Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

MΑΘΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΗ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Αρνείται το άνοιγμα λιμανιών η Τουρκία στην Κύπρο


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αρνήθηκε την Παρασκευή το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της Τουρκίας για τα πλοία και τα αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό τις σημερινές συνθήκες, παρά το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο, και εξέφρασε την ανυπομονησία του για τον αργό ρυθμό με τον οποίο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μίλησε στις Βρυξέλλες στο ινστιτούτο ερευνών European Policy Center, συνέδεσε οποιαδήποτε πρόοδο στο θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων με μια συμφωνία στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου, της ελληνικής και της τουρκικής.

Οι Ελληνοκύπριοι, επιμένοντας στο σημείο αυτό, «θέλουν να υποχρεώσουν την Τουρκία περισσότερες πληροφορίες να τους αναγνωρίσει, πράγμα που δεν θα κάνουμε», τόνισε ο Νταβούτογλου, και πρόσθεσε ότι «η αναγνώριση των Ελληνοκυπρίων δεν είναι δυνατή για μας αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της Κύπρου».

Επιπλέον, άσκησε κριτική στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για κωλυσιεργία της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και για υπαναχώρηση από τη κοινώς διακηρυγμένη θέση, η οποία, όπως είπε, συνίσταται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα δύο συνιστώντων κρατιδίων. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του Νταβούτογλου, ο κ. Χριστόφιας περιορίστηκε να αναφερθεί σε δύο αυτόνομες περιοχές, στην πρόσφατη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Βρυξέλλες έχουν αναλάβει πολιτική δέσμευση από τις 26 Απριλίου 2004 να τερματίσουν τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τούρκος υπουργός άφησε γενικά να διαφανεί η ανυπομονησία της χώρας του για τη βραδύτητα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν το 2005 και προχωρούν με βήμα σημειωτόν.

Ερωτηθείς για το πότε θα ήθελε να δει τη χώρα του να εντάσσεται στην ΕΕ, απάντησε: «Η προσωπική άποψή μου είναι ότι ακόμη και το 2015 θα ήταν πολύ αργά, όχι μόνο για μας, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση». Η ένταξη αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατόν», υποστήριξε.

Αναφορικά με την επικείμενη αξιολόγηση από την ΕΕ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου άφησε να εννοηθεί ότι δεν αναμένει στο τέλος του 2009 πάγωμα νέων κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι «κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοκ». Αντίθετα, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεπαγώσει τα 8 κεφάλαια, για τα οποία έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις λόγω της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, κάτι που θα αποτελούσε de facto αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ