Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ & "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ"



Published by Ανδρέας Σταλίδης at 9:11 am under Ελληνοτουρκικά, Μακεδονία
Ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα από τον Σάββα Καλεντερίδη και τις εκδόσεις Ινφογνώμων

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας Ευρώπης Τούρκων της Δυτικής Θράκης, στις 17 Απριλίου 2008, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλες, πρόκειται να λάβει χώρα διεθνές πάνελ με θέμα: Τούρκοι της Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες: Οι μη αναγνωρισμένες μειονότητες στην Ελλάδα”
Σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις, στο πάνελ, που διοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία-Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμα (EFA), η Ομοσπονδιακή Ένωση Λαών της Ευρώπης (FUEN) και το “Ουράνιο Τόξο”, θα προεδρεύσει ο Hans Heinrich Hansen, πρόεδρος της FUEN. Εναρκτήριες ομιλίες θα κάνουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρώπης Τούρκων της Δυτικής Θράκης (ABTTF) Halit Habipoglu, η πρόεδρος του EFA Nelly Maes, ενώ θα συμμετέχουν ως ομιλητές οι Halim Cavusoglu, διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Hacettepe, το μέλος του Κεντρικού Συμβλίου του EFA-Ουράνιο Τόξο Παύλος Φιλίππωφ Βοσκόπουλος, η ευρωβουλευτής Helene Flautre, Πρόεδρος της υποεπιτροής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής Dr. Csaba Sandor Tabajdi , Πρόεδρος της Ομάδας των Παραδοσιακών Εθνικών Μειονοκτήτων και Γλωσσών του Ευρωκοινοβουλίου, ο Boriss Cilevics, Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του συμβουλίου της Ευρώπης, ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρίου του Ελσίνκι και ο ευρωβουλευτής Mikel Irujo Amezaga.
Σχόλιο:
Σημειώνεται η συνεύρεση και κοινή δράση των μουσουλμάνων της ελληνικής Θράκης με τους εκπροσώπους του Ουρανίου Τόξου και με το Παρατήριο του Ελσίνκι.
Ασφαλώς, όλοι οι άνθρωποι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, όπως οι ίδιοι το αντιλαμβάνονται. Όμως, πιστεύω ότι θα πρέπει να προσέχουμε με ποιούς συμπαρατασσόμαστε κάθε φορά.
Για παράδειγμα ποιοι είναι οι χρηματοδότες τέτοιων οργανώσεων και εκδηλώσεων και τι σκοπούς εξυπηρετούν.
Οι μηχανισμοί που έχει στήσει το τουρκικό Γενικό Επιτελείο αποκαλύπτονται αυτές τις ημέρες στην ίδια την Τουρκία, ενώ ο εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης έχει διατάξει την προφυλάκιση πάνω από 50 ατόμων από διάφορυς χώρους και οργανώσεις.
Οι μηχανισμοί αυτοί είναι πολιτικά κόμματα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οργανώσεις θρησκευτικών δικαιωμάτων, συγκροτήματα ΜΜΕ, συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών, συμμορίες πληρωμένων δολοφόνων (υπεύθυνοι για τις δολοφονίες Ντίνκ, Σαντόρο κλπ) και άλλα πολλά, ων ου έστιν αριθμός.
Είναι δε γνωστό σε όλους ότι το θέμα του εκτουρκισμού των Πομάκων και των Ρομά της ελληνικής Θράκης και της πολιτικής του διαχείρισης είναι υπό τον έλεγχο τέτοιων μηχανισμών, που ελέγχονται από το τουρκικό επιτελείο και χρηματοδοτούνται με κεφάλαια που προέρχονται από διακίνηση ναρκωτικών και από άλλες εγκληματικές πράξεις. Άλλωστε, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας για την παραστρατιωτική-παρακρατική οργάνωση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, τέτοια κεφάλαια (50.000.000 δολάρια) εισέρρευσαν στους λογαριασμούς του Τουρκορθόδοξου Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, η προφυλακισμένη εκπρόσωπος (Σεβγκί Ερενερόλ) του οποίου δήλωσε ευθαρσώς ότι στα γραφεία του πατριαρχείου συνεδρίαζε άπαξ της εβομάδος το επιχειρησιακό σκέλος της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, ενώ η ίδια είχε συνεχώς επαφές με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ.
Όσο για την “ψυχή” της εκδήλωσης, την Ομοσπονδία Ευρώπης Τούρκων της Δυτικής Θράκης (ABTTF), μπορεί να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε ποιανού όργανο είναι:
των εργατών, Πομάκων, Ρομά και Τουρκογενών της ελληνικής Θράκης που εργάζονται κυ΄ριως στη Γερμανία ή της Άγκυρας και των στρατοκρατών του κεμαλικού κατεστημένου.
Για τους λοιπούς συμπατριώτες μας δεν γνωρίζω πολλά. Αναρωτιέμαι όμως για το πόθεν έσχες του παρατηρητηρίου και του τόξου. Αν οι άνθρωποι εργάζονται στις δουλειές τους και με το υστέρημά τους χρηματοδοτούν τον αγώνα και τις ευαισθησίες τους, ειλικρινά δεν έχω να πω τίποτα, εκτός από την αντίθεσή μου με την συμπόρευση με τα ενεργούμενα των στρατοκρατών της Άγκυρας. Εαν όμως δέχονται χρηματοδότηση από κέντρα που απεργάζονται την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, τότε το μόνο που έχω να πω είναι “άξιος ο μισθός τους”.
Σάββας Καλεντερίδης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ
Αγαπητέ πατριώτη μας Σάββα,
"Τελικά στην πατρίδα μας "ο εχθρός είναι εντός των τειχών"
Δεν προλάβαν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί από το VETO που έθεσε "ψηθιριστά" ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι ( ευτυχώς που άνοιξε τον δρόμο ο Σαρκοζί) και σήμερα βλέπουμε έκπληκτοι τον Έλληνα Πρωθυπουργό να εκλιπαρεί τους Σκοπιανούς να έρθουν να συζητήσουν , να συνεχιστούν οι "διαπραγματεύσεις" για κοινώς αποδεκτή ονομασία κατ' επιταγή των Αμερικάνων. Ξεχνά ο κ. Καραμανλής ότι "Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ".
Ο δε "εκατομμυριούχος" της συμμετοχικής Δημοκρατίας , ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου, ζεί στον κόσμο του. Αφού επι δεκαετία ως Υπουργός των εξωτερικών αποσιωπούσε το Σκοπιανό και χορεύοντας ζεμπέκικα προωθούσε τα ελληνικά συμφέροντα , μας πρότεινε για υπερνομάρχη στην Θράκη την τουρκάλα Γκιούλ Καραχασάν τώρα μας προέκυψε και αντιαμερικάνος.
Οσο για τους κομμουνιστές που σήμερα χαρακτηρίζουν ως "αγκάθι" το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ας μή ξεχνάμε ότι το ΚΚΕ από το 1924 ήταν υπέρ της δημιουργίας ανεξάτητου κράτους . της "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ" με πρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη.
Σε όλους αυτούς πρέπει να απευθύνεις το "άξιος ο μισθός σας" (και δεν μας τρώνε λίγα τρομάρα τους) που ανέχονται την δράση ανθελληνικών οργανώσεων εντός της ελληνικής επικτάτειας.
Πάντως αγαπητέ Σάββα,
για ένα πράγμα είμαι σίγουρος, ότι θα δικαιωθούμε τελικά. Οχι επειδή θα κάνουν κάτι οι πολιτικοί μας , αλλα γιατί διαχρονικά "την Ελλάδα πάντοτε την σώζει ο Θεός"

Τρίτη 8 Απριλίου 2008

H AΛΗΘΕΙΑ .. ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΛΑΒΟΙ"


ΕΔΩ ΔΕΙΤΕ και ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ...

http://www.youtube.com/watch?v=OKVlty4FsZo

... την σαφή ομολογία του Κίρο Γκλιγκόφοφ " ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΛΑΒΟΙ" δηλαδή ότι οι γυφτοσκοπιανοί ( πλήν της ελληνικής μεινότητας του κρατιδίου του) ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΕ τον ΦΙΛΙΠΠΟ τον ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ και την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.


ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ , μα τόσο ΗΛΗΘΙΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ή περνάν εμάς για ηλήθιους οι τσανακογλύφτες των ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ;

Υπογράφουν "Ενδιάμεσες Συμφωνίες", χρηματοδοτούν κατ΄επιταγή των Αμερικάνων ένα "μόρφωμα" χάριν της "Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων" ( βλέπε Λομβέρδο και Υπεξ τον ΓΑΠαπανδρέου) με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όταν δίνουν συντάξεις πείνας 300 - 500 ευρώ σςτους Έλληνες πολίτες, ταξιδεύουν μια δεκαετία δαπάναις μας "διαπραγματευόμενοι" , θέτουν VETO και μετά εκλιπαρούν ένα τσούρμο βρωμιάρηδων να δεχθούν την προδοτική και ανθελληνική "διπλή ονομασία";

Είναι αυτοί που με τον ενδοτισμό τους αρχής γενομένης από τον Μητσοτάκη το 1993 δημιούργησαν την "AMERICAN REPOUPLICA OF MACEDONIA" στα Βόρεια σύνορά μας και τώρα "διαπραγματεύονται" μαζί της.

Προσέξτε την χρονική στιγμή της δήλωσης Γκλιγκόρωφ, είναι 3η ΙΟΥΝΙΟΥ 1992, την 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1992 , ο τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδος Αντώνης Σαμαράς στην Σύνοδο Υπουργών της Ευρωπαϊκης Ενωσης , αποσπά το ψήφισμα " ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΝ ΟΡΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ή παράγωγα ΑΥΤΟΥ".

ΤΩΡΑ πως το ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΝ ΟΙ ΓΡΑΚΥΛΟΙ του Ελληνισμού ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΜΕ ως χώρα εν έτει 2008 να εκληπαρούμε τους ΣΛΑΒΟΑΛΒΑΝΟΥΣ των Σκοπίων να αποδεχθούν την "ΔΙΠΛΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ" που τελικά εφόσον υιοπετηθεί θα παραμείνει ΜΙΑ, δηλαδή ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ , σε βάρος της χώρας μας, μόνο αυτοί μας κυβέρνησαν από το 1992 μέχρι σήμερα μπορούν να απαντήσουν.

Στραβός ειν' ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε;

ΑΙΔΩΣ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ ...

Κυριακή 6 Απριλίου 2008

ΤΟ ΜΗΝΥΝΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ΤΗΣ "ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ"

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΩΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ.

Καθώς το ανεπαρκέστατο –σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση της Ακαδημίας Αθηνών- βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού περιορίζει σε 31 μόνο λέξεις την συμβολή της Πατρίδας μας στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και αποσιωπά την μάχη των οχυρών, καλό είναι να θυμηθούμε τα κύρια σημεία από το χρονικό του Απριλίου 1941. Η εαρινή επίθεση των Ιταλών είχε αποτύχει και ο Τσώρτσιλ είχε την ελπίδα ότι η Αγγλία, η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία θα μπορούσαν να παρατάξουν 70 μεραρχίες στα Βαλκάνια απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα. Ωστόσο, η μεν Γιουγκοσλαβία προσχώρησε στις 25 Μαρτίου 1941 στον Άξονα (με την υπόσχεση ότι θα έπαιρνε την Θεσσαλονίκη), η δε Τουρκία κράτησε «ουδέτερη» στάση και παρείχε κάθε ευκολία στους Ναζί. Στις 6 Απριλίου 1941, στις 5.15 πμ ο Χίτλερ εξαπέλυσε εναντίον της Πατρίδας μας 24 Επίλεκτες Μεραρχίες υπό τον Στρατάρχη Φον Λιστ σε εφαρμογή του Σχεδίου “ΜΑΡΙΤΑ”. Το λιμάνι του Πειραιά βομβαρδίζεται με σφοδρότητα από τα Στούκας.Στο Βερολίνο, πληροφορούσαν τον Έλληνα πρέσβη ότι ο γερμανικός στρατός εισέρχεται στην Ελλάδα για να εκδιώξει τους Βρετανούς. Ο πρωθυπουργός Κορυζής απάντησε το δεύτερο μεγάλο ΟΧΙ. Στα οχυρά της “Γραμμής Μεταξά” στην Μακεδονία και τη Θράκη (Νυμφαία, Εχίνος, Ρούπελ, Ιστίμπεη) οι Έλληνες μαχητές αμύνονται ηρωικά, κερδίζουν κάποιες μάχες και, όταν λήγει ο άνισος αγώνας τους, δέχονται “Στρατιωτικές τιμές” από τον ίδιο τον αντίπαλο τους:«Η ελληνική ευψυχία ανεγνωρίσθη από τους ίδιους τους Γερμανούς. Ο Γερμανός συνταγματάρχης που παρέλαβε το οχυρό Παλιουριώνες συνεχάρη τον διοικητή του οχυρού και τη φρουρά, εξέφρασε τον θαυμασμό του για την αντίσταση και κάλεσε τον διοικητή τού οχυρού να επιθεωρήσει μαζί του το γερμανικό τάγμα ενώ διέταξε να υψωθεί η γερμανική σημαία μόνο μετά την αναχώρηση των Ελλήνων. Ο Γερμανός αξιωματικός στον οποίο παρεδόθη το Ρούπελ εξέφρασε την υπερηφάνεια του, διότι επολέμησε εναντίον ενός τόσο γενναίου αντιπάλου.» (Σπύρος Μαρκεζίνης, Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδος, τόμος 1ος, σ.224, Αθήνα 1994).Στις 9 Απριλίου, καταλαμβάνεται η Θεσσαλονίκη. Υπογράφεται συνθηκολόγηση. Η Ταξιαρχία του Έβρου, αφοπλίζεται. Ο Διοικητής της, Υποστράτηγος Ιωάννης Ζήσης, αυτοκτονεί.Στις 18 Απριλίου, ο πρωθυπουργός Κορυζής συμμετείχε σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ακολούθησε κατ' ιδίαν συνομιλία του με τον βασιλιά Γεώργιο. Το τι ειπώθηκε δεν είναι γνωστό, αν και εικάζεται ότι οι δύο άνδρες διαφώνησαν ως προς την ενδεχόμενη μετακίνηση της ελληνικής κυβέρνησης στην Κύπρο. Πάντως, ο Κορυζής επιστρέφοντας σπίτι του, αυτοκτόνησε.Στις 23 Απριλίου, στην Ήπειρο, ο Ταγματάρχης πυροβολικού Νικ. Βερσής, Διοικητής μοίρας πυροβολικού, όταν αναγκάζεται να παραδώσει τα πυροβόλα του στους Γερμανούς -σύμφωνα με τους όρους της ανακωχής- αυτοκτονεί ενώ οι άνδρες του ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο.Στις 27 Απριλίου, στην Ακρόπολη των Αθηνών, ο Γερμανός Αξιωματικός δίνει εντολή στον εύζωνο Κωνσταντίνο Κουκίδη, φρουρό της Σημαίας μας, να την αφαιρέσει για να αναρτήσει τον αγκυλωτό σταυρό. Εκείνος την υποστέλλει κλαίγοντας και ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο, τυλίγεται με αυτήν και αυτοκτονεί πέφτοντας από τον Ιερό Βράχο.Ο ίδιος ο Χίτλερ, τον Μάιο του 1941, ομολόγησε στο Reichstag: “Η ιστορική δικαιοσύνη με υποχρέωσε να διατυπώσω ότι από όλους τους αντιπάλους τους οποίους αντιμετωπίσαμε, οι Έλληνες πολέμησαν με ύψιστο ηρωισμό και αυτοθυσία και συνθηκολόγησαν μόνον όταν η περαιτέρω αντίσταση τους ήταν αδύνατη και κατά συνέπεια μάταιη”.Δυστυχώς, η σύγκριση των τεράστιων αυτών Ελλήνων με την σύγχρονη ηγεσία μας είναι απογοητευτική και συντριπτική. Ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους που ανατέθηκε στη συγκεκριμένη ομάδα η «συγγραφή», ώστε να αφαιρέσει κάθε ηρωική πράξη από το βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού, όταν μάλιστα απευθύνεται σε μαθητές 11-12 ετών. Αυτή η ηλικία διαμορφώνει φρόνημα, αναζητεί πρότυπα, ηρωικές φυσιογνωμίες και πράξεις. Γενικότερα, η ιστορική μνήμη απαιτεί να τιμούμε τους ήρωες και να φωτίζουμε το παρελθόν για να συνεχίσει το Έθνος μας την ύπαρξη του στο μέλλον.

Τι σχέση μπορεί να έχει με όλα αυτά ο … Τσιτουρίδης, o Ζαχόπουλος, η Μπακογιάννη, ο Καραμανλής, ο Γιωργάκης , ο Βενιζέλος, ο Τσίπρας , ο Στρατούλης, ο Μητσοτάκης και οι ομοτράπεζοι τους ;

Είναι προφανές με τι αξίες γαλουχήθηκε ο ελληνικός λαός από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου 1936 του κακού "μοναρχοφασίστα", δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά και μεγαλούργησε γράφοντας έπη και με ποια ιδανικά σήμερα πορεύεται από την "Γενιά του Πολυτεχνείου";

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΡΡΩΝ " ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΣΤΡΑΠΑΤΣΟ"


ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΡΡΩΝ : H KAΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΪ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ...

Πρεμιέρα με "στραπάτσο" έκαμε ο νέοκοπος Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Παναγιώτης Πρόβος. Στην πρώτη του εισήγηση στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου εισέπραξε την άρνηση του σώματος. Ο νέος Πρόεδρος είχε την ατυχή έμπνευση, προφανώς ορμώμενος από την κομματική του φιλοσοφία να θεωρεί υποχρέωσή του να βάλει κατα παντός εργοδότη, να ζητήσει την έκδοση ψηφίσματος από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου υπέρ του ομολόγου του στο Εργατικό Κέντρο κ. Ηλία Αντωνίου στην διαμάχη που είχε την Παρασκευή 04.04.2008 με τον ιδιοκτήτη της γνωστής Γαλακτοβιομηχανίας ΣΕΡΓΑΛ, κ. Αντώνη Μπόυρα.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε με ψήφους 3 υπέρ και 5 κατα η πρόταση του νέου Προέδρου απερρίφθη (προς τιμήν του Διοικητικού Συμβουλίου).

Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία ο Πρόεδρος ενός συνδικαλιστικού οργάνου εργοδοτών να στρέφεται αβασάνιστα εναντίον άλλου συναδέλφου του εργοδότη, να παίρνει θέση σε ένα άσχετο με την ευθύνη του περιστατικό, χωρίς να γνωρίζει τα γεγονότα και τις λεπτομέρειες μιας τόσο σοβαρής διαμάχης.

Ο νέος Πρόεδρος ο κ. Πρόβος έδωσε το στίγμα του και επειδή εμείς εδώ στα Σέρρας λέμε "η καλή μέρα φαίνεται απο το πρωϊ" ας αναλογιστούν κάποιοι που με την αποχή τους από τις εκλογές της 30ης Μαρτίου 2008 απαξίωσαν τον Εμπορικό Σύλλογο και έδωσαν το δικαίωμα σε εκλεχθέντες με 11 ( ένδεκα) και 6 (έξι) ψήφους να εκπροσωπούν με τον εμπαθή αυτόν τρόπο 530 Σερραίους Εμπόρους.


Η συνέχεια έπεται ...

06.04.1941 H MAXH ΤΗΣ "ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ"

ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ΤΗΣ
"ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ"
ΣΤΗ ΣΤΕΝΩΠΟ "ΡΟΥΠΕΛ"


1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Α. Η Βουλγαρία την 1η Μαρτίου 1941, προσεχώρησεν εις τον Άξονα ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ και επέτρεψεν την κάθοδον των Γερμανών εντός του εδάφους της, έναντι του ανταλλάγματος της Ελληνικής περιοχής από της κοιλάδος του Στρυμόνος και ανατολικότερο, προς έξοδον της εις το Αιγαίον.
Β. Η Ελλάς από εξαμήνου εμάχετο εναντίον των Ιταλών εις την Β. Ήπειρον. Παρά το γεγονός αυτό, καίτοι το μείζον των Δυνάμεων είχεν εμπλακεί και διεξήγε ένα επιτυχή αγώνα εις Ήπειρον, η Ελλάς χωρίς δισταγμόν, πιστή εις τας παραδόσεις της, απεφάσισε να αμυνθή έναντι και των Γερμανών, οιαδήποτε και αν ήτο η θυσία.
Γ. Η διεξαχθείσα εις την περιοχήν της στενωπού Ρούπελ μάχη έγινε από 6 έως 10 Απριλίου 1941 και αποτελεί μέρος του διεξαχθέντος αγώνος κατά μήκος της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου.
2. ΔΙΑΤΑΞΙΣ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ
Α. Γερμανικαί Δυνάμεις
1. Εις την Βουλγαρίαν είχον συγκεντρωθή αι Δυνάμεις της Δωδεκάτης Γερμανικής Στρατιάς, η οποία περιελάμβανε, το XVIII Ορεινόν Σώμα Στρατού, το ΧΧΧ Σώμα Στρατού, το XL Τεθωρακισμένου Σώμα Στρατού, την Πρώτην Τεθωρακισμένην Ομάδα (XI & XIV Σώματα), το XLI Τεθωρακισμένον Σώμα Στρατού και το L Σώμα Στρατού.
2. Οι παραταχθέντες έναντι των Ελληνικών δυνάμεων Γερμανικοί Σχηματισμοί ήσαν:
α) το XVIII Ορεινόν Σώμα Στρατού με την 5ην Ορ. Μεραρχίαν εις την περιοχήν Πετριτσίου, την 6ην Ορ. Μεραρχίαν εις Μελένικον, την 2αν Τεθωρακισμένην Μεραρχίαν μετά του 125ου Ανεξάρτητου ενισχυμένου Συντάγματος Πεζικού εις περιοχήν Μαριανουπόλεως και την 72αν Μεραρχίαν Πεζικού εις περιοχήν Νευροκοπίου.
β) Το ΧΧΧ Σώμα Στρατού με την 164η Μεραρχία Πεζικού εις περιοχήν Πασμακλή και την 50ην Μεραρχίαν Πεζικού εις περιοχήν Κριτζαλή.
γ) Το XL Σώμα Στρατού με την 9η Τεθωρακισμένη Μεραρχίαν, την 73ην Μεραρχίαν Πεζικού και την Σημαιοφυλακήν SS Αδόλφου Χίτλερ εις την περιοχήν Ντουμπνίτσης. Το XL Σώμα ενήργησε αρχικώς προς ΣΚΟΠΙΑ και είτα εστράφη προς Πότον και επετέθη δια Μοναστηρίου εναντίον των Ελληνοβρεττανικών δυνάμεων. Εις XL Σώμα προσετέθη και η 5η Τεθωρακισμένη Μεραρχία.
δ) Ως εφεδρεία της Δωδεκάτης Γερμανικής Στρατιάς, εις περιοχήν Φιλιππουπόλεως, διετίθεντο αι 46η και 76η Μεραρχίαι Πεζικού εκ των οποίων η μια δέον να θεωρηθή ότι ανήκε εις τας έναντι της Ελλάδος δρώσας δυνάμεις.
ε) Συνολικώς οι Γερμανοί διέθεσαν εναντίον της Ελλάδος (3) Τεθωρακισμένας Μεραρχίας, (2) Ορεινάς Μεραρχίας, (4) Μεραρχίας Πεζικού και (1) Εφεδρικήν, (2) Ανεξάρτητα ενισχυμένα Συντάγματα αντιστοιχούντα προς μίαν Μηχανοκίνητον Μεραρχίαν τους μη Μεραρχιακούς Σχηματισμούς τριών Σωμάτων Στρατού και τον όγκον του Πυρ/κού, Μηχανικού και Αντιαεροπορικού της 12ης Στρατιάς.
στ) Από πλευράς Αεροπορίας οι Γερμανοί διέθεσαν αρχικώς το VIII Σώμα Αεροπορίας όπερ διέθετεν 650 περίπου αεροσκάφη, άτινα ενισχύθηκαν δι' ετέρων 576 αεροσκαφών του 4ου Αεροπορικού Στόλου, ως και έτερα 168 αεροσκάφη της Χ Αεροπορικού Σώματος.
3. Δια την διάνοιξιν της στενωπού Ρούπελ από Ρουπέσκο μέχρι Αγκίστρου διετέθη η 5η Ορεινή Μεραρχία και το 125ον Ανεξάρτητον Σύνταγμα. Ειδικώτερον, την επίθεσιν από Ρουπέσκο μέχρι Παληουρίωνες ανέλαβε η 5η Μεραρχία και εις Ρούπελ (Άγκιστρον) το 125ον ΣΠ ενισχυμένον δι' ενός Τάγματος Πεζικού της 5ης Μεραρχίας και ενός Τάγματος Μηχανικού. Το Σύνταγμα τούτο είχε χρησιμοποιηθή εναντίον της γραμμμής Μαζινώ εις την Γαλλίαν. Αι διατεθείσαι δυνάμεις υπεστηρίζοντο υπό (200) αεροσκαφών.
.
Β. Βουλγαρικαί Δυνάμεις
1. Την προκάλυψιν του Ελληνοβουλγαρικού μετώπου είχον αναλάβει οι Βούλγαροι δια της VII Μεραρχίας Πεζικού εις την περιοχήν Σβέτι - Βρατς της Χ Μεραρχίας Πεζικού εις περιοχήν Ντοσπάτ και της 1ης Μεραρχίας Πεζικού εις περιοχήν Πασμακλή.
2. Αι Βουλγαρικαί Δυνάμεις δεν ενεπλάκησαν εις τον αγώνα.
.
Γ. Ελληνικαί Δυνάμεις
1. Την άμυνα της τοποθεσίας Μπέλες - Νέστος ποταμού είχον αναλάβει αι δυνάμεις του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας (ΤΣΑΜ) αι οποίαι είχον διατεθή ως ακολούθως:
α) Η ΧΙΧ Μηχανοκίνητος Μεραρχία εις περιοχήν Κιλκίς
β) Η ομάς Μεραρχιών, αποτελουμένη εκ της XVIII & XIV Μεραρχιών Πεζικού, με την XVIII Μεραρχίαν από το Τριεθνές έως Μπέλες μέχρι του Στρυμόνος και την XIV από Στρυμόνος μέχρι των δυτικών προσβάσεων του υψιπέδου Κάτω Νευροκοπίου.
γ) Η VII Μεραρχία Πεζικού εις την περιοχήν Δράμας.
δ) Η ταξιαρχία Νέστου εις την περιοχήν Ξάνθης.
ε) Πλέον των ανωτέρω δυνάμεων υπήρχον (21) οχυρά ή συγκροτήματα οχυρών, της οχυρωμένης τοποθεσίας Μπέλες - Νέστος, επηνδρωμένα δια 8500 Αξ/κών και οπλιτών.
στ) Συνολικώς αι παραταχθείσαι δυνάμεις ανήρχοντο εις μιαν Διοίκησιν Ομάδος Μεραρχιών, (3) Μεραρχίας Πεζικού, (1) Ταξιαρχίαν Πεζικού και (1) Μηχανοκίνητον Μεραρχίαν ηλαττωμένης δυνάμεως. Αι δυνάμεις αύται ήσαν τεταγμέναι εν πρώτω κλιμακίω άνευ στρατηγικής τινός εφεδρείας.
ζ) Από πλευράς Αεροπορίας, η Ελληνική υφίστατο σχεδόν μόνο κατ' όνομα, λόγω των μεγάλων απωλειών τας οποίας υπέστη εις την Β. Ήπειρον και του βραδέως ρυθμού αντικαταστάσεως των αεροσκαφών και των ανταλλακτικών. Η Βρεττανική Αεροπορία διέθετε (80) μόνον αξιόμαχα αεροπλάνα.
.
2. Την άμυνα της στενωπού Ρούπελ είχον αναλάβει:
α) Δυτικώς του Στρυμόνος ποταμού, η XVIII Μεραρχία Πεζικού με Στρατηγείον εις Ν. Πετρίτσι δια των δυνάμεων του Υποτομέως Ούλακος, υπό τον Σχην (ΠΖ) Καρπενισιώτην Γεώργιον και με ΣΔ εις ΔΕΤΣΙΣΤΑΝ. Ο Υποτομεύς Ούλακος περιλάμβανε το Ι/70 Τάγμα Πεζικού, (4) Λόχους του 81ου και 91ου Συνταγμάτων, δύο Πεδινάς Πυροβολαρχίας των 75, δύο Πυρ/χίας των 6 δακτύλων των (3) πυροβόλων εξάστη, ουλαμόν των 85 μακρών, (4) αντιαρματικά περιπόλια με πεδινά των 75 και τα Οχυρά ΙΣΤΙΜΗΝΗ, ΚΕΛΚΑΓΙΑ, ΑΡΠΑΛΟΥΚΙ & ΠΑΛΗΟΥΡΙΩΝΕΣ, ήτοι συνολικώς (2) Τάγματα Πεζικού συν Λόχος και (24) πυροβόλα ως και τας Φρουράς των Οχυρών.
β) Ανατολικώς του Στρυμόνος ποταμού η ΧΙV Μεραρχία Πεζικού με Στρατηγείον εις Σέρρας δια των δυνάμεων του Συγκροτήματος Σιδηροκάστρου υπό τον Σχην (ΠΖ) Ζησιμόπουλον Επαμεινώνδαν και με ΣΔ εις Σιδηρόκαστρον. Εις το Συγκρότημα Σιδηροκάστρου υπείγοντο:
1) Ο Δυτικός Υποτομεύς περιλαμβάνων το ΙΙ/81 Τάγμα Πεζικού, ένα Λόχον Προκαλύψεως και τα οχυρά ΡΟΥΠΕΛ και ΚΑΡΑΤΑΣ.
2) Ο Κεντρικός Υποτομεύς περιλαμβάνων ένα Λόχον Πεζικού, ένα Λόχον Προκαλύψεως και το οχυρόν ΚΑΛΗΣ.
3) Ο Ανατολικός υποτομεύς περιλαμβάνει το 41 Σύνταγμα Πεζικού, μείον Τάγμα και ένα Λόχον Προκαλύψεως.
4) Συνολικώς το Συγκρότημα Σιδηροκάστρου διέθετεν (3) Τάγματα Πεζικού και 64 πυροβόλα ως και τας φρουράς των οχυρών. ΡΟΥΠΕΛ, ΚΑΤΑΤΑΣ & ΚΑΛΗΣ.
3. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ
.
6η Απριλίου 1941
1) Οχυρόν ΠΑΛΗΟΥΡΙΟΝΕΣ (ΝΙΝΑΚΙ)
α) Η επίθεσις ήρχισε την 0830 επί της κατευθύνσεως ΤΟΠΟΛΝΙΤΣΑ - Φυλάκιον 148 - Φυλάκιον 147 - Υψ. 205.
β) Από 0730 έως 0830 το οχυρόν υφίσταται σφοδρότατον βομβαρδισμόν δια Πυροβολικού και Αεροπορίας ο οποίος εσυνεχίσθη κατά διαστήματα καθ' όλην την ημέραν. Ο εχθρός ανεχαιτίσθη προ της γραμμής των υψωμάτων 248 - ύψωμα 158.
γ) Πυροβόλα εφόδου κινούμενα επί ερπυστριών προσεπάθησαν να διεισδύσουν δια της παραλλήλως της Δυτικής όχθης του Στρυμόνος υπαρχούσης οδού, πλην όμως, ανεχαιτίσθησαν κατεστραφέντων τριών πυροβόλων εφόδου.
δ) Καθ' όλην την ημέραν και την νύκτα συνεχίζονται αι προσπάθειαι των Γερμανών όπως διεισδύσουν και θέσουν πόδα επί του οχυρού, όλαι όμως αι απόπειραι τούτων ματαιούνται με σοβαρές απώλειες δια τους επιτεθεμένους.
.
2) Οχυρόν ΡΟΥΠΕΛ
α) Την 0515 εξεδηλώθη σφροδρός βομβαρδισμός δια Πυροβολικού, από δε της 0600 και δια αεροπλάνων καθέτου εφορμήσεως επερχομένων κατά κύματα 12-40 αεροσκαφών.
β) Την 0600 ήρχισε η διάβασις του ποταμού ΜΠΙΣΤΡΙΤΣΑ υπό του 125 ΣΠ με το πρώτο Τάγμα επί της κατευθύνσεως ΚΟΥΛΑ-ΠΡΟΜΑΧΩΝ-ΡΟΥΠΕΛ και το δεύτερον Τάγμα επί της κατευθύνσεως ΝΟΒΟ ΧΟΤΖΟΒΟ - ΚΑΠΝΟΤΟΠΟΣ - ΚΑΠΙΝΑ (ΝΙΝΑΚΙ) τα οποία και προωθήθησαν μέχρι της αποστάσεως των 200 μέτρων προ των οχυρών.
γ) Ο Λόχος Προκαλύψεως επιβραδύνας τον εχθρόν συνεπτύχθη Νοτίως ΚΑΠΙΝΑΣ. Η δε γέφυρα επί του ΜΠΙΣΤΡΙΤΣΑ ποταμού, μη καταστραφείσα υπό των τμημάτων προκαλύψεως, ανετινάχθη τελικώς δια ευστόχου βολής του Πυροβολικού.
δ) Μικρά τμήματα του εχθρού κατωρθώνουν να προσεγγίσουν την ΟΥΣΙΤΑ και να ανέλθουν επί του ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ, πλήν όμως εγένοντο αντιληπτά και εξουδετερώθησαν δια των πυρών.
ε) Ταυτοχρόνως (18) λέμβοι εφόδου εμφανίζονται κατερχόμεναι τον Στρυμόνα ποταμόν. Η προπομπός των εκ (3) λέμβων μεταφερουσών (14) οπλίτας υπό Αξ/κού ενεπλάκη εις το υπό την επιφάνειαν του ποταμού, συρμάτινον πλέγμα και καθηλώθη. Τα πληρώματα βληθέντα εκ της ΟΥΣΙΤΑΣ και των ΠΑΛΗΟΥΡΙΩΝΩΝ εφονεύθησαν ή επνίγησαν, αι δε λέμβοι εβυθίσθησαν. Ελάχιστοι διασωθέντες, καλυμβώντες συνενώθησαν μετά των προκεχωρημένων στοιχείων της Ι/125 Τάγματος. Αι λοιπαί λέμβοι ανέκρουσαν πρύμην.
στ) Το επιτιθέμενον ΙΙ/125 Τάγμα κατόρθωσε να διεισδύση μεταξύ ΡΟΥΠΕΛ και ΚΑΡΑΤΑΣ δια δυνάμεως Λοχου. Ο Λόχος απεδεκατίσθη τα δε υπολείμματά του κατηυθύνθησαν προς ΚΛΕΙΔΙ. Άλλοι δύο Λόχοι του αυτού Τάγματος, οι οποίοι ηκολούθουν τον αποδεκατισθέντα Λόχον, είχον την αυτήν τύχη, μικρά όμως τμήματά των κατόρθωσαν να διεισδύσουν και να κατευθύνουν προς το Ύψ. ΚΡΑΚΩΡ (ΤΣΟΥΚΑ). Οι λοιποί εφονεύθησαν ή ηχμαλωτίσθησαν.
ζ) Το διεισδύσαν τμήμα ανήλθεν επί του Υψ. ΚΡΑΚΩΡ (ΤΣΟΥΚΑ) την 1200 ώραν και ήρχισεν να παρενοχλή δια πυρών το ημέτερον Πυροβολικόν, το οποίον ήτο τεταγμένον εις την περιοχήν ΚΛΕΙΔΙΟΥ. Οι διεισδύσαντες Γερμανοί κατέλαβαν το ΚΛΕΙΔΙ την 1600 ώραν και εσυνέχισαν να παρενοχλούν το πυροβολικόν και κατά την διάρκειαν της νύκτας.
η) Προς εκκαθάρισιν των διεισδυσάντων Γερμανών απεστάλη ουλαμός Πεζικού από το Συγκρότημα Σιδηροκάστρου ως και Διμοιρία ελαφρών αρμάτων του 191 Μηχανοκίνητου Συντάγματος, πλην όμως δεν κατόρθωσαν να εκκαθαρίσουν το Γερμανικόν τμήμα. Εις την άμυναν των Γερμανών συνέτεινε και ο μόλις αφιχθείς επικαίρως 6ος Λόχος του ΙΙ/125 Τάγματος.
.
3) ΟΧΥΡΟΝ ΚΑΡΑΤΑΣ
Η εχθρική δράσις περιορίσθη εις βομβαρδισμούς δια πυροβολικού και αεροπλάνων.
.
4) ΟΧΥΡΟΝ ΚΑΛΗΣ
Υπέστη ένα μόνον βομβαρδισμόν από αέρος
.
5) Λοιπαί Δραστηριότητες
α) Την Νύκτα της 6 Απριλίου ο Διοικητής του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας (ΤΣΑΜ) ενέκρινε την σύμπτυξιν, πλην των φρουρών των οχυρών, της ΧVII Μεραρχίας εκ του ΜΠΕΛΕΣ εις την περιοχήν Νοτίως Στρυμόνος ποταμού περί το ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΝ.
β) Διέταξε το ΙΙ/41 Τάγμα εις το ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ να κινηθή και να καταλάβη το τμήμα της Ανατολικής όχθης του Στρυμόνος από την Γέφυρα Σιδηροκάστρου μέχρι ΡΟΥΠΕΛ.
γ) Αι απώλειαι του εχθρού υπήρξαν σοβαρώταται κατερρίφθησαν δε (3) αεροπλάνα από το αντιαεροπορικόν πυροβόλον του οχυρού ΟΥΣΙΤΑ.
..
7η Απριλίου 1941
1) Οχυρόν ΠΑΛΗΟΥΡΙΟΝΕΣ
Ουδεμία σοβαρά εχθρική ενέργεια εξεδηλώθη καθ'όλην την ημέραν πλην ανταλλαγής πυρών αυτομάτων όπλων και διαλειπόντων βομβαρδισμών μικράς εντάσεως από αέρος.
.
2) Οχυρόν ΡΟΥΠΕΛ
α) Την 0545 εκδηλούται σφοδρός βομβαρδισμός δια πυροβολικού και αλλεπάληλων σμηνών 30-40 αεροπλάνων καθέτου εφορμήσεως με κυρία προσπάθεια προς το κέντρον αντιστάσεως ΚΑΠΙΝΑ. Επακολουθούν αλλεπάλληλαι επιθέσεις μέχρι την νύκτα με σοβαρές απώλειες δια τον εχθρόν και χωρίς ούτος να κατορθώση να παραβιάση την τοποθεσίαν.
β) Δια την εκκαθάρισιν των Γερμανών εις την περιοχήν ΚΛΕΙΔΙ εκινήθησαν τας πρωϊνάς ώρας, εκτός του από της προηγουμένης διατεθέντος ουλαμού Πεζικού και έτερα τμήματα του Συγκροτήματος Σιδηροκάστρου δυνάμεως περίπου δύο Λόχων, ενισχυθέντα και δι' ανδρών των δύο πυροβολαρχιών του ΚΡΑΚΩΡ. Οι επιδρομείς καταδιωκόμενοι εκ διαφόρων κατευθύνσεων και διαρκώς αποδεκατιζόμενοι, συνεκεντρώθησαν επί του υψώματος ΓΚΟΛΙΑΜΑ ένθα και οργάνωσαν κυκλικήν άμυνα. Η αποσταλείσα από της εσπέρας της προηγουμένης διμοιρίας αρμάτων δεν εχρησιμοποιήθη λόγω ακαταλληλότητος του εδάφους και την πρωϊαν επανήλθε εις την Μονάδα του. Κατά την διάρκειαν της ημέρας, οι Γερμανοί επί ΓΚΟΛΙΑΜΑΣ ανεφοδιάσθησαν από αέρος εις τρόφιμα, πυρομαχικά και υγειονομικόν υλικόν.
γ) Το ΙΙ/41 Τάγμα επιτεθέν από ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΟΥ προς ΓΚΟΛΙΑΜΑ (ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΜΠΑ) την 1630 καθηλώθη εις απόστασιν 300 μέτρων από της κορυφής του υψ. ΓΚΟΛΙΑΜΑΣ.
δ) Το ΙΙΙ/41 Τάγμα δια επιθετικής ενεργείας από την περιοχήν Λόφου Λουτρών κατόρθωσε να εκδιώξη τα εχθρικά τμήματα και να εγκατασταθή από τους αυχένος μεταξύ ΓΚΟΛΙΑΜΑΣ (Μ. ΤΟΥΜΠΑ) και Λόφον ΛΟΥΤΡΩΝ και νοτιότερα.
.
3) Οχυρόν ΚΑΡΑΤΑΣ
Εβομβαρδίσθη κατά διαστήματα από αέρος και συνέλαβε δια των πυρών του εις τον αγώνα του ΡΟΥΠΕΛ.
.
4) Οχυρόν ΚΑΛΗΣ
Ουδεμίαν ενόχλησιν υπέστη.
.
5) Λοιπαί Δραστηριότητες
α) Κατά την διάρκειαν της 7ης Απριλίου ο εχθρός κατέλαβεν τα οχυρά ΙΣΤΙΜΠΕΗ - ΚΕΛΚΑΓΙΑ και ΑΡΠΑΛΟΥΚΙ και παρέκαμψε το οχυρόν ΠΟΠΟΤΑΙΒΙΤΣΑ.
β) Διετέθη το ΙΙ/91 Τάγμα εις Συγκρότημα Σιδηροκάστρου υπό της XVIII Μεραρχίας. Η δε XVIII Μεραρχία μετά την σύμπτυξίν της Νοτίως Στρυμόνος ανετίναξεν τας γεφύρας ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ και την Σιδηροδρομικήν και οδικήν ΠΕΤΡΙΤΣΙΟΥ.
.
8η Απριλίου 1941
1) Οχυρόν ΠΑΛΗΟΥΡΙΟΝΕΣ
α) Ο αγών εσυνεχίσθη με την αυτήν έντασιν, αλλά, χωρίς αποτέλεσμα παρά τας επιμόνους προσπαθείας των Γερμανών.
β) Οι Γερμανοί μετά την εκπόρθησιν των οχυρών ΙΣΤΙΜΠΕΗ, ΚΕΛΚΑΓΙΑ και ΑΡΠΑΛΟΥΚΙ, ήρχισαν να επιτίθενται εναντίον του οχυρού ΠΑΛΗΟΥΡΙΟΝΕΣ και εκ της περιοχής ΒΑΣΑΝΟ. Τας νυκτερινάς ώρας εχθρικά τμήματα κατόρθωσαν να διεισδύσουν μεταξύ του Υψ. 368 - Υψ. 224 και να καταλάβουν θέσεις νοτίως του Υψ. 368, χωρίς τελικώς να κατορθώσουν να εκπορθήσουν το οχυρόν.
γ) Το επί ΓΚΟΛΙΑΜΑΣ (Μ. ΤΟΥΜΠΑ) Γερμανικόν τμήμα τη βοηθεία πυροβολικού και αεροπορίας ως και πυροβολικού ταχθέντος Δυτικώς του Στρυμόνος κατόρθωσε να αποκρούση επιτυχώς τας Ελληνικάς προσπαθείας εξουδετερώσεώς του.
δ) Η Διοίκησις του 41 Συντάγματος μετά των δύο Ταγμάτων του, τα οποία ανεπιτυχώς προσεπάθησαν την προηγουμένην να εκδιώξουν τους διεισδύσαντες Γερμανούς επί ΓΚΟΛΙΑΜΑΣ (Μ. ΤΟΥΜΠΑ) διετάχθησαν να επανέλθουν, το ΙΙ/41 Τάγμα εις ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ και ΙΙΙ/41 Τάγμα ως εφεδρεία εις ΜΕΤΑΛΛΟΝ. Εις αντικατάστασιν των, η Ομάς Μεραρχιών διέθεσεν το ΙΙΙ/81 Τάγμα της XVIII Μεραρχίας.
ε) Το 41 Σύνταγμα εκινήθη την 0445 προς ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ, υφιστάμενον δε καθ' όλην την ημεραν βομβαρδισμούς από αέρος, αφίχθη τας απογευματινάς ώρας εις ΚΑΠΝΟΦΥΤΟΝ, όπου και πάλιν διετάχθη όπως επανέλθη εις περιοχήν Σιδηροκάστρου. Προς τον σκοπόν τούτον, διετέθη μικρός αριθμός οχημάτων και ούτω κατέστη δυνατή η επάνοδος του την νύκτα της 8ης προς 9ην Απριλίου.
.
3) Οχυρόν ΚΑΡΑΤΑΣ
Εβομβαρδίσθη κατ' επανάληψιν από αέρος και δια πυροβολικού άνευ αποτελέσματος, συνέδραμε δε δια πυρών τον αγώνα του ΡΟΥΠΕΛ.
.
4) Οχυρόν ΚΑΛΗΣ
Πυρά παρενοχλήσεως καθ' όλην την ημέραν, ουδεμία ετέρα δραστηριότης.
.
9η Απριλίου 1941
1) Οχυρόν ΠΑΛΗΟΥΡΙΟΝΕΣ
α) Εσυνεχίσθησαν αι μάταιαι προσπάθειαι των Γερμανών προς κατάληψιν του οχυρού, το οποίον ουσιαστικώς είχε περικυκλωθή υπό των Γερμανών. Το οχυρόν παρέμεινεν ακλόνητον.
β) Την 1730 ώραν, Γερμανοί κήρυκες κατέστησαν γνωστόν εις τον Διοικητή του οχυρού ότι υπεγράφη από πρωϊας εις Θεσσαλονίκην συνθηκολόγησις. Κατόπιν συμφωνίας, απεφασίσθη η εκεχειρία κατά την διάρκειαν της νυκτός και μέχρι της 0600 της επομένης προς λήψιν οδηγιών.
.
2) Οχυρόν ΡΟΥΠΕΛ
α) Υπέστη και πάλιν βομβαρδισμόν δια πυροβολικού και αεροπορίας, ο οποίος και ενετάθη από 1400 έως 1500. Έκτοτε κατέπαυσε πάσα εχθρική δραστηριότης και τα Γερμανικά τμήματα μετεκινήθησαν προς τα οπίσω εις κεκαλυμμένας θέσεις.
β) Την 1700 Γερμανοί κήρυκες εγνώρισαν τα της συνθηκολογήσεως και εζήτησαν την παράδοσιν του οχυρού. Συνεφωνήθη όπως επανέλθουν την 0600 της επομένης δια να λάβουν απάντησιν.
γ) Απόσπασμα του 41 Συντάγματος, υπό τον Διοικητήν του, το οποίον έφθασεν Βορείως Σιδηροκάστρου την 0130 της 9ης Απριλίου, ανέλαβεν την εκκαθάρισιν των Γερμανών επί του υψώματος ΓΚΟΛΙΑΜΑΣ (Μ. ΤΟΥΜΠΑ). Τούτο συνεκροτήθη εκ του ΙΙΙ/41 Τάγματος εξ ενός Λόχου και (2) Διμοιριών πολ/λων, του ΙΙ/41 Τάγματος εκ (2) Λόχων, του ΙΙΙ/81 Τάγματος, μιας διλοχίας εκ των ΙΙ/41 και ΙΙΙ/41 Ταγμάτων, ενός μηχανοκίνητου τμήματος, μιας ορειβατικής και μιας πεδινής πυροβολαρχίας και ενός ουλαμού των 6 δακτύλων.
δ) Την 0530 εξεδηλώθη επίθεσις του ΙΙΙ/81 Τάγματος εκ του λόφου ΛΟΥΤΡΩΝ και ΙΙΙ/41 Τάγματος την 0630 ώραν. Αμφότερα τα Τάγματα καθηλώθησαν και υπέστησαν απωλείας βομβαρδιζόμενα καθ' όλην την ημέραν υπό πυροβολικού και αεροπλάνων. Δύο αντεπιθέσεις των Γερμανών απεκρούσθησαν. Ο αγών υπήρξε σκληρός καθ' όλην την διάρκειαν της ημέρας και τας νυκτερινάς ώρας, χωρίς τελικώς να καταστή δυνατή η εξουδετέρωσις της νησίδος αντιστάσεως των Γερμανών.
.
3) Οχυρόν ΚΑΡΑΤΑΣ
Κατά τας πρωϊνάς ώρας εξετέλεσε πυρά προς όφελος του οχυρού ΡΟΥΠΕΛ εναντίον Γερμανικών τμημάτων αποπειραθέντων να υπερπάρουν τούτο εξ Ανατολών. Μετά την 0600 επεκράτησε ησυχία καθ' όλην την ημέραν πλην αραιών βολών πυροβολικού των Γερμανών.
.
4) Οχυρόν ΚΑΛΗΣ
Ουδόλως παρενοχλήθη υπό του εχθρού.
.
10η Απριλίου 1941
1) Οχυρόν ΠΑΛΗΟΥΡΙΟΝΕΣ
Την 0900, Γερμανός Σχης προσήλθε δια την παραλαβήν του οχυρού. Ούτος συνεχάρη την φρουράν εκφράσας τον θαυμασμόν του δια την ηρωϊκήν αντίστασιν. Εν συνεχεία παρέλαβε τον Διοικητήν του οχυρού και τον οδήγησεν προ Γερμανικού Τάγματος το οποίον είχε παραταχθή έξωθεν του οχυρού δια να το επιθεωρήση. Τέλος, η Γερμανική σημαία ανυψώθη επί του Οχυρού, μόνο μετά την αναχώρησιν της Φρουράς του.
.
2) Οχυρόν ΡΟΥΠΕΛ
α) Ο Γερμανός Αξ/κός, ο εντεταλμένος να κανονίση τα της παραδόσεως του ΡΟΥΠΕΛ, μετά την συνθηκολόγησιν, αφού συνεχάρη τον Διοικητήν του οχυρού διεβίβασεν εις αυτόν τα συγχαρητήρια της διοικήσεως του και τον θαυμασμόν του δια την ηρωϊκήν αντίστασιν του οχυρού και ετόνισεν ότι δια τους Γερμανούς αποτελεί τιμήν και υπερηφάνειαν ότι είχον αντίπαλον ένα τόσον ηρωϊκόν στρατόν. Δια την Ελληνικήν οχύρωσιν, εδήλωσεν ότι αύτη εκρίθη υπό των Γερμανών ως ανωτέρα της οχυρώσεως της γραμμής ΜΑΖΙΝΩ και εφάμιλλος της οχυρώσεως της γραμμής ΖΙΓΚΦΡΙΝΤ.
β) Αι φρουραί των οχυρών ΠΑΛΗΟΥΡΙΟΝΕΣ, ΡΟΥΠΕΛ, ΚΑΡΑΤΑΣ και ΚΑΛΗΣ, μετά την συνθηκολόγησιν και την παράδοσιν των οχυρών, μετέβησαν εις Σέρρας, όπου και κατέθεσαν τον οπλισμόν των.
γ) Ο Διοικητής του 125 Γερμανικού Συντάγματος, κατά την συνάντησίν του μετά του Διοικητού του Υποτομέως ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ Άν/χου Πλευράκη, του είπε "δεν θρηνώ ως στρατιώτης, διότι η θυσία ήτο επιβεβλημένη, αλλά ως άνθρωπος διότι εκ του Συντάγματος μου ολίγοι μόνον άνδρες απέμειναν".
.
4. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
α. Η προς άμυναν ικανότης των έργων των οχυρών ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ παρέμεινεν αμείωτος μέχρι της στιγμής καθ' ήν ετέθη εν ισχύι το πρωτόκολλον παραδόσεως.
β. Αι ολιγάριθμοι Ελληνικαί δυνάμεις στερούμεναι Αεροπορίας και συγχρόνως μέσων ηγωνίσθησαν ανδρείως, με άφθαστον ηρωϊσμόν και πρωτοφανές πνεύμα αυτοθυσίας εναντίον του ισχυρότερου στρατού της εποχής και προκάλεσαν εις αυτόν σημαντικότατας απώλειας.
γ. Αι απώλειαι των επιτεθέντων κατά της οχυρωμένης τοποθεσίας XVIII Γερμανικού Στρατού ανήλθον κατά το χρονικόν διάστημα από 6-11 Απριλίου εις 555 νεκρούς, 2134 τραυματίες και 170 εξαφανισθέντας, μη συμπεριλαμβανομένων των Αξιωματικών.
δ. Η μάχη, καίτοι δύναται να χαρακτηρισθή ως αγών καταδικασμένος εκ των προτέρων, υπήρξεν αναγκαία δια την τιμήν των Ελληνικών όπλων, δια την συμβολήν των εις την τότε συμμαχικήν προσπάθεια, αλλά, και δια την μετά τον πόλεμον κατοχύρωσιν των Ελληνικών συνόρων και δικαίων.

H MAXH ΤΗΣ "ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ" - Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΕΔΟΞΑΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΗΤΤΗΜΕΝΟΥ

ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ΤΗΣ "ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ ΣΤΕΝΩΠΟΥ ΡΟΥΠΕΛ

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α. Η Βουλγαρία την 1η Μαρτίου 1941, προσεχώρησεν εις τον Άξονα ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ και επέτρεψεν την κάθοδον των Γερμανών εντός του εδάφους της, έναντι του ανταλλάγματος της Ελληνικής περιοχής από της κοιλάδος του Στρυμόνος και ανατολικότερο, προς έξοδον της εις το Αιγαίον. Β. Η Ελλάς από εξαμήνου εμάχετο εναντίον των Ιταλών εις την Β. Ήπειρον. Παρά το γεγονός αυτό, καίτοι το μείζον των Δυνάμεων είχεν εμπλακεί και διεξήγε ένα επιτυχή αγώνα εις Ήπειρον, η Ελλάς χωρίς δισταγμόν, πιστή εις τας παραδόσεις της, απεφάσισε να αμυνθή έναντι και των Γερμανών, οιαδήποτε και αν ήτο η θυσία. Γ. Η διεξαχθείσα εις την περιοχήν της στενωπού Ρούπελ μάχη έγινε από 6 έως 10 Απριλίου 1941 και αποτελεί μέρος του διεξαχθέντος αγώνος κατά μήκος της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου.


2. ΔΙΑΤΑΞΙΣ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ Α. Γερμανικαί Δυνάμεις 1. Εις την Βουλγαρίαν είχον συγκεντρωθή αι Δυνάμεις της Δωδεκάτης Γερμανικής Στρατιάς, η οποία περιελάμβανε, το XVIII Ορεινόν Σώμα Στρατού, το ΧΧΧ Σώμα Στρατού, το XL Τεθωρακισμένου Σώμα Στρατού, την Πρώτην Τεθωρακισμένην Ομάδα (XI & XIV Σώματα), το XLI Τεθωρακισμένον Σώμα Στρατού και το L Σώμα Στρατού. 2. Οι παραταχθέντες έναντι των Ελληνικών δυνάμεων Γερμανικοί Σχηματισμοί ήσαν: α) το XVIII Ορεινόν Σώμα Στρατού με την 5ην Ορ. Μεραρχίαν εις την περιοχήν Πετριτσίου, την 6ην Ορ. Μεραρχίαν εις Μελένικον, την 2αν Τεθωρακισμένην Μεραρχίαν μετά του 125ου Ανεξάρτητου ενισχυμένου Συντάγματος Πεζικού εις περιοχήν Μαριανουπόλεως και την 72αν Μεραρχίαν Πεζικού εις περιοχήν Νευροκοπίου. β) Το ΧΧΧ Σώμα Στρατού με την 164η Μεραρχία Πεζικού εις περιοχήν Πασμακλή και την 50ην Μεραρχίαν Πεζικού εις περιοχήν Κριτζαλή. γ) Το XL Σώμα Στρατού με την 9η Τεθωρακισμένη Μεραρχίαν, την 73ην Μεραρχίαν Πεζικού και την Σημαιοφυλακήν SS Αδόλφου Χίτλερ εις την περιοχήν Ντουμπνίτσης. Το XL Σώμα ενήργησε αρχικώς προς ΣΚΟΠΙΑ και είτα εστράφη προς Πότον και επετέθη δια Μοναστηρίου εναντίον των Ελληνοβρεττανικών δυνάμεων. Εις XL Σώμα προσετέθη και η 5η Τεθωρακισμένη Μεραρχία. δ) Ως εφεδρεία της Δωδεκάτης Γερμανικής Στρατιάς, εις περιοχήν Φιλιππουπόλεως, διετίθεντο αι 46η και 76η Μεραρχίαι Πεζικού εκ των οποίων η μια δέον να θεωρηθή ότι ανήκε εις τας έναντι της Ελλάδος δρώσας δυνάμεις.

ε) Συνολικώς οι Γερμανοί διέθεσαν εναντίον της Ελλάδος (3) Τεθωρακισμένας Μεραρχίας, (2) Ορεινάς Μεραρχίας, (4) Μεραρχίας Πεζικού και (1) Εφεδρικήν, (2) Ανεξάρτητα ενισχυμένα Συντάγματα αντιστοιχούντα προς μίαν Μηχανοκίνητον Μεραρχίαν τους μη Μεραρχιακούς Σχηματισμούς τριών Σωμάτων Στρατού και τον όγκον του Πυρ/κού, Μηχανικού και Αντιαεροπορικού της 12ης Στρατιάς. στ) Από πλευράς Αεροπορίας οι Γερμανοί διέθεσαν αρχικώς το VIII Σώμα Αεροπορίας όπερ διέθετεν 650 περίπου αεροσκάφη, άτινα ενισχύθηκαν δι' ετέρων 576 αεροσκαφών του 4ου Αεροπορικού Στόλου, ως και έτερα 168 αεροσκάφη της Χ Αεροπορικού Σώματος. 3. Δια την διάνοιξιν της στενωπού Ρούπελ από Ρουπέσκο μέχρι Αγκίστρου διετέθη η 5η Ορεινή Μεραρχία και το 125ον Ανεξάρτητον Σύνταγμα. Ειδικώτερον, την επίθεσιν από Ρουπέσκο μέχρι Παληουρίωνες ανέλαβε η 5η Μεραρχία και εις Ρούπελ (Άγκιστρον) το 125ον ΣΠ ενισχυμένον δι' ενός Τάγματος Πεζικού της 5ης Μεραρχίας και ενός Τάγματος Μηχανικού. Το Σύνταγμα τούτο είχε χρησιμοποιηθή εναντίον της γραμμμής Μαζινώ εις την Γαλλίαν. Αι διατεθείσαι δυνάμεις υπεστηρίζοντο υπό (200) αεροσκαφών. . Β. Βουλγαρικαί Δυνάμεις 1. Την προκάλυψιν του Ελληνοβουλγαρικού μετώπου είχον αναλάβει οι Βούλγαροι δια της VII Μεραρχίας Πεζικού εις την περιοχήν Σβέτι - Βρατς της Χ Μεραρχίας Πεζικού εις περιοχήν Ντοσπάτ και της 1ης Μεραρχίας Πεζικού εις περιοχήν Πασμακλή. 2. Αι Βουλγαρικαί Δυνάμεις δεν ενεπλάκησαν εις τον αγώνα. . Γ. Ελληνικαί Δυνάμεις 1. Την άμυνα της τοποθεσίας Μπέλες - Νέστος ποταμού είχον αναλάβει αι δυνάμεις του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας (ΤΣΑΜ) αι οποίαι είχον διατεθή ως ακολούθως: α) Η ΧΙΧ Μηχανοκίνητος Μεραρχία εις περιοχήν Κιλκίς β) Η ομάς Μεραρχιών, αποτελουμένη εκ της XVIII & XIV Μεραρχιών Πεζικού, με την XVIII Μεραρχίαν από το Τριεθνές έως Μπέλες μέχρι του Στρυμόνος και την XIV από Στρυμόνος μέχρι των δυτικών προσβάσεων του υψιπέδου Κάτω Νευροκοπίου. γ) Η VII Μεραρχία Πεζικού εις την περιοχήν Δράμας. δ) Η ταξιαρχία Νέστου εις την περιοχήν Ξάνθης. ε) Πλέον των ανωτέρω δυνάμεων υπήρχον (21) οχυρά ή συγκροτήματα οχυρών, της οχυρωμένης τοποθεσίας Μπέλες - Νέστος, επηνδρωμένα δια 8500 Αξ/κών και οπλιτών. στ) Συνολικώς αι παραταχθείσαι δυνάμεις ανήρχοντο εις μιαν Διοίκησιν Ομάδος Μεραρχιών, (3) Μεραρχίας Πεζικού, (1) Ταξιαρχίαν Πεζικού και (1) Μηχανοκίνητον Μεραρχίαν ηλαττωμένης δυνάμεως. Αι δυνάμεις αύται ήσαν τεταγμέναι εν πρώτω κλιμακίω άνευ στρατηγικής τινός εφεδρείας. ζ) Από πλευράς Αεροπορίας, η Ελληνική υφίστατο σχεδόν μόνο κατ' όνομα, λόγω των μεγάλων απωλειών τας οποίας υπέστη εις την Β. Ήπειρον και του βραδέως ρυθμού αντικαταστάσεως των αεροσκαφών και των ανταλλακτικών. Η Βρεττανική Αεροπορία διέθετε (80) μόνον αξιόμαχα αεροπλάνα. . 2. Την άμυνα της στενωπού Ρούπελ είχον αναλάβει: α) Δυτικώς του Στρυμόνος ποταμού, η XVIII Μεραρχία Πεζικού με Στρατηγείον εις Ν. Πετρίτσι δια των δυνάμεων του Υποτομέως Ούλακος, υπό τον Σχην (ΠΖ) Καρπενισιώτην Γεώργιον και με ΣΔ εις ΔΕΤΣΙΣΤΑΝ. Ο Υποτομεύς Ούλακος περιλάμβανε το Ι/70 Τάγμα Πεζικού, (4) Λόχους του 81ου και 91ου Συνταγμάτων, δύο Πεδινάς Πυροβολαρχίας των 75, δύο Πυρ/χίας των 6 δακτύλων των (3) πυροβόλων εξάστη, ουλαμόν των 85 μακρών, (4) αντιαρματικά περιπόλια με πεδινά των 75 και τα Οχυρά ΙΣΤΙΜΗΝΗ, ΚΕΛΚΑΓΙΑ, ΑΡΠΑΛΟΥΚΙ & ΠΑΛΗΟΥΡΙΩΝΕΣ, ήτοι συνολικώς (2) Τάγματα Πεζικού συν Λόχος και (24) πυροβόλα ως και τας Φρουράς των Οχυρών. β) Ανατολικώς του Στρυμόνος ποταμού η ΧΙV Μεραρχία Πεζικού με Στρατηγείον εις Σέρρας δια των δυνάμεων του Συγκροτήματος Σιδηροκάστρου υπό τον Σχην (ΠΖ) Ζησιμόπουλον Επαμεινώνδαν και με ΣΔ εις Σιδηρόκαστρον. Εις το Συγκρότημα Σιδηροκάστρου υπείγοντο: 1) Ο Δυτικός Υποτομεύς περιλαμβάνων το ΙΙ/81 Τάγμα Πεζικού, ένα Λόχον Προκαλύψεως και τα οχυρά ΡΟΥΠΕΛ και ΚΑΡΑΤΑΣ. 2) Ο Κεντρικός Υποτομεύς περιλαμβάνων ένα Λόχον Πεζικού, ένα Λόχον Προκαλύψεως και το οχυρόν ΚΑΛΗΣ. 3) Ο Ανατολικός υποτομεύς περιλαμβάνει το 41 Σύνταγμα Πεζικού, μείον Τάγμα και ένα Λόχον Προκαλύψεως.

4) Συνολικώς το Συγκρότημα Σιδηροκάστρου διέθετεν (3) Τάγματα Πεζικού και 64 πυροβόλα ως και τας φρουράς των οχυρών. ΡΟΥΠΕΛ, ΚΑΤΑΤΑΣ & ΚΑΛΗΣ. 3. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ . 6η Απριλίου 1941 1) Οχυρόν ΠΑΛΗΟΥΡΙΟΝΕΣ (ΝΙΝΑΚΙ) α) Η επίθεσις ήρχισε την 0830 επί της κατευθύνσεως ΤΟΠΟΛΝΙΤΣΑ - Φυλάκιον 148 - Φυλάκιον 147 - Υψ. 205. β) Από 0730 έως 0830 το οχυρόν υφίσταται σφοδρότατον βομβαρδισμόν δια Πυροβολικού και Αεροπορίας ο οποίος εσυνεχίσθη κατά διαστήματα καθ' όλην την ημέραν. Ο εχθρός ανεχαιτίσθη προ της γραμμής των υψωμάτων 248 - ύψωμα 158. γ) Πυροβόλα εφόδου κινούμενα επί ερπυστριών προσεπάθησαν να διεισδύσουν δια της παραλλήλως της Δυτικής όχθης του Στρυμόνος υπαρχούσης οδού, πλην όμως, ανεχαιτίσθησαν κατεστραφέντων τριών πυροβόλων εφόδου. δ) Καθ' όλην την ημέραν και την νύκτα συνεχίζονται αι προσπάθειαι των Γερμανών όπως διεισδύσουν και θέσουν πόδα επί του οχυρού, όλαι όμως αι απόπειραι τούτων ματαιούνται με σοβαρές απώλειες δια τους επιτεθεμένους. . 2) Οχυρόν ΡΟΥΠΕΛ α) Την 0515 εξεδηλώθη σφροδρός βομβαρδισμός δια Πυροβολικού, από δε της 0600 και δια αεροπλάνων καθέτου εφορμήσεως επερχομένων κατά κύματα 12-40 αεροσκαφών. β) Την 0600 ήρχισε η διάβασις του ποταμού ΜΠΙΣΤΡΙΤΣΑ υπό του 125 ΣΠ με το πρώτο Τάγμα επί της κατευθύνσεως ΚΟΥΛΑ-ΠΡΟΜΑΧΩΝ-ΡΟΥΠΕΛ και το δεύτερον Τάγμα επί της κατευθύνσεως ΝΟΒΟ ΧΟΤΖΟΒΟ - ΚΑΠΝΟΤΟΠΟΣ - ΚΑΠΙΝΑ (ΝΙΝΑΚΙ) τα οποία και προωθήθησαν μέχρι της αποστάσεως των 200 μέτρων προ των οχυρών. γ) Ο Λόχος Προκαλύψεως επιβραδύνας τον εχθρόν συνεπτύχθη Νοτίως ΚΑΠΙΝΑΣ. Η δε γέφυρα επί του ΜΠΙΣΤΡΙΤΣΑ ποταμού, μη καταστραφείσα υπό των τμημάτων προκαλύψεως, ανετινάχθη τελικώς δια ευστόχου βολής του Πυροβολικού. δ) Μικρά τμήματα του εχθρού κατωρθώνουν να προσεγγίσουν την ΟΥΣΙΤΑ και να ανέλθουν επί του ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ, πλήν όμως εγένοντο αντιληπτά και εξουδετερώθησαν δια των πυρών. ε) Ταυτοχρόνως (18) λέμβοι εφόδου εμφανίζονται κατερχόμεναι τον Στρυμόνα ποταμόν. Η προπομπός των εκ (3) λέμβων μεταφερουσών (14) οπλίτας υπό Αξ/κού ενεπλάκη εις το υπό την επιφάνειαν του ποταμού, συρμάτινον πλέγμα και καθηλώθη. Τα πληρώματα βληθέντα εκ της ΟΥΣΙΤΑΣ και των ΠΑΛΗΟΥΡΙΩΝΩΝ εφονεύθησαν ή επνίγησαν, αι δε λέμβοι εβυθίσθησαν. Ελάχιστοι διασωθέντες, καλυμβώντες συνενώθησαν μετά των προκεχωρημένων στοιχείων της Ι/125 Τάγματος. Αι λοιπαί λέμβοι ανέκρουσαν πρύμην. στ) Το επιτιθέμενον ΙΙ/125 Τάγμα κατόρθωσε να διεισδύση μεταξύ ΡΟΥΠΕΛ και ΚΑΡΑΤΑΣ δια δυνάμεως Λοχου. Ο Λόχος απεδεκατίσθη τα δε υπολείμματά του κατηυθύνθησαν προς ΚΛΕΙΔΙ. Άλλοι δύο Λόχοι του αυτού Τάγματος, οι οποίοι ηκολούθουν τον αποδεκατισθέντα Λόχον, είχον την αυτήν τύχη, μικρά όμως τμήματά των κατόρθωσαν να διεισδύσουν και να κατευθύνουν προς το Ύψ. ΚΡΑΚΩΡ (ΤΣΟΥΚΑ). Οι λοιποί εφονεύθησαν ή ηχμαλωτίσθησαν. ζ) Το διεισδύσαν τμήμα ανήλθεν επί του Υψ. ΚΡΑΚΩΡ (ΤΣΟΥΚΑ) την 1200 ώραν και ήρχισεν να παρενοχλή δια πυρών το ημέτερον Πυροβολικόν, το οποίον ήτο τεταγμένον εις την περιοχήν ΚΛΕΙΔΙΟΥ. Οι διεισδύσαντες Γερμανοί κατέλαβαν το ΚΛΕΙΔΙ την 1600 ώραν και εσυνέχισαν να παρενοχλούν το πυροβολικόν και κατά την διάρκειαν της νύκτας. η) Προς εκκαθάρισιν των διεισδυσάντων Γερμανών απεστάλη ουλαμός Πεζικού από το Συγκρότημα Σιδηροκάστρου ως και Διμοιρία ελαφρών αρμάτων του 191 Μηχανοκίνητου Συντάγματος, πλην όμως δεν κατόρθωσαν να εκκαθαρίσουν το Γερμανικόν τμήμα. Εις την άμυναν των Γερμανών συνέτεινε και ο μόλις αφιχθείς επικαίρως 6ος Λόχος του ΙΙ/125 Τάγματος. . 3) ΟΧΥΡΟΝ ΚΑΡΑΤΑΣ Η εχθρική δράσις περιορίσθη εις βομβαρδισμούς δια πυροβολικού και αεροπλάνων. . 4) ΟΧΥΡΟΝ ΚΑΛΗΣ Υπέστη ένα μόνον βομβαρδισμόν από αέρος . 5) Λοιπαί Δραστηριότητες α) Την Νύκτα της 6 Απριλίου ο Διοικητής του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας (ΤΣΑΜ) ενέκρινε την σύμπτυξιν, πλην των φρουρών των οχυρών, της ΧVII Μεραρχίας εκ του ΜΠΕΛΕΣ εις την περιοχήν Νοτίως Στρυμόνος ποταμού περί το ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΝ. β) Διέταξε το ΙΙ/41 Τάγμα εις το ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ να κινηθή και να καταλάβη το τμήμα της Ανατολικής όχθης του Στρυμόνος από την Γέφυρα Σιδηροκάστρου μέχρι ΡΟΥΠΕΛ. γ) Αι απώλειαι του εχθρού υπήρξαν σοβαρώταται κατερρίφθησαν δε (3) αεροπλάνα από το αντιαεροπορικόν πυροβόλον του οχυρού ΟΥΣΙΤΑ. .. 7η Απριλίου 1941 1) Οχυρόν ΠΑΛΗΟΥΡΙΟΝΕΣ Ουδεμία σοβαρά εχθρική ενέργεια εξεδηλώθη καθ'όλην την ημέραν πλην ανταλλαγής πυρών αυτομάτων όπλων και διαλειπόντων βομβαρδισμών μικράς εντάσεως από αέρος. . 2) Οχυρόν ΡΟΥΠΕΛ α) Την 0545 εκδηλούται σφοδρός βομβαρδισμός δια πυροβολικού και αλλεπάληλων σμηνών 30-40 αεροπλάνων καθέτου εφορμήσεως με κυρία προσπάθεια προς το κέντρον αντιστάσεως ΚΑΠΙΝΑ. Επακολουθούν αλλεπάλληλαι επιθέσεις μέχρι την νύκτα με σοβαρές απώλειες δια τον εχθρόν και χωρίς ούτος να κατορθώση να παραβιάση την τοποθεσίαν. β) Δια την εκκαθάρισιν των Γερμανών εις την περιοχήν ΚΛΕΙΔΙ εκινήθησαν τας πρωϊνάς ώρας, εκτός του από της προηγουμένης διατεθέντος ουλαμού Πεζικού και έτερα τμήματα του Συγκροτήματος Σιδηροκάστρου δυνάμεως περίπου δύο Λόχων, ενισχυθέντα και δι' ανδρών των δύο πυροβολαρχιών του ΚΡΑΚΩΡ. Οι επιδρομείς καταδιωκόμενοι εκ διαφόρων κατευθύνσεων και διαρκώς αποδεκατιζόμενοι, συνεκεντρώθησαν επί του υψώματος ΓΚΟΛΙΑΜΑ ένθα και οργάνωσαν κυκλικήν άμυνα. Η αποσταλείσα από της εσπέρας της προηγουμένης διμοιρίας αρμάτων δεν εχρησιμοποιήθη λόγω ακαταλληλότητος του εδάφους και την πρωϊαν επανήλθε εις την Μονάδα του. Κατά την διάρκειαν της ημέρας, οι Γερμανοί επί ΓΚΟΛΙΑΜΑΣ ανεφοδιάσθησαν από αέρος εις τρόφιμα, πυρομαχικά και υγειονομικόν υλικόν. γ) Το ΙΙ/41 Τάγμα επιτεθέν από ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΟΥ προς ΓΚΟΛΙΑΜΑ (ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΜΠΑ) την 1630 καθηλώθη εις απόστασιν 300 μέτρων από της κορυφής του υψ. ΓΚΟΛΙΑΜΑΣ. δ) Το ΙΙΙ/41 Τάγμα δια επιθετικής ενεργείας από την περιοχήν Λόφου Λουτρών κατόρθωσε να εκδιώξη τα εχθρικά τμήματα και να εγκατασταθή από τους αυχένος μεταξύ ΓΚΟΛΙΑΜΑΣ (Μ. ΤΟΥΜΠΑ) και Λόφον ΛΟΥΤΡΩΝ και νοτιότερα. . 3) Οχυρόν ΚΑΡΑΤΑΣ Εβομβαρδίσθη κατά διαστήματα από αέρος και συνέλαβε δια των πυρών του εις τον αγώνα του ΡΟΥΠΕΛ. . 4) Οχυρόν ΚΑΛΗΣ Ουδεμίαν ενόχλησιν υπέστη. . 5) Λοιπαί Δραστηριότητες α) Κατά την διάρκειαν της 7ης Απριλίου ο εχθρός κατέλαβεν τα οχυρά ΙΣΤΙΜΠΕΗ - ΚΕΛΚΑΓΙΑ και ΑΡΠΑΛΟΥΚΙ και παρέκαμψε το οχυρόν ΠΟΠΟΤΑΙΒΙΤΣΑ. β) Διετέθη το ΙΙ/91 Τάγμα εις Συγκρότημα Σιδηροκάστρου υπό της XVIII Μεραρχίας. Η δε XVIII Μεραρχία μετά την σύμπτυξίν της Νοτίως Στρυμόνος ανετίναξεν τας γεφύρας ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ και την Σιδηροδρομικήν και οδικήν ΠΕΤΡΙΤΣΙΟΥ. . 8η Απριλίου 1941 1) Οχυρόν ΠΑΛΗΟΥΡΙΟΝΕΣ α) Ο αγών εσυνεχίσθη με την αυτήν έντασιν, αλλά, χωρίς αποτέλεσμα παρά τας επιμόνους προσπαθείας των Γερμανών. β) Οι Γερμανοί μετά την εκπόρθησιν των οχυρών ΙΣΤΙΜΠΕΗ, ΚΕΛΚΑΓΙΑ και ΑΡΠΑΛΟΥΚΙ, ήρχισαν να επιτίθενται εναντίον του οχυρού ΠΑΛΗΟΥΡΙΟΝΕΣ και εκ της περιοχής ΒΑΣΑΝΟ. Τας νυκτερινάς ώρας εχθρικά τμήματα κατόρθωσαν να διεισδύσουν μεταξύ του Υψ. 368 - Υψ. 224 και να καταλάβουν θέσεις νοτίως του Υψ. 368, χωρίς τελικώς να κατορθώσουν να εκπορθήσουν το οχυρόν. γ) Το επί ΓΚΟΛΙΑΜΑΣ (Μ. ΤΟΥΜΠΑ) Γερμανικόν τμήμα τη βοηθεία πυροβολικού και αεροπορίας ως και πυροβολικού ταχθέντος Δυτικώς του Στρυμόνος κατόρθωσε να αποκρούση επιτυχώς τας Ελληνικάς προσπαθείας εξουδετερώσεώς του. δ) Η Διοίκησις του 41 Συντάγματος μετά των δύο Ταγμάτων του, τα οποία ανεπιτυχώς προσεπάθησαν την προηγουμένην να εκδιώξουν τους διεισδύσαντες Γερμανούς επί ΓΚΟΛΙΑΜΑΣ (Μ. ΤΟΥΜΠΑ) διετάχθησαν να επανέλθουν, το ΙΙ/41 Τάγμα εις ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ και ΙΙΙ/41 Τάγμα ως εφεδρεία εις ΜΕΤΑΛΛΟΝ. Εις αντικατάστασιν των, η Ομάς Μεραρχιών διέθεσεν το ΙΙΙ/81 Τάγμα της XVIII Μεραρχίας. ε) Το 41 Σύνταγμα εκινήθη την 0445 προς ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ, υφιστάμενον δε καθ' όλην την ημεραν βομβαρδισμούς από αέρος, αφίχθη τας απογευματινάς ώρας εις ΚΑΠΝΟΦΥΤΟΝ, όπου και πάλιν διετάχθη όπως επανέλθη εις περιοχήν Σιδηροκάστρου. Προς τον σκοπόν τούτον, διετέθη μικρός αριθμός οχημάτων και ούτω κατέστη δυνατή η επάνοδος του την νύκτα της 8ης προς 9ην Απριλίου. . 3) Οχυρόν ΚΑΡΑΤΑΣ Εβομβαρδίσθη κατ' επανάληψιν από αέρος και δια πυροβολικού άνευ αποτελέσματος, συνέδραμε δε δια πυρών τον αγώνα του ΡΟΥΠΕΛ. . 4) Οχυρόν ΚΑΛΗΣ Πυρά παρενοχλήσεως καθ' όλην την ημέραν, ουδεμία ετέρα δραστηριότης. . 9η Απριλίου 1941 1) Οχυρόν ΠΑΛΗΟΥΡΙΟΝΕΣ α) Εσυνεχίσθησαν αι μάταιαι προσπάθειαι των Γερμανών προς κατάληψιν του οχυρού, το οποίον ουσιαστικώς είχε περικυκλωθή υπό των Γερμανών. Το οχυρόν παρέμεινεν ακλόνητον. β) Την 1730 ώραν, Γερμανοί κήρυκες κατέστησαν γνωστόν εις τον Διοικητή του οχυρού ότι υπεγράφη από πρωϊας εις Θεσσαλονίκην συνθηκολόγησις. Κατόπιν συμφωνίας, απεφασίσθη η εκεχειρία κατά την διάρκειαν της νυκτός και μέχρι της 0600 της επομένης προς λήψιν οδηγιών. . 2) Οχυρόν ΡΟΥΠΕΛ α) Υπέστη και πάλιν βομβαρδισμόν δια πυροβολικού και αεροπορίας, ο οποίος και ενετάθη από 1400 έως 1500. Έκτοτε κατέπαυσε πάσα εχθρική δραστηριότης και τα Γερμανικά τμήματα μετεκινήθησαν προς τα οπίσω εις κεκαλυμμένας θέσεις. β) Την 1700 Γερμανοί κήρυκες εγνώρισαν τα της συνθηκολογήσεως και εζήτησαν την παράδοσιν του οχυρού. Συνεφωνήθη όπως επανέλθουν την 0600 της επομένης δια να λάβουν απάντησιν. γ) Απόσπασμα του 41 Συντάγματος, υπό τον Διοικητήν του, το οποίον έφθασεν Βορείως Σιδηροκάστρου την 0130 της 9ης Απριλίου, ανέλαβεν την εκκαθάρισιν των Γερμανών επί του υψώματος ΓΚΟΛΙΑΜΑΣ (Μ. ΤΟΥΜΠΑ). Τούτο συνεκροτήθη εκ του ΙΙΙ/41 Τάγματος εξ ενός Λόχου και (2) Διμοιριών πολ/λων, του ΙΙ/41 Τάγματος εκ (2) Λόχων, του ΙΙΙ/81 Τάγματος, μιας διλοχίας εκ των ΙΙ/41 και ΙΙΙ/41 Ταγμάτων, ενός μηχανοκίνητου τμήματος, μιας ορειβατικής και μιας πεδινής πυροβολαρχίας και ενός ουλαμού των 6 δακτύλων. δ) Την 0530 εξεδηλώθη επίθεσις του ΙΙΙ/81 Τάγματος εκ του λόφου ΛΟΥΤΡΩΝ και ΙΙΙ/41 Τάγματος την 0630 ώραν. Αμφότερα τα Τάγματα καθηλώθησαν και υπέστησαν απωλείας βομβαρδιζόμενα καθ' όλην την ημέραν υπό πυροβολικού και αεροπλάνων. Δύο αντεπιθέσεις των Γερμανών απεκρούσθησαν. Ο αγών υπήρξε σκληρός καθ' όλην την διάρκειαν της ημέρας και τας νυκτερινάς ώρας, χωρίς τελικώς να καταστή δυνατή η εξουδετέρωσις της νησίδος αντιστάσεως των Γερμανών. . 3) Οχυρόν ΚΑΡΑΤΑΣ Κατά τας πρωϊνάς ώρας εξετέλεσε πυρά προς όφελος του οχυρού ΡΟΥΠΕΛ εναντίον Γερμανικών τμημάτων αποπειραθέντων να υπερπάρουν τούτο εξ Ανατολών. Μετά την 0600 επεκράτησε ησυχία καθ' όλην την ημέραν πλην αραιών βολών πυροβολικού των Γερμανών. . 4) Οχυρόν ΚΑΛΗΣ Ουδόλως παρενοχλήθη υπό του εχθρού. . 10η Απριλίου 1941 1) Οχυρόν ΠΑΛΗΟΥΡΙΟΝΕΣ Την 0900, Γερμανός Σχης προσήλθε δια την παραλαβήν του οχυρού. Ούτος συνεχάρη την φρουράν εκφράσας τον θαυμασμόν του δια την ηρωϊκήν αντίστασιν. Εν συνεχεία παρέλαβε τον Διοικητήν του οχυρού και τον οδήγησεν προ Γερμανικού Τάγματος το οποίον είχε παραταχθή έξωθεν του οχυρού δια να το επιθεωρήση. Τέλος, η Γερμανική σημαία ανυψώθη επί του Οχυρού, μόνο μετά την αναχώρησιν της Φρουράς του. . 2) Οχυρόν ΡΟΥΠΕΛ α) Ο Γερμανός Αξ/κός, ο εντεταλμένος να κανονίση τα της παραδόσεως του ΡΟΥΠΕΛ, μετά την συνθηκολόγησιν, αφού συνεχάρη τον Διοικητήν του οχυρού διεβίβασεν εις αυτόν τα συγχαρητήρια της διοικήσεως του και τον θαυμασμόν του δια την ηρωϊκήν αντίστασιν του οχυρού και ετόνισεν ότι δια τους Γερμανούς αποτελεί τιμήν και υπερηφάνειαν ότι είχον αντίπαλον ένα τόσον ηρωϊκόν στρατόν. Δια την Ελληνικήν οχύρωσιν, εδήλωσεν ότι αύτη εκρίθη υπό των Γερμανών ως ανωτέρα της οχυρώσεως της γραμμής ΜΑΖΙΝΩ και εφάμιλλος της οχυρώσεως της γραμμής ΖΙΓΚΦΡΙΝΤ. β) Αι φρουραί των οχυρών ΠΑΛΗΟΥΡΙΟΝΕΣ, ΡΟΥΠΕΛ, ΚΑΡΑΤΑΣ και ΚΑΛΗΣ, μετά την συνθηκολόγησιν και την παράδοσιν των οχυρών, μετέβησαν εις Σέρρας, όπου και κατέθεσαν τον οπλισμόν των. γ) Ο Διοικητής του 125 Γερμανικού Συντάγματος, κατά την συνάντησίν του μετά του Διοικητού του Υποτομέως ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ Άν/χου Πλευράκη, του είπε "δεν θρηνώ ως στρατιώτης, διότι η θυσία ήτο επιβεβλημένη, αλλά ως άνθρωπος διότι εκ του Συντάγματος μου ολίγοι μόνον άνδρες απέμειναν". . 4. ΕΠΙΛΟΓΟΣ α. Η προς άμυναν ικανότης των έργων των οχυρών ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ παρέμεινεν αμείωτος μέχρι της στιγμής καθ' ήν ετέθη εν ισχύι το πρωτόκολλον παραδόσεως. β. Αι ολιγάριθμοι Ελληνικαί δυνάμεις στερούμεναι Αεροπορίας και συγχρόνως μέσων ηγωνίσθησαν ανδρείως, με άφθαστον ηρωϊσμόν και πρωτοφανές πνεύμα αυτοθυσίας εναντίον του ισχυρότερου στρατού της εποχής και προκάλεσαν εις αυτόν σημαντικότατας απώλειας. γ. Αι απώλειαι των επιτεθέντων κατά της οχυρωμένης τοποθεσίας XVIII Γερμανικού Στρατού ανήλθον κατά το χρονικόν διάστημα από 6-11 Απριλίου εις 555 νεκρούς, 2134 τραυματίες και 170 εξαφανισθέντας, μη συμπεριλαμβανομένων των Αξιωματικών. δ. Η μάχη, καίτοι δύναται να χαρακτηρισθή ως αγών καταδικασμένος εκ των προτέρων, υπήρξεν αναγκαία δια την τιμήν των Ελληνικών όπλων, δια την συμβολήν των εις την τότε συμμαχικήν προσπάθεια, αλλά, και δια την μετά τον πόλεμον κατοχύρωσιν των Ελληνικών συνόρων και δικαίων.

Σάββατο 5 Απριλίου 2008

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΕΡΤΕΤΑΚΗΣ : ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ

ΧΡΗΣΤΟΥ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΠρῴην Προέδρου τῆς Ἑλληνικῆς ΔημοκρατίαςΗ ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΝΗΣ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΝΙΜΙΤΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΚΑΙ Ο ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΙΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΡΟΟΙΜΙΟΝ
Σκοπὸς τῶν προτάσεων Νίμιτς ἡ ἐθνικὴ καὶ ἐδαφική μας συρρίκνωσις.
1.- Μὲ τὴν δήλωσί μου τῆς περασμένης Παρασκευῆς (22.2.2008) κατέδειξα τεκμηριωμένα τὸν ὑπηρετούμενο σκοπὸ μὲ τὶς πρόσφατες προτάσεις (τῆς 19.2.2008) γιὰ τὸ ὄνομα τοῦ σκοπιανοῦ κρατιδίου τοῦ δῆθεν μεσολαβητοῦ Νίμιτς, ἀνερυθριάστου ἐγκαθέτου τῶν ἐπιβούλων. Σκοπός, ποὺ μὲ τὴν ἐπιδιωκομένη καὶ ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα ἀναγνώρισι στὸ κρατίδιο αὐτὸ τοῦ δικαιώματος χρήσεως τοῦ ἑλληνικοῦ ὀνόματος «Μακεδονία», καταφανέστατα δὲν εἶναι ἄλλος τώρα μέν, ἀπὸ τὴν ἐθνική μας συρρίκνωσι, μὲ τὴν ἀποκοπὴ ἀπὸ τὴν Ἱστορία τῆς ἐθνικῆς μας κοινότητος τοῦ σημαντικωτέρου τμήματός της, αὐτοῦ τῶν ἕξη αἰώνων (ἀπὸ τὸν 3ο π.Χρ. μέχρι καὶ τὸν 3ο μ. Χρ.) συμβολῆς τῆς Μακεδονίας καὶ τῶν Μακεδόνων στὰ λαμπρὰ πανανθρώπινα ἐπιτεύγματα τοῦ Ἑλληνισμοῦ∙ στὴν συνέχεια δέ, ἀπὸ τὴν συνακόλουθη ἐδαφική μας συρρίκνωσι, μὲ ὑποβιβασμὸ τῶν συνόρων μας μέχρις Ὀλύμπου διὰ τῆς προσθήκης στὸ Σκοπιανὸ κρατίδιο, ποὺ μόνον τὸ 1/3 του ἀνήκει εἰς τὴν ἱστορικὴν Μακεδονίαν καὶ τὸ ἴδιο κατέχει μόνον τὸ 17 % αὐτῆς, μὲ ἐπέκτασί του καὶ στὰ 71 % τῆς ἱστορικῆς αὐτῆς Μακεδονίας, ποὺ ἀπηλευθερώσαμε μὲ τοὺς Βαλκανικοὺς πολέμους τοῦ 1912-1913.-Ἐγγύτερη παρουσίασις τοῦ περιεχομένου τῶν ἐν λόγῳ προτάσεων Νίμιτς εἶναι τώρα ἀναγκαία καὶ χρήσιμη γιὰ τὴν πληρέστερη ἐνημέρωσι τοῦ καλοπίστου Ἑλληνικοῦ λαοῦ, συνεχῶς ἐξαπατωμένου μὲ ἐνωρχηστρωμένη ἀπὸ τοὺς ἐπιβούλους διὰ ποικιλωνύμων Μ.Μ.Ε. γιγαντιαία ἐπιχείρησι ἀποπροσα-νατολισμοῦ καὶ παραπληροφορήσεώς του.
Α΄.- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΞ ΥΠΑΡΧΗΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ
Οἱ προτάσεις Νίμιτς ἦσαν ἐξ ὑπαρχῆς ἀπαράδεκτες καὶ ἔπρεπε νὰ ἀπορριφθοῦν ὡς τέτοιες διὰ δύο κυρίως λόγους. Πρῶτον, διότι παρουσιάζονται μὲ ἄκρως ἐξευτελιστικὸν γιὰ τὴν Ἑλλάδα τρόπον. Καὶ δεύτερον, διότι ὑποβάλλονται ἐκτὸς καὶ καθ’ ὑπέρβασιν τῆς ἀνατεθείσης διαμεσολαβητικῆς ἀποστολῆς.
2.- Οἱ προτάσεις Νίμιτς παρουσιάζονται μὲ ἄκρως ἐξευτελιστικὸν γιὰ τὴν Πατρίδα μας τρόπον.
Ἡ Ἑλλὰς ἔχει ὄνομα, μὲ χρονικὴ μάλιστα ἀφετηρία τεσσάρων καὶ πλέον χιλιετηρίδων, διεθνῶς ἀνεγνωρισμένον καὶ μὴ ἀμφισβητούμενον ἀπὸ κανέναν ἀπολύτως. Καὶ ἐν τούτοις, στὶς προτάσεις Νίμιτς ἡ Ἑλλὰς δὲν μνημονεύεται μὲ τὸ ὄνομά της, ὡς ἐὰν στερεῖται τοιούτου, ἀλλὰ κατονομάζεται ἁπλῶς ὡς «Πρῶτο Μέρος». Γιὰ νὰ ἐξομοιωθῇ ἔτσι πρὸς τὸ ὄντως στερούμενο διεθνῶς ὀνόματος σκοπιανὸ κρατίδιο, - ἀφοῦ αὐτὸ ἔγινε δεκτὸ εἰς τὸν Ο.Η.Ε. μόνον μὲ τὴν προσωρινὴν ὀνομασίαν F.Y.R.O.M. - κατονομαζόμενο δὲ στὶς προτάσεις αὐτὲς ὡς «Δεύτερο Μέρος». Βεβαίως ἐπαναλαμβάνεται μὲ τὸν τρόπον αὐτὸν ἡ ὁρολογία, ποὺ ἐχρησιμοποιήθη καὶ εἰς τὴν λεγομένην «ἐνδιάμεση» συμφωνία μὲ τὰ Σκόπια τῆς Νέας Ὑόρκης τῆς 13.9.1995, τὴν τόσον ὀλεθρίαν γιὰ τὰ ἐθνικά μας συμφέροντα. Ἀλλά, ὅπως ὁ ἐκ τῶν τότε μεσολαβητῶν ἀναπληρωτὴς Ὑπουργὸς Ἐξωτερικῶν τῶν Η.Π.Α. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ εἰς τὸ βιβλίον του «To end a war» ἀπεκάλυψε, ἡ συμφωνία ἐκείνη ἐπετεύχθη μὲ δραστικὲς πιέσεις πρὸς τὸν τότε βαρύτατα ἀσθενοῦντα Πρωθυπουργὸν Ἀνδρέαν Παπανδρέου, διὰ χρησιμο-ποιήσεως καὶ ἐξωθεσμικοῦ παράγοντος, τῆς ἐπιρροῆς τῆς νεαρᾶς συζύγου του. Τώρα ὅμως εὐτυχῶς τέτοιες περιστάσεις δὲν συντρέχουν, ὁ Πρωθυπουργός μας εἶναι ὑγιέστατος καὶ συνεπῶς ἐξ ὁρισμοῦ ἀνεπίδεκτος ἐξωθεσμικῶν ἐπιρροῶν. Ἄρα καὶ παρόμοια αἰτιολογία δὲν εὐσταθεῖ. Καὶ ἐπὶ τέλους, ἡ κατολίσθησις σὲ διπλωματικὸν ἀτόπημα, ποὺ προσβάλλει τόσον βαναύσως τὴν ἐθνικήν μας ἀξιοπρέπειαν, δὲν ἀποτελεῖ δεσμευτικὸν προηγούμενον∙ καμμιὰ λογικὴ δὲν ὑπαγορεύει τὴν ἀπερίσκεπτην ἐπανάληψίν της, ἀντιθέτως ἀμεσώτατα ἐπιβάλλει τὴν ἐπανόρθωσιν. Γι’ αὐτὸ καὶ προβάλλει ἀκόμη πιὸ ταπεινωτικὴ γιὰ τὴν Ἑλλάδα ἡ ἀποσιώπησις καὶ σήμερα τοῦ ὀνόματός της στὴν προκειμένη διεθνῆ «μεσολαβητικὴ» προσπάθεια. Μὲ χυδαία ἐξομοίωσί της πρὸς τὸ διεθνῶς μὴ ἀνεγνωρισμένο ἀκόμη μὲ ὁριστικὸ ὄνομα σκοπιανὸ κρατίδιο.-
3.- Οἱ προτάσεις Νίμιτς συνετάγησαν ἐκτὸς καὶ καθ’ ὑπέρβασιν τῆς διαμεσολαβητικῆς ἀποστολῆς.
Ἡ ὑπέρβασις τῆς διαμεσολαβητικῆς ἀποστολῆς, μὲ τὴν ὁποίαν εἶχεν ἐπιφορτισθῆ ὁ Νίμιτς, εἶναι ἐξοργιστικῶς κραυγαλέα καὶ ὀφθαλμοφανής. Καὶ μάλιστα πρὸς δύο κατευθύνσεις.Πρῶτον, διότι προτείνει διπλῆν ὀνομασίαν διὰ τὸ σκοπιανὸν κρατίδιον, ἐνῷ τέτοιαν ἐντολὴν δὲν εἶχε. Καὶ δὲν εἶχε, διότι διπλῆ ὀνομασία δι’ ἕνα κράτος εἶναι περίπτωσις ἄγνωστος εἰς τὸ Διεθνὲς Δίκαιον, πρωτόγνωρος εἰς τὰ παγκόσμια χρονικὰ ὅλων τῶν ἐποχῶν ! Καὶ φυσικὰ ἡ διπλῆ ὀνομασία προτεί-νεται ἐπὶ τοῦ προκειμένου μόνον μὲ ἀπύθμενη πανουργία καὶ δολερότητα : διὰ νὰ περιληφθῇ εἰς τὴν προτεινομένην διμερῆ συμφωνίαν Ἑλλάδος – Σκοπίων καὶ δέσμευσις τῆς Ἑλλάδος διὰ τὸ ὄνομα, τὸ ὁποῖον τὰ Σκόπια θὰ χρησιμοποιοῦν εἰς τὸ ἐσωτερικό τους μὲ ὅλες τὶς ἐντεῦθεν συνέπειες ! Διότι, ἐὰν τὸ σκοπούμενον εἶναι ὄντως ἁπλῶς καὶ μόνον ἡ διπλῆ ὀνομασία, - μία γιὰ τὶς διεθνεῖς σχέσεις καὶ ἄλλη γιὰ τὸ ἐσωτερικὸ τοῦ σκοπιανοῦ κρατιδίου, - εἶναι αὐτονόητον, ὅτι τὶς ἄλλες χῶρες, ἑπομένως καὶ τὴν Ἑλλάδα, ἠμπορεῖ νὰ ἐνδιαφέρῃ μόνον τὸ διεθνὲς ὄνομα. Καὶ ὄχι ἡ πρὸς ἐσωτερικὴ κατανάλωσιν ὀνομασία. Καὶ μάλιστα ἀνάμειξις τρίτων γι’αὐτήν, ὡς ἀνάμειξις στὰ ἐσωτερικὰ ἄλλης χώρας εἶναι κατὰ τὸ Διεθνὲς Δίκαιον ἀνεπίτρεπτη. Ἐπιτρεπτὴ δὲ μόνον ἐὰν ἡ ἐσωτερικὴ ὀνομασία ἐγκλείει ἀπὸ μόνη της ἐπεκτατικὲς διαθέσεις, ποὺ ἐξ ὁρισμοῦ θέτουν σὲ κίνδυνο τὴν εἰρήνην, ὅπως ἀκριβῶς συμβαίνει μὲ τὴν περίπτωσι τοῦ ψευδωνύμου σκοπιανοῦ κρατιδίου ὡς Δημοκρατίας τῆς Μακεδονίας. Ἐρωτᾶται, λοιπόν, πρὸς τὶ νὰ καλεῖται τώρα στὴν διμερῆ συμφωνία της νὰ δεσμευθῇ ἡ Ἑλλάς καὶ γιὰ τὴν ἐσωτερικὴ ὀνομασία τοῦ σκοπιανοῦ κρατιδίου, μὲ τὸ «συνταγματικό» του μάλιστα ὄνομα καὶ ρητῶς ( κατὰ τὸν 9ον ὅρον τῶν προτάσεων) καὶ τῶν ὑπηκόων του ὡς «Μακεδόνων» ; Προφανέστατα, - γιὰ ὅσους δὲν διακατέχονται ἀπὸ ἀθεράπευτη βλακεία, - ὄχι ἁπλῶς γιὰ νὰ ἄρῃ ἀντιρρήσεις της γιὰ τέτοια χρῆσι, ἀλλ’ ἀκριβῶς, διὰ νὰ ὁμολογήσῃ ἔτσι εὐθέως καὶ ἐνυπογράφως ἡ Ἑλλὰς, ὅτι οἱ Σκοπιανοὶ εἶναι ὄντως «Μακεδόνες» ! Καὶ ἔχει οὐσιώδη σημασίαν ἡ ἀναγνώρισις αὐτή, διότι θὰ ἐνδυναμώσῃ τὶς μὴ συγκαλυπτόμενες, ἀπροκάλυπτες, ἐπεκτατικὲς εἰς τὰ Μακεδονικά μας ἐδάφη ἐπιδιώξεις τοῦ σκοπιανοῦ κρατιδίου, τὸ ὁποῖον, ἄλλοτε δοῦλον τοῦ σοβιετικοῦ ὁλοκληρωτισμοῦ, ποδηγετεῖται κατὰ τὶς ἡμέρες μας ἀπὸ τὶς Η.Π.Α., τῶν ὁποίων καὶ ὑπηρετεῖ τώρα τὰ συμφέροντα εἰς τὴν περιοχήν.
Καί, δεύτερον, ἐκτὸς καὶ καθ’ ὑπέρβασιν τῆς διαμεσολαβητικῆς του ἀποστολῆς ἐνεργεῖ μὲ τὶς προτάσεις του ὁ Νίμιτς, ἐπίσης, διότι ἀνεπιτρέπτως ἀναμειγνύεται καὶ μὲ τὰ ἐσωτερικὰ τῆς Ἑλλάδος ! Πράγματι, ἐνῷ ἡ ἀποστολή του περιωρίζετο εἰς τὴν ἐξεύρεσιν ἑνὸς (ἐπαναλαμβάνω, μόνον ἑνός) καθολικῆς χρήσεως ὀνόματος διὰ τὸ σκοπιανὸν κρατίδιον, αὐτὸς, ὄχι μόνον προτείνει δύο ὀνόματα, μὲ ξεχωριστὴ τὸ καθένα χρῆσι, ἀλλὰ ἐπεκτείνει τὴν ἀνάμειξίν του καὶ εἰς τὰ τῆς Πατρίδος μας. Συγκεκριμένως, εἰς τὸ πῶς ὀνομάζονται περιοχὲς τῆς Μακεδονίας μας, μὲ ρήτρα, ὅτι «ἀναγνωρίζεται» ἀπὸ τὰ συμβαλλόμενα μέρη ἡ ὀνομασία των αὐτή, ὡς ἐὰν ἦτο ἐκκρεμὴς ἡ ἀναγνώρισις αὐτὴ καὶ ἀπέμενε νὰ γίνῃ καὶ εἴχαμε ἐμεῖς ἀνάγκη τὴν «ἀναγνώρισιν» αὐτὴν τῶν σκοπιανῶν γιὰ τὴν ὀνομασία περιοχῶν τῆς Βορείου Ἑλλάδος !Καὶ μόνον αὐτοὶ οἱ δύο λόγοι ὀφθαλμοφανοῦς ὑπερβάσεως τῆς διαμεσολαβητικῆς ἀποστολῆς καθιστοῦσαν παντελῶς ἀπαράδεκτες γιὰ τὴν Ἑλλάδα τὶς προτάσεις Νίμιτς καὶ θὰ ἔπρεπε νὰ ἀπορριφθοῦν ὡς τέτοιες ἄνευ ἑτέρου εὐθὺς ἐξ ἀρχῆς.-
Β΄- Η ΚΑΤ’ ΟΥΣΙΑΝ ΔΟΛΙΟΤΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
4.- Οἱ προτεινόμενες διεθνεῖς ὀνομασίες τοῦ Σκοπιανοῦ κρατιδίου.Ὡς ἐπίσημο διεθνὲς ὄνομα τοῦ Σκοπιανοῦ κρατιδίου προτείνεται (στὸ Παράρτημα Α΄ τῶν προτάσεων) ἕνα ἀπὸ τὰ ἀκόλουθα : Συνταγματικὴ Δημοκρατία τῆς Μακεδονίας – Δημοκρατικὴ Δημοκρατία τῆς Μακεδονίας - Ἀνεξάρτητη Δημοκρατία τῆς Μακεδονίας – Νέα Δημοκρατία τῆς Μακεδονίας - Δημοκρατία τῆς Ἄνω Μακεδονίας.Ἀλλὰ κατὰ πρῶτον θὰ πρέπει νὰ μὴ λησμονοῦμε, ὅτι τὸ σκοπιανὸν κρατίδιον ἔγινε δεκτὸν εἰς τὸν Ο.Η.Ε. μόνον μὲ τὴν προσωρινὴν ὀνομασίαν F.Y.R.O.M. ἀκριβῶς λόγῳ τῆς ἀπολύτου ἀρνήσεως τῆς Ἑλλάδος νὰ δεχθῇ τὴν ψευδωνυμίαν του ὡς, δῆθεν, «Μακεδονίας». Γιὰ τὸν ἴδιο δὲ λόγον ἔγινε καὶ ἡ ἐνδιάμεση συμφωνία τῆς 13.9.1995 Ἑλλάδος – Σκοπίων πρὸς ἐξεύρεσι κοινῶς ἀποδεκτῆς λύσεως, τῆς ὁποίας καὶ μὴ ἐπιτευχθείσης ἐπὶ δώδεκα καὶ πλέον ἔκτοτε χρόνια, ἀναπτύσσεται τώρα ἡ, ὑποτίθεται, διαμεσολαβητικὴ προσπάθεια Νίμιτς. Ἑπομένως αὐτὴ ἐξ ὁρισμοῦ δὲν ἠμπορεῖ νὰ περιλαμβάνῃ ὀνομασίες ἁπλῶς ἐπαναλαμβάνουσες τὸ ἀπαράδεκτον ὄνομα «Μακεδονία». Ἐν ὄψει τῶν στοιχειωδῶν αὐτῶν δεδομένων οἱ προτεινόμενες μὲ τὶς προτάσεις Νίμιτς ἀνωτέρω ὀνομασίες διὰ τὸ σκοπιανὸν κρατίδιον ἀποτελοῦν ὁλοφάνερη κοροϊδία εἰς βάρος τῆς Ἑλλάδος καὶ τίποτε ἄλλο. Αὐτὸ εἶναι αὐτονόητον γιὰ τὰ τρία πρῶτα ὀνόματα : διότι ὁ προσδιορισμὸς «Συνταγματική» ἢ «Δημοκρατική» ἢ «Ἀνεξάρτητη» σὲ τίποτε δὲν διαφοροποιεῖ τὴν ἀπαράδεκτη γιὰ τὴν Ἑλλάδα ὀνομασία «Δημοκρατία τῆς Μακεδονίας».Τὸ ἴδιο ἰσχύει καὶ γιὰ τὴν τέταρτην ὀνομασία «Νέα Δημοκρατία τῆς Μακεδονίας». Ἁπλούστατα διότι τὸ «Νέα» προϋποθέτει τὸ «Ἀρχαία», μὲ τὸ ὁποῖον πλήρως ταὐτίζεται καὶ διαφέρει μόνον κατὰ τὴν χρονικὴν ἀπόστασιν. Μὲ τὸ «Νέα Δημοκρατία τῆς Μακεδονίας» πλήρης λοιπὸν οἰκειοποίησις ἀπὸ τὸ σκοπιανὸν κρατίδιον τῆς «Μακεδονίας» στὴν διαχρονική της ὁλότητα, ἐπιδιωκομένης μὲ τὶς προτάσεις Νίμιτς τῆς συνυπογραφῆς τῆς Ἑλλάδος στὴν θρασύτατη αὐτὴ καὶ πρωτόγνωρη ἱστορικὴ πλαστογράφησι.Ἀλλὰ τὸ ἴδιο συμβαίνει καὶ μὲ τὴν πέμπτην ὀνομασίαν «Δημοκρατία τῆς Ἄνω Μακεδονίας». Θὰ ἠμποροῦσε ἐνδεχομένως νὰ συζητηθῇ, ἐὰν μὲ τὴν προσθήκην τῆς λέξεως «Ἄνω» ὑποδηλοῦται γεωγραφικὸς προσδιορισμὸς τοῦ κρατιδίου. Ἀλλὰ ὁ προσδιορισμὸς αὐτός, καὶ ἐὰν ὑποτεθῇ συντρέχων, ἀναιρεῖται ἐξ ὁλοκλήρου μὲ τὴν δολιότητα τῆς διπλῆς ὀνομασίας. Διότι μὲ αὐτήν, καὶ συγκεκριμένως διὰ τοῦ 2ου ὅρου (τοῦ μέρους ΙΙ τῶν προτάσεων), ὅτι, κατὰ λέξιν, « Ἀναγνωρίζεται, ὅτι τὸ συνταγματικὸ ὄνομα τοῦ Δευτέρου Μέρους [δηλ. τοῦ Σκοπιανοῦ κρατιδίου] εἶναι Δημοκρατία τῆς Μακεδονίας καὶ ὅτι τὸ ἔδαφος τοῦ Δευτέρου Μέρους περιλαμβάνει μέρος τῆς ἱστορικῆς Μακεδονίας», καλεῖται ἡ Ἑλλὰς νὰ συνυπογράψῃ συμφωνίαν, ἀναγνωρίζουσαν ταύτισιν τῆς «Δημοκρατίας τῆς Ἄνω Μακεδονίας» (κατὰ τὴν προτεινομένην διεθνῆ ὀνομασίαν) πρὸς τὴν «Δημοκρατίαν τῆς Μακεδονίας» (κατὰ τὴν προτεινομένην ἐσωτερικὴν ὀνομασίαν). Ἡ παγίδα λοιπὸν καλοστημένη : νὰ ἀναγνωρίσουμε ἐνυπογράφως τὴν «Δημοκρατία τῆς Μακεδονίας» ! Ἐνῷ, ἐὰν ἡ ὀνομασία ἦτο ἑνιαία, μοναδική, γιὰ ὅλες ἀνεξαιρέτως τὶς σχέσεις, ἐξωτερικὲς καὶ ἐσωτερικές, τοῦ σκοπιανοῦ κρατιδίου, θὰ ἠδύνατο τότε μόνον νὰ συζητηθῇ, ἐὰν ὁ προσδιορισμὸς «Ἄνω Μακεδονία» εἶναι ἴσως γεωγραφικός. Καὶ σημειώνω «ἴσως», διότι γραμματικῶς προθέσεις, ὡς ἄνω, κάτω καὶ παρόμοιες, δὲν διαφοροποιοῦν τὴν οὐσίαν τοῦ σημαινομένου. Γιὰ ὅσους φυσικὰ γνωρίζουν ἑλληνικά.Καὶ θὰ πρέπει ἀκόμη εἰς τὴν σκόπιμον φλυαρίαν, περὶ δῆθεν δυνατότητος χρήσεως τοῦ ὅρου «Μακεδονία» ὑπὸ γεωγραφικὴν μόνον ἔννοιαν, νὰ ἀντιταχθῇ τὸ οὐσιῶδες, ὅτι εἶναι λογικῶς ἀδύνατος ὁ διαχωρισμὸς τῶν δύο ἐννοιῶν τοῦ ὅρου, ἐθνολογικῆς καὶ γεωγραφικῆς. Καὶ μάλιστα ὅταν εἶναι ἱστορικῶς δεδομένον, ὅτι τὸ ψευδώνυμον «Μακεδονικὸν ζήτημα» ἐγεννήθη ἐκ τοῦ μηδενὸς πρὸς ὑπηρέτησιν ἐπεκτατικῶν βλέψεων ἐξωβαλκανικῶν δυνάμεων, διὰ παρεμβολῆς ἐγκαθέτων των, ἀπὸ τοῦ τέλους ἤδη τοῦ 19ου αἰῶνος μὲ προσποιητὴν ἐπίκλησιν τοῦ κατασκευασθέντος ἱστορικοῦ ψεύδους, ὅτι οἱ Μακεδόνες ἐθνολογικῶς δῆθεν δὲν εἶναι Ἕλληνες. Καὶ ἀκόμη, ὅταν μόνον ὑπὸ τὸν ἐθνολογικὸν αὐτὸν χαρακτῆρα διατηρήθη τὸ ζήτημα ἔκτοτε καὶ ἐπὶ τόσες δεκαετίες μέχρι καὶ τῶν ἡμερῶν μας, τώρα ἀνακινούμενον καὶ πάλιν μὲ προέχουσαν τὴν ἐθνολογικὴν δῆθεν διαφορὰν καὶ κύριον ἐνεργούμενον τὸ σκοπιανὸν κρατίδιον.Καὶ ἂς ἐπαναλάβω αὐτό, τὸ ὁποῖον ἀνέκαθεν πειστικῶς ἔχω ἐπανειλημμένως τονίσει. Νὰ παύσῃ ἐπὶ τέλους αὐτὴ ἡ ἐφευρεθεῖσα κωμῳδία τῶν συνθέτων ὀνομασιῶν, μὲ ὅλα ἀνεξαιρέτως τὰ κατὰ καιροὺς προταθέντα σύνθετα ὀνόματα. Διότι οἱ ὁποιοιδήποτε προστιθέμενοι προσδιορισμοὶ δὲν θίγουν, οὔτε παραλλάσσουν τὴν οὐσίαν, τὸ ἀπόλυτον εὖρος τῆς ὀνομασίας «Μακεδονία», τὴν ὁποίαν μὲ τόσην ἀδίστακτην κυνικότητα καὶ ἀναισχυντίαν ἐπιχειροῦν νὰ ὑφαρπάσουν ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα καταχθόνιοι ἐπίβουλοι.
5.- Περιωρισμένη καὶ δευτερεύουσα ἡ χρῆσις τῆς διεθνοῦς ὀνομασίας.
Ἡ κοροϊδία τῆς διεθνοῦς ὀνομασίας ἐπιτείνεται ἀπὸ τὸ γεγονός, ὅτι ἡ χρῆσις αὐτῆς προτείνεται μόνον περιωρισμένως, ὡς δευτερεύουσα. Συγκεκρι-μένως ὄχι γιὰ ὅλες τὶς διεθνεῖς σχέσεις τοῦ σκοπιανοῦ κρατιδίου, ἀλλὰ γιὰ τὶς ὀλιγώτερες : εὐθὺς ἀμέσως μέν, διὰ νὰ ἀντικαταστήσῃ τὴν προσωρινὴν ὀνομασίαν του «Πρῴην Γιουγκοσλαβικὴ Δημοκρατία τῆς Μακεδονίας» στὸν Ο.Η.Ε. (ὅρος 4ος τῶν προτάσεων) καὶ διὰ νὰ χρησιμοποιῆται εἰς τὸ μέλλον μόνον «(α) σὲ πολυμερεῖς συνθῆκες, συμβάσεις καὶ συμφωνίες , (β) διαβατήρια καὶ (γ) γιὰ τὴν ἔνταξη σέ, καὶ ἐπίσημη χρήση σέ, διεθνεῖς ὀργανισμούς»(ὅρος 5ος τῶν προτάσεων).
Εἶναι ὁλοφάνερο τὸ γιατὶ περιορίζεται ἔτσι τόσον πολὺ ἡ ὑποχρέωσις τῶν Σκοπίων νὰ χρησιμοποιοῦν καὶ αὐτὴν τὴν προτεινομένην διεθνῆ ὀνομασίαν τους, ἀφοῦ καὶ ἀπὸ τὶς διεθνεῖς σχέσεις του ἐξαιροῦνται ὄχι μόνον οἱ ἀνεπίσημες ἔστω καὶ πολυμερεῖς σχέσεις, ἀλλὰ καὶ ὅλες, ἐπίσημες καὶ ἀνεπίσημες, διμερεῖς σχέσεις. Ἁπλούστατα διὰ νὰ δικαιοῦται τὸ σκοπιανὸ κρατίδιο σὲ ὅλες αὐτές, ποὺ ἀποτελοῦν τὴν συντριπτικὴν πλειονοψηφία τῶν διεθνῶν σχέσεων κάθε κράτους, νὰ χρησιμοποιῇ τὸ «συνταγματικό» του ὄνομα, δηλαδὴ τὴν πλαστογραφηθεῖσα ψευδωνυμίαν του «Δημοκρατία τῆς Μακεδονίας». Αὐτὸ ἄλλωστε κυνικώτατα ἐκφράζεται καὶ μὲ τὸν 6ον ὅρον τῶν προτάσεων Νίμιτς, κατὰ τὸν ὁποῖον «Προτείνεται τὸ Ἐπίσημο Διεθνὲς Ὄνομα νὰ συζητηθῇ γιὰ χρήση σὲ ἄλλες ἐπίσημες διεθνεῖς περιπτώσεις καὶ σὲ ἐπίσημη διμερῆ διεθνῆ χρήση». Ὅρος, ποὺ παραπέμπει γιὰ ὅλες τὶς «ἄλλες ἐπίσημες διεθνεῖς περιπτώσεις» καὶ γιὰ κάθε «ἐπίσημη διμερῆ διεθνῆ χρήση» στὸ μέλλον, σὲ συζήτησι καὶ ἀπόφασι, ποὺ θὰ συμφωνηθῇ ! Καὶ φυσικὰ δὲν εἶναι τόσον ἀνόητοι οἱ Σκοπιανοί, διὰ νὰ συμφωνήσουν σὲ ὅ,τι δήποτε ἄλλο, ὅταν ἀπὸ τώρα ἀποκτοῦν τὸ δικαίωμα – μὲ τὶς προτάσεις Νίμιτς – νὰ χρησιμοποιοῦν γιὰ ὅλες τὶς διεθνεῖς αὐτὲς σχέσεις τὴν ψευδωνυμία τους «Δημοκρατία τῆς Μακεδονίας».Καὶ τὸ τραγικώτερον εἶναι, ὅτι τὴν ψευδωνυμία τους αὐτὴ θὰ ὑποχρεοῦται καὶ ἡ Ἑλλὰς νὰ ἀποδέχεται στὶς διμερεῖς σχέσεις της μὲ τὸ σκοπιανὸ κρατίδιο. Ἔ, εἰς παρόμοιον ἐξευτελισμὸν οὐδεὶς διενοήθη μέχρι σήμερα νὰ ὑποβάλῃ τὴν Πατρίδα μας.
6.- Ἡ κακοβουλία τῆς προτεινομένης ἐσωτερικῆς ὀνομασίας.Οἱ προτάσεις Νίμιτς ρητῶς ἀναγνωρίζουν εἰς τὸ Σκοπιανὸν κρατίδιον, - παραλλήλως πρὸς τὶς ἐξαιρούμενες, κατὰ τὰ ἀνωτέρω, περισσότερες περιπτώ-σεις διεθνῶν του σχέσεων, - τὸ δικαίωμα χρήσεως τοῦ «συνταγματικοῦ» του ὀνόματος, δηλαδὴ τοῦ ψευδωνύμου «Δημοκρατία τῆς Μακεδονίας» καὶ εἰς τὸ ἐσωτερικό του. Αὐτὸ σημαίνει, ἐπιδιωκομένην καὶ μὲ τὴν ἑλληνικὴν ὑπογραφὴν νομιμοποίησιν τῆς χρήσεως τῆς πλαστογραφηθείσης ψευδωνυμίας στὰ δημόσια κτήρια καὶ στοὺς τίτλους τῶν δημοσίων ὑπηρεσιῶν καὶ στὸ περιεχόμενο τῆς παρεχομένης παιδείας στὰ σχολεῖα, σὲ ὅλη γενικῶς τὴν ἐσωτερικὴ ζωή, ἐπὶ τοῦ δημοσίου καὶ ἰδιωτικοῦ πεδίου, τῶν κατοίκων τοῦ σκοπιανοῦ κρατιδίου. Λύσις φυσικὰ παντελῶς ἀπαράδεκτη, ὄχι μόνον, κατὰ τὰ προλεχθέντα, ἐξ αἰτίας τῆς εἰσαγομένης ἔτσι διπλῆς ὀνομασίας, ἀλλὰ καὶ πρὸ παντὸς ἐξ αἰτίας ὀφθαλμοφανῶν ἐνδογενῶν μοιραίων συνεπειῶν, ποὺ ἀναποφεύκτως ἡ ἐφαρμογή της θὰ συνεπιφέρῃ.
Ἡ ἀναφορὰ στὸ «συνταγματικὸ» ὄνομα τοῦ σκοπιανοῦ κρατιδίου καὶ στὴν δυνατότητα τῆς ἀνεμπόδιστης χρησιμοποιήσεώς του ὡς ἀνωτέρω, ἐκ τοῦ πονηροῦ γίνεται. Γιὰ νὰ ἐξυπονοηθῇ, ὅτι τὸ ὄνομα αὐτὸ ὡς «συνταγματικὸ» δὲν ἠμπορεῖ δῆθεν νὰ ἀλλάξῃ. Καὶ τὸ ἴδιο ἐπαναλαμβάνουν δοκησίσοφοι κονδυλοφόροι, ἐθελούσιοι ἢ ὄχι κήρυκες ἐνδοτισμοῦ - ἀδιάφορον -, ἀργυρώνητα ἢ ὂχι παπαγαλάκια τῆς ἐθνικῆς μας συνθηκολογήσεως - ἐπίσης ἀδιάφορον. Σὲ κάθε ὅμως περίπτωσιν ὅλοι οἱ ἐθνικῶς ἐν προκειμένῳ μειονοδοτοῦντες διακατεχόμενοι ἀπὸ παχυλωτάτην ἄγνοιαν διεθνῶν δεδομένων ἢ ἐνσυνειδήτως ἀποσιωποῦντες αὐτά.
Πράγματι, ὅπως καὶ κατὰ τὸ παρελθὸν ρητῶς ἔχω ἐπισημάνει, τὸ Διεθνὲς Δίκαιον ἐπιτρέπει τὴν ἀπαγόρευσιν τῆς χρήσεως καὶ ἰδίου ὀνόματος, ἀκόμη δὲ καὶ τὴν κατάργησιν ὑφισταμένου κράτους, ὅταν τοῦτο ἀποτελῇ ἀπειλὴν καὶ κίνδυνον διὰ τὴν διεθνῆ εἰρήνην καὶ τὴν ἀσφάλειαν τῶν λαῶν. Αὐτὸ συνέβη π.χ. μὲ τὴν πρωτοβουλίαν τῶν νικητριῶν δημοκρατικῶν δυνάμεων μετὰ τὸ τέλος τοῦ β΄ παγκοσμίου πολέμου, ὅταν μὲ τὸν ὑπ’ ἀριθ. 46 νόμον τοῦ Συμμαχικοῦ Συμβουλίου Ἐλέγχου τῆς 25.2.1947 ὡρίσθη κατὰ λέξιν, ὅτι : « Τὸ Κράτος τῆς Πρωσσίας, ὡς καὶ ἡ κεντρική του Κυβέρνησις καὶ ὅλοι οἱ ὀργανισμοί του καταργοῦνται». Καὶ κατηργήθησαν, χωρὶς βεβαίως ἔκτοτε νὰ ἐπανιδρυθοῦν, οὔτε καὶ τὸ ὄνομά των νὰ ἐπανακουσθῇ.- Ἀλλὰ καὶ προηγουμένως, μετὰ τὸν α΄ παγκόσμιον πόλεμον, τὸ αὐτὸ συνέβη καὶ μὲ τὴν Αὐστρίαν. Τότε ἡ Ἐθνοσυνέλευσις τῆς χώρας αὐτῆς εἶχεν ἐπιλέξει τὴν ὀνομασίαν «Γερμανικὴ Αὐστρία», ἀλλ’ αἱ νικήτριαι δυνάμεις ἀντετάχθησαν καὶ τὴν ὑπεχρέωσαν νὰ ἀποβάλῃ ἀπὸ τὴν ὀνομασίαν της τὴν λέξιν «Γερμανική».- Ἐπίσης, ἡ Δυτικὴ Γερμανία δὲν ἀνεγνώριζε τὴν κρατικὴν ὑπόστασιν τῆς Ἀνατολικῆς Γερμανίας - καίτοι ἡ τελευταία αὐτὴ διετήρει διπλωματικὲς σχέσεις μὲ 30 ἄλλα κράτη, ὡς καὶ προξενικὲς ἢ ἐπίσημες ἐμπορικὲς σχέσεις μὲ ἄλλα 32 - ἐπὶ 17 ὁλόκληρα χρόνια, μέχρι τῆς συνθήκης τῆς 21.12.1972, καὶ μόνον ἔκτοτε, ἀπὸ τοῦ Σεπτεμβρίου 1973, ἐγένετο καὶ αὐτὴ δεκτὴ εἰς τὸν Ο.Η.Ε.-
Συμπερασματικῶς : μόνον πρὸς ἠλιθίους συγχωρεῖται νὰ προβάλλεται ὡς δῆθεν δεδομένον, ὅτι δὲν ἠμπορεῖ νὰ ἀλλάξῃ τὸ «συνταγματικὸ» ὄνομα τοῦ σκοπιανοῦ κρατιδίου. Ἐὰν ἴσχυε κάτι τέτοιο, ἡ ὁδὸς πρὸς τὴν διεθνῆ ἀνομίαν θὰ ἄνοιγε διάπλατα.
7.- Ἡ ἐπιδιωκομένη νομιμοποίησις τῆς μετονομασίας τῆς περιοχῆς «Βαρδαρία» τῆς νοτίου τέως Νοτιοσλαβίας εἰς «Μακεδονίαν» ἐπιβραβεύει τὴν κατακτητικὴν διάθεσιν τοῦ σκοπιανοῦ κρατιδίου.
Τὸ σκοπιανὸ κρατίδιον ἦτο περιοχὴ τῆς ἄλλοτε Νοτιοσλαβίας, ἡ ὁποία μέχρι τῆς ἀναδείξεώς της ἀπὸ τὸν κομμουνιστὴν ἡγέτην Τίτο τὸ 1944 σὲ «Ὁμόσπονδη Δημοκρατία τῆς Μακεδονίας» ὠνομάζετο Βαρδαρία. Ὄχι Μακεδονία, διότι μόνον κατὰ τὸ ἕνα τρίτον της (1/3), τὸ νοτιώτερον, ἀποτελοῦσεν ἡ περιοχὴ τμῆμα, καὶ μάλιστα μόνον τὸ 17%, τῆς ἱστορικῆς Μακεδονίας. Ἡ ἀνωτέρω μετονομασία συνετελέσθη στὸ πλαίσιο πολιτικοῦ προγράμματος ἄρσεως τῆς ἀντιπαλότητος περὶ τὴν διεκδίκησιν τῆς ὅλης ἱστορικῆς Μακεδονίας καὶ ἀπὸ τὶς τρεῖς χῶρες (Ἑλλάδα, Βουλγαρίαν, Νοτιοσλαβίαν), στὶς ὁποῖες εἶχον περιέλθει μὲ τὴν ἀπελευθέρωσιν ἀπὸ τὸν ὀθωμανικὸν ζυγὸν κατὰ τοὺς βαλκανικοὺς πολέμους τμήματά της, ὥστε μὲ τὴν ἑνοποίησί τους νὰ ἐξαλειφθοῦν οἱ σχετικὲς μεταξύ των ἔριδες, καὶ τῶν τριῶν διεκδικούντων τοὺς Μακεδόνες ὡς ὁμοεθνεῖς των. Καὶ τὸ πρόγραμμα προέβλεπε ἀνεξάρτητον Μακεδονικὸν κράτος, ὑπὸ κομμουνιστικὴν βεβαίως – σταλινικήν – δεσποτείαν μὲ τοπάρχην τὸν Νοτιοσλάβον ἡγέτην Τίτο. Μάλιστα ἡ ὑλοποίησις τοῦ προγράμματος ἄρχισε μὲ συνένωσιν τῶν ἀνηκόντων εἰς Νοτιοσλαβίαν καὶ Βουλγαρίαν δύο τμημάτων, ἡ ὁποία ὅμως δὲν ἐκράτησεν ἐπὶ πολύ, μετ’ ὀλίγα χρόνια διελύθη. Δηλαδὴ τότε ἐσχεδιάσθη ὁ ἐδαφικὸς ἀκρωτηριασμὸς τῆς Ἑλλάδος, δι’ἀποσπάσεως ἀπὸ αὐτὴν τῶν Μακεδονικῶν ἐδαφῶν της. Καθαρὰν λοιπὸν ἐπεκτατικὴν εἰς βάρος τῆς Ἑλλάδος ἐπιδίωξιν ἐξέφραζεν ἡ ἀνωτέρω μετονομασία τῆς Βαρδαρίας εἰς Μακεδονίαν, ὅπως ἄλλωστε εἶχαν τότε διαβλέψει καὶ ρητῶς ἐπισήμως διακηρύξει καὶ οἱ Η.Π.Α. μὲ δήλωσιν τῆς 26ης Δεκεμβρίου 1944 τοῦ Ὑπουργοῦ των Ἐξωτερικῶν Edward Stettinius, κατὰ τὴν ὁποίαν «Ἡ Κυβέρνησις τῶν Η.Π.Α. θεωρεῖ, ὅτι συζήτησις περὶ «Μακεδονικοῦ ἔθνους, Μακεδονικῆς πατρίδος καὶ Μακεδονικῆς ἐθνικῆς συνειδήσεως» ἰσοῦται μὲ δημαγωγίαν, ποὺ δὲν ὑποκρύπτει ἐθνικὴν ἢ πολιτικὴν πραγματικότητα, ἀλλὰ ὑποκρύπτει ἐπεκτατικὲς διαθέσεις κατὰ τῆς Ἑλλάδος».
Καὶ τὴν ἴδιαν ἐπιδίωξιν ὑπηρετοῦν τώρα οἱ προτάσεις Νίμιτς μὲ τὴν ἐπιδιωκομένην νομιμοποίησιν τῆς ἀνωτέρω αὐθαιρέτου μετονομασίας. Καίτοι ἀναγνωρίζουν, ὅτι καὶ οἱ δύο χῶρες, Ἑλλὰς καὶ Σκόπια, περιλαμβάνουν μέρη τῆς «ἱστορικῆς Μακεδονίας» (ὅροι 1ος καὶ 2ος ,μέρους ΙΙ), χωρὶς ὅμως μνείαν καὶ τοῦ ποσοστοῦ, ποὺ τώρα ἀνήκει στὴν καθεμιά. Καὶ αὐτό, δολιώτατα : διὰ νὰ μὴ ἀποκαλυφθῇ ἡ ἀλήθεια, ὅτι οἱ Σκοπιανοὶ μὲ τὸ μικρὸν ποσοστὸν τοῦ 17 %, καλῦπτον μόνον τὸ 1/3 τοῦ ἐδάφους των, διεκδικοῦν δι’ ὁλόκληρον τὴν ἐπικράτειάν των τὴν ὀνομασίαν «Μακεδονία» καὶ μάλιστα ἔναντι τῆς Ἑλλάδος, περιλαμβανούσης ἤδη εἰς τὰ γεωγραφικά της ὅρια τὰ πολλαπλάσια 71 % τῆς «ἱστορικῆς Μακεδονίας» ! Καὶ ἀπεσιωπήθη ἡ ἀλήθεια αὐτή, διότι ματαιώνει τὰ σχέδια τῶν ἐπιβούλων, ἀφοῦ, ἐὰν – πέρα τῶν ἱστορικῶν, ἐθνολογικῶν, γλωσσικῶν, ἀρχαιολογικῶν καὶ ὅλων τῶν ἄλλων δεδομένων - ἦτο ζήτημα καὶ ἐπρόκειτο νὰ κριθῇ σὲ ποιὸ ἀπὸ τὰ δύο κράτη πρέπει νὰ ἀναγνωρισθῇ τὸ ὄνομα «Μακεδονία», λογικῶς ἡ κατακύρωσις θὰ ἔπρεπε νὰ γίνῃ εἰς τὴν κατέχουσαν τὰ πολλαπλάσια 71 % τῶν Μακεδονικῶν ἐδαφῶν Ἑλλάδα. Τὸ ὅτι γίνεται μὲ τὶς προτάσεις Νίμιτς πρὸς τὸ Σκοπιανὸ κρατίδιον μὲ τὸ ὑποπολλαπλάσιο ποσοστὸ τοῦ 17 % μόνον τῶν Μακεδονικῶν ἐδαφῶν, ποὺ καλύπτουν μάλιστα μόνον τὸ 1/3 τῆς ἐπικρατείας του, αὐτὸ σημαίνει καὶ ἐξυπονοεῖ, ὅτι τὸ κρατίδιον αὐτὸ μὲ τέτοιο κύριον ὄνομα θεωρεῖται, εἶναι καὶ ἀποτελεῖ καὶ τὴν Μητρόπολιν τῆς Μακεδονίας ! Εἰς τὸ ὁποῖον συνακολούθως καὶ θὰ πρέπει, κατὰ τοὺς σχεδιασμοὺς τῶν ἐπιβούλων, νὰ προσαρτηθοῦν καὶ τὰ ἑλληνικὰ Μακεδονικὰ ἐδάφη. Ἔτσι συστηματικῶς προωθεῖται ἡ καταχθόνιος ἐπιδίωξις.
Ἐπιδίωξις ἁρπακτική, ὑπὸ τὴν καθοδήγησιν ὅμως, - ἀντὶ τοῦ κομμουνιστικοῦ σοβιετικοῦ συνασπισμοῦ τῆς τότε ἐποχῆς, - τώρα τῶν Η.Π.Α., οἱ ὁποῖες καὶ κυνικώτατα ἄλλαξαν τὴν ἀνωτέρω ἐπὶ τοῦ θέματος στάσιν, πρὸς ἱκανοποίησιν ἰδικῆς των πολιτικῆς ἀναδιατάξεως καὶ τῶν συνόρων εἰς τὴν γεωγραφικήν μας καὶ τὴν ἐγγὺς περιοχὴν χάριν ἰδιωφελῶν γεωπολιτικῶν συμφερόντων.Ἂς προσθέσω τώρα, ὅτι ἔχομεν ἀνάλογον παράδειγμα ἱκανοποιήσεως κατακτητικῶν βλέψεων διὰ μετονομασίας καὶ ἀπὸ τὴν διεθνῆ πρακτικήν. Ἔτσι τὸ 1939 τὸ Σιὰμ μετωνομάσθη εἰς Ταϋλάνδην, διὰ νὰ ἀποσπάσῃ γειτονικὰ ἐδάφη, κατοικούμενα ἀπὸ Τάϊ, πρᾶγμα τὸ ὁποῖον καὶ διὰ τῆς μετονομασίας ἐπέτυχε. Ἀκριβῶς, ὅπως τὸ Σκοπιανὸν κρατίδιον δι’ἀποβολῆς τῆς παλαιᾶς ὀνομασίας τῆς περιοχῆς του «Βαρδαρία» καὶ ἀντικαταστάσεώς της διὰ τοῦ ἑλληνικοῦ ὀνόματος Μακεδονία ἐπιδιώκει σταθερῶς - καὶ τὸ διαλαλεῖ ἄλλωστε παντοιοτρόπως διεθνῶς - τὴν κατάκτησιν ὁλοκλήρου τῆς Μακεδονίας, τὸν ἐδαφικὸν δηλαδὴ τῆς Πατρίδος μας ἀκρωτηριαμόν. 8.- Ἡ ἀνεπίτρεπτη ἐπέμβασις εἰς τὰ ἐσωτερικά μας.
Ἀνεφέρθην ἀνωτέρω (ὑπὸ τὸν ἀριθ.3) γενικῶς στὴν ἐπιδιωκομένη μὲ τὶς προτάσεις Νίμιτς ἀνεπίτρεπτη ἐνασχόλησι καὶ μὲ τὰ ἐσωτερικά μας. Ἐξειδικεύω τώρα τὰ ἀνομήματα.
Ἤδη ὁ 1ος ὅρος (τοῦ μέρους ΙΙ) τῶν προτάσεων Νίμιτς ὁρίζει κατὰ λέξιν ὅτι : «Ἀναγνωρίζεται, ὅτι τρεῖς διοικητικὲς περιοχὲς τοῦ Πρώτου Μέρους [δηλ. τῆς Ἑλλάδος] ὀνομάζονται Ἀνατολικὴ Μακεδονία, Κεντρικὴ Μακεδονία καὶ Δυτικὴ Μακεδονία καὶ ὅτι τὸ ἔδαφος τοῦ Πρώτου Μέρους περιλαμβάνει μέρος τῆς ἱστορικῆς Μακεδονίας».Ὑβριστικώτερο γιὰ τὴν Πατρίδα μας κείμενο δὲν εἶναι νοητόν. Διότι τὸ «ἀναγνωρίζεται» σημαίνει ἀπονέμεται τώρα ὁριστικῶς εἰς την Ἑλλάδα κάτι κατὰ παραχώρησιν, τὸ δικαίωμα χρήσεως τῶν ἀνωτέρω ὀνομασιῶν διὰ τὰ Μακεδονικὰ ἐδάφη της ! Ἔτσι τέσσερεις χιλιάδες χρόνια ἑλληνικῆς Ἱστορίας, μὲ ἀμέτρητες καταγραφές, μεταξὺ τῶν ὁποίων καὶ ἡ ἐπιγραμματικὴ τοῦ Στράβωνος «ἔστι μὲν οὖν Ἑλλὰς καὶ ἡ Μακεδονία» (Γεωγραφικά, VII,9), ἐπιδεικτικῶς ἀγνοοῦνται ἀπὸ τοὺς ἐπιβούλους καὶ τὰ θλιβερὰ ἐνεργούμενά των. Τὰ ὁποῖα καὶ μὲ δολιώτατον κυνισμὸν διαστέλλουν μὲ τὴν ἐπιλεγεῖσαν ἀνωτέρω διατύπωσιν Ἑλλάδα καὶ Μακεδονίαν. Ἐνῷ συγχρόνως ταυτίζουν τὴν Μακεδονίαν μὲ τὸ Σκοπιανὸν κρατίδιον, ἀφοῦ τὸ ὀνομάζουν «Δημοκρατίαν τῆς Μακεδονίας», καίτοι μάλιστα συνομολογοῦν, ὅτι τὸ ἔδαφός του περιλαμβάνει «μέρος» μόνον τῆς «ἱστορικῆς Μακεδονίας». Ἡ ταύτισις παραμένει ἐρριζωμένη εἰς τὴν ἀνθρωπίνην σκέψιν καὶ συνείδησιν ἀναποφεύκτως ψυχολογικῶς κατὰ τὴν ἀνάπλασιν τῶν δύο παραστάσεων, εἴτε τῆς «Μακεδονίας», εἴτε τῆς «Δημοκρατίας τῆς Μακεδονίας», ἐνῷ ἡ ἐκτεθεῖσα συνομολόγησις, ὅτι αὐτὴ περιλαμβάνει εἰς τὸ ἔδαφός της μέρος μόνον ἐκείνης, δὲν συναναπλάσσεται, ἀκόμη καὶ σὲ ὅσους (ἐλαχίστους) εἶναι γνωστή. Ἰδοὺ ἡ καταχθόνιος δολιότης.
Καὶ καλοῦν οἱ ἐπίβουλοι τὴν Πατρίδα μας νὰ συνυπογράψῃ τώρα σὲ διμερῆ συμφωνίαν μὲ τὰ Σκόπια, ὅτι «ἀναγνωρίζει», ὅτι κατέχει μέρος τῆς Μακεδονίας ! Μὲ παράλληλη δέσμευσι διὰ τοῦ 2ου ὅρου (τοῦ αὐτοῦ μέρους ΙΙ ), ὅτι, κατὰ λέξιν, «Ἀναγνωρίζεται, ὅτι τὸ συνταγματικὸ ὄνομα τοῦ Δευτέρου Μέρους [δηλ. τοῦ Σκοπιανοῦ κρατιδίου] εἶναι Δημοκρατία τῆς Μακεδονίας καὶ ὅτι τὸ ἔδαφος τοῦ Δευτέρου Μέρους περιλαμβάνει μέρος τῆς ἱστορικῆς Μακεδονίας». Ἀλλ’ ἀφοῦ ρητῶς διακηρύσσεται ἔτσι, ὅτι τὸ ἔδαφος τοῦ σκοπιανοῦ κρατιδίου «περιλαμβάνει μέρος μόνον τῆς ἱστορικῆς Μακεδονίας», κατὰ ποίαν λογικὴν προτείνεται δι’ ὁλόκληρον τὸ σκοπιανὸν κρατίδιον ἡ ὀνομασία «Δημοκρατία τῆς Μακεδονίας» ; Μὲ τὴν λογικὴν τῆς ἀνωτέρω ἐκτεθείσης πανουργίας.
Καὶ ἡ κακοβουλία συμπληρώνεται μὲ τοὺς προσθέτους ὅρους : τὸν 8ον, κατὰ τὸν ὁποῖον «Κανένα κράτος δὲν θὰ ἔχει ἀποκλειστικὰ δικαιώματα, πολιτικὰ εἴτε ἐμπορικά, στὰ ὀνόματα «Μακεδονία» ἢ «Μακεδονικὸς» μόνο του»∙ τὸν 9ον, κατὰ τὸν ὁποῖον «Τὰ ὀνόματα «Μακεδονία» καὶ «Μακεδονικὸς» μπορεῖ νὰ χρησιμοποιοῦνται ἐμπορικὰ καὶ ἀπὸ τὰ δύο Μέρη [δηλ. τὴν Ἑλλάδα καὶ τὰ Σκόπια] καὶ ἀπὸ τοὺς πολίτες καὶ ἀπὸ ὀργανωμένες ὁμάδες νομικὰ ἀνεγνωρισμένες ἑκάστου τῶν δύο Μερῶν ἀλλὰ μόνο σύμφωνα καὶ ὑποκείμενα στὴν ὑφισταμένη διεθνῆ νομοθεσία, σὲ συμβάσεις καὶ πρακτικές, οἱ ὁποῖες ἀφοροῦν τὴν χρήση γεωγραφικῶν ὀνομάτων γιὰ ἐμπορικοὺς καὶ παρόμοιους λόγους». Δηλαδὴ πλήρης καὶ ἀπόλυτος ἐξομοίωσις ὅλων, ἀτόμων καὶ ὠργανωμένων ὁμάδων, Ἑλλήνων καὶ Σκοπιανῶν, στὴν ὁποιαδήποτε χρῆσι τῶν ὀνομάτων «Μακεδονία» καὶ «Μακεδονικός», χωρὶς ἀποκλειστικὸ δικαίωμα κανενὀς. Καὶ ἐξωθεῖται ἡ Ἑλλὰς νὰ ἀγνοήσῃ τὴν Ἱστορίαν της καὶ συμφωνήσῃ, συνυπογράφουσα τὶς προβλέψεις αὐτὲς τῶν προτάσεων Νίμιτς.
Ἐὰν τὸ πράξῃ, δὲν θὰ συμφωνήσῃ ἁπλῶς βλακωδέστατα στὴν ἀπογύμνωσι τῆς ἐθνικῆς μας κοινότητος ἀπὸ παντὸς «Μακεδονικοῦ», τοῦ ἱστορικῶς πολυτιμωτέρου, ὅπως προεξέθεσα, στοιχείου τῆς ἐθνικῆς μας ἰδιοσυστασίας. Διότι ὑπάρχει καὶ τὸ ἐπίσης ὀλεθριώτατον συμπλήρωμα ἐθνικῆς μας συμφορᾶς : Μὲ τὴν ἐπιδιωκομένην συνυπογραφήν της καὶ τὴν ἀναγνώρισιν ἔτσι, ὅτι οἱ Σκοπιανοὶ εἶναι Μακεδόνες, ἡ Ἑλλὰς θὰ διευκολύνῃ ἀμέτρως τὸ ἑπόμενον σκοπούμενον τῶν ἐπιβούλων, τὸν μέχρις Ὀλύμπου ἐδαφικόν μας ἀκρωτηριασμόν. Διότι θὰ μᾶς εἴπουν : μὲ τὴν συνυπογραφήν σας δεχθήκατε ἑνιαίαν, τὴν αὐτήν, ρύθμισιν τῆς ζωῆς σὲ ὅλες τὶς καθημερινές, νομικῶς ἐνδιαφέρουσες, ἐκδηλώσεις ἐπὶ τοῦ δημοσίου καὶ ἰδιωτικοῦ πεδίου, εἰς τὰ Μακεδονικὰ ἐδάφη σας καὶ τὸ σκοπιανὸν κρατίδιον. Γιατὶ λοιπόν, νὰ μὴ ἑνωθοῦν τὰ δύο αὐτά, πρὸς ὄφελος ἀνετωτέρας εἰρηνικῆς τῶν λαῶν των συμβιώσεως, ἀφοῦ τίποτε πλέον δὲν τοὺς χωρίζει ;
Τὸ προκείμενον σχέδιον τῶν ἐπιβούλων ὁρατώτατον καὶ βεβαιότατον, δι’ ὅσους δὲν θέλουν νὰ ἐθελοτυφλοῦν. Ἀβεβαιότης ὑπάρχει μόνον, ἐὰν θὰ ὑπάρξῃ Ἕλλην, ὁ ὁποῖος νὰ συνεργήσῃ μὲ συνυπογραφὴν εἰς τὴν φρικτὴν αὐτὴν ἐθνικὴν προδοσίαν. Ὁ Ἑλληνισμός, ὅπου τῆς γῆς, ἐλπίζει, πὼς ὄχι, δὲν θὰ εὑρεθῇ…
Γ΄- ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΣ.
9.- Τὰ δῆθεν ἀδιέξοδα.
Ἡ εἰκόνα εἶναι ὁλοκάθαρη. Ἐπιδιώκουν μανιωδῶς οἱ ἐπίβουλοι νὰ ἐπιβάλλουν τώρα, εἰς πρῶτον στάδιον, τὴν ἐθνικήν μας συρρίκνωσιν μὲ ἀποκοπὴν τῆς Μακεδονίας ὡς μέρους τῆς ἐθνικῆς μας ἰδιοσυστασίας. Καὶ γίνεται ἐπ’ αὐτοῦ γιγαντιαία ἐκστρατεία ἀποπροσανατολισμοῦ καὶ παραπληροφορήσεως τοῦ καλοπίστου, ἀνυπόπτου καὶ ἀθῴου Ἑλληνικοῦ λαοῦ μὲ χρησιμοποίησιν ποικιλωνύμων Μ.Μ.Ε., ἐφημερίδων, περιοδικῶν, ραδιοτηλε-οπτικῶν ἐκπομπῶν. Καὶ ἐμφανίζονται ἀξιοδάκρυτοι κονδυλοφόροι καὶ δοκησίσοφοι «ρήτορες», ἀρκετοὶ ἀμαθεῖς καὶ ἀνιστόρητοι πολυπράγμονες φανφαρόνοι, ἀκόμη καὶ ἀπὸ κατὰ τεκμήριον σοβαροφανῆ ἢ καὶ μὲ ἱστορίαν ἐθνικῶν κατὰ τὸ παρελθὸν ἀγώνων ἔντυπα, διαλαλοῦντες τὰ διανοητικῶς ἀνάπηρα, ὅτι δῆθεν ἐμεῖς εὐθυνόμεθα διὰ τὴν προκειμένην ἐναντίον τοῦ Ἑλληνισμοῦ ἐπίθεσιν, ὅτι ἀπὸ ἀπερισκεψίαν καὶ λόγῳ τῆς ἀδιαλλαξίας μας ἐχάσαμε δῆθεν πολύτιμες εὐκαιρίες κατὰ τὸ παρελθὸν πρὸς διευθέτησιν τοῦ Μακεδονικοῦ ζητήματος, μὲ ἐπῳδὸν πάντοτε, ὅτι τώρα εὑρισκόμεθα πρὸ ἀδιεξόδου καὶ πρέπει ὁπωσδήποτε νὰ συμφωνήσουμε, διότι ἄλλως μᾶς ἀναμένουν ἀορίστως ἐπισειόμενα δεινὰ διεθνοῦς ἀπομονωτισμοῦ. Ὅμως ὅλα αὐτὰ εἶναι μόνον προσχηματικά. Καμμία ἀπολύτως εὐθύνη δὲν μᾶς βαρύνει γιὰ τὴν κακὴν πορείαν τῶν ἐθνικῶν μας θεμάτων. Ἐσημειώθησαν βεβαίως καὶ παραλείψεις καὶ ἐσφαλμένοι χειρισμοὶ τακτικῆς κατὰ τὴν προάσπισιν τῶν ἐθνικῶν μας συμφερόντων. Ὅμως οἱ Ἑλληνικὲς θέσεις ἦσαν πάντοτε διαυγεῖς καὶ κρυστάλλινες μὲ ἑδραιοτάτην ἀπὸ κάθε ἄποψιν, σαφῆ καὶ κοινῶς κατανοητὴν θεμελίωσιν, ἀνεπίδεκτη κάθε ἀμφισβητήσεως. Τὸ ὅτι οἱ ξένοι προσποιοῦνται, ὅτι δὲν τὶς κατανοοῦν, αὐτὸ ὑπαγορεύεται ἀπὸ στάθμισιν τῶν ἰδικῶν τους γεωπολιτικῶν καὶ ἄλλων συμφερόντων, καὶ δὲν εἶναι καθόλου συνέπεια ἀστόχων ἰδικῶν μας χειρισμῶν. Ἐπίσης, ἀδιαλλαξία δὲν εἶναι ἡ ἄρνησίς μας ἀποδοχῆς τῆς σκοπιανῆς κλοπῆς ἑλληνικοῦ ὀνόματος καὶ ἡ ἄμυνα κατὰ τῆς ἐθνικῆς μας συρρικνώσεως. Καὶ οὔτε ὑπῆρξε ποτέ, οὔτε ἐχάσαμε καμμία εὐκαιρία ἐθνικῶς ἀποδεκτῆς λύσεως τοῦ Μακεδονικοῦ ζητήματος. Οὔτε εὐθύνεται ἡ Ἑλλὰς γιὰ ἀδιέξοδα ἐκ τοῦ λόγου, ὅτι οἱ ἐπίβουλοι θέλουν ἀναγκαστικῶς νὰ μᾶς ἐπιβάλλουν τὶς θελήσεις των, καθοδηγοῦντες τοὺς Σκοπιανοὺς στὴν ἀδιαλλαξία τους, καὶ ἐμεῖς ἀρνούμεθα τὴν ὑποταγή.Ἁπλούστατα, ὅλα τὰ ἀνωτέρω ἐφευρέθησαν καὶ χρησιμοποιοῦνται πρὸς κατατρομοκράτησιν τοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ. Ὁ ὁποῖος ὅμως εἶναι εὐφυής, τὰ ἀντιλαμβάνεται, δι’αὐτὸ καὶ μὲ χαρακτηριστικὴν ἐθνικὴν ὑπερηφάνειαν στὴν μεγίστη πλειονοψηφία του, ὑπερβαίνουσαν κατὰ τὶς δημοσκοπήσεις τὸ 82 %, ζητεῖ ἀπὸ τὴν Κυβέρνησιν, νὰ τηρήσῃ τὴν ἐθνικῶς ἀξιοπρεπῆ στάσιν, ἀρνουμένη τὴν συνθηκολόγησιν, μὲ προβολὴν καὶ βέτο στὴν εἰσδοχὴ τοῦ σκοπιανοῦ κρατιδίου εἰς τὸ Ν.Α.Τ.Ο. καὶ τὴν Εὐρωπαϊκὴν Ἕνωσιν ἢ καὶ διεξαγωγὴν δημοψηφίσματος ἐπὶ τοῦ οὐσιώδους, ἐὰν ἀνέχεται ὁ Ἑλληνικὸς λαὸς τὴν χρῆσιν τοῦ Ἑλληνικοῦ ὀνόματος «Μακεδονία» ἀπὸ τοὺς σλάβους Σκοπιανούς. Δὲν εἶναι ἡ πρώτη φορὰ εἰς τὴν Ἱστορίαν μας, κατὰ τὴν ὁποίαν ὁ ὑπερήφανος Ἑλληνικὸς λαὸς πρωτοπορεῖ, δείχνει ἐλευθέρως μὲ ἐνάργεια τὰ ἐθνικῶς ἐπιβαλλόμενα.-
10.- Οἱ εἰς βάρος μας ἀπειλές.
Παρὰ τὴν οὐσιώδη καὶ ἀνεπίτρεπτη, κατὰ τὴν γνώμην μου, ἐπίσημη ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα ἀποδοχὴν τῶν προτάσεων Νίμιτς ὡς βάσεως γιὰ τὴν ἐπίλυσι τοῦ σκοπιανοῦ προβλήματος, ἤδη, ἐπειδὴ δὲν ὑπεχωρήσαμε πλήρως, διαγράφονται ἀόριστες ἀπειλὲς εἰς βάρος μας.
Οἱ ἐπίβουλοι καὶ τὰ ἐνεργούμενά των ἀπέβαλον τὸ διάτρητο προσωπεῖον τους. Ὅπως ἀνεγράφη εἰς τὸν τύπον, μετὰ τὸ ναυάγιο τῆς πρόσφατης (1.3.2008) διαπραγματεύσεως γιὰ τὸ σκοπιανὸ στὴν Νέα Ὑόρκη, ὁ Ἀμερικανὸς μεσολαβητὴς τοῦ Ο.Η.Ε. Νίμιτς ἐδήλωσε ρητῶς, ὅτι τυχὸν ἀποτυχία ἐπιλύσεως τοῦ προβλήματος τοῦ ὀνόματος θὰ ἔχῃ ἐπιπτώσεις καὶ γιὰ τὶς δύο χῶρες (Ἑλλάδα καὶ Σκόπια). Τώρα, τὶ σόϊ μεσολαβητὴς εἶναι αὐτός, ποὺ ἀπειλεῖ, διότι δὲν γίνονται δεκτὲς οἱ προτάσεις του, ἀφίνεται σὲ κάθε νοήμονα ἄνθρωπο νὰ σκεφθῇ. Καὶ βεβαίως συνηρτημένως τὴν ἔκτασι καὶ τὸ βάθος τῆς ἐναντίον τῆς Πατρίδος μας ἐπὶ τοῦ προκειμένου συνωμοσίας.Ἂς σταθοῦμε ὅμως στὶς ἀπειλές. Γιατὶ να θεωρηθοῦν συνυπεύθυνες, ὥστε νὰ πληρώσουν τὶς συνέπειες τοῦ ναυαγίου τῶν διαπραγματεύσεων καὶ οἱ δύο χῶρες ; Ἀφοῦ ἐξ ἀρχῆς ὁρατὴ καὶ σὲ κάθε περίπτωσι διασαλπιζομένη ἐπισήμως εἶναι ἡ ἀνένδοτη ἀδιαλλαξία καὶ πλήρης ἄρνησι τῶν Σκοπιανῶν νὰ ἀποστοῦν ἀπὸ τὴν ψευδωνυμία τους, μὲ ποιὰ λογικὴ νὰ πληρώσῃ τὸ ὁριστικὸν ναυάγιον τῶν διαπραγματεύσεων καὶ ἡ Ἑλλάς, ποὺ μάλιστα ἔκανε τόσες οὐσιώδεις ὑποχωρήσεις ;
Ἀλλά, ἔστω ἂς πληρώσῃ ! Ποιὸ θὰ εἶναι τὸ τίμημα ; Ἀρθρώνεται ἀορίστως, ὁ ἀπομονωτισμὸς τῆς χώρας μας, ἐὰν ἀσκήσουμε βέτο στὴν εἴσοδο τοῦ σκοπιανοῦ κρατιδίου τώρα στὸ Ν.Α.Τ.Ο., εἴσοδο, τὴν ὁποίαν τόσον ἐπιμόνως ἐπιθυμοῦν οἱ Η.Π.Α., καὶ ἀργότερα στὴν Εὐρωπαϊκὴν Ἕνωσιν.
Ἃς σκεφθοῦμε μὲ νηφαλιότητα. Ἡ ἄσκησις τοῦ βέτο ἀποτελεῖ δικαίωμά μας ἀπὸ τοὺς ὅρους τῆς συμμαχίας. Καὶ ἡ ἄσκησις δικαιώματος σὲ καμμιὰ περίπτωσι δὲν ἠμπορεῖ νὰ δικαιολογήσῃ ἐγχείρημα ἀπομονώσεως μιᾶς χώρας. Τοὐναντίον, θὰ ὠφελήσῃ τὴν Πατρίδα μας. Διότι μὲ τὴν βαρύτητα τῶν συνεπειῶν τοῦ βέτο, θὰ ἐνεργοποιήσῃ τοὺς ἑταίρους μας εἰς τὸ νὰ σκεφθοῦν σοβαρώτερον τὴν μεγίστην ἐθνικὴν σπουδαιότητα, ἁπτομένην αὐτῆς τῆς ἐθνικῆς της ὑπάρξεως καὶ ἐδαφικῆς της ἀκεραιότητος, τὴν ὁποίαν ἔχει διὰ τὴν Ἑλλάδα ἡ σκοπιανὴ ψευδωνυμία. Νὰ σκεφθοῦν ἔτσι τοὐλάχιστον ὅσοι δὲν εἶναι συμμέτοχοι τῶν ἀμερικανικῶν σχεδίων ἀναδιατάξεως τῶν συνόρων εἰς τὴν περιοχήν μας. Καὶ νὰ πράξουν ἀναλόγως.
Πιστεύω μάλιστα, καὶ τὸ ἔχω τονίσει κατὰ τὸ παρελθόν, ὅτι τὴν ἐνεργοποίησιν αὐτὴν τῶν ἑταίρων μας ἔπρεπεν ἤδη νὰ ἔχωμεν προκαλέσει ἐξ ἀρχῆς, μὲ ρητὴν καὶ ἀπερίφραστη διακήρυξιν, ὅτι θὰ ἀσκήσουμε τὸ βέτο σὲ περίπτωσιν ἐμμονῆς τῶν Σκοπίων στὴν ἀδιαλλαξία τους. Καὶ ὑπῆρξε σφάλμα τακτικῆς ἡ μὴ χρησιμοποίησις τοῦ ὅπλου μας αὐτοῦ δραστικῆς πρὸς τὰ Σκόπια ἀπειλῆς, ἀλλὰ καὶ σχετικῆς πρὸς τοὺς ὑψηλοὺς προστάτες καὶ προαγωγούς των (ἰδίως τῶν Η.Π.Α.) ὑπομνήσεως. Καὶ ἀκόμη ἔπρεπεν ἀπὸ καιρὸ νὰ ἐρωτηθῇ εὐθέως ὁ Ἑλληνικὸς λαὸς διὰ δημοψηφίσματος, ἐὰν ἀνέχεται τὴν ψευδωνυμίαν τοῦ Σκοπιανοῦ κρατιδίου. Πρωτίστως, διότι κανεὶς ἀπολύτως, καμμία Κυβέρνησις, κανένα κόμμα δὲν νομιμοποιεῖται νὰ ἀποφασίσῃ δεσμευτικῶς ὄχι γιὰ τὴν παροῦσα μόνον γενεά, ἀλλὰ δι’ ὅλας τὰς ἐπερχομένας, ἐπὶ θέματος, τὸ ὁποῖον ἀφορᾷ εἰς αὐτὴν τὴν ἰδιοσυστασίαν τῆς ἐθνικῆς μας κοινότητος καὶ τὴν ἐδαφικὴν ἀκεραιότητα τοῦ Ἑλληνικοῦ μας κράτους. Μὲ τὸ εὐτυχὲς ἀποτέλεσμα, νὰ δυνάμεθα νὰ προτείνουμε ἀποτελεσματικῶς πρὸς πάντας, ἐπιβούλους καὶ καλοπίστους, ὅτι ἡ δεσμευτικὴ θέλησις τῆς παμψηφίας σχεδὸν τοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ ἐμποδίζει κάθε ἰδέαν ἐθνικῆς μας συνθηκολογήσεως. Κατὰ τὴν διαδρομὴ τόσων χιλιετηρίδων ζωῆς ὁ Ἑλληνισμὸς πάντοτε ἀδιαφόρησε ἐνώπιον ὁποιωνδήποτε ἀπειλῶν, καὶ τῶν πλέον φρικιαστικῶν. Σὲ κάθε περίπτωσι, ὅποιες καὶ ἂν εἶναι οἱ συνέπειες, τὶς ὁποῖες θὰ κληθοῦμε, ἔστω ἀδίκως, νὰ πληρώσουμε γιὰ τὴν ἄρνησί μας συμμορφώσεως πρὸς τὰ ἀνιέρως ἐπιτασσόμενα ἐπὶ τοῦ σκοπιανοῦ, αὐτὲς θὰ εἶναι ἀσήμαντες ἐν σχέσει πρὸς τὴν ἐθνικήν μας συμφοράν, μὲ τὴν ἐθνικὴν τώρα καὶ ἐδαφικήν μας εἰς τὸ μέλλον συρρίκνωσιν, ποὺ θὰ συντελεσθοῦν μὲ τὴν ἐπιδιωκομένην ἐπονείδιστην ἐθνικὴν ἐπὶ τοῦ προκειμένου συνθηκολόγησίν μας.-
Νέα Πεντέλη, 5η Μαρτίου 2008.Χρῆστος Α.Σαρτζετάκηςwww.sartzetakis.gr

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ