Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ


         O "ΜΑΓΟΣ" ΤΟΥ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ
 
Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται ποιος μεγάλος καλλιτέχνης της εποχής ανέλαβε να φιλοτεχνήσει αυτό το απίστευτο ψηφιδωτό. Οι ειδικοί πάντως αναλύοντας προσεκτικά αυτό το αριστούργημα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο δημιουργός διέθετε ένστικτο αλλά και άριστες γνώσεις μαθηματικών και ευκλείδιας γεωμετρίας. 




"Το ψηφιδωτό είναι άρτιο. Αλάνθαστο. Ο δημιουργός του πέτυχε αυτό που αποτελεί όνειρο για τον κάθε καλλιτέχνη: να κατακτήσει τον χώρο", ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης, o Kύπριος αρχαιολόγος που διατείνεται ότι ο Ταφός στην Αμφιπολη ανήκει στον Ηφαιστίωνα

Μάλιστα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός πως ο καλλιτέχνης αυτός, τουλάχιστον 1.500 χρόνια πριν την αναγεννησιακή εποχή, εισήγαγε στην εικαστική τέχνη τις "άγνωστες" για εκείνη την εποχή, έννοιες της προοπτικής, των φωτοσκιάσεων και των ενσυνείδητων χρωματικών αποχρώσεων.

"Όλα τα πρόσωπα βρίσκονται σε κίνηση. Τίποτε δεν μένει στατικό. Στριφογυρίζουν οι μορφές στον χώρο χωρίς να παρατηρείς λάθη. Η περσεφόνη είναι σαν να αιωρείται" αναφέρει χαρακτηριστικά.  

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο καλλιτέχνης αυτός "μιμείται" και εξελίσσει την τεχνική του Νικομάχου, ο οποίος φιλοτέχνησε την ίδια τοιχογραφία στον λεγόμενο "τάφο της Περσεφόνης" στις Αιγές. Ωστόσο, εκτιμάται πως ο δημιουργός του ψηφιδωτού της Αμφίπολης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά μία γενιά μεταγενέστερος κι έτσι δεν αποκλείεται να πρόκειται για τον Φιλόξενο από την Ερέτρια, ο οποίος αποτελούσε έναν από τους καλύτερους μαθητές του Νικομάχου.

Πηγή: Newsit

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ