Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΝ ΚΑΜΙΝΩ

"ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ" ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ! 

ΔΟΚΙΜΕΣ ...ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ!


Πολύ πρόσφατα (μόλις προχθές)είχαμε αναφερθεί με ανάρτησή μας στο πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο ζήτημα γενικώς των Βαλκανίων και ειδικώς των Σκοπίων, τονίζοντας τις εκρηκτικές συνέπειες που τούτο  έχει προσλάβει, τόσο ως ξεχωριστό και αυτόνομο ζήτημα όσο και την διασύνδεσή του με το ευρύτερο γεωστρατηγικό πλαίσιο της Βαλκανικής χερσονήσου.
 Ασφαλώς η ανάρτησή μας εκείνη μολονότι σύντομη και ελλειπτική υπογράμμιζε την αναβάθμιση του ζητήματος αυτού σε θεμελιώδους σημασίας συνιστώσα του γεωπολιτικού και στρατηγικού παιγνίου το οποίο λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας και τόνιζε την αυξανόμενη δυναμική αποσταθεροποίησης που χαρακτήριζε την πορεία του.

Ωστόσο τα τελευταία γεγονότα στην γειτονική χώρα , φαίνεται πως τα σενάρια πλήρους αποσταθεροποίησης ,με την πυροδότηση της ανεξέλεγκτης εισβολής και κουκουλοφόρων, στο  κοινοβούλιο των Σκοπίων ,τις ταραχές και τις συγκρούσεις μεταξύ των αντιτιθεμένων πλευρών και γενικότερα την έξαρση της αναταραχής καθιστούν , εξαιρετικά επισφαλή την διατήρηση της ομαλότητας!

Προφανώς επιταχύνονται οι αποσχιστικές τάσεις και η διέγερση εθνικιστικών βλέψεων (Μεγάλη Αλβανία) προοιωνίζοντας επικίνδυνες εξελίξεις με δυναμική άμεσης εμπλοκής των γειτονικών κρατών.

Εάν μάλιστα τοποθετηθεί η "κρίση" αυτή στο ευρύτερο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο " ανάγνωσης" της πορείας της Βαλκανικής ,με την τοπολογία των "ενδιαφερόμενων " δυνάμεων και την εξ΄αυτων απορρέουσα δομή της διαμορφούμενης ισχύος και συσχετιστεί με την " εξ Ανατολών " απειλή και τα ιδιάζοντα χαρακτηριστικά της Ερντογανικής Τουρκίας (όπως σημειώσαμε σε άλλο πρόσφατο άρθρο μας),καθίσταται προφανές ότι η αντιμετώπισή της απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή , "χειρουργικές" κινήσεις και χειρισμούς, ηγετικές ικανότητες και  ιδιαίτερα μια αποφασιστικότητα προθέσεων και πράξεων προς ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ!

Το θέμα που προέκυψε ,αν και αναμενόμενο ,είναι ιδιαίτερο σοβαρό και απαιτεί μια πληρέστερη ανάλυση τόσο των χαρακτηριστικών του όσο και των στρατηγικών επιδιώξεων της κάθε πλευράς.

 Περδικίδης Βασίλειος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ