Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΛΕΜΕΣ , LE PROFESSIONAL

Πέντε χρόνια χωρίς τον ..άρχοντα 
της Σερραϊκής νύχτας


Σαν σήμερα πριν πέντε χρόνια η σερραϊκή κοινωνία αποχαιρετούσε στην τελευταία του κατοικία τον χαρισματικό επιχειρηματία Σταύρο Ελεμέ. Αντί μνημόσυνου παραθέτω αυτούσιο το ρεπορτάζ που είχαμε φιλοξενήσει στο «ΣΕΡΡΑΪΚΟ ΘΑΡΡΟΣ» για τον χαμό του. Χαρισματικός επαγγελματίας στο είδος του, αυτοδίδακτος, σφράγισε με την παρουσία του την εποχή του.


Έφυγε ο «Βασιλιάς» της Πλατείας Ελευθερίας, Σταύρος Ελεμές

Σε κλίμα συγκίνησης κηδεύτηκε ο μακροβιότερος και κατά κοινή ομολογία πιο πετυχημένος επιχειρηματίας στο χώρο της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας.
Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, ημέρα των Φώτων η σερραϊκή κοινωνία αποχαιρέτισε στην τελευταία του κατοικία τον Σταύρο Ελεμέ. Χτυπημένος από την επάρατη νόσο εξέπνευσε στη μία το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης. Παρά την καταρρακτώδη βροχή το απόγευμα της Παρασκευής ημέρα των Φώτων φίλοι, συγγενείς, πελάτες που τον αγάπησαν κατέκλυσαν την εκκλησία Παμμεγίστων Ταξιαρχών για να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του ανθρώπου που τους καλημέρισε αμέτρητες φορές, τους φιλοξένησε και εξυπηρέτησε στο κατάστημα του.
Η σύζυγος του Χριστίνα συνοδοιπόρος της ζωής του, οι δύο κόρες του Ευγενία και Ντίνα τον συνόδεψαν στην εξόδιο ακολουθία μαζί με πλήθος κόσμου.

Την είσοδο της Μητρόπολης είχαν κατακλύσει αμέτρητα στεφάνια που έστειλαν οι φίλοι, οι γνωστοί και οι συγγενείς.

Ο Σταύρος Ελεμές υπήρξε φωτεινό παράδειγμα επιχειρηματία στο είδος της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας. Χαρισματικός επαγγελματίας στο είδος του. Το 1976 άνοιξε την πρώτη επιχείρηση και έκτοτε με την ποιότητα που κράτησε πάντα σε υψηλό επίπεδο, το άψογο σέρβις, τις άριστες δημόσιες σχέσεις ήταν πάντα η πρώτη επιλογή των Σερραίων για την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση, αλλά και τα επαγγελματικά τους ραντεβού. Ο Σταύρος Ελεμές σφράγισε με την επαγγελματική του πορεία μία ολόκληρη εποχή. Με το χαμόγελο, την ζεστή του χειραψία, είναι ίσως από τους λίγους αυτοδίδακτους επαγγελματίες στο χώρο του.

Με όπλα του την υψηλή ποιότητα σε όλη τα είδη του κατάφερε να ταυτίσει την πρωινή συνάντηση, το μεσημεριανό ραντεβού, την απογευματινή και βραδινή έξοδο με το όνομα του. Όποιος επισκέπτης, φιλοξενούμενος ερχόταν στην πόλη οι Σερραίοι επέλεγαν την καφετέρια του Σταύρου για την ψυχαγωγία του. Γνώριζαν ότι η επιλογή του καταστήματος του «Σταύρου» Ελεμέ θα έβγαζε ασπροπρόσωπο τον Σερραίο οικοδεσπότη και υπερ- ευχαριστημένο τον επισκέπτη.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν δύο χρόνια στον διευθυντή και αρχισυντάκτη του «Σ.Θ.» Αλέξανδρο Αραμπατζή για λογαριασμό του μηνιαίου περιοδικού που εκδίδει, του
SER-FREE, ο Σταύρος Ελεμές εξήγησε πολλά από τα μυστικά της επιτυχίας του.

«Σε ένα μαγαζί το σχήμα πρέπει να είναι καλοπληρωμένο και ‘’σφιχτό’’. Από το 1976 που άνοιξα το μαγαζί η ποιότητα δεν άλλαξε. Σοκολάτα εγώ δεν δουλεύω σκόνη. Δουλεύω κουβερτούρα. Όση δουλειά και αν έχει δεν θα βιάζεσαι να βγάλεις την παραγγελία. Η παραγγελία πρέπει να φτάσει σωστή στον πελάτη. Η καφετερία είναι ένα επικερδές επάγγελμα αλλά θέλει δουλειά πολύ», είχε πει για να προσθέσει: «Οι Σερραίοι είναι δύσκολοι, απαιτητικοί πελάτες. Τους έμαθα και εγώ να είναι δύσκολοι. Ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκαιο. Είναι με τι διάθεση θα έρθει στο μαγαζί σου. Θέλει να είσαι πάνω στο κεφάλι τους, να τους ρωτάς. Τους έχουμε καλομάθει και λίγο. Αν πας στον πελάτη ευγενικά, του μιλήσεις, ακόμη και δυσαρεστημένος να είναι το ξεχνά και ξανάρχεται».
Αποτίμηση ζωής.
Στη συνέντευξη εκείνη μίλησε εκ βαθέων λέγοντας το παράπονο του στον Αλέξανδρο Αραμπατζή:
  «Θα σου πω μία πικρία. Όταν ένας Σερραίος φιλοξενεί κόσμο που έρχεται εκτός Σερρών θα τον φέρει στο «Σταύρο». Γιατί είναι σίγουρος για την ποιότητα. Μόνοι τους όταν είναι θα πάνε και σε άλλα μαγαζιά. Δεν έχω κανένα παράπονο από την επαγγελματική μου πορεία. Όποιο στόχο και αν έβαζα κάποια στιγμή τον πετύχαινα. Βασίζομαι και σέβομαι τον επιχειρηματία που έχει διάρκεια».

Η δουλειά ήταν κάτι που τον γέμιζε. «Παρόλο που δουλεύω πολύ, δεν είπα ποτέ ‘’Κουράστηκα’’. Με γεμίζει η δουλειά», είπε στη συνέντευξη εκείνη. Αεικίνητος ο ίδιος πάντα αναγνώριζε και την μεγάλη συμβολή της γυναίκα του Χριστίνας που κατάγεται από το Βαλτερό Σερρών:


«Χρωστάω πολλά στη γυναίκα μου. Με στήριξε πολύ, και στα εύκολα και στα δύσκολα».

Ο Σταύρος Ελεμές ήταν άνθρωπος της κοινωνίας. Ήθελε να ενημερώνεται για ότι συμβαίνει στην πόλη, το Νομό και τον κόσμο. Η καθημερινή επαφή με τους πελάτες του πρόσφερε γνώση και γενικά μία εικόνα σφαιρική για ό,τι συνέβαινε ή επρόκειτο να συμβεί. Ενδιαφερόταν για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την πολιτική, την επιχειρηματική κοινότητα και ήθελε να ακούει ευχάριστες ειδήσεις. Ήταν πολύ αυστηρός με τον εαυτό του και δεν ανεχόταν το άδικο.

Το τελευταίο διάστημα είχε προχωρήσει σε ριζική ανακαίνιση, επεκτείνοντας το κατάστημα του και δίνοντας του ένα πιο σύγχρονο και νεανικό στυλ. Ακόμη και την εποχή που η διασκέδαση και η ψυχαγωγία μεταφέρθηκε στους πεζόδρομους είχε εμπιστοσύνη στον εαυτό του και το διαχρονικό σε αξία κατάστημα που «έκτισε» με μόχθο. Υπερασπιζόταν την φήμη του καταστήματος του με κάθε κόστος.

Διακριτικός όπως πάντα αφού οι πελάτες του είχαν σερβιριστεί από το προσωπικό περνούσε πάντα για να ρωτήσει αν έχουν εξυπηρετηθεί σωστά. Όταν έβλεπε πελάτες μόνους τους αφιέρωνε λίγα λεπτά από τον χρόνο του συζητώντας μαζί τους. Ήθελε να ακούσει την άποψη τους για ο,τι κυριαρχούσε στην επικαιρότητα εκείνη την περίοδο. Είχε όμως και το τακτ να αποχωρήσει στον κατάλληλο χρόνο.

Η Πλατεία Ελευθερίας από την περασμένη Πέμπτη είναι πιο φτωχή. Ο Σταύρος Ελεμές θα απουσιάζει και οι πελάτες, φίλοι και γνωστοί θα τον αναζητούν. Ο υπερδραστήριος επιχειρηματίας θα μας συντροφεύει πλέον από εκεί ψηλά.

Δημήτρης Νάτσιος
ΣΕΡΡΑΙΚΟ ΘΑΡΡΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ