά να προχωρήσει σε κατώτερο επίπεδο) και όχι από την αρχή.

Με αυτο το σκεπτικό, ο κυρίως τάφος θα ευρίσκετο κάτω από το επίπεδο της λίμνης καλυπτόμενος από 25 περίπου μέτρα χώμα από πάνω του, κατασκευή που μας θυμίζει τις σύγχρονες κατασκευές των καταφυγίων!

Αν η υπόθεση αυτή  δεν είναι σωστή. τότε λογικά στον τέταρτο διαφραγματιικό τοίχο θα υπάρχει η  είσοδος του κυρίως τάφου, με θυρόφυλλα αυτην την φορά.

Ο τέταρτος τοίχος δεν μπορεί να είναι διαφραγματικός, αλλά τερματικός διότι δεν παρατηρούμε κανένα άνοιγμα, όπως τα Α1 και Α2 που χρησίμευαν για την επιχωμάτωση των χώρων. Γιατί τότε και ο επόμενος χώρος θα χρειαζόταν επιχωμάτωση, άρα θα έπρεπε να υπάρχει ένα κατάλληλο άνοιγμα.

Έτσι λοιπόν ο τέταρτος τοίχος δεν παρουσιάζει κανένα άνοιγμα, όπως φαίνεται στις δημοσιευθείσες φωτογραφίες :


.
.

Σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους τοίχους που παρουσιάζουν σχετικά ανοίγματα :
 

.

για την λειτουργία των οποίων υπήρχε η μαρμάρινη πλάκα που βρισκόταν στην οροφή του Θ2 και χρησίμευει εν είδει σκαλωσιάς για την μετακίνηση των εργατών και την ρίψη των χωμάτων:

 


Ακόμα και αν προς στιγμήν ενστερνιστούμε τις απόψεις περί της σύλησης του τάφου, λόγω της παρουσίας των ανοιγμάτων Α1 και Α2, στον χώρο Θ3 δεν υπάρχει περαιτέρω άνοιγμα και συνεπώς η όποια (υποτιθέμενη) προσπάθεια σύλησης θα είχε σταματήσει εδώ.

Το γεγονός δε ότι "Σύμφωνα με τις γεωλογικές παρατηρήσεις φαίνεται ότι η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη" μας ξεκαθαρίζει ότι κανείς δεν έχει προσπαθήσει να επέμβει στην επιχωμάτωση του χώρου Θ3!

Με άλλα λόγια το ταφικό μνημείο είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ασύλητο!

[Η ανάρτηση αυτή αποτελεί μέρος της μελέτης περί του Τάφου της Αμφίπολης : Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ]
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ