Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ ΔΗΘΕΝ "ΡΙΦΙΦΙ" ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ


Η ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΑ ΕΠΙΔΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
 

Του Δημήτρη Καζάκη

Πώς θα γελοιοποιηθεί στον έσχατο βαθμό η όποια συζήτηση για εναλλακτικές στο σημερινό φασιστικό ολοκληρωτισμό του ευρώ; Πολύ απλά. Κατασκευάζεται ένα αφελές μέχρις ηλιθιότητας παραμύθι και με τη βοήθεια των μέσων μαζικής εξαπάτησης γίνεται πρώτο θέμα.

Ποιο είναι αυτό; Το γνωστό δήθεν σχεδιαζόμενο "ριφιφί" στο νομισματοκοπείο από τον Λαφαζάνη. Το θέμα κινεί ο γνωστός για την εγκληματική του διαπλοκή με την χρεοκοπία της χώρας κ. Στουρνάρας με τ' όνομα. Το Μαξίμου ψευδώς το επιβεβαιώνει, ώστε να αρχίσει ο μύλος των μέσων μαζικής εξαπάτησης να αλέθει μυαλά.

Βλέπετε παλιά οι χιτλερικοί χρειάζονταν μια στημένη φωτιά στο Ράιχσταγκ για να στήσουν δίκες εναντίον εκείνων που αντιστέκονταν στην φονική εξουσία τους. Σήμερα οι ομογάλακτοί τους επινοούν κάτι αντίστοιχο για να ξεκινήσουν τα τηλεδικία και να φανατίσουν τους αφελείς και ανόητους.

Κάποιοι σκοτεινοί τύποι, συνωμότες εκ φύσεως, κάποιοι "δραχμιστές", σχεδίαζαν να καταλάβουν το νομισματοκοπείο. Έτσι λένε. Το γιατί δεν έχει σημασία, αν και αφήνουν να εννοηθεί ότι έτσι σχεδίαζαν να τυπώσουν δραχμή!

Πραξικόπημα!, φωνάζει ο πολύ γνωστός θεράπων της αδιάβλητης δημοσιογραφίας κ. Κώνστας μαζί με το υπόλοιπο αδέκαστο σινάφι του. Αδιανόητο!, ωρύονται οι γνωστοί μας καθηγηταί οικονομικής, που κατέχουν την ίδια ακριβώς «καλλικέλαδο έδρα του αξιοτίμου κ. Όνου καθηγητού», όπως έγραφε ο Ροΐδης.

Τέτοιοι είναι αυτοί οι σκοτεινοί "δραχμιστές" και κανείς "σοβαρός αριστερός" δεν μπορεί να τα αποδέχεται αυτά, μας λέει το φερέφωνο Κόκκινο. Προφανώς το "σοβαρός αριστερός" είναι μάλλον μια νέα ποικιλία σαυροειδών που ανακάλυψε πρόσφατα η πολιτική ζωολογία, η οποία απ' ότι φαίνεται φωλιάζει στο κυβερνών σχήμα και τα φερέφωνά του. Στις πλείστες των περιπτώσεων πρόκειται για τη μετάλλαξη των γνωστών από παλιά σημητανθρώπων.

Γιατί όμως να σχεδιάσουν κάτι τέτοιο; Τι θα πετύχαιναν οι "συνωμότες" ακόμη κι αν τα κατάφερναν να καταλάβουν το νομισματοκοπείο; Αυτά τα απλά ερωτήματα, δεν πρέπει να απασχολήσουν κανέναν. Έτσι επιτάσσουν οι κανόνες της γκεμπελικής προπαγάνδας. Μόλις η λογική παραμερίσει την εντύπωση, τότε πάει στράφι η όλη επιχείρηση συκοφαντίας, παραπλάνησης και τρομοκρατίας.

Ποιος στα σοβαρά μπορεί να πιστέψει ότι η κατάληψη του νομισματοκοπείου είναι μια απλή υπόθεση; Ποιος στα σοβαρά μπορεί να πιστέψει ότι μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να γίνει χωρίς την αρωγή του στρατού; Και τέλος άντε να δεχθούμε ότι οι σκοτεινοί συνωμότες με την αρωγή κομάντο κατέλαβαν το νομισματοκοπείο, για να κάνουν τι; Για να τυπώσουν χαρτονόμισμα σε ευρώ; Με τι προσόντα; Με ποιους κωδικούς, με τι ειδικό χαρτί, με τι μελάνι, με τι σειρές παραγωγής χαρτονομισμάτων; Όλα αυτά τα κρατά και τα καθορίζει η ΕΚΤ.

Όμως ακόμη κι αν η αχαλίνωτη νοσηρή φαντασία του αδαούς δεχθεί ότι κάπως έτσι θα μπορούσαν να τυπώσουν δραχμή και πάλι δεν βγάζει νόημα. Για να προετοιμαστεί το νομισματοκοπείο προκειμένου να τυπώσει νέο τραπεζογραμμάτιο, νέα δραχμή, χρειάζεται κατ' ελάχιστο 6 μήνες προετοιμασία. Αν λοιπόν το καταλάμβαναν, τι θα έκαναν; Θα το μετέτρεπαν σε Κούγκι μέχρι να μπορέσουν να τυπώσουν; Έλεος!

Αλλού είναι το ζουμί. Το αληθινό ερώτημα είναι άλλο. Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν τα διαθέσιμα για να επιχειρήσει η χώρα την ομαλή της μετάβαση σε εθνικό κρατικό νόμισμα, σε νέα δραχμή, αντί να υποστεί ένα νέο και χειρότερο μνημόνιο; Όχι, μας είπε ο πασίγνωστος πλέον για την φιλαλήθειά του κ. Τσίπρας. Θα μου πείτε, τι άλλο θα έλεγε αυτός που παρέδωσε τη χώρα στο 3ο και χειρότερο μνημόνιο;

Για να δούμε τι λένε τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας; Από τους Χρηματοπιστωτικούς Λογαριασμούς της φαίνεται ότι η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδας διέθετε στο τέλος του 2014 σχεδόν 59 δις ευρώ σε νόμισμα και καταθέσεις. Δηλαδή διέθετε αποθεματικά χαρτονομίσματος και καταθέσεις από τράπεζες συνολικής αξίας 59 δις ευρώ.

Στο τέλος του 2ου εξαμήνου του 2015 τα αποθεματικά αυτά σε νόμισμα και καταθέσεις είχαν πέσει στο επίπεδο των 42,5 δις ευρώ. Ήταν επαρκή αυτά τα διαθέσιμα για να λειτουργήσουν ως συναλλαγματικό απόθεμα προκειμένου η χώρα να περάσει ομαλά σε εθνικό κρατικό νόμισμα, σε νέα δραχμή, φεύγοντας από το ευρώ; Παραπάνω από αρκετά, αν σκεφτεί κανείς ότι το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών το 2014 ήταν λίγο πάνω από τα 4 δις ευρώ. Ενώ το 1ο εξάμηνο του 2015 το έλλειμμα αυτό ανήλθε στα 1,4 δις ευρώ.

Όμως ακόμη κι αν συμβεί το αδιανόητο, δηλαδή να καταρρεύσει ολόκληρο το εξωτερικό εμπόριο της χώρας και λόγω εξόδου από το ευρώ δεν θα έρθει ούτε ένας τουρίστας, δεν θα δέσει ούτε ένα καράβι στα λιμάνια μας, δεν γίνει ούτε μια διεθνής μεταφορά εμπορευμάτων και δεν θα γίνει ούτε μια εξαγωγή, ακόμη και τότε τα διαθέσιμα είναι αρκετά. Το συνολικό ύψος των ανελαστικών αγορών από το εξωτερικό της ελληνικής οικονομίας (καύσιμα, βιομηχανικά είδη, φάρμακα, κλπ.) δεν υπερβαίνουν τα 20 δις ευρώ.

Επομένως, τα σημερινά διαθέσιμα είναι αρκετά για να υποστηρίξουν ως συνάλλαγμα τις εξωτερικές ανελαστικές αγορές της οικονομίας μας για δυο χρόνια τουλάχιστον. Αρκεί βεβαίως να καταγγείλουμε το χρέος ως παράνομο, απεχθές και ληστρικό με βάση τους κανόνες του διεθνές δικαίου κι έτσι να αρνηθούμε να το πληρώσουμε στο σύνολό του. Μαζί με τις δανειακές συμβάσεις και ότι άλλη δέσμευση σε βάρος του λαού και της χώρας το συνοδεύει.

Τον τρόπο μας τον έχει υποδείξει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει καταγραφεί στο πρόσφατο πόρισμα της επιτροπής της Βουλής. Το γεγονός ότι ο τρόπος αυτός είναι απόλυτα εφικτός και δόκιμος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι κανένας δεν έχει τολμήσει να αντικρούσει με νομικοπολιτικά επιχειρήματα και να αποδείξει ότι αυτά δεν γίνονται.

Είναι μόνο αυτά τα διαθέσιμα που διατηρεί η ΤτΕ; Όχι βέβαια. Όπως έχουμε ξαναγράψει πολλάκις οι λεγόμενες συστημικές τράπεζες διατηρούν χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε άμεσα μετατρέψιμους τίτλους του εξωτερικού ύψους 56,3 δις ευρώ. Πρόκειται για κυρίως κρατικά ομόλογα Βρετανίας και Λουξεμβούργου. Οι τίτλοι αυτοί μπορούν να ρευστοποιηθούν δίχως κανένα πρόβλημα στη διαδικασία μετάβασης σε εθνικό κρατικό νόμισμα.

Βέβαια, οι παλιοί σημητάνθρωποι που μεταλλάχθηκαν σήμερα σε "σοβαρούς αριστερούς" - όπως επί παραδείγματι ο κ. Καλλωνιάτης - μας λένε ότι αυτοί οι τίτλοι είναι δεσμευμένοι από την ΕΚΤ. Ναι είναι δεσμευμένοι, αλλά όχι παραχωρημένοι. Παραμένουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μέχρις ότου ξεπληρώσουν τα δανεικά από την ΕΚΤ.

Πόση ευφυΐα θέλει για να αντιληφθεί ακόμη κι ένας μεταλλαγμένος σημητάνθρωπος, ότι από την στιγμή που θα αποφάσιζε η χώρα να μεταβεί στο δικό της εθνικό κρατικό νόμισμα εγκαταλείποντας το ευρώ, καμιά υποχρέωση δεν θα υπήρχε προς το ευρωσύστημα και την ΕΚΤ. Ιδίως αν η χώρα αξιοποιούσε το άρθρο 49Α της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ακολουθήσει τη προβλεπόμενη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ. Ποιός θα την σταματούσε; Κανείς!

Σε αυτή την περίπτωση - και φυσικά με την προϋπόθεση ότι ΤτΕ και συστημικές θα είχαν τεθεί υπό άμεση δημόσια εκκαθάριση - τι θα εμπόδιζε την μερική ή ακόμη και την ολική ρευστοποίηση; Τίποτε απολύτως!

Ποιος τολμά να μιλήσει για όλα αυτά από τους Ηρακληδείς του ευρώ; Κανείς. Και γι' αυτό σκαρφίζονται όλες αυτές τις ανοησίες για συνωμοσίες εισβολής στο νομισματοκοπείο. Αν και το κακό για δαύτους είναι ότι το καλύτερο δικό μας επιχείρημα δεν φτάνει σε πειστικότητα την καθημερινή εμπειρία κόλασης που ζει η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, προκειμένου η χώρα να παραμείνει αποικία του ευρώ.

Ο Δημήτρης Καζάκης είναι Γενικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.



YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ