12.12.2009: Θ.Αθανασάς, Δ.Λιώτης και Γ.Κουριαννίδης με τον ιστορικό αρχηγό του ΕΝΕΚ Πολύδωρο Δάκογλου. 12.12.2009: Γ.Κουριαννίδης και Δ.Λιώτης. Πίσω τους αφίσες του ΕΝΕΚ. 12.12.2009: Ο Πολύδωρος Δάκογλου με τον Παναγιώτη Σαμαρτζίδη από τις Σέρρες. |
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, η επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Ενιαίου Εθνικιστικού Κινήματος (ΕΝΕΚ). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Καψής» και η αίθουσα γέμισε από εκατοντάδες πρώην μέλη και φίλους του Κινήματος.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ιστορικός αρχηγός του ΕΝΕΚ, Πολύδωρος Δάκογλου, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος τόνισε για μία ακόμη φορά ότι είναι μεγάλη η ευθύνη όλων των μελών του Κινήματος απέναντι στην ιστορία και την διαφύλαξη των παρακαταθηκών του. «Δεν είναι δυνατόν να αναστήσουμε πολιτικά το ΕΝΕΚ» τόνισε. «Είναι όμως υποχρέωσή μας να συστήσουμε ένα καθοδηγητικό όργανο, μία σχολή πολιτικής σκέψης, που θα εμπνέει και θα καθοδηγεί τους νέους συναγωνιστές μας, τους νέους εθνικιστές στην αγωνιστική τους πολιτική παρουσία».
Αναφερόμενος στην παρουσία του ΛΑ.Ο.Σ. στο πολιτικό σκηνικό, τόνισε ότι μόνο μέσα από αυτό το κόμμα μπορεί να βγει κάτι καλό για την πατρίδα μας και τόνισε την υποχρέωση των πολλών εθνικιστών που το στελεχώνουν, να φανούν αντάξιοι της αποστολής τους. Ο κ. Δάκογλου δεν δίστασε ακόμη να φανεί δηκτικός απέναντι σε εθνικιστές που έφτασαν στο σημείο να είναι πλέον εκλεγμένοι βουλευτές, αλλά παράλληλα δείχνουν να διστάζουν να εκδηλώσουν τις ιδέες τους για τις οποίες κάποτε μάτωναν στους δρόμους. Είπε χαρακτηριστικά μάλιστα, ότι «δεν έχουν ανάγκη οι ήρωες του Συντάγματος Μακρυγιάννη την δι’ αντιπροσώπων κατάθεση στεφάνων, αλλά την φυσική παρουσία των εθνικιστών βουλευτών μας».
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Γιάννης Κουριαννίδης και ο Δημήτρης Λιώτης, που ήταν ο πρόεδρος της τελευταίας Τοπικής Οργανώσεως του ΕΝΕΚ που ανέστειλε την δράση της, της Τ.Ο. Θεσσαλονίκης.
Ο Γιάννης Κουριαννίδης τόνισε: «Την πορεία του εθνικιστικού κινήματος, την παρουσία του και την κληρονομιά του πρέπει όλοι όσοι ασχολούνται με τον πατριωτικό πολιτικό χώρο να την σέβονται και να την τιμούν. Να μην την απαξιώνουν και να μη την λοιδορούν. Ιδιαίτερα όσοι ήταν για χρόνια βουτηγμένοι στην μαρμίτα της εξουσίας, όταν εμείς οι εθνικιστές ματώναμε στα πεζοδρόμια. Αυτοί οι αγώνες είναι το σημείο αναφοράς όσων θέλουν να χτίσουν σήμερα το πολιτικό τους μέλλον και να δώσουν έναν ορίζοντα στις φιλοδοξίες τους. Πρέπει να τους το θυμίζουμε πάντοτε αυτό».
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Λιώτης, με ιδιαίτερα καυστικό λόγο επεσήμανε ότι «κάποια στιγμή, από την ανυπαρξία μας ξεπήδησαν καινούργια «φρούτα», οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ιδεολογία μας πουλούσαν τα βιβλία τους, πρόβαλλαν τον εαυτό τους, κονομούσανε και κατέληξαν σήμερα να βρίσκονται στο ελληνικό κοινοβούλιο», ενώ συγκρίνοντας το ΕΝΕΚ και το «Ελληνικό Μέτωπο» (έχοντας γνωρίσει και τα δύο ως ενεργό στέλεχός τους) είπε: «Υπάρχει μια διαφορετική φιλοσοφία ανάμεσα στο ΕΝΕΚ και το «Ελληνικό Μέτωπο». Από την μια ιδεολογική κατάρτιση, δημιουργία στελεχών, αγώνας πεζοδρομίου και λίγες εκλογές και από την άλλη εκλογές και ελάχιστα από τα υπόλοιπα. Η κρίση δική σας. Ταπεινή μου άποψη ότι το 2005 σταματάει κάθε εθνικιστική δράση τουλάχιστον με την μορφή που γνωρίζαμε και περνάμε σε ένα καθαρά πολιτικό παιχνίδι από πλευράς μας, όχι κατά ανάγκη κακό, αλλά σίγουρα ένα πολιτικό παιχνίδι, τουλάχιστον με τους σημερινούς κανόνες δεν μπορεί να είναι καθαρό και κατά συνέπεια όχι εθνικιστικό».
Στον χώρο της εκδηλώσεως, που παρουσίασε το παλαιό μέλος του ΕΝΕΚ, Θεοδόσης Αθανασάς, λειτούργησε έκθεση υλικού και φωτογραφίας από το ιστορικό αρχείο του ΕΝΕΚ, ενώ ακολούθησε συνεστίαση και συζήτηση μέχρι αργά το βράδυ.
Από τα παλαιά στελέχη του ΕΝΕΚ, παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο εκδότης της «Νέας Θέσεως» Γιάννης Σχοινάς, ο δημοτικός σύμβουλος Λαμίας Γιώργος Σαγιάς, ο Φώτης Σακελλιάδης, ο Γιώργος Μπαζιώτης, ο Παναγιώτης Σαμαρτζίδης, ο Γιώργος Κοκκόγιας και η Κατερίνα Σκουτέλη, ενώ σημαντική ήταν η προσέλευση νέων συναγωνιστών, μελών της νεολαίας του ΛΑ.Ο.Σ. οι περισσότεροι, που αψήφησαν το «απαγορευτικό» που τους έστειλε ο πρόεδρος του κόμματός τους και έσπευσαν να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία και την δράση του ΕΝΕΚ.
2 σχόλια:
Είμουν και εγώ εκεί.
Ηταν μια ατμόσφαιρα που πολλοί δεν είχαν ξαναζήσει.
Ο Παν. Σαμαρτζίδης, τους ξεσήκωσε.
Ο Κουριαννίδης απέδειξε ότι είναι κεφάλαιο για τον Εθνικισμό.
Ο Λιότης επέδειξε Ψυχή και πικρία.
Ο Δάκογλου, όπως τον άκουσα, μου δημιούργησε την σκέψη ότι είναι κρίμα που απέχει της πολιτικής και του αγώνα.
Ε. Τυχερός
Δυστυχώς αν και προσκλήθηκα δεν μπόρεσα να παραβρεθώ. Ο Κουργιαννίδης ο Γιάννης και ο Αθανασάς ο Θεοδόσης ήταν πάντα "μπροστάρηδες" στην θωράκιση του Εθνικισμού. Ο Παναγιώτης ο Σαμαρτζίδης είναι αειθαλής και ακούραστος.
Το ΕΝΕΚ θα συνεχίσει να παράγει πολιτική σκέψη, πρεπει να αρχίσει και πάλι να παράγει στελέχη. Δεν είναι ανάγκη να μετουσιωθεί σε κόμμα αλλά να σπείρει Έλληνες Εθνικιστές σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
Δημοσίευση σχολίου