Κάλπηκος «θυμός» για τα Σκόπια" src="http://media.feed.gr/filesystem/images/20070610/engine/assets_LARGE_t_420_102788_type11205.jpg" border=0>
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Ενιαία στάση προκρίνει η κοινή γνώμη «E» Online 11:48
- Συνάντηση Μπερνς-Μπακογιάννη «E» Online 13:31
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ nmeletis@pegasus.gr
Με πιστόλι, το οποίο όμως είναι στραμμένο εναντίον αυτού που το κρατά, μοιάζουν οι επιλογές οι οποίες έχουν απομείνει στην ελληνική εξωτερική πολιτική στο θέμα των Σκοπίων. Επειτα από δεκαέξι χρόνια μύθων και παλινωδιών η ώρα της αλήθειας πλησιάζει και η κυβέρνηση, έχοντας να αντιμετωπίσει και μια δύσκολη εκλογική μάχη, δείχνει να κινείται χωρίς στρατηγική και στόχο.
Η διαδικασία για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να ολοκληρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου στις 2-4 Απριλίου 2008, αλλά η Αθήνα στέλνει ακόμη συγκεχυμένα μηνύματα τα οποία απλώς δυσχεραίνουν τους χειρισμούς της.
Σήμερα στην Αθήνα αναμένεται με αγωνία ο τρόπος με τον οποίο θα εκφράσει την υποστήριξή του στην ευρωατλαντική προσέγγιση της Αλβανίας, Κροατίας και της πΓΔΜ ο πρόεδρος Μπους μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες των τριών χωρών στα Τίρανα. Η δήλωση του προέδρου Μ. Τσερβενκόφσκι ότι η χώρα του μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως FYROM, δηλώνει μεν το αυτονόητο, αλλά φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση.
Διπλή ονομασίαΗ Ελλάδα θα καταθέσει το ένα όπλο που διαθέτει έναντι των Σκοπίων (το άλλο παραμένει αφοπλισμένο μέχρι τη στιγμή που θα κριθεί η ένταξή της στην Ε.Ε.) αποδεχόμενη την καθιέρωση πλέον της διπλής ονομασίας, όπου τα Σκόπια θα ονομάζονται από την Ελλάδα και ορισμένους διεθνείς οργανισμούς ως FYROM και όλες οι άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμοί θα αναγνωρίζουν τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Σε ένα τέτοιο κλίμα δεν θα υπάρχει καμιά εγγύηση ότι τα ίδια τα Σκόπια δεν θα προσφύγουν και στη Γ.Σ. του ΟΗΕ ζητώντας πλέον την αναγνώριση με το συνταγματικό όνομά τους. Η συναίνεση όμως στην ένταξη των Σκοπίων ως FYROM σε διεθνείς οργανισμούς επιβάλλεται από το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Την υποχρέωση μάλιστα αυτή η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα τη σεβασθεί, με δήλωση του τότε υπουργού Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη.
«Εάν συνεχισθεί η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς και δεν υπάρξει συμφωνία, διατηρούμε στο ακέραιο το δικαίωμά μας να μην επιτρέψουμε την ένταξη της χώρας αυτής σε διεθνείς οργανισμούς και βεβαίως στην Ε.Ε., με άλλο όνομα πέραν του Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας - FΥRΟΜ», δήλωνε ο κ. Μολυβιάτης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής (23/11/05). Αυτή η επιλογή η οποία «αγόραζε» ακόμη λίγο χρόνο, δεν είχε προβλέψει όμως την εμπλοκή και πάλι του Σκοπιανού στην προεκλογική αντιπαράθεση και του κόστους που θα έχει για τον κ. Καραμανλή η πανηγυρική ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση θα καταστεί όμηρος των διαθέσεων όχι μόνο της σκοπιανής ηγεσίας αλλά και του κ. Νίμιτς, καθώς η πρόταση την οποία θα παρουσιάσει, μπορεί να δώσει τη χαριστική βολή στην ελληνική πολιτική.
Στροφή... στα λόγιαΤις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια σαφής διαφοροποίηση της ρητορικής της Αθήνας, που επιχειρούσε να ανεβάσει τους τόνους ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο «κλίμα» για τις συνομιλίες που είχε χθες βράδυ με την κ. Μπακογιαννη και θα συνεχίσει αύριο με τον κ. Καραμανλή ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ν. Μπερνς. Οι δηλώσεις του κ. Κουμουτσάκου την Πέμπτη ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία παραβιάζεται από τη σκοπιανή πλευρά και ότι τα κριτήρια ένταξης στο ΝΑΤΟ (για ύπαρξη κράτους δικαίου, λειτουργίας της δημοκρατίας κ.λπ.) δεν εκπληρούνται από τα Σκόπια και η σαφής εγκατάλειψη των θέσεων που είχαν διατυπωθεί από τον κ. Μολυβιάτη, επισημοποίησε τη στροφή στην πολιτική της κυβέρνησης.
Ο κ. Καραμανλής δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να «φοβίσει» τον Αμερικανό υφυπουργό, προειδοποιώντας τον ότι είναι αποφασισμένος να καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία (την οποία, σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, παραβιάζουν ήδη τα Σκόπια) και να μπλοκάρει την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της, εάν δεν πεισθεί η σκοπιανή ηγεσία να συμβάλει στην επίτευξη οριστικής αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Μια τέτοια παρέμβαση του κ. Καραμανλή θα απευθύνεται και προς τον κ. Νίμιτς ώστε η πρότασή του να μην κρύβει εκπλήξεις αλλά να αφήνει περιθώρια στην Ελλάδα για να την αποδεχθεί.
Ο κ. Καραμανλής θέλει επίσης να εξασφαλίσει ότι η πρόταση Νίμιτς δεν θα έρθει πριν από τις εκλογές και φαίνεται ότι ήδη ο Αμερικανός μεσολαβητής έχει δεσμευθεί ότι δεν θα κινηθεί πριν από το τέλος του χρόνου.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣΣυμφωνούμε σε όλα με τον Καραμανλή
Το Σκοπιανό και η εκκρεμότητα της ονομασίας, σε συνδυασμό με την επιθυμία της γειτονικής χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα είναι τελικά το πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει στην Αθήνα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς με τον Κώστα Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη. Λίγο πριν από την αναχώρησή του για την ελληνική πρωτεύουσα, ο κ. Μπερνς παραχώρησε συνέντευξη σε ανταποκριτές ελληνικών εφημερίδων. Απαντώντας σε ερώτησή μας, αναφορικά με την ονομασία που θα χρησιμοποιήσει το γειτονικό κρατίδιο, ο κ. Μπερνς υποστήριξε ότι τα Σκόπια και η Αλβανία πρέπει να προχωρήσουν σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, πριν η Ουάσιγκτον ανακοινώσει την υποστήριξή της στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Είπε σχετικά:
«Πηγαίνω στην Ελλάδα για να ακούσω την άποψη της κυβέρνησης. Θα τους ακούσω πολύ προσεκτικά. Το ΝΑΤΟ δεν έχει λάβει ακόμα καμία απόφαση για την ένταξη της Μακεδονίας. Η απόφαση θα ληφθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Εχουμε ακόμα πολύ χρόνο μέχρι τότε. Οποιαδήποτε απόφαση για το όνομα θα ληφθεί από το ΝΑΤΟ και την χώρα που θα υποβάλει αίτηση. Υποστηρίζουμε την ένταξη της Κροατίας, επειδή πιστεύουμε ότι καλύπτει τις προϋποθέσεις. Αλλά δεν έχουμε ακόμα ανακοινώσει την υποστήριξή μας για την ένταξη της Αλβανίας και Μακεδονίας. Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες έχουν ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων».
Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες σοβαρής διπλωματικής πηγής, κατά την σημερινή του επίσκεψη στα Τίρανα, ο πρόεδρος Μπους θα ανακοινώσει ιδιωτικά στους προέδρους της Αλβανίας και των Σκοπίων, την απόφαση των ΗΠΑ να υποστηριχθεί η ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μπερνς δήλωσε ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του σκεφτόταν να επισκεφθεί την Ελλάδα. «Το τελευταίο διάστημα», τόνισε, «είχα συζητήσεις με ανώτερους αξιωματούχους και αποφασίσαμε ότι έχουμε να συζητήσουμε πολλά θέματα, όπως το Κοσσυφοπέδιο. Επιθυμώ να γνωρίζω τη θέση του πρωθυπουργού Καραμανλή και της υπουργού Εξωτερικών. Θέλω να συζητήσουμε για το Αφγανιστάν, όπου οι στρατιώτες μας υπηρετούν μαζί. Επίσης θα συζητήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις και το Κυπριακό, που παραμένει στις προτεραιότητες μας».
Ο Αμερικανός υφυπουργός υποστήριξε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι εξαιρετικές και πρόσθεσε: «Δεν θυμάμαι ποτέ να ήταν καλύτερες οι σχέσεις μας.».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπερνς διευκρίνισε ότι τρέφει μεγάλη εκτίμηση για τον Κώστα Σημίτη, για τον οποίο πιστεύει ότι «έκανε τη μεγάλη θετική διαφορά για την Ελλάδα». Πρόσθεσε: «Εχω μεγάλη εκτίμηση και στον Γιώργο Παπανδρέου. Δεν έχω οτιδήποτε εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης. Οταν ήμουν πρέσβης (στην Αθήνα) το ΝΑΤΟ είχε επιτεθεί στο Κοσσυφοπέδιο. Υπήρχε διαφορά απόψεων μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Τώρα, οι κυβερνήσεις μας βλέπουν με το ίδιο μάτι όλα σχεδόν τα μεγάλα θέματα και εργαζόμαστε πολύ καλά μαζί».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
3 σχόλια:
Πρέπει να ενωθούμε με τα αρχαία μας ξαδέλφια, Αλβανούς, Ρουμανούς,
Κολχιδούς, Αρμένους, και να διώξουμε τους καταπατητάς Σλάβους. Κάψε ράσα μούσια απο μεχμεδοτράγους. Ελλάς ανήκει εις δύση, δεν χρειάζεται σλαβοκουμουνοθρησκεύματα. Ας σώσουν οι σκοπιανοί τους σέρβους. Aθως είναι σλαβοκουμουνοκλώσσα.
Πρέπει να ενωθούμε με τα αρχαία μας ξαδέλφια, Αλβανούς, Ρουμανούς, Κολχιδούς, Αρμένους, και να διώξουμε τους καταπατητάς Σλάβους. Κάψε ράσα μούσια απο μεχμεδοτράγους. Ελλάς ανήκει εις δύση, δεν χρειάζεται σλαβοκουμουνοθρησκεύματα. Ας σώσουν οι σκοπιανοί τους σέρβους. Aθως είναι σλαβοκουμουνοκλώσσα.
Περσο-Ρωσσικών Ρίζων Αποπείρων Μακεδονίας
330 πχ Ο Μεγας Αλέξανδρος περίφραξεν τους πρότους Ρώσσους, τους
Μαγώγ του Περσικού Γώγ, με την Κάσπιαν πύλυν της Καυκάσιας Δερβεντίας.
Οι Σκύθοι, Τούρκοι, και Ρώσσοι είναι ακριτές, βάρβαβρα αποσπάσματα των
Πέρσων, ατμομπανιαρισταί ελαφοβοσκοί, και συνολικός αποτελούν το αιώνιον
πλήγμα όχι μόνον του Ελλινισμού αλλά και του πολιτισμού.
866 Ο Πατριάρχης Φώτιος εναρξεί σχίσμα κατα Πάπα Ρώμης Νικάλαον εξ
αιτίας Βουλγαρικών επιπολαιοτήτων υπερ της Ρώμης. Τουτο σπιούνευσαν οι
ανατολήται Πλατωνικοί Χρυστωμισταί μαύροι εκκλησιαστικοί οι οποιοί
νίκησαν τους Αριστοτελιανούς Καπαδωκιαστάς λευκούς μετα πτώση ικονοκλασμού.
1235 Οι Βούλγαροι αυτοκερύχθησαν Τρίτη Ρώμη εις Τούρνοβον,
θέλοντας να πάρουν Ελλάς και Κωνσταντινούπολιν. Τουτο
μετα υιοθετούν το 1589 οι Ρώσσοι. Προκηρούν τον προτόπορον
κουμουνισμόν της πρότυπης οβσύηνας δια την σλαυοποίησην του κόσμου.
Η αστική νοοτροπία είναι η ρίζα του ελλινικού πολιτισμού. Τιουτοτρόποως
διεκδικώντες του συγγενοκεντρικού χοριάτικου φυσιολατρισμού είναι
σλαβόσποροι οποίοι πρέπει να υπαστούν διωγμό δια την σωτηρία του ελλινισμού.
1342 Οι κουμουνισταί Ζηλοταί ανέλαβαν εξουσίαν εν Θεσσαλονίκην
σφάζωντας την αριστοκρατείαν επι διάταγμαν του Ρωσσικού πράκτοραν
Γρηγωριού Παλαμάν. Ο Παλαμάς έφερε Σλαύους και Τούρκους να
υποστήριξουν τον Καντακουζινόν να διαρρήξη τον αυτοκράτοραν το 1345.
Ετσι οι Τούρκοι απέκτησαν γνώσην Ελληνικής αμύνης. Εσπειραν την
ανατολήτηκην δαιμονίαν του ησυχασμού μετατρέπτοντας τους μοναχούς εις
πράκτορες κουμουνισμού. Ο ησθχαζμός είναι παραίσθηση ταχυπνοήας. Τα
σοσιαλιστικά μέτρα που επίβαλαν εις την κυβέρνιση κατέστρεψαν από μεσα
το Βυζάντιο. Το 1584 Ανατολόφρονοι σφάζουν Πατριάρχη Λούκαρη και
διώκουν Καλβινιστάς Μελανκθόν Βιτεμβούργης οποίοι ήθελαν να μας σώσουν
από τούρκους.
1824 Η Ρωσσια αντιτίθεται είς την δημιουργίαν μοναδικου Ελληνικού
κράτους και δ'υπομνήματος της του Υπουργού Εξωτερικών Νεσσελρόδη
(Γερμανός, οποίος ενικήσεν την θέσην του εναντίον τον Καποδίστριαν),
προτείνει εις τας λοιπάς δυνάμεις την ίδρυσιν τριων κεχωρισμένον
Ελληνικών κρατιδίων, υποτελών ταυτόχρονα εις Τουρκίαν και
Ρωσσίαν, κατα παράδειγμαν Μολδοβλαχίας.
1843 Επι εντολήν του Νεσσελρόδη αποστέλλεται ο πανσλαυιστής
Αρχιμανδρίτης Ουσπένσκης δια να εξεγείρη το Αραβοκατοχημένων Χριστιανικόν
ποίμνιον κατα των Ελληνόφωνων, δηλ Πατρ Ιεροσολύμων και Αντιοχείας και
τελικώς επιτυγχάνει το 1847 την απόσπασιν της Αντιοχείας οποιοι
τωρα διεκδικούν αφελληνοποίησιν διασποράς. Στρέφων πρως ταις
Περσοζορωαστριανών των ρίζων, οι Ρωσσοι ασπάζων τους μονοφυσιταίς ως
παρεξηγημένα θύματα των Ελλήνων, και μηχανεύουν ταχα Αραμαήστα ευαγγέλια
να διαψεύσουν τα Ελληνιστά. Τουτες προσπαθείες επιτυγχάναν αιώνα
αργότερα με το Μιχαήλ Αφλάκη, οποιος ίδρυσεν το κομμαν Βάαθ του
Σαδδάμη και Ασσάδη.
1870 Οι Πανσλαυισταί κατήνεγκον νέον δεινόν πλήγμα κατά του
Οικοθμενικού Πατριαρχείου διά της εκδόσεως Τουρκικού φιρμανίου
δια την ίδρυσιν Αυτοκεφάλων Βουλγαρικών φυλετικών παρασυναγωγών,
ταχα Εξαρχία, κατα διαταγμαν του Ρωσσου πρέσβεως Ιγνάτιευ,
κατάγωγος οποιου τωρα διεκδικεί Καναδική προθυπουργεία. Τωρα
διασρέφουν το συνοδικό ανάθεμα κατα φυλετισμό εναντίον δισποράν.
Διαθεσαν πεντομύρια ρουβλίων το 1872 προς εκσλαυισμόν Αγίου Ορως και
εκδίωξιν Ελλήνων Μοναχών οσων ουδέν ασπάζων τον δαιμονικών περσογεννής
ησυχασμόν.
1878 Η Ρωσσια αναγκάζει την Τουρκίαν να υπογράψη Συνθήκην Αγίου
Στεφάνου (προκύπτρων σημερινών Σλαβο Σκοπιανών) δι ης δημιουργείται
Μεγάλη Βουλγαρία (συμπεριλάμβων Θεσσαλονίκην) έργον εξ ολοκλήρου του
Ιγνάτιευ οστις κατα την υπογραφήν ανεφώνησεν ¨και τώρα εάν οι Ελληνες
το επιθυμούν δύνανται να μεταβούν εις Κωνσταντινούπολιν κολυμβώντες¨.
1923 Ο Πλαστίρας έσφαξεν τους Μακεδονονίκας και επέτρεψεν τους
ανατολίτας Βαφιάδην και Ζαχαριάδην ενάρξουν ενφύλιον πόλεμον. Ο
Μελέτιος Μεταξάκης θέλει να μεταφέρη το Πατριαρχίον εις Μόσχαν κατα
πρόσκλυσην Λένινως και οργανόνουν Σύνδεσμον ταχα πανορθοδόξεως
νεολέας. Το 1937 ο Στάλινας εκτοπίζει 285 χιλ ελληνορώσσους εις
Αρχάγγελον και Σιβηρίαν και τους σφάζει. Οι μαύροι τράγοι αναγκάζουν
ακόμι Μεταξά και χούνταν να ασπασθούν σοσιαλιστικάν μέτραν.
Δημοσίευση σχολίου