Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - SIEMENS : BIOI ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ


Τάδε έφη Σίκατσεκ

Της ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ

«Διέθετα στην Ελλάδα 10-15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα "μαύρα ταμεία"», καταθέτει στους έλληνες δικαστές ο άλλοτε διαχειριστής των ύποπτων λογαριασμών της Siemens Ράινχαρτ Σίκατσεκ.





Η «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» παρουσιάζει το πιο κρίσιμο απόσπασμα των αποκαλύψεων του μάρτυρα στις 8 Οκτωβρίου 2008, στο Μόναχο, προς τον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό και τον εισαγγελέα Παν. Αθανασίου.

Σε αυτή την κατάθεση θα στηριχθεί ο ανακριτής, προκειμένου να ασκήσει τις πρώτες διώξεις και να προφυλακίσει, τα πρώτα δέκα πρόσωπα για το σκάνδαλο. Ωστόσο, «αόρατα» χέρια εμποδίζουν την περαιτέρω διαλεύκανση της υπόθεσης και κυρίως το άνοιγμα λογαριασμών της Ελβετίας και της Μ. Βρετανίας, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν σε περιόδους υπογραφής συμβάσεων με τη Siemens.

*Ο Ρ. Σίκατσεκ κατονομάζει τους Μιχάλη Χριστοφοράκο και Πρόδρομο Μαυρίδη ως τα άτομα στα οποία παρέδιδε τα εκατομμύρια, χωρίς να αποκαλύπτει, τους μετέπειτα παραλήπτες των ποσών.

*Αναφέρει ακόμα ότι για την προμήθεια ηλεκτρονικών μερών στα συστήματα πυραύλων «Πάτριοτ» δόθηκαν με «περίεργους τρόπους» 10 εκατομμύρια ευρώ και στους Γκεμπάουερ και Ψαρρό, πρώην στελέχη της εταιρείας.

(Ο τελευταίος έχει κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος) και έχει ζητήσει προθεσμία για να δώσει έγγραφες εξηγήσεις, αν και αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

*Στην αρχή της διαδικασίας οι δύο ανακριτικοί υπάλληλοι διαβεβαιώνουν τον Σίκατσεκ ότι στην Ελλάδα δεν έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου αλλά του μάρτυρα και ότι η κατάθεσή του δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του.

*Σημειώνουν, πάντως, ότι το δεύτερο αντίκειται στην ελληνική νομοθεσία, η οποία δεν προβλέπει την απαλλαγή μάρτυρα που καταγγέλλει παράνομες πράξεις στις οποίες μετείχε και ο ίδιος.

Η κατάθεση

*Για τη διοχέτευση «μαύρου» χρήματος στη χώρα μας ο Ρ. Σίκατσεκ καταθέτει:

«Πριν από το 2000 το σύστημα πληρωμών συνίστατο κατά στο ότι ο τομέας ICN ( τμήμα τηλεπικοινωνιών για τη σταθερή τηλεφωνία) είχε έναν λογαριασμό στο Σάλτσμπουργκ. Εκεί μεταφέρονταν χρήματα από το Μόναχο και από τον λογαριασμό γίνονταν εμβάσματα προς διάφορα άτομα, τα οποία έκαναν αναλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αυστρίας. Εξ ακοής γνωρίζω ότι στο Σάλτσμπουργκ παραδίδονταν μετρητά και σε Ελληνες. Δεν γνωρίζω τους παραλήπτες, εκτός από τον Μαυρίδη...».

*Αναφερόμενος στη λειτουργία των μαύρων ταμείων λέει: «Δεν υπήρξαν έξτρα μαύρα για κάποια χώρα, αλλά, κατά τη γνώμη μου, μοιράζονταν από τις εταιρείες κάθε χώρας μετά το 2000 και ώς το 2004... Δεν γνωρίζω για ποιους σκοπούς οι Μαυρίδης και Χριστοφοράκος χρησιμοποιούσαν τα χρήματα. Στα πρόσωπα αυτά γνωρίζω ότι διέθετα ετησίως 10-15 εκατομμύρια ευρώ... Επίσης εξ ακοής γνωρίζω ότι παραδόθηκαν με περίεργους τρόπους στους Γκεμπάουερ και Ψαρρό περίπου 10 εκατομμύρια για την προμήθεια των Patriott... Ο Μαυρίδης έχει υπαινιχθεί ότι τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν στους τελικούς παραλήπτες...».

*Στη δικογραφία της παράλληλης προκαταρκτικής εξέτασης, που διεξάγει ο εισαγγελέας Βούλγαρης, ένα περίεργο έγγραφο ανοίγει ένα ακόμα θέμα: Η υπόθεση προμήθειας των μηχανών έλξης συρμών του ΟΣΕ από τη Siemens, που υπεγράφη το 1997 και πληρώθηκε το 1999.

Ελληνας μάρτυρας καταθέτει, τον Ιανουάριο 2009, ότι «από έρευνα» που έκανε έχει στην κατοχή του το έγγραφο. Αυτό φέρεται να είναι μέρος κατάθεσης (Φεβρουάριος 2007) ενός Γερμανού, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 2002 μετέφερε μέσω Ντουμπάι δύο εκατ. ευρώ στον Γκεμπάουερ στη Ζυρίχη «για προμήθεια που είχε γίνει στην Ελλάδα».

Στο έγγραφο υπάρχει και μία αναφορά στα «Patriot».

*Τον γρίφο, ωστόσο, δεν ξεκαθαρίζει ούτε η κατάθεση του μάρτυρα, που προσκόμισε το έγγραφο - ο οποίος το χαρακτηρίζει «απόρρητη αλληλογραφία μεταξύ της μητρικής Siemens και της θυγατρικής της στην Ελλάδα».

Και το θέμα περιπλέκεται περισσότερο, αφού χειρόγραφα πάνω στο έγγραφο (στα γερμανικά) σημειώνεται το όνομα του άλλοτε ισχυρού διαχειριστή των μαύρων ταμείων Κουτσενρόιτερ!


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 15/02/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ