Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΟΤΑΝ Ο ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ ΠΕΤΑΞΕ ΤΑ ΓΑΝΤΙΑ ... (VIDEO)

1976 - RETRO ΙΣΤΟΡΙΕΣ : 
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-0




Η σημερινή θα είναι η 17η φορά που έρχονται αντιμέτωποι στους "Ζωσιμάδες" ΠΑΣ Γιάννινα και Ολυμπιακός. Στις προηγούμενες 16 αναμετρήσεις στα Γιάννενα, ο ΠΑΣ έχει 4 νίκες, 6 ματς έχουν λήξει ισόπαλα ενώ 6 φορές έχει επικρατήσει ο Ολυμπιακός.

Ένα παιχνίδι μεταξύ των δυο ομάδων που έμεινε στην ιστορία ήταν το ματς που έγινε στις 25 Ιανουαρίου 1976 όπου ο ΠΑΣ από το πρώτο μισάωρο «καθάρισε» με 3-0. 

Ας θυμηθούμε το συγκεκριμένο παιχνίδι μέσα από το ιστορικό αρχείο της εφημερίδας "Ηπειρωτικός Αγώνας" και του Βαγγέλη Γυφτόπουλου:

"Την προηγούμενη σεζόν ο Ολυμπιακός είχε περάσει με 2-0 από τα Γιάννινα (τα γκολ Δεληκάρης, Σιώκος), αλλά ο τότε προπονητής του αείμνηστος Λάκης Πετρόπουλος είχε πει ότι «από τα Γιάννινα δύσκολα θα περάσουν μεγάλες και μικρές ομάδες». Η δήλωσή του αυτή αποδείχθηκε προφητική, αφού την επόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός με τους σπουδαίους άσσους γνώρισε όχι απλώς την ήττα με 3-0, αλλά έναν πραγματικό διασυρμό.
 .

Απόδοση στο φουλ

.

Και φτάνουμε στην ημέρα του αγώνα που έβρεχε και είχε άσχημο καιρό. Το γήπεδο δεν είχε θεωρεία και η ραδιοφωνική μετάδοση από τους Αντώνη Πυλιαρό και Στάθη Γαβάκη στα κρατικά δίκτυα ΥΕΝΕΔ και ΕΙΡΤ έγινε μέσα από αυτοκίνητα για να μη βρέχονται! Στο γήπεδο δεν έπεφτε καρφίτσα και οι αθλητικογράφοι της εποχής τον υπολόγιζαν γύρω στους 10.000.


Ο ΠΑΣ σε εκείνο το παιχνίδι είχε φοβερή απόδοση. Στάθηκε μεν τυχερός γιατί στο 5’ οι ερυθρόλευκοι είχαν κεφαλιά στο δοκάρι του Λίσα με τον Σιώκο. Στο 10’ ο ΠΑΣ έκανε το 1-0 με σουτ του Κοντογιωργάκη αφού είχε προηγηθεί καλός συνδυασμός Μοντέζ, Γκλασμάνη. Στο 14’ ο Ολυμπιακός είχε νέο δοκάρι σε σουτ του Καραβίτη μετά από λάθος του Χατζηκαπετάνη. Στο 18’ ο ΠΑΣ με βολίδα του Αλβαρέζ που άφησε άναυδο τον Κελεσίδη έκανε το 2-0! Στο 27’ ο Μπρεντάνος άνοιξε όλη την άμυνα και ο Κελεσίδης έπεσε στα πόδια του. Στο 30’ η άμυνα του Ολυμπιακού έγινε κόσκινο από το δαιμόνιο τρίγωνο Κοντογιωργάκη, Αλβαρέζ, Μπρεντάνου και ο τελευταίος με σουτ έγραψε το 3-0! 

Μιλάμε για τον απόλυτο εξευτελισμό του Ολυμπιακού και κάποια στιγμή ο τερματοφύλακας Παναγιώτης Κελεσίδης πέταξε εκνευρισμένος τα γάντια και ήθελε να φύγει για τα αποδυτήρια. Λέγεται από ορισμένους, χωρίς να είναι επιβεβαιωμένο, ότι στο ημίχρονο ο Aντώνης Γεωργιάδης ζήτησε από τους παίκτες να μη βάλουν άλλα γκολ και διασύρουν περισσότερο τον Ολυμπιακό. 

Ο Ολυμπιακός με προπονητή τον Γιώργο Δαρίβα, στο 65’ έχασε πέναλτι που εκτέλεσε ο Δαβουρλής και απέκρουσε ο Λίσα. Το πέναλτι καταλογίστηκε σε ανατροπή του Δεληκάρη από τον Τσουρλίδα. Μάλιστα οι δύο παίκτες ήρθαν στα χέρια και αποβλήθηκαν. Σαν μια παρένθεση να αναφέρουμε ότι με αφορμή αυτό το επεισόδιο, οι Δεληκάρης και Τσουρλίδας έγιναν στη συνέχεια οι καλύτεροι φίλοι, κάνοντας στα μετέπειτα χρόνια και παρέα εκτός γηπέδων. Και όταν ο Δεληκάρης είχε παλιά εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού στην Αλβανία, όταν περνούσε από τα Γιάννινα, έπινε πάντα καφέ με τον Τσουρλίδα.

Η νίκη αυτή έκανε μεγάλη αίσθηση σε όλη την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραδοσιακή εφημερίδα του Ολυμπιακού «ΦΩΣ των σπορ» στην έκδοση της Δευτέρας 26-1-1976 σημείωνε: 

«Με ανάξιους και ανίκανους παίκτας ο Ολυμπιακός γνώρισε χτες την μεγαλύτερη ντροπή της ιστορίας του. Ο Κελεσίδης αγανάκτησε στο 3-0 και ζήτησε να αντικατασταθεί …». 

Και στην περιγραφή του αγώνα ανέφερε: «Από τα Γιάννινα περίφημοι οι Γκλασμάνης, Μπρεντάνος, Κοντογιωργάκης. Έπαιξαν μεγάλη μπάλα και πολλές φορές (στο α’ ημίχρονο) εγελοιοποίησαν την άμυνα του Ολυμπιακού. Λαμπρός και ο Τσουρλίδας, καθώς και ο Λίσα. Ο Γραμμενιάτης αχρήστευσε τον Δεληκάρη, ενώ η δυάς Σιόντη-Χατζηκαπετάνη αρίστευσε. Όσο για τον Αλβαρέζ, παρά το τραύμα του έδειξε ότι είναι μεγάλος παίκτης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της κακοκαιρίας, το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή του Ολυμπιακού από την Αθήνα υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο Άκτιο. Οι "ερυθρόλευκοι" πήγαν από εκεί στα Ιωάννινα με… ταξί και Ι.Χ. αυτοκίνητα, αλλά αυτό ήταν το λιγότερο μπρος στην τρομάρα που είχαν πάρει κατά τη διάρκεια της περιπετειώδους πτήσης. Πού να φανταστούν τι θα ακολουθούσε στο γήπεδο…
 
Δείτε παρακάτω video από την αναμέτρηση του 1976:     




ΠΑΣ Γιάννινα (Αντώνης Γεωργιάδης): Λίσα, Χατζηαντωνίου, Σιόντης, Χατζηκαπετάνης, Τσουρλίδας, Γραμμενιάτης, Μοντέζ, Γκλασμάνης, Κοντογιωργάκης, Αλβαρέζ (76’ Μάντος), Μπρεντάνος.

Ολυμπιακός (Γιώργος Δαρίβας): Κελεσίδης, Γκαϊτατζής, Σιώκος, Συνετόπουλος, Βασιλόπουλος, Κυράστας, Καραβίτης, Δεληκάρης, Λοσάντα (65’ Γαλάκος), Κρητικόπουλος (44’ Παπαδημητρίου), Δαβουρλής.

πηγές: agon.gr και pas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ