ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Το λευκό ψηφοδέλτιο ή απλά «λευκό», δεν είναι παρά μια ψήφος διαμαρτυρίας για εκείνους τους πολίτες που επιθυμούν να παραμείνουν ενεργοί – η ψηφοφορία, άλλωστε, τυπικά είναι ακόμα υποχρεωτική – και να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, όμως, δεν εκφράζονται από τα υφιστάμενα κόμματα.
Πρόκειται δηλαδή για μια πολιτική, αλλά όχι κομματική επιλογή, δεν συνιστά αποχή, αλλά αποδοκιμασία του συνόλου της πολιτικής τάξης και είναι δικαίωμα του κάθε ψηφοφόρου, που απορρέει από το ίδιο το Σύνταγμα.
ΠΛΑΝΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΠΛΑΝΗΝ ΟΙΚΤΡΑΝ
Διότι αν πιστεύετε ότι ψηφίζοντας λευκό θα καταγράψετε την αποδοκιμασία σας για την πολιτική τάξη, κάνετε λάθος! Δεν θέλω να σας στενοχωρήσω, εσάς που ρίξατε λευκό, αλλά πολύ απλά η ψήφος σας θα πάει στην ίδια κατηγορία με τα «λανθασμένα», δηλαδή, τα άκυρα και δεν θα παίξει κανέναν απολύτως ρόλο στην καταμέτρηση!
Ο νόμος 3434/2006, άρθρο 1 (νομος Παυλόπουλου) και το Προεδρικό Διάταγμα 96/ 2007, στο άρθρο 98, παρ.8, ορίζει σαφώς: «…κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα».
Αυτόματα, όμως, αυτό συνεπάγεται ότι τα λευκά δεν λαμβάνονται υπ’ όψη στον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου, που είναι και η λέξη κλειδί για την κατανομή των εδρών.
Τι ισχύει για τα λευκά ψηφοδέλτιαΌπως πριν από κάθε εκλογική διαδικασία, έτσι και ενόψει της ψηφοφορίας των εκαστοτε βουλευτικών εκλογων , διαδίδονται ορισμένες φήμες στο διαδίκτυο σχετικά με τη λευκή ψήφο.
Σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 98 του Προεδρικού Διατάγματος 26/2012, «κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα».
Συνεπώς, με απλά μαθηματικά μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι τα λευκά ψηφοδέλτια, όπως και τα άκυρα, αυξάνουν αναλογικά τα ποσοστά των κομμάτων.
Παράδειγμα 1: Στις 100 ψήφους, ο συνδυασμός Α λαμβάνει 35, ο συνδυασμός Β 25, ο συνδυασμός Γ 10, ενώ υπάρχουν 20 λευκά και 10 άκυρα ψηφοδέλτια.
Δεδομένου ότι τα ποσοστά των κομμάτων υπολογίζονται επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, άρα στο παράδειγμά μας 70 (μείον 20 λευκά και 10 άκυρα), ο συνδυασμός Α θα λάβει ποσοστό 50%, ο συνδυασμός Β 35,7% και ο συνδυασμός Γ 14,3%.
Παραδειγμα 2 : Στις 100 ψήφους, ο συνδυασμός Α λαμβάνει 5 ψήφους , ο συνδυασμός Β λαμβάνει 3 ψήφους, ο συνδυασμός Γ λαμβάνει 2 ψήφους , ενώ υπάρχουν 80 λευκά και 10 άκυρα ψηφοδέλτια.
Το αποτελεσμα των εκλογών θα κριθεί απο τα 10 έγκυρα ψηφοδέλτια (100 μειον 90) ο συνδυασμός Α θα λάβει ποσοστό 50%, ο συνδυασμός Β 30 % και ο συνδυασμός Γ 20% και θα υπάρξει νόμιμη κυβέρνηση οταν το 90% του εκλογικού σώματος αποδοκιμάζει άρδην το πολιτικό σύστημα.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την αποχή την οποια ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΆ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ διότι η πλειοψηφία των πολιτών που απέχουν των εκλογών δεν θα ψηφιζαν τα κομματα αυτά τα οποία αποστρεφονται αλλα θα προτιμούσαν να ψηφισουν μικρα κομματα. Το γεγονός αυτό θα αύξανε τα έγκυρα ψηφοδέλτια και θα μείωνε τα ποσοστα των ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ διότι θα αυξανονταν οι σε βαρος τους αρνητικοί ψήφοι.
Δηλαδη εαν το πρωτο κόμμα με ποσοστό αποχής 50% συγκεντρώσει το 35% των ψήφων στην υποθετκη περίτωση που υπήρχε καθολικη συμμετοχή στην ψηφοφορία δηλ 100% με τα ίδιο αριθμό ψηφοδελτίων θα έχει συγκεντρώσει το 17,5%
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : ΑΥΡΙΟ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠOΤΕ ΜΙΚΡΟ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΩΣ ΕΓΚΥΡΗ Η ΨΗΦΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ( ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΤΣΙΠΡΑ - ΓΕΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : ΑΥΡΙΟ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠOΤΕ ΜΙΚΡΟ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΩΣ ΕΓΚΥΡΗ Η ΨΗΦΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ( ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΤΣΙΠΡΑ - ΓΕΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου