Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΑ ΝΤΟΡΑΣ


Kαρφιά κατά Ντόρας από Βγενόπουλο


" THE PARTY IS OVER"




Κατήγγειλε την ύπαρξη κρυφής συμφωνίας του υπουργείου Εξωτερικών και της ΥΠΑ με την Τουρκία, ενώ άφησε σαφείς αιχμές για έμμεση υποστήριξη της Αegean «E» 18/9

"Το πάρτι τελείωσε" δήλωσε χθες ο πρόεδρος της MIG και ιδιοκτήτης της νέας Ολυμπιακής Ανδρέας Βγενόπουλος, εξαπολύοντας ευθείες βολές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών με ουσιαστικό αποδέκτη την υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και της διορισμένης από τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη πρώην διοίκησης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

"Ο κ. Βγενόπουλος κατήγγειλε την ύπαρξη κρυφής συμφωνίας του υπουργείου Εξωτερικών και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με τις αντίστοιχες τουρκικές αρχές, αφήνοντας σαφείς αιχμές για έμμεση υποστήριξη της Aegean Airlines με αφορμή τα δρομολόγια προς την Κωνσταντινούπολη.

Κι όλα αυτά -σύμφωνα με τον ίδιο- χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση του υπουργείου Μεταφορών, χωρίς να έχει υπογραφεί συμφωνία, υπάρξει πρόσκληση ενδιαφερομένων ή να κυρωθεί από τη Βουλή.

Ο ίδιος μάλιστα προχώρησε ένα ακόμα βήμα φωτογραφίζοντας και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, εκφράζοντας την απορία «σε ποιες άλλες διακρατικές συμφωνίες έχει εισχωρήσει η Aegean; Ηταν ενήμερος ο τότε υπουργός Μεταφορών και πώς έγινε αυτό;».

Οπως εξήγησε ο κ. Βγενόπουλος, όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο όταν πληροφορήθηκε την έναρξη πτήσεων της Aegean προς την Κωνσταντινούπολη, οι οποίες ως τότε εκτελούνταν από τις ΟΑ με διακρατική συμφωνία και επικοινώνησε άμεσα με το γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών, Δημήτρη Πλατή, ο οποίος δήλωσε πλήρη άγνοια για το θέμα. Λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Πλατής τον ενημέρωσε ότι είχε υπογραφεί ένα μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετείχαν τρεις εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών και τρεις της ΥΠΑ.

Το μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη στην ελληνική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη στις 12 Ιουνίου και βάσει αυτού ξεκίνησαν τα δρομολόγια της Aegean στην Κωνσταντινούπολη, εκφράζει την πρόθεση των δύο πλευρών να επικαιροποιήσουν τη διακρατική συμφωνία και μάλιστα με τον χαρακτήρα του επείγοντος! Κι αυτό, ενώ το σχετικό δικαίωμα στην Aegean είχε δοθεί πέντε χρόνια νωρίτερα χωρίς να της έχει παρασχεθεί η άδεια για έναρξη πτήσεων.

«Υπεγράφη ένα μνημόνιο, για το οποίο δεν έγινε ποτέ ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών και κανείς δεν έμαθε τίποτα. Το έμαθε μόνο κατά περίεργη σύμπτωση ο κ. Βασιλάκης (πρόεδρος της Aegean) περνώντας έξω από κάποιο γραφείο. Και μετά πήγε στην ΥΠΑ και μιλάμε για υγιή ανταγωνισμό;» σχολίασε δηκτικά ο κ. Βγενόπουλος,

Ο ίδιος μάλιστα προσέθεσε ότι λίγο καιρό αργότερα απομακρύνθηκε ο διοικητής και οι υποδιοικητές της ΥΠΑ.

Ο ισχυρός άνδρας της MIG επιτέθηκε και κατά της Aegean κατηγορώντας την για αθέμιτο ανταγωνισμό και προσθέτοντας πως, όποτε οι εξελίξεις δεν την εξυπηρετούν, αντιδρά. Υπενθύμισε μάλιστα ότι στη διαδικασία πώλησης της Ολυμπιακής εμφανίστηκε μετά την είσοδο της MIG, ενώ και στην περίπτωση των άγονων γραμμών επανήλθε «με περίεργες προσφορές. Γιατί δεν έκανε τόσα χρόνια κοινωνικές προσφορές;» αναρωτήθηκε.

Από την πλευρά της η Aegean με επίσημη ανακοίνωσή της καλωσορίζει την Olympic Air στον χώρο των ελληνικών αερομεταφορών, ενώ σε non paper που απέστειλε και συνοδεύεται από έγγραφα σημειώνει ότι η διαδικασία βάσει της οποίας μπήκε στη γραμμή της Κωνσταντινούπολης ήταν απολύτως νομότυπη. Η εταιρεία επικαλείται υπουργική απόφαση του 2004 βάσει της οποίας της παρέχεται το σχετικό δικαίωμα, ενώ επισημαίνει πως το συγκεκριμένο μνημόνιο συμφωνίας είχε διανεμηθεί σε όλους τους αερομεταφορείς και είχε κοινοποιηθεί και στην Κομισιόν.

Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Βγενόπουλου ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης με δηλώσεις του στο «Εθνος» τονίζει ότι «Δεν είχαμε καμία ιδιαίτερη υποστήριξη από κανένα υπουργείο. Αντίθετα υπήρχε σαφής υποστήριξη της κρατικής Ολυμπιακής με επιδοτήσεις 300 εκατομμυρίων ευρώ».

Στο μεταξύ για «άλλη μία κραυγαλέα απάτη της επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών που καταρρακώνει θεσμούς και νόμους και ευτελίζει τον υγιή ανταγωνισμό» έκανε λόγο σε δήλωσή του ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μεταφορών, Νίκος Σηφουνάκης.

ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Παραδέχτηκε την υπογραφή του μνημονίου

Παραδέχθηκε το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του χθες το απόγευμα ότι η συνάντηση των επικεφαλής των Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Ελληνοτουρκικής Κατευθυντήριας Επιτροπής (Steering Committee), που συνήλθε στις 7 Μαϊου.

Οι διαβουλεύσεις των επικεφαλής των ΥΠΑ, στις οποίες συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, έγιναν στις 11 και 12 Ιουνίου με στόχο την «αναβάθμιση των αεροπορικών σχέσεων των δυο χωρών» και κατέληξαν στην υπογραφή... «σχετικού μνημονίου».

Το υπ. Εξωτερικών δηλώνει ότι οι διαβουλεύσεις των επικεφαλής των ΥΠΑ ήταν «εν γνώσει όλων των ενδιαφερόμενων αεροπορικών εταιρειών» χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το πώς και από ποιον ενημερώθηκαν επισήμως και αρμοδίως όσες αεροπορικές εταιρείες ενδιαφέρονταν για την υπόθεση.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει μονο διμερείς συμφωνίες με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία και η Ισπανία, καθώς δεν υπάρχει συνολική συμφωνία με την Ε.Ε. ενόσω εκκρεμεί η ευθυγράμμισή της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Με το μνημόνιο αυξήθηκε το σύνολο των εκατέρωθεν εβδομαδιαίων συχνοτήτων στις 31 για κάθε πλευρά και συγχρόνως προβλέφθηκε ότι, εάν υπάρξει «ενδιαφέρον εκ μέρους της αγοράς, να συμφωνηθεί περαιτέρω αύξηση συχνοτήτων στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και της ισότητας» (σ.σ. με τη συμφωνία δόθηκε δυνατότητα και σε τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες να διεκδικήσουν μερίδιο της πίτας στις εναέριες μεταφορές μεταξύ των δυο χωρών).

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καταλήγει με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναφορά, καθώς επισημαίνεται ότι με τη συμφωνία «υπήρξε ανταπόκριση στα αιτήματα όλων των ελληνικών αεροπορικών εταιρειών προς την ΥΠΑ, που επιθυμούσαν είτε να αυξήσουν τον αριθμό δρομολογίων τους, είτε να δραστηριοποιηθούν στον χώρο», χωρίς όμως να δίνεται απάντηση στο πώς τελικά από τη συμφωνία φαίνεται να έχει επωφεληθεί μία μόνον εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ