Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ



Οσμή σκανδάλου υπάρχει και στην υπόθεση της μίσθωσης πυροσβεστικών ελικοπτέρων. Είναι ακατανόητο με ποια κριτήρια προσδιορίζονται τέτοιες υψηλές τιμές στις οποίες ενοικιάζονται τέσσερα αμερικανικής κατασκευής πυροσβεστικά ελικόπτερα Sikorsky S-64E της εταιρείας Erickson.

Για καθένα από τα ελικόπτερα αυτά το ελληνικό κράτος καταβάλλει το ποσόν των 4.450.000 ευρώ ανά πυροσβεστική περίοδο. Συνολικά δηλαδή, για ενοίκιο τεσσάρων ελικοπτέρων καταβάλλεται το ποσόν των 17.800.000 ευρώ ετησίως.
Αδιαμφισβήτητα πάντως τα ελικόπτερα αυτά είναι αποτελεσματικά. Πόσο περισσότερο όμως από τα Ka-32 που μεταφέρουν σε κάδο πέντε τόνους νερό και κοστίζουν μόλις 800.000 ευρώ; Στην τιμή ενός Εrickson μισθώνεις πέντε Κa-32, ελικόπτερα που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα επί δέκα χρόνια και πλέον, με αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Κάθε ώρα πτήσης των S-64Ε στοιχίζει περί τα 27.000 ευρώ, νούμερο που μάλλον αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

Οι συγκρίσεις με τα μεγαλύτερα ρωσικά ελικόπτερα Mil Mi-26 είναι πλέον καταλυτικές. Το Mil Mi-26 είναι το μεγαλύτερο ελικόπτερο στον κόσμο και έχει ικανότητα μεταφοράς φορτίου 20 τόνων, ενώ ο κάδος νερού που διαθέτει είναι χωρητικότητας 15 τόνων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κατευθείαν να ξεκινήσει αποστολή δασοπυρόσβεσης μεταφέροντας 15 τόνους νερού και έχοντας καύσιμα για πτήση διάρκειας 3 ωρών και 20 λεπτών.

Το ενοίκιο καθενός Mil Mi-26 λέγεται ότι είναι 2.100.000 ευρώ ανά έτος, δηλαδή περίπου το μισό από αυτό των S-64E, παρότι μεταφέρει τριπλάσια ποσότητα νερού από αυτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ