ΕΘΝΙΚΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ
... των χειροκροτητών του σύντροφου ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΥ
25 Φεβρουαρίου 2009
Ολοι δείχνουν τη Βουλή
Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύει στην πρώτη θέση των φορέων με τη μεγαλύτερη διαφθορά τους βουλευτές, πάνω από πολεδομίες, εφορίες, γιατρούς, δήμους, αστυνομία και Δικαιοσύνη.
Την πανελλαδική έρευνα, που πραγματοποίησε το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας σε δείγμα 4.720 πολιτών, παρουσίασε ο πρόεδρος του τμήματος, καθηγητής Επ. Πανάς. Σύμφωνα με αυτήν:* Το 93,4% των ερωτηθέντων θεωρεί παρά πολύ έντονο έως αρκετά σοβαρό ή σημαντικό το πρόβλημα της διαφθοράς στη χώρα (από αυτούς, το 58,8% το θεωρεί πάρα πολύ έντονο).* Το 73% των πολιτών δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πολεμήσει το πρόβλημα της διαφθοράς (από αυτούς, το 55% δεν το πιστεύει καθόλου), ενώ ένα πρόσθετο 10,5% δεν είναι σίγουροι!* Περίπου το 50%, ένα στους δύο, εκτιμά ότι κύριος υπεύθυνος για τη διαφθορά είναι η κυβέρνηση ή κυρίως η κυβέρνηση, με το 34,4% να θεωρεί ότι ευθύνονται εξίσου κυβέρνηση και πολίτες.*
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=2462644
|
Ο Α. Βγενόπουλος, που εμπλέκεται ως τραπεζίτης στο δομημένο ομόλογο του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), απαντά ότι η κυβέρνηση ήταν εκείνη που προέτρεψε τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να επενδύσουν σε «τοξικά» ομόλογα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη εις βάρος της περιουσίας τους.
Στο στόχαστρό του μπαίνουν ονομαστικά ο τότε υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γ. Κουρής και η Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλά και ο τότε υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης όσο και ο υφυπουργός Απασχόλησης Ν. Αγγελόπουλος.
Ο ειδικός εφέτης ανακριτής Γ. Λέκκας μελετά τώρα με προσοχή το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, από το οποίο ανακύπτει, πλέον, θέμα ποινικών ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν και πότε θα αποφασίσει να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή, δεδομένου ότι τον Ιούνιο παραγράφονται οι τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών.
Ο Α. Βγενόπουλος εμφανίσθηκε πριν από λίγες ημέρες (19/1) στον ανακριτή ιδιαίτερα ενοχλημένος για την εμπλοκή του στην υπόθεση.
1 Στο απολογητικό του υπόμνημα, μάλιστα, υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό προϊόν άνθισε εκείνη την περίοδο «υπό κρατική προτροπή, καθώς εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών... Το κέρδος του Δημοσίου από την έκδοση δομημένων αντί απλών ομολόγων υπολογίζεται ότι υπερέβη τα 100 εκατ. ευρώ».
2 «Μόνο συμπτωματικό δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι εκείνη τη χρονική περίοδο (περί το 2005), σύσσωμες σχεδόν οι διοικήσεις 24 ασφαλιστικών ταμείων προχώρησαν σε αγορές δομημένων ομολόγων, κάτι που μαρτυρά αδιαμφισβήτητα ότι η συγκεκριμένη επενδυτική επιλογή ήταν αποτέλεσμα σαφούς κρατικής προώθησης στα πλαίσια της ευρύτερης τότε κυβερνητικής πολιτικής», σημειώνει.
3 «Ο μεγάλος ωφεληθείς από την αγορά είναι το Δημόσιο, που είχε διορίσει τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων». Δεν είναι τυχαίο ότι όταν η τράπεζα έστειλε στο ΤΑΞΥ ενδεικτικούς πίνακες με εκδόσεις δομημένων και απλών ομολόγων, η διοίκηση του ταμείου έδειξε ενδιαφέρον μόνο για δομημένα ομόλογα και μάλιστα όχι για τμηματικές-μικρότερες αγορές αλλά μαζικές, περίπου στο 20% συγκεκριμένων εκδόσεων».
4 «Ολα έγιναν με πλήρη γνώση της Τράπεζας της Ελλάδας και των συναρμόδιων υπουργείων, που έλεγχαν άμεσα τις τοποθετήσεις των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και ενημερώνονταν από το ΤΑΞΥ επί 6 συνεχόμενους μήνες».
5 Ο κ. Βγενόπουλος καλεί τον ανακριτή να ερευνήσει ποιοι άνθρωποι στα υπουργεία γνώριζαν τι συνέβαινε και αναφέρεται:
-Στον τότε υπουργό Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, ο οποίος, απαντώντας το Οκτώβριο του 2006 στον Χρ. Βερελή, παραδέχθηκε ότι γνώριζε το θέμα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι τοποθετήσεις στους κρατικούς αυτούς τίτλους έγιναν χωρίς την ανάληψη επενδυτικού κινδύνου».
-Στον Γ. Κουρή, γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, που, καταθέτοντας ως ύποπτος στον αντιεισαγγελέα εφετών Αντ. Λιόγα, παραδέχθηκε ότι οι εκδόσεις 7 δομημένων ομολόγων ήταν εξαιρετικά επικερδείς για το ελληνικό Δημόσιο.
-Στην κατάθεση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων, Λ. Καραθανάση, που αποδίδει ευθύνες στον αρμόδιο για την έκδοση των ομολόγων υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό και υφυπουργό Απασχόλησης, γιατί δεν ενημέρωσαν ως ώφειλαν. Οπως αναφέρει, το συμβούλιο της Ομοσπονδίας συναντήθηκε στις 14-11-2005 με τον τότε υφυπουργό Νικ. Αγγελόπουλο και εξέφρασε την πάγια θέση για επενδύσεις σε τίλους του ελληνικού Δημοσίου. Ο υφυπουργός απάντησε ότι συμφωνεί και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας...
*Η υπόθεση του ΤΑΞΥ εκκρεμεί για έκδοση βουλεύματος από το συμβούλιο εφετών. Ο Αλ. Στρίμπερης, δικηγόρος του προέδρου του ταμείου, που κατηγορείται για κακουργηματική απιστία, θεωρεί ότι «οι ευθύνες θα έπρεπε να αναζητηθούν στα πολιτικά πρόσωπα και όχι στους διοικούντες τα ταμεία. Δεν μπορούμε να μιλάμε για συνετή διαχείριση όταν το εποπτεύων υπουργείο και το εκδώσαν τα ομόλογα υπουργείο Οικονομίας δεν είχαν δώσει σαφείς οδηγίες και περιορισμούς για την αγορά δομημένων ομολόγων, που ήταν πρωτότυπα επενδυτικά προϊόντα», τονίζει με νόημα.
*Ως το τέλος Μαρτίου, το αργότερο ώς το Πάσχα, αναμένεται να ολοκληρωθεί το κύριο μέρος της ανάκρισης, με τους υπεύθυνους του ΤΣΠΕΑΘ (130 εκατ. ευρώ), του ΤΕΑΔΥ (280 εκατ. ευρώ) και τους ενδιάμεσους προμηθευτές (Ακρόπολις, Παπαμαρκάκης, ΤΡΩΙΛΟΣ κ.ά.), να περνούν ως κατηγορούμενοι, την πόρτα του κ. Λέκκα.
*Αμέσως μετά ανοίγει ένας νέος κύκλος ανάκρισης για άλλα 9 ασφαλιστικά ταμεία (οινοποιίας, εμπορικών καταστημάτων, φαρμακευτικών εταιρειών, τραπεζοϋπαλλήλων κ.ά.), 4 τράπεζες (ΒΝΡ Paribas, Proton, Γενική, ΕΤΕ) και τη χρηματιστηριακή ΤΡΩΙΛΟΣ.
Αφορά την αγορά τεσσάρων δομημένων ομολόγων τραπεζών (όχι του ελληνικού Δημοσίου), συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ.
Του Σταύρου Λυγερού
Είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός έχει εγκαταλείψει τον ράθυμο τρόπο άσκησης της εξουσίας. Συμμετέχει πολύ πιο ενεργά και στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Παρά τις προσπάθειές του, όμως, να ανατρέψει τον δυσμενή για το κόμμα του εκλογικό συσχετισμό δυνάμεων, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν τα καταφέρνει.
Το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μεγάλο, αλλά τείνει να παγιωθεί. Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά εάν το κυβερνών κόμμα είχε χάσει την πρώτη θέση ως αποτέλεσμα ενός πολιτικού σπασμού. Η απώλεια της πρώτης θέσης, όμως, προήλθε από κλασική πολιτική φθορά. Το ΠΑΣΟΚ πέρασε μπροστά λόγω της αθροιζόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας και όχι λόγω ενός γεγονότος, που επηρέασε δραστικά, αλλά πρόσκαιρα τις διαθέσεις της κοινής γνώμης.
Ακριβώς γι’ αυτό η ανατροπή είναι δύσκολη, παρ’ ότι η διαφορά δεν είναι απαγορευτική και παρ’ ότι οι «πράσινοι» συνεχίζουν να έχουν σοβαρό έλλειμμα πολιτικής αξιοπιστίας. Το έλλειμμά τους αυτό δεν φαίνεται να τους κλείνει το δρόμο προς την εξουσία, λόγω του γεγονότος ότι επικρατεί το σύνδρομο της αρνητικής ψήφου. Θα το βρουν μπροστά τους, όμως, εάν σχηματίσουν κυβέρνηση.
Οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τον πολύ χαμηλό βαθμό πολιτικής εμπιστοσύνης, που απολαμβάνει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Στην πραγματικότητα, είναι προβληματικό συνολικά το πολιτικό σύστημα, το οποίο όχι μόνο δεν δίνει λύσεις, αλλά και συσσωρεύει αδιέξοδα. Υπ’ αυτή την έννοια, το μείζον πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό.
Η Ν.Δ. έχασε την πρωτιά, επειδή τα σκάνδαλα και η πολιτική διαχείρισή τους ήταν οι σταγόνες που τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεχείλισαν το ποτήρι και ενεργοποίησαν πολιτικά τη συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Δεν εμπιστεύονται Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ Το 49% βλέπει ανεπάρκεια έναντι των προβλημάτων4,5 η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, καταλληλότερος ο κ. Καραμανλής Το μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα κόμματα εξουσίας αποτυπώνεται στο μηνιαίο Βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της «Κ» και του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε εν μέσω της συνεχιζόμενης εκλογολογίας, το 49% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ούτε η Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν επαρκώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποια είναι καλύτερη κυβέρνηση, το 24% επιλέγει το ΠΑΣΟΚ και το 22% τη Ν.Δ. Επίσης, μόλις το 16% δηλώνει ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η κυβέρνηση ενώ, στο αντίστοιχο ερώτημα, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ είναι 17%. Πάντως, σε επίπεδο πολιτικών συχετισμών, η εικόνα έχει μεταβληθεί οριακά σε σχέση με το Βαρόμετρο του προηγούμενου μήνα: Η Ν.Δ. μειώνει το άνοιγμα της «ψαλίδας» από το ΠΑΣΟΚ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής προηγείται σταθερά του κ. Γιώργου Παπανδρέου στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία. Tο ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής συγκεντρώνει 38,5%, ευρισκόμενο πάντα σε απόσταση από τον πήχυ της αυτοδυναμίας, η Ν.Δ. 34% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 10%, το ΚΚΕ με 8,5%, ο ΛΑΟΣ με 4,5% και οι Οικολόγοι με 3,5%. |
«Δεν είμαι ορκισμένος εχθρός της οικογένειας Μητσοτάκη, είμαι όμως εχθρός των απόψεων που εκφράζει αυτή η πλευρά» λέει ο Γιάννης Μανώλης |
Ο εξοπλισμός που αγόρασε η Ντόρα Μπακογιάννη από τη Siemens και η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζωρτζ Μπους στη Γερμανία είναι τα δυο θέματα της σημερινής επισκόπησης του γερμανικού τύπου.
Με την ευκαιρία της παρουσίας της υπουργού εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Ντόρας Μπακογιάννη, στο Μόναχο, αναδημοσιεύουμε από τη DEUTSCHE WELLE είδηση που δημοσιεύτηκε στις 12.06.2008, για να αποδειχτεί για άλλη μια φορά περίτρανα ότι η εντιμότητα των πολιτικών αποτελεί, ίσως, ένα από τα πιο σημαντικά όπλα στην αποτελεσματική άσκηση της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας, σε μια περίοδο που οι ισχυροί του κόσμου χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τη μέθοδο του εκβιασμού εναντίον διεφθαρμένων πολιτικών, για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.
«Ακριβό κομπιούτερ» τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφερόμενη στην παραίτηση του συνεργάτη της υπουργού εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη εξαιτίας της μη έγκαιρης αποπληρωμής τηλεφωνικού κέντρου από τη Siemens. Η εφημερίδα σημειώνει:
«Σαν υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας η Ντόρα Μπακογιάννη έχει να ασχοληθεί με τα μεγάλα πολιτικά θέματα. Με τη διαιρεμένη Κύπρο και ‘το τελευταίο τείχος της Ευρώπης’ με τις δύσκολες σχέσεις με τη γειτονική Μακεδονία ή με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Για μικροπράγματα δεν της μένει χρόνος, αλλά τώρα έχει και αυτά. Κομπιούτερ και τηλεφωνικός εξοπλισμός, αξίας 7.000 ευρώ από τη Siemens για το εκλογικό της κέντρο, έμειναν απλήρωτα για ένα χρόνο σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή. 7.000 ευρώ δεν είναι κανένα μεγάλο ποσό, αλλά αρκετά μεγάλο για να δημιουργήσει προβλήματα στην υπουργό εξωτερικών, στο πρώτο τη τάξει μέλος της κυβέρνησης ενός κράτους μέλους της ΕΕ, σε σχέση με τα ‘μαύρα ταμεία’ της Siemens. O επικεφαλής του γραφείου της, ένας έμπιστος συνεργάτης της Μπακογιάννη, ανέλαβε την ευθύνη για τους απλήρωτους λογαριασμούς. Η Μπακογιάννη δεν θέλησε να πάρει θέση για το περιστατικό. Το γραφείο της μετά από ερώτηση της Süddeutsche Zeitung απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με τα μαύρα ταμεία της Siemens. Για τις συσκευές υπάρχουν αποδείξεις και σε περιπτώσεις διαφθοράς σπάνια υπάρχουν ανάλογα χαρτιά.»
Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται και στον εξοπλισμό που αγόρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αξίας 137.000 ευρώ. Στην τελευταία δόση που πλήρωσε ο βουλευτής ύψους 43.850 ευρώ πρέπει να περιλαμβάνονται και τα 7.000 ευρώ για τις συσκευές στο γραφείο της Μπακογιάννη. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η δόση πληρώθηκε λίγες μέρες μετά που η εισαγγελία της Αθήνας έκανε έρευνες στη Siemens. Και η εφημερίδα καταλήγει:
«Η Ντόρα Μπακογιάννη ήδη σαν δήμαρχος Αθηναίων είχε σχέσεις με τον γερμανικό όμιλο. Σε συνέντευξή της σε ένα περιοδικό της Siemens το 2004 λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχε δηλώσει πως η Αθήνα έχει κάνει τεράστιες προόδους στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και αυτό το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στη Siemens. Εντωμεταξύ όμως ο τόνος άλλαξε. Την άνοιξη η Μπακογιάννη δήλωσε πως εύχεται να ξεκαθαριστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η κατάσταση διότι είναι πολύ δυσάρεστο όταν όλοι οι πολιτικοί τίθενται υπό αμφισβήτηση.»
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE