Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΒΙΟΙ "ΑΓΙΩΝ" ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΕΜΜΑΟΥΣ

“Πνευματικές” επενδύσεις στη μονή Εμμαούς




Ποινικές διώξεις για τρία κακουργήματα, τα οποία επιφέρουν ποινές μέχρι και ισόβιας κάθειρξης, άσκησε ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης σε βάρος δύο μοναχών και ενός δικηγόρου για την κομπίνα που στήθηκε στο μοναστήρι “Αναστάσεως του Χριστού - Εμμαούς” στον Άγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης. Τα πορίσματα του ΣΔΟΕ που περιλαμβάνονται στη δικογραφία αναφέρουν ότι από τις συναλλαγές που έγιναν η ζημία ξεπερνάει τα τρία εκατομμύρια ευρώ!

Η δικογραφία διαβιβάστηκε χθες από τον εισαγγελέα πρωτοδικών Λάμπρο Τσόγκα στον γ’ ειδικό ανακριτή Κώστα Αλεξίου. Προηγουμένως ο εισαγγελέας άσκησε ποινικές διώξεις για τα αδικήματα της απάτης, της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου. Ο εισαγγελέας θεώρησε πως από τη στιγμή που το μοναστήρι έχει τη δυνατότητα, ως νομικό πρόσωπο, να εισπράξει βοηθήματα από τα κρατικά ταμεία, οι κατηγορίες μπορούν να στραφούν ως τελεσθείσες σε βάρος του δημοσίου.

Τα πορίσματα του ΣΔΟΕ είναι αποκαλυπτικά για την κομπίνα που έγινε στο ιερό ησυχαστήριο, τα μέλη του οποίου βρέθηκαν να είναι μέχρι και μέτοχοι σε επενδυτικές εταιρείες με μετοχές που αποδείχτηκαν “φούσκες”. Οι ύποπτες συναλλαγές ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ διαπιστώθηκε ότι γίνονταν με βιτρίνα το μοναστήρι και ότι τα χρήματα από τραπεζικά δάνεια διοχετεύονταν σε “επενδύσεις” μετοχών, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις διενεργούνταν μέσω off shore εταιρείας που είχε έδρα στην Αλγερία, πίσω από την οποία βρισκόταν πάλι το μοναστήρι.

Σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία και τα δύο πορίσματα του ΣΔΟΕ, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση φέρονται ότι εκμεταλλεύτηκαν τη 46χρονη ηγουμένη του ησυχαστηρίου και της απέσπασαν πληρεξούσιο. Μέσω του εγγράφου εκπροσώπησαν το μοναστήρι και έλαβαν μεγάλα τραπεζικά δάνεια, προχωρώντας ταυτόχρονα σε δανειοδοτήσεις “πιστών”, σε αγοραπωλησίες ακινήτων, αλλά και στη σύνδεση με τις επενδυτικές εταιρείες που βάρεσαν κανόνι και ο ιδιοκτήτης τους ακόμη αναζητείται.

Η ηγουμένη του μοναστηριού εμφανιζόταν να μετέχει μέχρι και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας “Ρούμπικον”, αλλά δικαιώθηκε όταν προσέφυγε στα δικαστήρια για πλαστογραφία της υπογραφής της. “Eγώ δεν μπόρεσα να καταλάβω τίποτε απ’ όλα όσα έγιναν. Εγώ έπλεκα κομποσχοίνια”, ισχυρίστηκε η 46χρονη και τα επιχειρήματά της έγιναν δεκτά από τις αρχές, που θεωρούν πως και η ίδια έπεσε θύμα.

Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

Η δραστηριότητα των υπευθύνων του μοναστηριού βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών από τον Νοέμβριο του 2008, ύστερα από καταγγελίες που έγιναν για περίεργες αγοραπωλησίες οικοπέδων μεταξύ μοναστηριού και ιδιωτών. Η τότε Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων Κεντρικής Μακεδονίας ερεύνησε καταγγελίες που ανέφεραν πως το μοναστήρι αγόραζε και πουλούσε ακίνητα σε κανονικές τιμές, αλλά στα συμβόλαια που καταρτίζονταν αναγράφονταν πολύ υψηλότερες, και έτσι εισέπραττε μεγαλύτερα ποσά δανείων. Έγινε και έφοδος στο ησυχαστήριο και κατασχέθηκαν όλα τα στοιχεία που αφορούσαν τα δάνεια. Πολλά από τα δάνεια αυτά ακόμη πληρώνονται σε τράπεζες.

Η έρευνα παραγγέλθηκε από τον τότε προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών Γιώργο Μπόμπολη ύστερα από όσα ισχυρίστηκε ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκουβίνος σε τηλεοπτική εκπομπή με αφορμή εμπλοκή του στην υπόθεση Βατοπεδίου. Όπως είχε υποστηρίξει, μέσω του συγκεκριμένου μοναστηριού γινόταν ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Η υπόθεση πήρε διαστάσεις όταν αποκαλύφτηκε πως το μοναστήρι είχε επενδύσει στην εταιρεία συμμετοχών “Ρούμπικον”.

Παρά τις αρχικές υποψίες, από την έρευνα ουδεμία ποινική ευθύνη προέκυψε σε βάρος υπαλλήλων τραπεζών σχετικά με την έκδοση των δανείων.

Του Κώστα Καντούρη ( Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)


kantouris@hotmail.com









Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ