Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ : Κυριακή 22 Μαρτίου 1981


  TO "CAΡRICE CLUB" ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ  ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ- ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ

 

Στο Ουζερί του κυρ Γιώργη του Αργυρίου (  ο οποίος εικονίζεται με την άσπρη μπλούζα στην δεύτερη φωτογραφία, πατέρας του καθηγητή Σταύρου Αργυρίου) , το πρώην ξυλουργείο δίπλα στην ιστορική PUB 33 που συμπαρασύρθηκε από την ανάπλαση της οδού  Βασιλέως Βασιλείου ...         ( νυν Εθνικής Αντιστάσεως) και μετετράπη κατά το πνεύμα της εποχής σε μεζεδοπωλείο.

Διακρίνονται ο Σάκης Πιπελές, ο Ρέντζο Σέχιτς  (ο Σερβος τερματοφύλακας του Πανσερραϊκού) που συνομιλεί με τον Κώστα Γκουμάση, ο  Βασίλης Περδικίδης , ο Χρήστος "ο Τσίξι" , ο μπάρμαν της PUB 33,  θύμα αργότερα θανατηφόρου τροχαίου στην Κω, ο αποβιώσας το 2010, Πέτρος Τσακίρης με την κιθάρα του , ιδιοκτήτης του ιστορικού  ΑΤΤΙΚΑ ΒΑR , ο Γιάννης Παυλίδης, ο Γιώργος Χατζίκος, ο Χρήστος Μπέλλιας, ο Γιάννης Σεδαρίδης , δίπλα του ο ιδιοκτήτης της PUB 33 ο  αποβιώσας Παύλος Μητσικάρης, ο Μπάμπης Χασεκίδης, , νυν γνωστός επιφανής επιχειρηματίας της νύχτερινής διασκέδασης της Θεσσαλονίκης και αλλοι ...


Η ανάρτηση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του  Πέτρου Τσακίρη σήμερα την ημέρα της ονοματικής του εορτής

ΣΕΡΡΕΣ - ΠΥΡΙΚΑΥΣΤΗ ΠΟΛΗ


Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Η μεγάλη ιδέα της Βουλγαρίας, όπου με αυτήν διαπαιδαγωγήθηκαν δύο γενιές, κατέρρευσε μπροστά στην αποφασιστικότητα και τον ηρωϊσμό των Ελλήνων στρατιωτών Οι νικηφόρες μάχες του Κιλκίς –Λαχανά, της Δοϊράνης και της Στρώμνιτσας ήταν καθοριστικές στην τελική έκβαση του συνόλου του μακεδονικού μετώπου.

Οι Βούλγαροι εγκατέλειπαν εσπευσμένα πόλεις και χωριά που είχαν καταλάβει από τον πρώτο Βαλκανικό.
Ο Στρατηλάτης βασιλιάς Κωνσταντίνος και το στρατιωτικό επιτελείο του βρίσκονταν στρατοπεδευμένοι -ήδη από τις 23 Ιουνίου- στη Δοϊράνη. Στις 28 Ιουνίου 1913, πληροφορήθηκαν τηλεγραφικώς την αποχώρηση του βουλγαρικού στρατού από την πόλη των
Σερρών.

φωτο: Η χθεσινή κατάληψις των Σερρών (εφημ. 'Εμπρός' 29 Ιουνίου 1913)
Έτσι το Στρατιωτικό Επιτελείο έσπευσε να ενημερώσει το Υπουργείο των Στρατιωτικών με το ακόλουθο τηλεγράφημα: «Ο φρούραρχος Σερρών τηλεγραφεί ότι η πόλις κατελήφθη υπό αποσπάσματος προσκόπων. Εκηρύχθη ο στρατιωτικός νόμος. Εσχηματίσθη πολιτοφυλακή προς τήρησιν της τάξεως. Αποσπάσματα προσκόπων και πολιτοφυλάκων εξήλθον εις την ύπαιθρον χώραν, ίνα φρουρήσουν αυτήν από ενδεχόμενη επίθεση κομιτατζήδων.» 
Αλλά ας δούμε πως περιγράφει ο αυστριακός υποπρόξενος Σερρών την αποχώρηση των Βουλγάρων από την πόλη σε σχετικό τηλεγράφημα που έστειλε στον πρόξενο της Αυστρίας στη Θεσσαλονίκη: «Ένα βουλγαρικό απόσπασμα με τμήματα ιππικού και πεζικού κανονιοβόλησε την πόλη των Σερρών το πρωί της Παρασκευής (28 Ιουνίου 1913). Αφού έπεσαν μερικές βόμβες σε διάφορα σημεία της πόλης το πεζικό μπήκε στην πόλη. Σφάξανε πολλούς κατοίκους και πυρπόλησαν όλα τα σπίτια και τα καταστήματα της πόλης, η οποία καταστράφηκε εντελώς.

 Τα θύματα της σφαγής και της πυρκαγιάς είναι πολυάριθμα. Δύο χιλιάδες περίπου ψυχές μένουν χωρίς στέγη, τροφή, ρουχισμό και καταλύματα. Όλα τα αποθέματα καταστράφηκαν. Η πόλη στερείται εντελώς ζωοτροφών. Για τη φοβερή αυτή κατάσταση σας παρακαλώ να λάβετε μέρος στην
αποστολή βοήθειας. Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής οι στρατιώτες του τακτικού στρατού χτύπησαν την οικία μου μας έβγαλαν με τη βία στο δρόμο, εμένα και την οικογένειά μου, τότε ένας μεγάλος αριθμός προσώπων που προσπαθούσαν να αποφύγουν τη σφαγή και τη φωτιά ήρθαν προς εμένα. Όλα τα παιδιά και οι γυναίκες που με συνόδευαν απειλήθηκαν με θάνατο και μόνον με αντίτιμο μεγάλου ποσού λύτρων απελευθερώθηκαν. Είμαι υγιής, το σπίτι μου ήταν στο έλεος της φωτιάς και βρέθηκα με την οικογένειά μου άστεγος και άνευ ρουχισμού.»
 

 



Φώτο: Ο Βασιλεύς έφθασεν εις τας Σέρρας.(εφημ. 'Εμπρός' 29 Ιουλίου 1913)

Ενώ ένα άλλο τηλεγράφημα που στάλθηκε προς τον πρόεδρο της Βουλής την 1η Ιουλίου 1913, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Πριν βάλουνε φωτιά οι Βούλγαροι λεηλάτησαν όλα τα σπίτια και τα καταστήματα, σπάζοντας τις πόρτες με τσεκούρια. Δεν υπολόγιζαν ούτε τους ξένους υπηκόους που έλπιζαν ότι θα σωθούν υψώνοντας τις εθνικές σημαίες τους. Έτσι παραβιάστηκαν οικίες του Θεμιστοκλέους Μιγάτσκου διευθυντού της Τραπέζης Αθηνών, Αυστριακού υπηκόου που κατοκούσε στο σπίτι του αυστριακού Δούρου, τα σπίτια των Αμερικανών καπνεμπόρων Χαίκτων και Μουρ, αν και είχαν ανυψώσει την αμερικάνικη σημαία, η οικία του αντιπροσώπου του καπνεμπορικού καταστήματος ‘Κομέρσιαλ’-οίκου αγγλικού, το κατάστημα Τίριγγ που ανήκε σε αυστριακό, οι καπναποθήκες ‘Αμέρικαν-Ταμπάκο’ και ‘Έρζοκ’, αυστριακού, η Μακεδονική Εταιρεία Καπνών, η Αγγλική του Μονοπωλίου Καπνών των αδελφών Εσκενάζη Αμερικανών, Κιαζημμεμίν, Ιταλού, Χασίζ Σαούρτα, Ισπανού. Επίσης κάηκαν η τράπεζα Αθηνών και Ανατολής, τα σπίτια Κ. Μαρούλη, Γερμανού υπηκόου.»
 
Ο εμπρησμός και η λεηλασία-κατακάηκαν τα δύο τρίτα της πόλης– διήρκησε μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, οπότε έφθασε το σώμα των προσκόπων υπό τον Μαζαράκη. Επιτέθηκε κατά των Βουλγάρων που αυτοί δεν άργησαν να τραπούν σε φυγή. Από τους προσκόπους σκοτώθηκαν επτά και τραυματίστηκαν δέκα. Δυστυχώς, όμως, η εκδικητική μανία των Βουλγάρων δεν άφησε τίποτε όρθιο. Ευτυχώς γλύτωσαν τα γυναικόπαιδα.
 

Φώτο: Ότι απέμεινε από το κέντρο της πόλης των Σερρρών (1 Ιουλίου 1913)
 
Την ίδια μέρα το απόγευμα μπήκε στις Σέρρες η 7η Μεραρχία υπό του Μεράρχου Σωτήλη.

Η εικόνα που αντίκρυσε ήταν τρομερή. Οι Βούλγαροι, όπως και στο Κιλκίς, πριν την αναχώρησή τους έκαψαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Κυρίως τη μεγάλη ελληνική συνοικία και την ελληνική αγορά.

Ο Μέραρχος έστειλε τηλεγράφημα στο στρατιωτικό επιτελείο στη Δοϊράνη ζητώντας επειγόντως βοήθεια.
«Η πόλη Σερρών εκάη ολόκληρος εξαιρέσει τουρκικής και εβραϊκής συνοικίας. Αγορά εκάη επίσης. Πλήθος γυναικοπαίδων ευρέθησαν φονευμένα ή απηνθρακωμένα εντός των οικιών. Πόλις στερείται εντελώς άρτου. Απόλυτος ανάγκη ληθώσι μέτρα συντόμως προς διατροφήν πληθυσμού. Άστεγοι υπερβαίνουσι 20 χιλιάδας.»

Οι Βούλγαροι πριν εγκαταλείψουν τις Σέρρες έσφαξαν εκτός από τον ιατρό Αναστάσιο Χρυσάφη, το γυμνασιάρχη του Α' Γυμνασίου Αρρένων Λεωνίδα Παπαπαύλου και τον διευθύνοντα του υποκαταστήματος της Τραπέζης Ανατολής, Κωνσταντίνο Σταμούλη.

Για να δούν ‘ιδίοις όμμασι’ την καταστροφή των Σερρών, πήγαν οι πρόξενοι της Αυστρίας και της Ιταλίας. Με ανακοινώσεις τους οι δύο πρόξενοι εξέφρασαν τη φρίκη τους για ‘τα πρωτάκουστα ανοσιουργήματα’.

Στις 6 Ιουλίου 1913 κατόπιν εντολής του φρουράρχου Μαζαράκη άρχισε η εκκαθάριση των ερειπίων από το κέντρο της πόλης. Όπως αναφέρεται σε εφημερίδα της εποχής πιστοποιήθηκαν ότι κάηκαν αρκετοί κάτοικοι αφού πρώτα είχαν δολοφονηθεί με ξιφολόγχη. Στη συνοικία Καμινίκια είχαν σφαγεί 28 μεταξύ αυτών ήταν και ο αυστριακός μηχανικός Αλβέρτος Πιρώ.

Σημειώνεται μάλιστα πως οι συνοικίες που κάηκαν ολοσχερώς ήταν : Αγίων Παντελήμονος, Ελεούσης, Βλασίου, Ταξιαρχών, Αποστόλων, Αθανασίου, Νικολάου, Παρασκευής, Βλαχερνών, Γεωργίου, Βαρβάρας, Άντωνίου, Αναργύρων, Ευαγγελιστρίας και Φωτεινής.

Από τους 23 ναούς διασώθηκαν μόνον τρεις και όλα τα χωριά κάηκαν. Όλη η αγορά κάηκε εκτός ενός μικρού τμήματος που κατασβήστηκε. Αλλά και στην Εβραϊκή συνοικία καήκαν 115 περίπου οικίες. Η εβραϊκή σχολή και η συναγωγή ανατινάχτηκαν με δυναμίτη. Από τις τουρκικές οικίες μόνον δύο κάηκαν.
 Ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο είναι καταχωρημένο στην εφημερίδα ‘Εμπρός’ της 5ης Ιουλίου 1913. Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως έγινε εκδήλωση στο τζαμί Εσκή, όπου είχε μετατραπεί από τους Βουλγάρους σε εκκλησία. Με την απελευθέρωση της πόλης αποδόθηκε πάλι στους μουσουλμάνους, όπου έγινε ειδική εκδήλωση για το σκοπό αυτόν. Στην εκδήλωση παρεβρίσκονταν οι πρόξενοι της Αυστρίας και της Ιταλίας, οι πολεμικοί ανταποκριτές Μαγκρίνι και Φέρμαν ο δήμαρχος των Σερρών Αδήλ Βέης, Έλληνες πρόκριτοι και πολλοί άλλοι. Εκεί ο φρούραρχος της πόλης των Σερρών Μαζαράκης κήρυξε την απελευθέρωση της. 
Είπε συγκεκριμένα ο Φρούραχος: «Εν ονόματι της Α. Μεγαλειότητος του Βασιλέως Κωνσταντίνου και του νικηφόρου στρατού κηρύσσω την απελευθέρωσιν της αγαπητής πόλεως των Σερρών τόσον σκληρώς δοκιμασθείσης υπό βαρβάρου εχθρού. Η ελληνική Κυβέρνησις θα απονείμει τοις πάσι δικαιοσύνην, ουδεμίαν διάκρισιν ποιούσα μεταξύ φυλής, θρησκεύματος, εθνικότητος.»Τις πρώτες μέρες η κατάσταση ήταν δραματική. Ο μητροπολίτης Σερρών με το Φρούραρχο Μαζαράκη έστειλαν τηλεγράφημα σε σύλλογο της Αθήνα με την επωνυμία ‘Επιτροπή Κυριών’ και ζήτησαν ρουχισμό για τις χιλιάδες των αστέγων.

Το τηλεγράφημα έλεγε τα εξής: «Ανάγκη έλθη Σέρρας, επιτροπή κυριών μετά ενδυμάτων, τροφίμων και δια νοσοκομεία»
Όπως πληροφορούμαστε η αποστολή ρουχισμού και τροφίμων από τον πιο πάνω σύλλογο ήταν άμεση.

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ , ΕΤΟΣ 1955

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ 
 


   Στον πρώτο όροφο του κτηρίου στην συμβολή των οδών Μανώλη Ανδρόνικου (σήμερα) και Μεραρχίας, πάνω από το "ΦΩΤΟ ΠΕΝΑ" στεγαζόταν το Επιμελητήριο Σερρών , πριν ο αείμνηστος Γεώργιος Χριστίδης αναλάβει την πρωτοβουλία και εκ του μηδενός εξασφαλίσει την χρηματοδότηση και αναγείρει το σημερινό επιβλητικό κτήριο ακριβώς απέναντι στην οδό Κωστοπούλου 2

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

ΠΟΣΟ ΛΙΓΑ ΓΡΑΠΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΩΖΟΝΤΑΙ

“Ξεκλειδώνουν” 400.000 πάπυρους από την αρχαία Ελλάδα!

Βρέθηκαν 400.000 κομμάτια παπύρων γραμμένα από τους προγόνους μας και που με μια καινούργια μέθοδο μπορούν να διαβαστούν .
 
H έγκυρη βρετανική εφημερίδα Independent σε ένα άρθρο της έγραψε... "Eureka! Εκπληκτική ανακάλυψη αποκαλύπτει τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων" .

Χιλιάδες χειρόγραφα που έως τώρα δεν μπορούσαμε να διαβάσουμε και που περιέχουν σπουδαία κείμενα της κλασσικής φιλολογίας τώρα μπορούν να διαβαστούν για πρώτη φορά με μια τεχνολογία που πιστεύεται ότι θα ξεκλειδώσει τα μυστικά των αρχαίων ελλήνων .
 
Μεταξύ των άλλων θησαυρών που έχουν ήδη ανακαλυφθεί από μια ομάδα επιστημόνων του Παν/μίου της Οξφόρδης υπάρχουν και άγνωστα έως τώρα έργα κλασσικών γιγάντων όπως ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης και ο Ησίοδος.
 
Αόρατη με το κοινό φώς, η ξεβαμμένη μελάνη γίνεται καθαρά ορατή κάτω από υπέρυθρο φώς, με τεχνικές ανάλογες με την επισκόπηση από δορυφόρους.
 
Τα κείμενα της Οξφόρδης αποτελούν μέρος ενός μεγάλου αριθμού παπύρων που βρέθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα σε έναν αρχαίο σκουπιδότοπο της ελληνο-αιγυπτιακής πόλης του Οξυρύγχου.
 
Απομένουν χιλιάδες κείμενα να διαβαστούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, περιλαμβανομένων έργων του Οβιδίου και του Αισχύλου.
 
Υπάρχουν περίπου 400,000 κομμάτια παπύρων φυλαγμένα σε 800 κιβώτια στην Βιβλιοθήκη Sackler της Οξφόρδης και αποτελούν το μεγαλύτερο όγκο κλασσικών ελλήνων χειρογράφων του κόσμου.
 
Οι ακαδημαϊκοί χαιρέτησαν με ενθουσιασμό την νέα ανακάλυψη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κατά 20% των σωζόμενων ελληνικών έργων.
 
Μέσα στα έως τώρα άγνωστα κείμενα που κατόρθωσαν να διαβάσουν με την τεχνική αυτή, περιλαμβάνονται τμήματα της χαμένης από καιρό τραγωδίας «Επίγονοι» του Σοφοκλή, μέρος μιας χαμένης νουβέλας του έλληνα συγγραφέα Λουκιανού του 2ου αιώνα, άγνωστο κείμενο του Ευριπίδη, μυθολογική ποίηση του ποιητή Παρθένιου του 1ου αι. π.Χ, έργο του Ησίοδου του 7ου αι., και ένα επικό ποίημα του Αρχίλοχου, ενός διαδόχου του 7ου αι. του Ομήρου, που περιγράφει γεγονότα που οδήγησαν στον Τρωικό πόλεμο.
 
«Είναι τα πιο φανταστικά νέα.
 
Υπάρχουν δύο πράγματα εδώ. Το πρώτο είναι πόσο φοβερά επηρέαζαν τις επιστήμες και τις τέχνες οι Έλληνες. 


Το δεύτερο είναι... «πόσο λίγα από τα γραπτά των Ελλήνων σώζονται » λένε οι άγγλοι επιστήμονες ...
 
(conspiracyfeeds)
prisonplanet.gr

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ

Ποιο μήνυμα; Ανασχηματισμός διευθετήσεων και ισορροπιών…


Σε αυτό τον παγκοσμίως πρωτότυπο ανασχηματισμό (το γιατί το έχουμε εξηγήσει) μας είχαν ζαλίσει και οι συγκυβερνώντες και οι δημοσιογραφικοί τους ιμάντες, ότι θα λάβαιναν υπόψη το –σκληρό- μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών. Και θα σηματοδοτούσαν μια πιο «κοινωνική» στροφή.
Του Μάρκου Μουζάκη

Και ήρθε λοιπόν ο ανασχηματισμός… Και τι είδαμε;

Ότι –και αυτό είναι το βασικότερο συμπέρασμα- τα ηνία τουκρισιμότατου υπουργείου Οικονομικών τα ανέλαβε ένας ακραιφνής συνεχιστής αυτής της πολιτικής βαρβαρότητας, ανεργίας, κοινωνικής περιθωριοποίησης!
Βρε μπας κι ο ταχυδρόμος δεν έφτασε ποτέ, στο Μαξίμου, στους Σαμαρά και Βενιζέλο;

Ποια στροφή σε μια πιο φιλολαϊκή πολιτική, όταν οι υπουργοί Οικονομικών ανασύρονται απ’ τα σεντούκια του αλήστου μνήμης σημιτισμού, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τη συνέχιση μιας πολιτικής αντιλαϊκής κι αποτυχημένης;
Επαναλαμβάνω, αυτό είναι το πιο ηχηρό μήνυμα απ’ τις αλλαγές στην κυβέρνηση.
 
Εκτός κι αν προσχωρήσουμε στην άποψη ότι το μήνυμα της ευρωκάλπης ήταν να… μπουν στην κυβέρνηση ο Λοβέρδος (ο… σωτήρα της Υγείας!), η Γκερέκου, ο Ορφανός, ο Καρασμάνης, ο Οδυσσέας κι ο Πάρης του Ευάγγελου, ο Βορίδης ή να μετατεθεί ο Δένδιας!
Κακά τα ψέματα, εκτός απ’ το βασικό προαναφερθέν μήνυμα συνέχισης της υποταγής σε τρόικα και δανειστές, κατά τα άλλα είχαμε ένα ανασχηματισμό εσωκομματικών διευθετήσεων και ισορροπιών, καθώς και «διευθετήσεων» μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου, σε μια αγχώδη προσπάθεια να διασωθεί ο Βενιζέλος και να «μαντρωθούν» οι αναγκαίοι «180» μπας και αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2015…

Κι όσοι αναμένουν αλλαγές και στροφές επί το λαϊκότερο, απλώς θα περιμένουν και θα περιμένουν και θα περιμένουν…
Κι επειδή τα γνωστά παπαγαλάκια άρχισαν τα δοξαστικά περί «σαρωτικού» ανασχηματισμού, είναι πράγματι σαρωτικός.

Αλλά αυτό κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι είναι και ποιοτικά θετικός.
Κι αν βαυκαλίζονται πρωθυπουργός και αντιπρόεδρός του, ότι έτσι θα αναστρέψουν το κλίμα, κακό του κεφαλιού τους…
Να προσθέσουμε ότι σε βασικότατους τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Εργασία, η καθημερινότητα, κάθε άλλο παρά σηματοδοτούνται αλλαγές επί το θετικότερο. Κάθε άλλο!
«Διαβάζοντας» αυτό τον ανασχηματισμό μου ήρθε στο νου κάτι που είχε πει ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλ. Παπαηλίας στον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, στα τέλη της εποχής του και της παντοδυναμίας του, όταν βλέποντας την κατρακύλα καλούσε βουλευτές στο Μαξίμου για να… τους ακούσει.
Βλέποντας ο βουλευτής ότι επρόκειτο για μια διαδικασία παρωδίας, το «ξεφτίλισε» εντελώς λέγοντας στον Σημίτη:

- Πρόεδρε, μια χαρά πάμε. Εντάξει, υπάρχουν κάποια μικρά προβλήματα, αλλά μην ανησυχείς, θα ξεπεραστούν!
Από το newsbomb

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

ΟΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΕ Ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΠΑΙΟΝΙΔΗΣ



Το 1958 ο αρχιτέκτονας Φιλήμων Παιονίδης, ανεψιός του Ξενοφώντα Παιονίδη που κατα πάσα πιθανότητα στα τέλη του 19ου αιώνα σχεδίασε το Οθωμαμικό Διοικητήριο των Σερρών (το μεγαλοπρεπές κτήριο της Νομαρχίας) πρότεινε στην Δημοτική Αρχή να αναλάβει τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αγοράς. Τελικά η πρότασή του δεν ευδοκίμησε.

 Αργότερα , ως γνωστόν, την Νέα Δημοτική Αγορά σχεδίασε ο γνωστός καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Νικόλαος Μουτσόπουλος που φιλοξενήθηκε στην πόλη μας την Παρασκευή 9  Μαϊου 2014 ( στην εκδήλωση της ΕΜΕΙΣ , "Αφιέρωμα στην Μάχη του Κλειδίου" ).  http://sedaridis.blogspot.gr/2014/05/blog-post_9.html


Σήμερα η Δημοτική Αγορά δεν υπάρχει.

Αξίζει λοιπόν για την ιστορία να βλέπουμε την εικόνα του κτηρίου όπως το φαντάστηκε ο Φιλήμων Ποιμενίδης  

 http://gak-serron.blogspot.gr

Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΠΑΡΑΠΑΕΙ

ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ











Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ : Η ΟΔΟΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ 1968

O ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ "RΕΧ"



Στην διασταύρωση των οδών Κοσμά Αλεξανδρίδη και Μεραρχίας 50 , όπου σήμερα στεγάζεται η Α' Δ.Ο.Υ. Σερρών , απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο ήταν ο θερινός κινηματογράφος "RΕΧ" του κυρ Βαγγέλη Γρουνά σημείο αναφοράς της διασκέδασης των Σερραίων με ποιοτικές πάντα ταινίες 

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ " Ο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ" ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ

Επιμελητηριο Μεσσηνιας: "Πεντε ή εξι μεγαλες εταιρειες θα ελεγχουν ολη την παραγωγη ελαιολαδου" 



Την έντονη αντίθεσή του στο σχέδιο ανάπτυξης που υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο Eurogroup και στο οποίο προβλέπεται η συγκέντρωση των αγροτικών προϊόντων σε λίγες εταιρείες τυποποίησης και εμπορίας, εκφράζει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.



Σε επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς, τους βουλευτές Μεσσηνίας, τους τυποποιητές -  εξαγωγείς και τα άλλα Επιμελητήρια, ο πρόεδρος του Επιμελητήρίου Δημήτρης Μανιάτης, επισημαίνει τα εξής:

«Σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερωθήκαμε ότι στο τελευταίο Eurogroup της 5ης Μαΐου 2014 υποβάλλατε «Σχέδιο Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα δέκα χρόνια», το οποίο βασίστηκε στην μελέτη ”Greece 20/20” της εταιρείας McKinsey (του 2012 με χρηματοδότες τον ΣΕΒ και την Εθνική Τράπεζα) καθώς και σε μελέτη του ΙΟΒΕ.

Πως είναι δυνατόν να στέλνουμε ένα τόσο κρίσιμο σχέδιο στις Βρυξέλλες και εμείς οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων (δηλαδή τα Επιμελητήρια) να μην έχουμε ενημερωθεί ή ερωτηθεί; Σύμφωνα με την πρόταση της McKinsey προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι: πέντε με έξι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να ελέγχουν ΟΛΗ την γεωργική παραγωγή της Ελλάδας.

1) Για το ελαιόλαδο: Αντί των 1.200 ελαιοτριβείων, που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα, με μια ετήσια παραγωγή περίπου 500 τόνους το καθένα, να δημιουργηθούν μόνο δυο ή τρία mega-ελαιοτριβεία, μεγάλης δυναμικότητας το καθένα, που θα απορροφούν όλη την παραγωγή ελαιολάδου.

Μάλιστα οι μελετητές αναφέρουν την Κρήτη και την Πελοπόννησο σαν δύο προτεινόμενα μέρη εγκατάστασης.

Αιτιολογία είναι να επιτύχουμε «οικονομίες κλίμακας» και έτσι να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε με χαμηλές τιμές την Ισπανία κ.λπ.

Η περίφημη υψηλή ποιότητα και η υπεροχή του ελληνικού ελαιολάδου πάει περίπατο. Ενώ εμείς προσπαθούμε να μάθουμε τους νεότερους «ποιότητα – ποιότητα – ποιότητα», αυτοί θέλουν να πάμε εντελώς αντίθετα «ποσότητα – ποσότητα – ποσότητα».

Γιατί πρέπει να γκρεμίσουμε και άλλο την τιμή του, αφού δεν μας μένει απούλητο;

Να πάμε δηλαδή χαμηλά, όπως η Τυνησία και η Συρία;

Τι θα πετύχουμε;

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι δεν θα πετύχουμε καλύτερες μέρες για τον Έλληνα παραγωγό που είναι και το ζητούμενο, όμως μπορούμε να πετύχουμε μόνο με πιο καλής ποιότητας ελαιόλαδα και όχι με κατώτερης ποιότητας.

2) Για τα φρούτα και λαχανικά: Pροτείνεται να γίνουν δυο ή τρεις μεγάλες μονάδες συσκευασίας σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

3) Προτείνεται η ίδρυση ΜΙΑΣ (1) εταιρείας διακίνησης όλων των αγροτικών προϊόντων, με προτεινόμενο όνομα «Greek Foods Company», με σκοπό την καλύτερη προώθηση στις ξένες αγορές.

Ας σημειώσουμε για τους μεγάλους μελετητές της McKinsey ότι: «οι παραγωγοί ελαιολάδου στην Τοσκάνη, που με υπομονή και γνώση χτίσανε την ποιότητα, πουλάνε 7 με 10 ευρώ το λίτρο και αυτοί θέλουν να μας πάνε στο 1,80 του απλού παρθένου της Ισπανίας;» Αντί λοιπόν να βάλουμε στόχο στο Αναπτυξιακό μας Σχέδιο, το ελαιόλαδο και τα άλλα παραδοσιακά μας προϊόντα, και μέσα από εκπαίδευση και εκσυγχρονισμό να κάνουμε στην επόμενη δεκαετία την Ελλάδα «Τοσκάνη» της Ευρώπης, εσείς θέλετε να πάμε στην υποβάθμιση των προϊόντων μας;"»

ΕΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ