Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007

ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ , ρεεεεεεεεεεε

Τα λεφτά μας στα Ταμεία


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗkokkaliari@pegasus.gr
Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να επιστρέψει τα «κλεμμένα αποθεματικά» στέλνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς το θέμα των ομολόγων κυριαρχεί στις αυριανές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά. «Τα λεφτά μας στα Ταμεία», είναι το κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων, ενώ μία ακόμη απεργία για το θέμα των ομολόγων θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαϊου.
Αύριο, οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις -χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή της ΔΑΚΕ- πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομίας. Χωριστή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΚΚΕ) και θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.
Το συνδικαλιστικό κίνημα ζητεί την άμεση αντικατάσταση όλων των δομημένων ομολόγων με άλλα σταθερής απόδοσης και μάλιστα εντόκως. Στόχος είναι να καλυφθούν οι ζημιές των 24 ασφαλιστικών φορέων, που αγόρασαν ομόλογα υψηλού ρίσκου μέσα στην τελευταία διετία.
Με βάση τα πρώτα στοιχεία, οι απώλειες των Ταμείων από τη στροφή σε σύνθετα προϊόντα φτάνουν έως και το 30%. Είναι χαρακτηριστικό πως τα 13 Ταμεία που αγόρασαν δομημένα ομόλογα το καλοκαίρι του 2005 παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή λογιστική απώλεια 75 εκατομμυρίων ευρώ (η αξία των ομολόγων ήταν 278 εκατομμύρια ευρώ).
Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει η υπόθεση είναι πως μόνο το ΤΑΞΥ έχει αγοράσει σύνθετα προϊόντα σχεδόν 150 εκατομμυρίων ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 38% της περιουσίας. Μάλιστα το συγκεκριμένο Ταμείο αγόραζε σε τιμές πάνω από το άρτιο, από 103 μέχρι και 105,5%.
Με βάση τα στοιχεία, τα Ταμεία που έχουν επενδύσει το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας τους σε ομόλογα είναι τα εξής: ΤΕΑΥΦΕ (ποσοστό 64%), Ταμείο Υγείας Δικηγορών Επαρχίας (42%), ΕΤΑΤ (36%), ΤΣΕΥΠ (27%), ΤΣΠΕΑΘ (23%) και ΤΕΑΠΟΚΑ (23%).
Εκτός από τις κινητοποιήσεις, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σκοπεύουν να κινηθούν και δικαστικά για το καυτό θέμα των ομολόγων και για το θέμα αυτό την Παρασκευή έγινε σύσκεψη με νομικούς. Ηδη έχουν κάνει προσφυγή κατά της JP Morgan και κατά της North Asset Management LLP στην Ανεξάρτητη Εποπτική Χρηματιστηριακή Αρχή της Μεγάλης Βρετανίας για το θέμα των ομολόγων.
ΚοινοποίησηΗ ίδια προσφυγή θα κοινοποιηθεί και προς την αντίστοιχη Αρχή της Νέας Υόρκης, ενώ οι δύο οργανώσεις θα αναλάβουν πρόσθετες νομικές πρωτοβουλίες.
Παράλληλα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ετοιμάζουν προσφυγές και στα ελληνικά δικαστήρια, ενώ σε ανάλογες πρωτοβουλίες προσανατολίζονται και κάποια Ταμεία (ήδη κατατέθηκε μήνυση από το ΤΕΑΔΥ κατά της «Ακρόπολις»). Την αρχή έχει κάνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας, που κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου με αφορμή την αγορά ομολόγων από το ΕΤΑΤ (τον ενιαίο φορέα τραπεζοϋπαλλήλων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ