Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ : Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΟΛΑ "ΔΕΙΧΝΟΥΝ" ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΟ ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ "ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ" ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗ


ΜΗΠΩΣ Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ;
 
  Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ- Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ...


Σε κάποιο παλαιότερο άρθρο ο κ. Λεφαντζής είχε αναφερθεί στον Τύμβο Καστά ότι είναι μια μικρογραφία της Αλεξάνδρειας.           (βλέπε : ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ο ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ )
Ας δούμε πως περιγράφει ο Πλούταρχος στους Βίους Παράλληλους Αλέξανδρος-Καίσαρ 26 την οριοθέτηση της Αλεξάνδρειας από τον Αλέξανδρο :

"Αργότερα στον ύπνο του είδε ένα παράξενο όνειρο. Ένας άνδρας με άσπρα μαλλιά και σεβάσμιο πρόσωπο του φάνηκε πως παρουσιάστηκε μπροστά του λέγοντας τα εξη; :

'Υπάρχει έπειτα κάποιο νησί στην πολυτρικυμισμένη θάλασσα μπροστά από την Αίγυπτο. Το ονομάζουν Φάρο'.

Σηκώθηκε λοιπόν αμέσως και προχώρησε προς την Φάρο η οποία ήταν ακόμα νησί, λίγο πιο πάνω από το Κανωβικό στόμιο, αλλά τώρα με επιχωμάτωση ενώθηκε με την στεριά.

Μόλις λοιπόν είδε μια περιοχή τόσο ταιριαστή (γιατί είναι λωρίδα που με ισθμό με το ίδιο σχεδόν πλάτος σε όλα τα σημεία, χώριζε αρκετά την μεγάλη λίμνη και την  θάλασσα που καταλήγει σε μεγάλο λιμάνι), είπε ότι ο 'Ομηρος ήταν και ως προς τα άλλα θαυμάσιος και συνετός αρχιτέκτονας, και έδωσε εντολή να σχεδιάσουν το περίγραμμα της πόλης σε συνδυασμό με την περιοχή. Και καθώς δεν υπήρχε άσπρο χώμα, πήραν αλεύρι και έκαναν στην  σκούρα γη κύκλο, που μέσα στην περιφέρεια του υπήρχαν  ευθείες γραμμές, όπως ακριβώς θα ξεκινούσαν από κράσπεδο και δίνοντας  σχήμα χλαμύδας  με το ίδιο μέγεθος συναντούσαν η μία την άλλη".


Ας δούμε πως ήταν τα τείχη της Αλεξάνδρειας:





Παρατηρούμε ότι ακολουθούν το ίδιο μοτίβο με τον περίβολο του Τύμβου Καστά!

Ας θυμηθούμε τώρα ότι η γεωφυσιολογία της περιοχής στα αρχαία χρόνια δεν ήταν αυτή όπως την ξέρουμε σήμερα. Στην περιοχή της  Μεσολακκιάς και μπροστά από τον Τύμβο υπήρχε η λίμνη Κερκινίτις,όπου ήταν ο ναύσταθμός του Μακεδονικού στόλου η οποία συνεδέετο με τον Στρυμονικό κόλπο μέσω ενός ισθμού .


Έτσι :



"Μόλις λοιπόν είδε μια περιοχή τόσο ταιριαστή (γιατί είναι λωρίδα που με ισθμό με το ίδιο σχεδόν πλάτος σε όλα τα σημεία, χώριζε αρκετά την μεγάλη λίμνη και την  θάλασσα που καταλήγει σε μεγάλο λιμάνι)"

Εκεί λοιπόν  :


"Και καθώς δεν υπήρχε άσπρο χώμα, πήραν αλεύρι και έκαναν στην  σκούρα γη κύκλο"
του οποίου η περιφέρεια  υποδηλώνει τα τείχη της πόλης :


 "και μέσα στην περιφέρεια του υπήρχαν  ευθείες γραμμές, όπως ακριβώς θα ξεκινούσαν από κράσπεδο και δίνοντας  σχήμα χλαμύδας  με το ίδιο μέγεθος συναντούσαν η μία την άλλη".



 Μήπως λοιπόν ο Δεινοκράτης  ο οποίος ανέλαβε να τειχίσει την Αλεξάνδρεια, "μόλις λοιπόν είδε μια περιοχή τόσο ταιριαστή", κατ'εντολήν Πτολεμαίου, να οριοθέτησε το σημείο ταφής για τον Αλέξανδρο έτσι ώστε να θυμίζει την ίδρυση της Αλεξάνδρειας ;


Ίσως να μην το μάθουμε ποτέ......


_________________________________________________________________.



ΜΗΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤ' ΕΝΤΟΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ;

Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον αγαπητό "ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟ" για τις εμπεριστατωμένες αναλύσεις του που μας διαφωτίζουν για τα όσα διαδραματτίζονται στην ανασκαφή του Τύμβου της Αμφίπολης και τις ερμηνίες περί των γεγονότων. Από το ανωτέρω κείμενο χωρίς καμμία αμφιβολία προκύπτει ότι υπάρχει άρηκτη σχέση μεταξύ των κατασκευών του τείχους στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη ( θα ήθελα να δώ που θα κρυφτούν οι 140 υπογραφοντες "επιστήμονες περι τον πολιτισμό" κατά της Κατερίνας Περιστέρη υποστηρικτές της φιλοσκοπιανής Όλγας Παλαγγιά) που καταμαρτυρούν έργο του Δεινοκράτη έχω όμως μια μικρή ένσταση ως προς την αλληλουχία των γεγονότων.

Ο Δεινοκράστης κατ' εντολή Αλέξανδρου  πρώτα οικοδόμησε την Αλεξάνδρεια στις εκβολές του Νείλου χώρο που προσομοίαζε στην περιοχή της Αμφίπολης  και τις εκβολές του Στρυμώνα η οποία ήταν ήδη γνωστή στους Μακεδόνες και γιαυτό επελέγη το συγκεκριμένο σημείο για την Αλεξάνδρεια όταν βρέθηκε "περιοχή ταιριαστή" και στην Αίγυπτο.

Εάν αυτή η εκδοχή που φαντάζει λογική, ευσταθεί τότε με δεδομένη την επιθυμία του Αλεξάνδου "να φτιάξει έναν τόφο για τον πατέρα του Φίλιππο μεγαλοπρεπή και μεγαλύτερο από τις Πυραμίδες της Αιγύπτου",  χωρίς αμφιβολία η επιλογή της Αμφίπολης και του λόφου Καστά για να κτιστεί το Ταφικό Μνημείο της Μακεδονικής Δυναστείας θα πρέπει να ανήκει στον ίδιο τον Αλέξανδρο εν ζωή και όχι σε κάποιον από τους επιγόνους του


1 σχόλιο:

Unknown είπε...

πολυ ενδιαφέροντα ολα αυτα μπράβο!!

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ