Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΠΛΗΡΩΣ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ

      ΟΛΟΣΩΜΕΣ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ

 

- Οι αρχαιολόγοι οδηγούνται στο συμπέρασμα πως υπάρχει και 4ος θάλαμος μετά το θύρωμα που εντόπισαν

- Πλήρης η αποκάλυψη των Καρυάτιδων που φτάνουν τα 2,27 μέτρα μέσα στον τάφο της Αμφίπολης

- Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις που εντυπωσιάζουν.

Οι νέες φωτογραφίες που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού, αποκαλύπτουν το μεγαλείο των δύο γλυπτών και δίνουν τροφή για νέα σενάρια, αναφορικά με τη συνέχιση των ανασκαφών στο λόφο Καστά της Αμφίπολης. 

 

 

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, με την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, οι οποίες έχουν ύψος 2,27μ.





Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις. Φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.

Στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33μ. και πλάτους 0,68μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30μ. Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων. 


Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες. Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος, διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης πλησίον των Καρυάτιδων βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ