Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ


Πολιτικό, το μείζον πρόβλημα της χώρας

Η απώλεια της πρώτης θέσης για τη Ν.Δ. προήλθε από κλασική πολιτική φθορά, γι’ αυτό είναι δύσκολη η ανατροπή της

Του Σταύρου Λυγερού

Είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός έχει εγκαταλείψει τον ράθυμο τρόπο άσκησης της εξουσίας. Συμμετέχει πολύ πιο ενεργά και στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Παρά τις προσπάθειές του, όμως, να ανατρέψει τον δυσμενή για το κόμμα του εκλογικό συσχετισμό δυνάμεων, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν τα καταφέρνει.

Το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μεγάλο, αλλά τείνει να παγιωθεί. Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά εάν το κυβερνών κόμμα είχε χάσει την πρώτη θέση ως αποτέλεσμα ενός πολιτικού σπασμού. Η απώλεια της πρώτης θέσης, όμως, προήλθε από κλασική πολιτική φθορά. Το ΠΑΣΟΚ πέρασε μπροστά λόγω της αθροιζόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας και όχι λόγω ενός γεγονότος, που επηρέασε δραστικά, αλλά πρόσκαιρα τις διαθέσεις της κοινής γνώμης.

Ακριβώς γι’ αυτό η ανατροπή είναι δύσκολη, παρ’ ότι η διαφορά δεν είναι απαγορευτική και παρ’ ότι οι «πράσινοι» συνεχίζουν να έχουν σοβαρό έλλειμμα πολιτικής αξιοπιστίας. Το έλλειμμά τους αυτό δεν φαίνεται να τους κλείνει το δρόμο προς την εξουσία, λόγω του γεγονότος ότι επικρατεί το σύνδρομο της αρνητικής ψήφου. Θα το βρουν μπροστά τους, όμως, εάν σχηματίσουν κυβέρνηση.

Οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τον πολύ χαμηλό βαθμό πολιτικής εμπιστοσύνης, που απολαμβάνει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Στην πραγματικότητα, είναι προβληματικό συνολικά το πολιτικό σύστημα, το οποίο όχι μόνο δεν δίνει λύσεις, αλλά και συσσωρεύει αδιέξοδα. Υπ’ αυτή την έννοια, το μείζον πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό.

Η Ν.Δ. έχασε την πρωτιά, επειδή τα σκάνδαλα και η πολιτική διαχείρισή τους ήταν οι σταγόνες που τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεχείλισαν το ποτήρι και ενεργοποίησαν πολιτικά τη συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ