Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015

TO OIKONOMIKO ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

 ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
 Η αθλητική βία και αλητεία είναι ένα παλιό θέμα για την ελληνική κοινωνία. Μερικές φορές δε, είναι και ένα θέμα που βολεύει αφάνταστα την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Για παράδειγμα, εάν τελικά διακοπεί το πρωτάθλημα, η μεν Κυβέρνηση δίνει ένα ωραίο παράδειγμα αποφασιστικότητας να "πατάξει" τα φαινόμενα διαφθοράς και βίας, ο δε λαός, χειροκροτεί την Κυβέρνηση, ενώ παράλληλα η προσοχή του αποσπάται και δεν πολυπροσέχει τί γίνεται στην κεντρική πολιτική σκηνή. (Βέβαια, η "πάταξη" της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο είναι κάτι, ας πούμε, σαν την πάταξη της φοροδιαφυγής - Πάντα το "προσπαθούμε" αλλά ποτέ δεν το κατορθώνουμε).

Ένας από τους παράγοντες που εκτρέφουν φαινόμενα κακοδαιμονίας είναι και ο αθλητικός Τύπος. Εσείς το ξέρατε ότι σήμερα (εποχή του ίντερνετ, των αθλητικών καναλιών κλπ) κυκλοφορούν στην Αθήνα 10 (ολογράφως: δέκα) αθλητικές εφημερίδες (και ποιός ξέρει πόσες ακόμη σε διάφορες πόλεις της επαρχίας). 

Πανελλήνια, οι εφημερίδες αυτές πουλούν από 1.300 έως 6.800 φύλλα. (Και ας μη μας μιλήσει κάποιος για ...συνδρομητές! Το κόλπο των συνδρομητών είναι γνωστό). Τώρα, αν είχαμε ένα σοβαρό Κράτος που πραγματικά θέλει να φέρει την τάξη στο χώρο, κάποια στιγμή δε θα έπρεπε να εξετάσει και το πώς λειτουργούν αυτές οι εφημερίδες;

Ας πάρουμε για παράδειγμα τις εφημερίδες ΠΡΑΣΙΝΗ και ΓΑΤΑ. 

Η Πράσινη, την Παρασκευή 20/2, πούλησε πανελλήνια 1.620 εφημερίδες. Δηλαδή, εισέπραξε 2.445 ευρώ. Αν αφαιρέσουμε τα δικαιώματα των πρακτορείων και των πωλητών (μεταξύ του 30% έως 40% της τιμής πώλησης), το καθαρό έσοδο είναι ανάμεσα στα 1.465 έως 1.711 ευρώ. Η εφημερίδα έχει ύλη 32 σελίδων.

Και περιμένει κάποιος να πιστέψουμε ότι, με το θηριώδες αυτό ποσό κάλυψε όλες τις δαπάνες λειτουργίας (συντάκτες, φωτοσυνθέτες, χαρτί (για πολλαπλάσιο τιράζ), κόστος εκτύπωσης και γενικά λειτουργικά έξοδα). Σημειώνουμε ότι τα έσοδα από διαφήμιση δεν εμφανίζονται να είναι υψηλά (όταν υπάρχουν). Λογικά, ούτε η αξία του χαρτιού δεν καλύπτεται.
Τα ίδια και χειρότερα (επειδή έχει και χαμηλότερη κυκλοφορία, αλλά και τιμή πώλησης) και με την εφημερίδα ΓΑΤΑ, η οποία πούλησε 1.300 φύλλα σε όλη την Ελλάδα.

Αυτή την αυτονόητη διαπίστωση που εύκολα κάνει ο κάθε ένας που ρίχνει μια ματιά στα νούμερα, δεν την έχει κάνει ποτέ κάποιος αρμόδιος ή κάποιος πολιτικός; Έγινε ποτέ έλεγχος στα οικονομικά των εφημερίδων αυτών; Αναζητήθηκε το εάν πληρώνονται οι συντάκτες και οι εργαζόμενοι ή πώς πληρώνονται; Εξετάστηκαν τα τιμολόγια των τυπογραφείων; Ψάχθηκε το μαύρο χρήμα που ενδεχομένως κυκλοφορεί στους χώρους αυτούς;
Το ίδιο φαινόμενο υπάρχει βέβαια και στον πολιτικό Τύπο. Για παράδειγμα, η εφημερίδα Ο ΛΟΓΟΣ, την Παρασκευή 20/2, πούλησε τον εκπληκτικό αριθμό των ...71 (ολογράφως: εβδομήντα ένα) φύλλων! Δεν αναρωτήθηκε ποτέ κάποιος πώς κυκλοφορεί αυτή η εφημερίδα; Ψάχθηκε ποτέ; (Βέβαια, τα ερωτηματικά αυτά αφορούν ίσως το σύνολο των εφημερίδων).

Θα μου πείτε ότι οι έλεγχοι και οι κακές σχέσεις με τα ΜΜΕ, έχουν πολιτικό κόστος... Εμ... Αν δεν έχεις καθαρή τη φωλιά σου, ή αν φοβάσαι τόσο πολύ τη λάσπη, θα έχεις πολιτικό κόστος. Όμως, τότε βρε πολιτικέ, κάτσε στο σπίτι σου, αφού δεν έχεις κάτι διαφορετικό να προσφέρεις.


Το κακό και η διαφθορά πάντα ξεκινούν από τα ΜΜΕ. Από τον τρόπο που λειτουργούν, που χρηματοδοτούνται, τους σκοπούς που εξυπηρετούν και τα μέσα που χρησιμοποιούν.

Αν κάποια στιγμή θέλουμε να γίνουμε σοβαρό Κράτος και αν θέλουμε σοβαρούς Θεσμούς (όπως τουλάχιστον μας αρέσει να λέμε και να ακούμε ότι θέλουμε), τότε θα πρέπει να εξυγιάνουμε τη λειτουργία των ΜΜΕ (όλων των ΜΜΕ - ο αθλητικός τύπος είναι ένα απλό και ..."άκακο" παράδειγμα). Διαφορετικά, θα συνεχίζουμε να έχουμε διαρκώς το κεφάλι στην άμμο και το χέρι προτεταμένο για δανεικά. Και την αξιοπρέπειά μας διαρκώς χαμένη.

(Κυκλοφορία 20/2/2015 - Αθήνα και Πειραιά)

ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ: 4.200
GOAL NEWS: 2.268
LIVE SPORT: 2.232
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ: 2.085
SportDay: 1.772
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΩΡΑ των σπορ: 1.267
Η ΠΡΑΣΙΝΗ: 895
ΓΑΥΡΟΣ: 865
Η ΓΑΤΑ: 577
Arena Press: ??
Σύνολο: 16.161

(Κυκλοφορία 20/2/2015 - Πανελλαδικά)
ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ: 6.820
GOAL NEWS: 4.820
SPORTDAY: 4.650
LIVE SPORT: 4.620
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ: 4.010
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ: 2.660
Η ΠΡΑΣΙΝΗ: 1.730
ΓΑΥΡΟΣ: 1.620
Η ΓΑΤΑ: 1.300
Arena Press: ??
ΣΥΝΟΛΟ: 32.230


Γιάννης Σιάτρας
Οικονομολόγος


YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ