Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

TOYΡΚΙΑ ΓΙΑ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ : " ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΟΖ"

Και οι Τούρκοι το βιολί τους...

Το ιταλικό ερευνητικό σκάφος πραγματοποιούσε έρευνα στην θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου και εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όταν μία τουρκική φρεγάτα έσπευσε στην περιοχή προκειμένου όχι μόνο για να το παρενοχλήσει, αλλά και για να ενημερώσει τους επιβαίνοντες σε αυτό ότι βρίσκονται "εντός της τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης".

Σκοπός της έρευνας ήταν η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων αναφορικά με την μορφολογία του βυθού , στο πλαίσιο της διερεύνησης και της μελέτης των προϋποθέσεων για το ενδεχόμενο διέλευσης αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και στο Ισραήλ προς την Ευρώπη.

Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, λίγα μόνο 24ωρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε Αθήνα και Θράκη, και λίγο μετά τις προκλητικές διαδοχικές δηλώσεις του ότι «το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στη Μεσόγειο Θάλασσα».

Το ιταλικό ερευνητικό σκάφος, το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες στην περιοχή για λογαριασμό του Ισραήλ και έχοντας λάβει άδεια από τις ελληνικές αρχές για έρευνες νότια του Καστελόριζου, ζήτησε τα όρια της ΑΟΖ και η τουρκική φρεγάτα στις συντεταγμένες της οποίες έδωσε συμπεριέλαβε και στην περιοχή του Καστελόριζου, αναγκάζοντας στη συνέχεια το ερευνητικό σκάφος να απομακρυνθεί από την περιοχή. Η τουρκική φρεγάτα αποχώρησε μόνο όταν το ιταλικό σκάφος βρέθηκε εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο δεν είναι το μόνο το οποίο έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα σοβαρό και ανησυχητικό. Η τουρκική πρόκληση είναι ενδεικτική τον τουρκικών προθέσεων, αλλά και της αντίληψης που επικρατεί στη γειτονική χώρα για το Καστελόριζο, καθώς η Τουρκία επιδιώκει την εξαίρεσή του από τη συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα.

Εξάλλου ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την πολύ πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα ζήτησε την εξαίρεση του Καστελόριζου από την συζήτηση που αφορά σε όλα τα ελληνοτουρκικά θέματα και στο Αιγαίο.

Οι προκλήσεις των Τούρκων, είτε στη θεωρία, είτε στην πράξη, κλιμακώνονται μετά και από την επίτευξη της συμφωνίας ανάμεσα στην Κύπρο και στο Ισραήλ για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και η Αθήνα επιβάλλεται όχι απλά να παρακολουθήσει με πολύ μεγαλύτερη προσοχή και υπευθυνότητα τις εξελίξεις, αλλά και να απαντήσει άμεσα τόσο στους τουρκικούς ισχυρισμούς, όπως ακριβώς διατυπώθηκαν από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και στις τουρκικές προκλήσεις.

ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ http://greece-salonika.blogspot.com/2011/03/blog-post_8932.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ