Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

10.000 ΤΑΛΑΝΤΑ ΚΟΣΤΙΣΕ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Αμφίπολη: 10.000 τάλαντα κόστισε ο τάφος και πολλοί θεωρούν για χατίρι του Ηφαιστίωνα! 

...

   

Το ψηφιδωτό ασύγκριτης ομορφιάς, η αναζήτηση του καλλιτέχνη, αλλά και οι μαρτυρίες στα αρχαία κείμενα δίνουν νέα σενάρια για τον ένοικο του μεγαλοπρεπούς τύμβου στην Αμφίπολη. Ο αξιωματικός του Μακεδονικού στρατού και στενός φίλος του Αλέξανδρου, ο Ηφαιστίωνας φέρεται τώρα από πολλούς αρχαιολόγους να είναι ο πρώτος υποψήφιος.

Μετά την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στο εξωτερικό με κορυφαίους αρχαιολόγους αλλά και το σύνολο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να δίνουν νέα τροφή για συζητήσεις αλλά και αντιπαραθέσεις για το "σημαντικό πρόσωπο" για το οποίο κτίστηκε το μνημείο, έναντι περίπου 10.000 ταλάντων, ένα ποσό που για την εποχή μεταφράζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ!

Ποιοι "ψηφίζουν" Ηφαιστίωνα

Ο πρώτος ακαδημαϊκός που υποστήριξε πως ο τάφος της Αμφίπολης "φιλοξενεί" τον Ηφαιστίωνα, είναι ο καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης. Τώρα που το ψηφιδωτό "φωτίζει" περισσότερο την υπόθεση, ο Μαυρογιάννης είναι ακόμη πιο σίγουρος και δηλώνει : "Η αναπαράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης είναι εξαιρετικής τεχνοτροπίας και είναι βέβαιο ότι απαιτήθηκε ένα υπέρογκο για να κατασκευαστεί. Ένα τέτοιο πανάκριβο έργο σαφώς και θα ταίριαζε απόλυτα στον τάφο του Ηφαιστίωνα. Υπάρχει και άλλη πηγή, ο Ρωμαίος ιστορικός Ιουστίνος, ο οποίος έγραψε το 200 μ.Χ. ότι ο τύμβος του Ηφαιστίωνα κόστισε 12.000 τάλαντα. Όπου κι αν έγινε ο τάφος του Ηφαιστίωνα, ήταν λαμπρός και πανάκριβος".

Ο καθηγητής ανέφερε μάλιστα πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος ο μεγάλος στρατηλάτης παρήγγειλε έναν πανάκριβο τάφο για τον Ηφαιστίωνα, ο οποίος πέθανε το 325 π.Χ. στη μάχη στα Εκβάτανα, μια πόλη της αρχαίας Περσίας. 
Είναι γνωστό πως η σωρός του Ηφαιστίωνα μεταφέρθηκε με όλες τις τιμές στη Βαβυλώνα. Ο Διόδωρος, ανάφερε μάλιστα πως  ο Μέγας Αλέξανδρος διέθεσε 10.000 τάλαντα για τη μεγαλοπρεπή "πυρά" του Ηφαιστίωνα.
 
 



Πηγή: Newsit

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bέβαια υπάρχουν πολλές ενστάσεις σχετικά με την άποψη περί του Ηφαιστίωνος καθόσον την χρονολογία του θανάτου του το 325 πχ το Μνημείο δεν είχε ανεγερθεί ενώ είναι γνωστό ότι η σωρός του μεταφέρθηκε στην Βαβυλώνα προκειμένου να αποτεφρωθεί. Στην Βαβυλώνα με εντολή του Αλέξανδρου κατασκευάστηκε μνημείο για την "Πυρά του Ηφαιστίωνα" στο οποίο θα τοποθετούνταν η σωρός του για την αποτέφρωση η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ .

Είναι γνωστόν επίσης ότι ο Ηφαιστίων λόγω της στενής φιλίας του με τον Αλέξανδρο δεν ήταν αγαπητός από τους υπόλοιπους στρατηγούς των Μακεδόνων και φυσικά ουδείς μετά τον θάνατο του Μεγάλου Στρατηλάτη επρόκειτο να μεταφέρει  την σωρό του στην Μακεδονία προκειμένου να ταφεί σε ένα τόσο μεγαλοπρεπές Μνημείο. Κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο να δεχθούν οι Μακεδόνες οι διάδοχοι και στρατηγοί  και κυρίως  η μητέρα του Αλέξανδρου η Ολυμπιάδα δηλαδή να ταφεί στον βασιλικό τάφο της Αμφίπολης ένας "κοινός θνητός"  όταν ο δημιουργός του Μακεδονικού Κράτους - Αυτοκρατορία , ο Φίλιππος ο Β΄ φέρεται να είναι θαμμένος στην Βεργίνα.

Είναι πιο πιθανό να βρίσκεται ο Φίλιππος ο Β' ο πατέρας του Μεγαλέξανδρου στον βασιλικό τάφο της Αμφίπολης όπως ισχυρίστηκε σε ανύποπτο χρόνο και ο Κώστας Πλεύρης 

.
    

με δεδομένο μάλιστα ότι είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ότι ο Αλέξανδρος σχεδίαζε να χτίσει στην Μακεδονία έναν Τάφο για τον πατέρα του τον οποίο υπεραγαπούσε μεγαλύτερο και από  την  Πυραμίδα του Χέοπος της Αιγύπτου. ( Εγκυκλοπαίδια ΔΟΜΗ)


    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ