Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ

Γιατί υστερούν τα Δημόσια 'Eσοδα

Τα καθαρά έσοδα του Δημοσίου υστέρησαν κατά το πρώτο δίμηνο του 2011 κατα 9,3% έναντι των αντιστοίχων του 2010.Και ενώ οι αρμόδιοι επικαλούνται σειρά διακαιολογιών για να εξηγήσουν την υστέρηση η αλήθεια είναι μια και μόνη. Οι κυβερνώντες είναι ανίκανοι ακόμη και γιαυτό : Την είσπραξη των δημοσίων εσόδων βάσει των στόχων που έχουν θεσει οι ίδιοι. Στην πραγματικότητα δεν έχουν ιδέα πως παράγεται εισόδημα, που φορολογούμενο αποφέρει δημόσια έσοδα. Και έτσι αδυνατούν να τα εισπράξουν.

ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ

Όλα τα μέτρα φορολογικού περιεχομένου που ελήφθησαν κατα το τελευταίο έτος αυτό αποδεικνύουν. Ότι οι κυβερνώντες είναι τελικώς άσχετοι με το πως λειτουργεί η αγορά , πως δημιουργούνται εισοδήμαστα και εν τέλει πως εισπράττονται οι φόροι. Αν είχαν στοιχειώδη αίσθηση της πραγματικότητας θα έκαναν τα εντελώς αντίθετα απο αυτά που έκαναν. Θα προσδπαθούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες γεννέσεως εισοδηματος ώστε να υπάρχει φοροιλογητέα ύλη που θα καταλήξκει στα δημόσια ταμεία. Ενω αυτοί με τα αλλοπρόσαλλα φορομπηχτικά μέτρα τους εφρόντισαν να μην υπάρχει φορολογητέα ύλη.Αυτός είναι ο κυριος λόγος που υστερησαν τα έσοδα κατα σχεδόν 10%.
Το ζήτημα είνα πολύ σοβαρό.Διότι δείχνει ότι οι περισσότερες κυβερνητικές αποφάσεις λαμβάνονται με κριτήρια που αγνοούν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και κατ΄επέκτασιν ολοκλήρου της οικονομίας. Οι κατά καιρούς υπουργοί είναι συνήθως πολιτικοί καριέρας , πανεπιστημιακοί ή επιστήμονες. Σπανίως άνθρωποι που έχουν δραστηριοποιηθεί στην αγορά ώστε να γνωρίζουν απο πρώτο χέρι πως παράγονται έσοδα και πως αυτά εισπράττονται ώστε να μπορούν να κινήσουν και να εποπτεύσουν μια αντίστοιχη διαδικασία για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου. Εξ ού και το όλο πλέγμα της φορολογίας και του εισπρακτικού μηχανισμού του κράτους είναι εκ προϊμίου λάθος.

Νομίζουν οι κυβερνώντες ... και δη οι σοσιαλιστές ... ότι αυξάνοντας τους συντελέστες φορολογίας αυξάνονται αντίστοιχα και τα φορολογικά έσοδα. Έτσι απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. Ενω η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική . Ενίοτε συμβαίνει το αντίθετο. Η αύξηση των συντελεστών φορολογίας επενεργεί αντιεπενδυτικά και αντιαναπτυξιακά .

Το πρώτο πράγμα που βλέπει κάθε επιχείρηση – αλλά όχι οι κυβερνώντες - είναι το ταμείο της και τα διαθέσιμα της . Όταν λοιπόν αυξάνεται η φορολογία (κερδών, εισοδήματος, ΦΠΑ) θα φροντίσει να μαζευτεί. Θα περιορίσει τα έξοδά της , το προσωπικό της και πιθανότατα τον τζίρο της.
Αλλά πέρα από την φορολογία για να δημιουργείται εισόδημα και εν τέλει φορολογικά έσοδα πρέπει να επικρατεί πρωτίστως θετικό ψυχολογικό κλίμα.Και ως προς αυτό η όλη συμπεριφορά της Κυβέρνησης Παπανδρέου κατά το τελευταίο έτος υπήρξε ολέθρια. Ακόμη και εάν σκοπίμως προσπαθούσε να επιδεινώσει το ψυχολογικό κλίμα, χειρότερο δεν θα το  έκανε. Από την ημέρα που ήλθε στην εξουσία και αφού αναγκάστηκε να αναιρέσει τα προεκλογικά ψέματα «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ» άρχισε να χρησιμοποιεί δραματικούς τόνους , ώστε στην πραγματικότητα «τσάκισε» το κλίμα της οικονομίας. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Η ΥΦΕΣΗ ΕΛΑΒΕ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΗΤΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η ΑΧΕΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΔΗΣ. Ανθρωποι που δεν διοίκησαν μία επιχείρηση ώστε να γνωρίζουν τους κανόνες επιβίωσης , δεν είναι προφανώς σε θέση να διαχειριστούν δημόσια οικονομικά. Έστω και με την λάθος φορολογική πολιτική θα μπορούσε να στηθεί ένας υποτυπωδώς καλύτερος εισπρακτικός μηχανισμός. ΄’Ομως ούτε αυτό είναι ικανοί να κάνουν οι κυβερνώντες. Άραγε νομίζουν ότι θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα με απειλές για προσωποκράτηση σε περιπτώσεις μη αποδόσεως ΦΠΑ ;

Μα που ζούν οι άνθρωποι ; Δεν γνωρίζουν ότι η αγορά έχει μέσο όρο πληρωμών άνω του εξαμήνου και ότι ουσιαστικώς απειλούν με φυλάκιση κάποιον που δεν απέδωσε κατι που δεν εισέπραξε ακόμη;

Για να μπορέσει το Υπουργείο Οικονομικών να επιτελέσει τους στόχους του πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις :
Πρώτον, η φορολογία να διέπεται από λογική και να είναι προσαρμοσμένη στην λειτουργία της αγοράς
Δεύτερον, το σύστημα βεβαιώσεως και εισπράξεως των φόρων να είναι απλό και
Τρίτον , οι στόχοι που τίθενται να είναι ρεαλιστικοί.

Σήμερα τίποτε από αυτά δεν ισχύει και οι κυβερνώντες αποδεικνύονται ανίκανοι εισπράκτορες.

Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ την 17-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ