Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

ΠΙΑΣΑΜΕ ΠΑΤΟ !


" Έχει αρχίσει να καταρρέει όλος ο κρατικός μηχανισμός "
Συνήγορος του Πολίτη, Καμίνης στην «Ημερησία»


«Έχει αρχίσει να καταρρέει όλος ο κρατικός μηχανισμός. Ελπίζω ότι πιάσαμε πάτο και θα αρχίσουμε να ανεβαίνουμε», δηλώνει σε συνέντευξή του στον Ηλία Μπενέκο και στην «Ημερησία», ο Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης. Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι «η μονιμότητα δε σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος μένει στο δημόσιο εφ όρου ζωής», λέγοντας ότι «αν καταργηθούν θέσεις, μπορείς με κάποια διαδικασία να επιλέξεις κάποιους που θα απολύσεις». Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στο θέμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, εκφράζει την άποψη ότι «και η Ευρώπη ακόμα είναι πιθανό να οδηγηθεί σε πολλαπλές ταχύτητες», εννοώντας να περιθωριοποιηθεί η χώρα μας μπαίνοντας σε μια δεύτερη ή τρίτη ταχύτητα.

Αποσπάσματα συνέντευξης του Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργου Καμίνη, στον Ηλία Μπενέκο για την «Ημερησία»

-Κάνατε λόγο για κρίση του πολιτικού συστήματος. Πού την εντοπίζετε;

"Μα παντού! Το βλέπουμε στη Δημόσια Διοίκηση, όπου έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο. Ξοδεύονται τόσα λεφτά για την Υγεία και Υγεία δεν έχουμε, για την Παιδεία και Παιδεία σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε, για την Ασφάλεια που επίσης δεν έχουμε. Εχει αρχίσει να καταρρέει όλος ο κρατικός μηχανισμός! Ελπίζω ότι πιάσαμε πάτο και θα αρχίσουμε να ανεβαίνουμε."

-Πελατειακές σχέσεις στη Δημόσια Διοίκηση. Θα λύσει οριστικά το πρόβλημα το νομοσχέδιο για τις επιλογές των προϊσταμένων;


"Είναι φυσικά η αρχή. Με τη δημιουργία του ΑΣΕΠ προσπάθησε το πολιτικό σύστημα να εμποδίσει τον πελατειασμό στη φάση της πρόσληψης και εκεί το κατάφερε. Ασχετα αν μεταγενέστερα προσπαθήσαμε να το παρακάμψουμε. Ομως το πελατειακό σύστημα και η συναλλαγή λειτουργεί και στα στάδια της εξέλιξης του υπαλλήλου. Τώρα με το πρόσφατο νομοσχέδιο που δημιουργεί το σώμα επιλογής προϊσταμένων γίνεται μια πρώτη προσπάθεια να σπάσει ο φαύλος κύκλος του κομματισμού, της ευνοιοκρατίας και του ρεβανσισμού. Βέβαια και αυτό το νομοσχέδιο θέτει τέλος με ένα βίαιο τρόπο στις θητείες των προϊσταμένων, αλλά ελπίζω να είναι η τελευταία φορά. Το επόμενο βήμα είναι να θεσπίσουμε διαδικασίες αξιολόγησης όλων, στα υπουργεία, σης επιμέρους υπηρεσίες και στα άτομα. Αν δεν το πάρουμε απόφαση, οι κρίσεις να είναι αδιάβλητες, δεν θα προχωρήσουμε."

-Είναι τελικά ευθύνη των πολιτών ή των πολιτικών;

"Οταν αναζητείς ευθύνες τις αναζητείς από την ηγεσία, διότι το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει. Ότι εν μέρει και τα κοινωνικά ήθη και οι συνήθειες έχουν εμποτιστεί από λογική πελατειακών σχέσεων είναι δεδομένο. Ομως η ανάστροφη πορεία πρέπει να αρχίσει από πάνω."

-Τελευταία όλο και περισσότερο τίθεται το θέμα της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Η γνώμη σας;

"Το σύνταγμα μιλάει για ισοβιότητα των δικαστών και για μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Το πρώτο λειτουργεί ως εγγύηση υπέρ της ανεξαρτησίας των δικαστών. Η μονιμότητα όμως είναι κάτι άλλο. Αν καταργηθούν θέσεις, μπορείς με κάποια θα απολύσεις. Η μονιμότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος μένει στο δημόσιο εφ όρου ζωής και δεν εμποδίζει τις απολύσεις. Είναι στη δυνατότητα του νομοθέτη, της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, να το αποφασίσει. Να διώξεις όμως αυτόν που έχεις αξιολογήσει πριν και δεν αποδίδει. Αν είναι να διώχνεις αυτόν που δεν σου αρέσει τι να το κάνεις; Προτού αποφασίσεις ποιους θα διώξεις, να τους αξιολογήσεις."

-Προειδοποιήσατε ότι «η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων».

"Μα και η Ευρώπη ακόμη είναι πιθανό να οδηγηθεί σε πολλαπλές ταχύτητες. Η Ελλάδα είχε την τύχη να είναι στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. Οταν λέω ότι κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί η χώρα, σημαίνει να μπει σε μια δεύτερη ή τρίτη ταχύτητα. Και αυτό θα μας κάνει ευάλωτους και στα εθνικά θέματα. Οπου φτωχός και η μοίρα του.."

-Στην έκθεση σας περιγράφεται ως αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά που επεβλήθη στα υψηλά εισοδήματα.

"Χρειαζόταν ο Συνήγορος να πει αυτά τα πράγματα; Το υπουργείο Οικονομικών δεν το ήξερε ότι δεν μπορεί να επιβάλει φόρο με τέτοια αναδρομικότητα; Αλλά ήταν τόσο πιεστικές οι ταμειακές ανάγκες που το έκαναν και είπαν: «Αστο και βλέπουμε». Το κράτος, επειδή δεν έχει χρήματα, θα το κρατήσει δικαστικά μέχρι το τέλος. Είναι δυνατόν να καταλαβαίνει αμέσως ο Συνήγορος το πρόβλημα και να μην το αντιλαμβάνεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους;"

-Ο Συνήγορος καλείται να καλύψει συχνά κενά της δικαστικής εξουσίας. Μήπως τελικά πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο ο ρόλος του;

"Ο Συνήγορος είναι εξωδικαστικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών. Τα δικαστήρια πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και ο Συνήγορος, όπως σε όλες τις άλλες χώρες, τη δική του. Ο θεσμός αυτός σε ορισμένες χώρες, όπως τις Σκανδιναβικές, είναι πολύ ψηλά στην πολιτειακή ιεραρχία. Το ιδανικό είναι να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο και στη χώρα μας. Πρέπει όμως να προχωρήσουμε σε όλα τα επίπεδα: Και η Δημόσια Διοίκηση με επαγγελματισμό και η πολιτική ηγεσία με αίσθηση δημόσιου συμφέροντος."

-Μετανάστες: Τελικά οι Έλληνες έχουν φοβικά σύνδρομα;

"Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την παράνομη μετανάστευση είναι επόμενο κάποιοι άνθρωποι να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Ο πληθυσμός αυτός πρέπει να ανασυρθεί στην επιφάνεια, να καταγραφεί και μέχρι να απελαθεί να ζήσει σε ένα καθεστώς «υπό ανοχή» που έχουν άλλωστε και οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Θα έχει δηλαδή μια στοιχειώδη δυνατότητα συναλλαγής με το δημόσιο. Δεν μιλάω για νομιμοποίηση. Αυτή η κατάσταση όμως, η τελείως άναρχη, δεν μπορεί να συνεχιστεί."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ