Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ "ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ;" (2ο)

Η  ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΓΟΝΩΝ 
 
Αυτό, το οποίο πρέπει να κάνουμε τώρα, είναι να ψάξουμε να δούμε ποιος Μακεδόνας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως "Κέκροπας" για την Αμφίπολη και βέβαια για τη Μακεδονία. Αναζητούμε δηλαδή έναν "Κέκροπα" για τη Μακεδονία και όχι έναν κοινό βασιλιά - και πολύ περισσότερο έναν απλό ιδιώτη—. Τέτοιος "Κέκροπας" δεν μπορούσε να είναι κάποιος τυχαίος στρατηγός τού Αλεξάνδρου ...Ούτε καν ένας κοινός βασιλιάς της Μακεδονίας, απ’ αυτούς που ακολούθησαν στα χρόνια μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα. Αναζητούμε λοιπόν κάποιον, ο οποίος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως "αρχή" για την πόλη ή την Μακεδονία ...Κάποιον, ο οποίος θα της έδινε "δύναμη" στην αβυσσαλέα μάχη των αυτοκρατορικών επαρχιών για την επικράτηση ...Κάποιον, του οποίου η σχέση με τον νεκρό αυτοκράτορα θα έδινε στη Μακεδονία το δικαίωμα να διεκδικεί "πρωτεία" στην μετά Αλεξάνδρου εποχή.
Για να το καταλάβει κάποιος αυτό με βάση την λογική, θα πρέπει να "μεταφερθεί" στον χρόνο όπου έγιναν όλα αυτά. Βρισκόμαστε στο μέσον μιας πρωτοφανούς σε ένταση και πάθη σύγκρουσης των επιγόνων για την κυριαρχία. Αδίστακτοι και αποδεδειγμένα ικανοί άνθρωποι μοιράζονταν μεταξύ τους μια αυτοκρατορία και η σύγκρουση για την κυριαρχία ήταν αβυσσαλέα. Για αυτήν την κυριαρχία ο Πτολεμαίος ρίσκαρε να έρθει σε σύγκρουση με τους πάντες, "απαγάγοντας" το ταριχευμένο πτώμα τού Αλεξάνδρου. Γιατί το απήγαγε; Για συναισθηματικούς λόγους; ...Όχι βέβαια. Το "απήγαγε", για να αποκτήσει το απόλυτο πλεονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές τους και "συγκληρονόμους" τής αυτοκρατορίας ...Το "απήγαγε", για να εξασφαλίσει τα "πρωτεία" της επόμενης ημέρας ...Το απήγαγε, για να δημιουργήσει τον θεμέλιο "Κέκροπα" του δικού του βασιλείου.
Γνώριζε ο Πτολεμαίος ότι αυτός, ο οποίος θα διατηρούσε στην Πρωτεύουσά του το λείψανο του Θεανθρώπου θα είχε το απόλυτο πλεονέκτημα ...Θα ήταν πάντα ο "πρώτος", ακόμα κι αν η ισορροπία δυνάμεων τον έκανε "ίσο" με τους άλλους. Ποιος όμως θιγόταν πιο πολύ από αυτήν του την ενέργεια; ...Αυτός, ο οποίος περίμενε να "φιλοξενήσει" το πιο ισχυρό σύμβολο εξουσίας στον κόσμο ...Η Μακεδονία. Η Μακεδονία ήταν αυτή η οποία έχασε, εξαιτίας τής αυθαιρεσίας του Πτολεμαίου ...Η Μακεδονία του αδίστακτου Αντίπατρου ...Η Μακεδονία, η οποία ανταγωνιζόταν για την πρωτοκαθεδρία τις υπόλοιπες αυτοκρατορικές επαρχίες. Ανταγωνίζονταν θηρία εκείνης της εποχής ...Θηρία πλούτου και ισχύος, όπως η Βαβυλώνα του Σέλευκου ή η Αίγυπτος του Πτολεμαίου.
Το μόνο συγκριτικό πλεονέκτημα της φτωχής αναλογικά Μακεδονίας ήταν η "καταγωγή" του Αυτοκράτορα. Όμως, αυτό το πλεονέκτημά της της το αφαίρεσε ο Πτολεμαίος με την αρπαγή τού λειψάνου. Τι απέμενε λοιπόν στη Μακεδονία ως "όπλο" μετά από αυτήν την απαγωγή; ...Αυτό, το οποίο μισούσε ο Κάσσανδρος ...Η μητέρα τού Αλέξανδρου και ο γιος του. Αυτός ο τελευταίος, θεωρητικά, ήταν το απόλυτο πλεονέκτημα της Μακεδονίας ...Ο υιός τού ζωντανού Θεού. Απέναντι στην Αίγυπτο, που κρατούσε το λείψανο του Αλεξάνδρου, η Μακεδονία διέθετε τον ζωντανό γιο τού νεκρού. Απέναντι στον μεγάλο "Κέκροπα" της αυτοκρατορίας η Μακεδονία είχε στη διάθεσή της έναν μικρότερο, αλλά απόλυτα αυθεντικό "Κέκροπα".
Όμως, αυτό το πλεονέκτημα της Μακεδονίας ήταν δίκοπο μαχαίρι για τον στρατηγό της και τις φιλοδοξίες του να γίνει βασιλιάς. Ήταν η αχίλλειος πτέρνα τού Κάσσανδρου. Ποιος όμως ήταν ο Κάσσανδρος; ...Ο Κάσσανδρος ήταν ο γιος τού Αντίπατρου, ο οποίος ήταν ο ισχυρός άντρας της Μακεδονίας και στην πραγματικότητα έλεγχε τη Μακεδονία τόσο κατά το διάστημα της απουσίας του Αλεξάνδρου όσο και μετά τον θάνατό του ...Ο Κάσσανδρος ήταν ο δυσαρεστημένος γιος του Αντίπατρου, εφόσον μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου ο πατέρας του επέλεξε ως επίτροπο της Μακεδονίας τον στρατηγό Πολυπέρχονα και όχι τον ίδιο τον γιο του.
Όμως, ο Πολυπέρχονας ήταν έμπιστος και της Ολυμπιάδας ...Έμπιστος της μητέρας του Αλεξάνδρου ...Έμπιστος μιας "λέαινας", η οποία μπήκε και η ίδια μέσα στη θηριώδη μάχη των επιγόνων με εξίσου ανθρωποκτόνα και αδίστακτα χαρακτηριστικά. Μέσα σε ένα περιβάλλον με πολύ ανταγωνισμό και μίσος υπήρχε και η έγκυος γυναίκα τού Αλεξάνδρου, η οποία κυοφορούσε τον γιό του. Η φουκαριάρα η Ρωξάνη μπήκε - σχεδόν παιδί - σε ένα ξένο και θανατηφόρο περιβάλλον, όπου δεν ήξερε αν θα ξημέρωνε γι' αυτήν η επόμενη ημέρα ...Ένα περιβάλλον, στο οποίο δεν ήξερε ούτε καν να συνεννοηθεί μαζί του. Ο Αλέξανδρος ο 4ος πριν καν περπατήσει είχε μπλέξει σε τεράστιες ίντριγκες. Ήταν ο "μέσο" τής γιαγιάς του Ολυμπιάδας να εξουσιάζει στη Μακεδονία. Η Ολυμπιάδα είχε σκοτώσει, για τα δικαιώματα του εγγονού της, τον βασιλιά τής Μακεδονίας και ετεροθαλή αδερφό τού Μεγάλου Αλεξάνδρου τον Φίλιππο τον Αριδαίο. Εξαιτίας εκείνου του φόνου ο μικρός Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Μακεδονίας, υπό την κηδεμονία του Αντίπατρου.
Ο Αντίπατρος, όμως, όπως είπαμε, δεν ήταν μόνον "κηδεμόνας" τού Αλεξάνδρου του 4ου ...Ήταν και κηδεμόνας τού γιου του Κάσσανδρου ...Ήταν ο πατέρας ενός φιλόδοξου γιου, ο οποίος δεν δίσταζε να σκοτώσει όποιον έμπαινε εμπόδιο στις φιλοδοξίες του ...ενός γιου, ο οποίος πολέμησε με πάθος και τελικά νίκησε τον πανίσχυρο Επίτροπο της Μακεδονίας τον Πολυπέρχονα. Νίκησε τον συνεργάτη και σύμμαχο της Ολυμπιάδας, αφήνοντάς την στην πραγματικότητα απροστάτευτη. Χωρίς τον Πολυπέρχονα μπροστά του και με τον πατέρα του Αντίπατρο να έχει ήδη πεθάνει, ο Κάσσανδρος ήταν επικίνδυνος.
Αυτός ο επικίνδυνος άνθρωπος έβλεπε τον μικρό διάδοχο ως απειλή. Ήταν το "κεφάλαιο" της οικογένειάς του, ως "κηδεμονευόμενος" από τον πατέρα του, αλλά ήταν ταυτόχρονα και απειλή, εφόσον, μόλις θα ενηλικιωνόταν, θα τελείωνε και η εξουσία των "Αντιπατριδών". Η "κηδεμονία" τού γιου τού Αλεξάνδρου ήταν το μεγάλο του πλεονέκτημα στη μάχη των επιγόνων, αλλά από την άλλη ήταν ο ζωντανός-"θάνατος" γι' αυτόν, εφόσον εκείνος ήταν ο νόμιμος βασιλιάς τής Μακεδονίας. Ο κόπος του, δηλαδή, για τη διοίκηση και την οργάνωση της Μακεδονίας θα πήγαινε χαμένος σε περίπτωση που ο νόμιμος διάδοχος ενηλικιωνόταν και διεκδικούσε τα δικαιώματά του.
Τι έκανε λοιπόν; ...Το πιο ασφαλές γι' αυτόν ...Τον κράτησε ζωντανό για όσο διάστημα συνέφερε τον ίδιο να παριστάνει τον ελέω Αλεξάνδρου κηδεμόνα - και ο μικρός διάδοχος δεν μπορούσε να εκφράσει φιλοδοξίες - και μετά τον δολοφόνησε ...Τον σκότωσε, για να τον "λατρέψει" ...Τον σκότωσε, για να διατηρεί ένα "λείψανο" θεωρητικά ανάλογης αξίας με αυτό τού Αλεξάνδρου στην Αίγυπτο ...Αυτό, που λέει ο λαός: "θα σε κάψω Γιάννη, για ν' αλείψω λάδι" ...Αυτό έκανε ο Κάσσανδρος. Αυτό, όμως, δεν το έκανε μόνος του ...Δεν θα τολμούσε να το κάνει μόνος του ...Δεν θα τολμούσε να σκοτώσει τη μητέρα, τη σύζυγο και τον γιο τού Αλεξάνδρου ...Δεν θα τολμούσε να αμφισβητήσει το βασιλικό "αίμα" χωρίς την υποστήριξη όλων των μεγάλων "σφετεριστών" τού Θρόνου.
Είναι βέβαιον δηλαδή ότι την απόφαση για την εξόντωση και άρα για τη βίαιη παύση της "γραμμής" του βασιλικού αίματος του Αλεξάνδρου την πήραν από κοινού ο Κάσσανδρος, ο Πτολεμαίος, ο Αντίγονος και ο Σέλευκος. Δεν υπήρχε περίπτωση μόνος του ο Κάσσανδρος να πάρει αυτού του είδους την απόφαση. Όλοι οι Έπαρχοι-Στρατηγοί συμφώνησαν να "διακόψουν" την "αλυσίδα" διαδοχής του Αλεξάνδρου. Άλλωστε το δικαίωμά τους τούς το είχε δώσει ο ίδιος ο Αλέξανδρος. Για διάδοχό του δεν επέλεξε τον γιο του ...Επέλεξε τον "καλύτερο", ενεργοποιώντας μια έκρηξη συγκρούσεων, η οποία φτάνει μέχρι τις ημέρες μας. Η σύγκρουση της Νέας Ρώμης με την Ρώμη ή αυτή της Νέας Ρώμης με την Μόσχα ανήκει σε εκείνη την επιλογή τού Αλεξάνδρου.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Τις καλύτερες ευχές μας στους εκεί αρχαιολόγους μας, να πάνε όλα καλά και άνετα από κάθε άποψη, αυτό δεν θα είναι μόνο λόγια. Μπορεί να προκύψουν λαβύρινθοι σε μεγάλο βάθος. Πραγματικά άξια προσοχής όπως λένε πάντα με ηρεμία οι μηχανικοί. Κάποια ξένα λόγια πολύ μεταγενεστερα είναι αδικαιολογητα χοντρά αλλά τα περιθώρια για παραπλανήσεις ανύπαρκτα. Οι θριαμβολογιες ανθίζουν στην ιστορία, ε! λοιπόν η Αμφιπολη μπορεί να αξίζει περισσότερο από όλα τα μουσεία του εξωτερικού μαζί και δείχνει τον πραγματικό και ιδανικό άνθρωπο, πόσο καλύτεροι θα έπρεπε να είμαστε σήμερα και γιατί αυτό, όσοι δεν είμαστε καλύτεροι σε αυτά; Ας το διασκεδασουμε κιόλας, νταρλα ντιρλα νταντα.

Unknown είπε...

Νταρλα ντιρλα νταντα

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ