Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

ΟΤΑΝ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΣΥΜΜΑΧΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ

 


Η 23η Αυγούστου που υπεγράφη το Σύμφωνο μη Επίθεσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την καθιέρωσε ως “Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων” εξισώνοντας έτσι τον κομμουνισμό με τον φασισμό.

Πριν το Σύμφωνο

Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 η Γερμανία ήδη είχε αναπτυχθεί οικονομικά και δεν την επηρέασε η δεύτερη οικονομική κρίση του 1937-1938 όσο επηρέασε ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία.

Το γερμανικό κεφάλαιο με πολιορκητικό κριό τον αντικομμουνισμό, αλλά και με αυτή τη δικαιολογία, άπλωσε τα δίχτυα του σε όλον τον κόσμο, επιδιώκοντας οικονομική κυριαρχία η οποία θα γινόταν επιτευκτή και μέσω της εδραίωσης του Γ’ Ράιχ, εξ ου και η αδρή χρηματοδότησή του*.

Η αντιμετώπιση της Γερμανίας μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία διαμορφώθηκε ανάλογα με τα συμφέροντα των κρατών αυτών και σε συνδυασμό με τον συσχετισμό δυνάμεων δεδομένης πλέον της ύπαρξης της Σοβιετικής Ένωσης στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκαν και οι χλιαρές αποδοκιμασίες μόλις η Γερμανία αθέτησε τους όρους της Συμφωνίας των Βερσαλλιών.

Οι δύο μεγάλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες [ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία] παρά την αντιπαλότητά τους, δεν αποφάσιζαν να προχωρήσουν σε στρατιωτική ρήξη επειδή υπήρχε ένας άλλος εχθρός, πιο σημαντικός, η Σοβιετική Ένωση.

Στις 12 Μαρτίου 1938 ο γερμανικός στρατός περνά τα σύνορα της Αυστρίας. Η προσάρτηση της Αυστρίας συνοδεύτηκε με την πλήρη απροθυμία της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας να την προστατεύσουν.

Στις 17 Μαρτίου 1938 η Σοβιετική Ένωση προτείνει διεθνή σύσκεψη, την οποία όμως την απορρίπτουν η Γαλλία και η Βρετανία.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 1938 πραγματοποιείται η Διάσκεψη του Μονάχου όπου η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία αποφασίζουν να πάρει η Γερμανία τα εδάφη που διεκδικούσε από την Τσεχοσλοβακία. Σε αυτή τη Διάσκεψη δεν είχε προσκληθεί η άμεσα ενδιαφερόμενη χώρα η Τσεχοσλοβακία. Και φυσικά ούτε η Σοβιετική Ένωση είχε προσκληθεί.  Με αυτή τη συμφωνία στο Μόναχο η Βρετανία και η Γαλλία άναψαν το πράσινο φως στον Χίτλερ να εισβάλει στην Τσεχοσλοβακία. Μετά την υπογραφή της Διάσκεψης του Μονάχου, με την ίδια ημερομηνία υπάρχει υπογεγραμμένη αγγλογερμανική διακήρυξη από τον Νέβιλ Τσάμπερλεϊν και τον Αδόλφο Χίτλερ, στην οποία υπέγραψαν διακήρυξη αμοιβαίας μη επιθετικότητας.  Στις 6 Δεκεμβρίου 1938 η Γαλλία και η Γερμανία υπέγραψαν διακήρυξη με την οποία εγγυόνταν το απαραβίαστο των συνόρων τους και συμφώνησαν να αρχίσουν αμοιβαίες διαβουλεύσεις για την ειρηνική επίλυση όλων των διαφορών.

Η Γερμανία λεηλάτησε τον χρυσό της Αυστρίας και της Τσεχοσλοβακίας, ανέλαβε την τσέχικη εταιρεία Aussiger Verein η οποία ήταν η τέταρτη σε μέγεθος εταιρείας της Ευρώπης, και η τεράστια IG Farben άρχισε την εκμετάλλευση των εργοστασίων. Από την Αυστρία πήρε το πετρέλαιο, τις βιομηχανίες και από την Τσεχοσλοβακία πρώτες ύλες όπως κάρβουνο, ατσάλι, χυτοσίδηρο. Και τι έκαναν οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία μπροστά σε αυτή την επιθετικότητα; Κήρυτταν τον «κατευνασμό»! Δηλαδή τίποτα! Υπερασπίστηκαν μήπως τα δικαιώματα των λαών ή τους άφησαν στο έλεος των φασιστικών καθεστώτων;

Μετά την υπογραφή της Διάσκεψης του Μονάχου οι υπουργοί εξωτερικών Βιάτσεσλαβ Μόλοτοφ και Γιοακίμ Ρίμπεντροπ, Σοβιετικής Ένωσης και Γερμανίας αντίστοιχα, υπέγραψαν το Σύμφωνο μη Επίθεσης στις 23 Αυγούστου 1939 με ισχύ 10 χρόνων.

Η Σοβιετική Ένωση σε αυτό το κλίμα της συντονισμένης και κατευθυνόμενης επίθεσης εναντίον της είχε να επιλέξει:

 να αποδεχτεί την πρόταση των Γερμανών για συμφωνία μη επίθεσης
 να μην την αποδεχτεί και να επιτρέψει να την εμπλέξουν σε μία άμεση σύγκρουση με τη Γερμανία

Επίσης ελάχιστοι θα γνωρίζουν ότι το νεαρό κράτος των μπολσεβίκων το 1918 αναγκάστηκε να υπογράψει ειρήνη με τους Γερμανούς στην πόλη Μπρεστ – Λιτόφσκ (Συνθήκη του Μπρεστ – Λιτόφσκ, το 1918). Και στις δύο συνθήκες με τους Γερμανούς η Σ.Ε. έπρεπε να αντιμετωπίσει το δυτικό εχθρικό περιβάλλον.

Με ποια λογική η Πολωνία υπέγραψε σύμφωνο μη επίθεσης με τους Γερμανούς το 1934, όταν η Πολωνία υποτίθεται, είχε ως συμμάχους τη Μ.Βρετανία και τη Γαλλία;

Με ποια λογική η Μ.Βρετανία και η Γαλλία υπέγραψαν με τους Γερμανούς σύμφωνο μη επίθεσης το 1938 και η απομονωμένη Σ.Ε. δεν είχε αυτό το δικαίωμα;

Να τονίσουμε φυσικά ότι η Σ.Ε. ήταν η τελευταία που υπέγραψε σύμφωνο μη επίθεσης με τη Γερμανία.

Με αυτή τη συμφωνία η Σοβιετική Ένωση κέρδισε, σχεδόν, δύο χρόνια προετοιμασίας για την άμυνά της. Ενώ στις 13 Απριλίου 1941 υπέγραψε Σύμφωνο Ουδετερότητας με την Ιαπωνία.

Μπροστά στην αδιάλλακτη στάση των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας προχώρησε σε αυτές τις συμφωνίες για να μπορέσει να ενισχύσει την άμυνά της χώρας της, εφόσον ήταν πασιφανές πως ο στόχος ήταν η Σοβιετική Ένωση.

Η συμφωνία επήλθε αφού εξάντλησε κάθε τρόπο επικοινωνίας για δημιουργία συνασπισμού κατά του ναζιστικού καθεστώτος.

Η 23η Αυγούστου που υπεγράφη το Σύμφωνο μη Επίθεσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την καθιέρωσε ως «Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων» εξισώνοντας έτσι τον κομμουνισμό με τον φασισμό.

Κάθε χρόνο η Ευρώπη θυμάται, αποσπασματικά, το συγκεκριμένο Σύμφωνο με έναν και μοναδικό στόχο, το όραμα μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας να ταυτιστεί με τον φασισμό και τον ολοκληρωτισμό.

Αμνησία έχει πάθει η Ευρώπη όσον αφορά τα όσα έγιναν πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Βολική μνήμη η θύμηση μόνο της Συμφωνίας Μόλοτοφ Ρίμπεντροπ.

*Δεν είναι κρυφό ότι οι αμερικανικές τράπεζες εισέβαλαν στην ηττημένη Γερμανία σε πλήρη συνεργασία με την κυβέρνησή τους και έκαναν επενδύσεις στη γερμανική οικονομία επενδύοντας χιλιάδες εκατομμύρια δολάρια. Αποτέλεσμα αυτών των επενδύσεων ήταν η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής από το 1925 ενώ οι εξαγωγές εκτινάχθηκαν στα ύψη και το 1927 έφτασαν τα επίπεδα του 1913. Μέσα σε έξι χρόνια, από το 1924 έως και το 1929 το ξένο κεφάλαιο που διείσδυσε στη Γερμανία κυμαίνονταν από 10.000 έως 15.000 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις και 6.000 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα για βραχυπρόθεσμες.

ΠΗΓΗ:

  • Stephen A. Schuker, American “Reparations” to Germany 1919-1933: Implications for the Third World Debt Crisis, Princeton, 1988

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΟ ΕΤΟΣ 1955

 


ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



Βγήκαν τα «μαχαίρια» στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ μετά την αλαζονική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται κανέναν από τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να καταρρεύσει κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες.

Το εσωκομματικό κλίμα ήταν ήδη τεταμένο τις τελευταίες εβδομάδες. Τα «καρφιά» από γαλάζιους βουλευτές έδιναν και έπαιρναν. Κοινή θέση των διαμαρτυρόμενων ότι η ΝΔ οδηγείται στα βράχια όσο παίρνει μεγαλύτερες αποστάσεις από τις αξίες της παραδοσιακής δεξιάς. Ισχυρίζονται ότι ο κόσμος γυρίζει την πλάτη στην πασοκοποιημένη κυβέρνηση που επί των ημερών Μητσοτάκη θυμίζει κεντροαριστερό κόμμα σε μόνιμη κρίση ταυτότητας.

Οι δεξιοί βουλευτές που ασκούν εσωκομματική αντιπολίτευση περίμεναν να ακούσουν τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και με τα όσα ειπώθηκαν τελικά, σιγουρεύτηκαν ότι ο πρόεδρος του κόμματος είναι ταγμένος στο να εξαφανίσει κάθε ίχνος από τον ιδεολογικό χαρακτήρα της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς να έχει την οποιαδήποτε επαφή με την πραγματικότητα και χωρίς να σέβεται τίποτα από την ιστορία του κόμματος που ηγείται, έκανε ανοιχτή επίθεση στην πατριωτική δεξιά της ΝΔ και διακήρυξε ότι η δεξιά ιδεολογία θα έκανε τη ΝΔ «μικρή και φοβική». Δηλαδή παρά το εκλογικό «μαύρισμα» που υπέστη η ΝΔ ακριβώς για τον λόγο ότι εγκαταλείπει τον συντηρητισμό, ο Μητσοτάκης χάραξε πορεία ολοταχώς προς το κέντρο, ή για την ακρίβεια πιο πέρα από το κέντρο, προς τα αριστερά.

«Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά. Υπάρχουν ξεπερασμένες ταμπέλες που έχουν εξαντλήσει τη σημασία τους. Εύκολα λόγια για δήθεν επιστροφή στις ρίζες. Εάν το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε σημαίνει ότι οι ρίζες έχουν ξεραθεί. Οι ρίζες υπάρχουν για να κρατούν το δέντρο ακμαίο και δεν είναι για τον εαυτό τους», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις καραμανλικές «ρίζες» της ΝΔ και όσους στηρίζουν ότι το κόμμα πρέπει να επιστρέψει σε εκείνες. «Λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ. Όταν μεγαλώσαμε νικήσαμε με διεύρυνση και ανανέωση. Ακολούθησαν 5 εκλογικές αναμετρήσεις που έφεραν την ΝΔ στην κορυφή», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σε μια Ευρώπη που στρέφεται προς τα δεξιά για να προστατέψει τις παραδοσιακές αξίες της από την επέλαση του διεθνισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεχωρίζει ως φανατικός αποδομητής της εθνικής και της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Αντιμετωπίζοντας ως ξένο σώμα την καραμανλική πτέρυγα, συνεχίζει να προωθεί σε επιτελικές θέσεις τα ορφανά του σημιτικού «εκσυχρονισμού».

Ολομέτωπη επίθεση από τον Μάριο Σαλμά

Όπως ήταν αναμενόμενο, η επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πατριωτική πτέρυγα προκάλεσε αναβρασμό και αντιδράσεις. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δέχεται πυρά από διάφορους βουλευτές (Μίλτου Χρυσομάλλη, Γιάννη Ανδριανό και Θεόδωρο Καραόγλου) είτε για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλόφιλων, είτε για την ακρίβεια ή για την ιδεολογική αλλοίωση του κόμματος.

Ο δε βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς, μετά την εμπρηστική παρέμβαση Μητσοτάκη στην ΚΟ της ΝΔ, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση: «Συμφωνώ με τον Χρυσομάλλη δεν ξέρω τι σημαίνει το μπροστά; Είμαστε με τους πολλούς ή τους λίγους; Χτυπήσατε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια; Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Τους λίγους ή πολλούς; Πχ Πατάξαμε τα υπερκέρδη στα καύσιμα; Επιμείνατε στα ομόφυλα χωρίς να πείτε ποιος σας το ζήτησε. Κάνετε πολιτική με 5 συνεργάτες σας» τόνισε ο Μάριος Σαλμάς και πρόσθεσε: «Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με 5 συνεργάτες σας που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια».

Οπωσδήποτε μιλάμε για οξύτατες αιχμές προς τον πρωθυπουργό που παρουσιάστηκε από τον κ. Σαλμά ως προστάτης των ολιγαρχικών συμφερόντων και ως όμηρος μιας ατζέντας που δίνεται από αλλού.

Ο αλαζόνας Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιες επιθέσεις, απάντησε αμήχανα: «Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους. Στηρίζουμε τους πολλούς».

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Σαλμάς είπε χωρίς περιστροφές ότι η δημοσκοπική κατάρρευση της ΝΔ οφείλεται κυρίως στην ιδεολογική «στροφή» του κόμματος προς τον οπορτουνισμό του κέντρου: «Δεν πήγαν δεξιότερα οι πολίτες. Παρέμειναν δεξιά, όταν εμείς απομακρυνόμασταν από αυτή», είπε χαρακτηριστικά.


Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

EIΡΗΝΗ ΜΑΡΟΥΠΑ : ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

«Διορισμένοι γραφειοκράτες οδηγούν την Ε.Ε. και την Ελλάδα στην καταστροφή...»

 


Η επιμονή του πολιτικού συστήματος να κρατά χαμηλά στην ατζέντα τα εθνικά θέματα ευτυχώς προκαλεί αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία και κινητοποιεί πρόσωπα που έχουν επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα και κοινωνική δράση. 

 Είναι τα «αντισώματα» που προσπαθούν να αντισταθούν στην πολιτική μέσω των «μέσων κοινωνικής δικτύωσης» ,στην life style πολιτική και στην επιβολή επικίνδυνων αφηγημάτων για την ύπαρξη της χώρας.

 Το Κίνημα ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο, δημιουργήθηκε από μία ομάδα ανθρώπων που ανησυχούν πρωτίστως για τα Εθνικά Θέματα. Ο πυρήνας των ανθρώπων που το δημιούργησαν αποφάσισαν να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές θέλοντας πρώτα απ΄ όλα να αφυπνίσουν τους ψηφοφόρους που σαστισμένοι προσπαθούν από τη μία να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που συνεχίζεται και από την άλλη διαπιστώνουν ότι τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα έχουν διαγράψει από την ατζέντα τους θέματα που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά και με την ύπαρξη της Κύπρου.

 Η κυρία Ειρήνη Μαρούπα, δικηγόρος είναι ένα από τα πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ. Μιλά στο militaire channel και παρουσιάζει ολόκληρη την ατζέντα με την οποία το Κίνημα ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ζητά από τους Έλληνες πολίτες να το ψηφίσουν.

 Πηγή: https://www.militaire.gr

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Ρ. Ρινάλντι : Το υπαρξιακό ζήτημα της Ελλάδας στην τροχιά του 21ου αιώνα



15.271 προβολές 17 Μαΐ 2024 

Ο Ρούντι Ρινάλντι μιλάει στον 98.4 μία ημέρα πριν την έναρξη του συνεδρίου , στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με θέμα «Το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας στην τροχιά του 21ου αιώνα», συνέδριο που όσοι επιθυμούν μπορούν να το παρακολουθήσουν μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα για εγγραφή www.yparxiakoellada.gr . Το συνέδριο ο αύριο και μεθαύριο , έχει 7 συνολικά θεματικές : 

 Πρώτη Συνεδρία (Σάββατο 11:10 – 13:00) Πλευρές της χρεοκοπίας: Η ελληνική οικονομία, κερδισμένοι, χαμένοι και προοπτικές (Κώστας Μελάς, Δημήτρης Τραυλός-Τζανετάτος, Χάρης Μαντινιώτης, Παντελής Σαββίδης, Γιάννης Κουζής). 

Δεύτερη Συνεδρία (Σάββατο 13:15 – 15:00) Το νέο πολιτικό καθεστώς και το ξεγύμνωμα της δημοκρατίας (Δημήτρης Καλτσώνης, Γιώργος Κοντογιώργης, Θέμης Τζήμας, Κώστας Δημητριάδης, Βασίλης Ξυδιάς). 

Τρίτη Συνεδρία (Σάββατο 16:00 – 17:40) Ζητήματα συλλογικής και πολιτιστικής συνείδησης της ελληνικής κοινωνίας (Βασίλης Καραποστόλης, Πέπη Ρηγοπούλου, Αντώνης Ανδρουλιδάκης, Δήμος Αβδελιώδης, Γιάννης Πανούσης). 

Τέταρτη Συνεδρία (Σάββατο 18:00 – 19:45) Το κοινωνικό δικαίωμα στην Υγεία και την Εκπαίδευση: Από τη διάλυση στη διατεταγμένη υπηρεσία (Δημήτρης Ουλής, Γιάννα Γιαννουλοπούλου, Δημήτρης Κούβελας, Βαγγέλης Χρήστου, Δημήτρης Γιαννάτος). 

Πέμπτη συνεδρία (Σάββατο 18:00 – 19:45) Προς νέες μορφές αποικιοποίησης: Ενέργεια, περιβάλλον και «ψηφιακή δεκαετία» (Βάνα Σφακιανάκη, Γιάννης Σχίζας, Ιάσονας Κωστόπουλος, Καίτη Μυλωνά, Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου). 

Έκτη Συνεδρία (Κυριακή 10:30 – 12:15) Οι άμεσες εθνικές απειλές και το γκριζάρισμα του ελληνισμού (Βασίλης Φούσκας, Θόδωρος Σπαθόπουλος, Γιώργος Αϋφαντής, Λουκάς Αξελός, Βύρων Κοτζαμάνης).

 Έβδομη Συνεδρία (Κυριακή 12:45 – 15:00) Εθνική στρατηγική και υποκείμενο: Προϋποθέσεις για μια διαφορετική πορεία (Μαρία Καραμανώφ, Βασίλης Ασημακόπουλος, Βαγγέλης Πισσίας, Ρούντι Ρινάλντι, Βαγγέλης Χωραφάς, Γιάννης Τσούτσιας, Λαοκράτης Βάσσης).

 Όπως λέει στον 98.4 ο Ρούντι Ρινάλντι, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την ίδια την ύπαρξή της. Αναλύει τα βασικά στοιχεία και την διαδρομή της πολλαπλής υποβάθμισης που βιώνει ο Τόπος και η κοινωνία από το 2010 μέχρι σήμερα. Θέτει το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική πορεία, και μάλιστα μέσα σε ένα ταραγμένο και άκρως επικίνδυνο διεθνές περιβάλλον; 

Ποιος ο ρόλος της κοινωνίας, των ενεργών υποκειμένων και των πολιτών; Όπως τονίζει , ούτε εύκολες λύσεις υπάρχουν , ούτε οι πρόσκαιροι σχηματισμοί για την νομή της εξουσίας μπορούν να αποτελούν την λύση. Η λύση δεν θα είναι μια εύκολη πορεία, σε ένα πολυεπίπεδο ζήτημα, αλλά θα χρειαστεί όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του λαού μας σε διάφορους τομείς και μέσα από μία νέα εθνική συμφωνία, που θα χτιστεί στη βάση μιας νέας κοινωνικής συλλογικότητας που θα μπορεί να παραμερίσει με εθνικό σχέδιο και στρατηγική ένα πλήρως αποσαρθρωμένο σύστημα της υπάρχουσας πολιτικής ελίτ.

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Η διαλυτική απάθεια της Ελληνικής ελίτ στα Εθνικά Θέματα

 
 

Ο ερευνητής Φιλοσοφίας, στο Όσλο , Παναγιώτης Παύλος σε μια καταιγιστική συζήτηση, πάνω στις ραγδαίες εξελίξεις στην μεγάλη εικόνα των εθνικών μας θεμάτων, από τις εκλογές στα Σκόπια και την μετατροπή σε κουρελόχαρτο ακόμη και στις όποιες πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών , για την οποία η Ελλάδα σιωπά πομπωδώς στην καταπάτηση ακόμη και αυτής από τα Σκόπια, μέχρι την βαριά αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας, που μετά την Συμφωνία των Αθηνών έχει ξεδιπλωθεί σε όλα εν αντιθέσει με την Αθήνα , που καλλιεργεί κλίμα κατευνασμού και εξομάλυνσης, έως την υπόθεση Ράμα και την πίεση με τουρκικό δάκτυλο σε όλα τα πεδία της Ελλάδας με παρεμβάσεις και στα Δυτικά Βαλκάνια. 

 Ο κ. Παύλος, με αφορμή και το emails-gate των προσωπικών στοιχείων των απόδημων από το Υπουργείο Εσωτερικών, μιλάει για την τύχη που επιφυλάσσει το Ελληνικό κράτος στους απόδημους Έλληνες, για να καταλήξει στην γενική εικόνα, ότι η απάθεια της Ελληνικής κατά βάση πολιτικής ελίτ λαμβάνει διαλυτικό χαρακτήρα, ιδίως στα εθνικά θέματα. 

Subscribe: https://goo.gl/SK4FTd 
Το πρωί ενημέρωση, ψυχαγωγία όλη μέρα... 
Ακούστε μας ζωντανά εδώ: www.radio984.gr ____ 

Η επικράτηση του VMRO στα Σκόπια η "αρχείαστη" επίσκεψη Ράμα, o Mπελέρης και τα Δυτικά Βαλκάνια


6.300 προβολές 9 Μαΐ 2024 

Ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς , διπλωμάτης με άριστη γνώση και επί του πεδίου στις Βαλκανικές υποθέσεις, αναλύει σε βάθος και με διπλωματική προσέγγιση , τι σηματοδοτεί η επικράτηση με θρίαμβο του VMRO στα Σκόπια, για την Ελλάδα και τις άλλες γειτονικές χώρες, την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τις ελληνικές αβελτηρίες επί 6ετίας, στην καταγραφή των συστηματικών παραβιάσεων της Συμφωνίας από τους γείτονες. Χαρακτηρίζει όχι μόνο αχρείαστη όπως την αποκάλεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα , αλλά και "άχρηστη" που ειδικά στην ημερομηνία που επέλεξε μπορεί να αποδειχτεί και μπούμερανγκ για την εξωτερική πολιτική. 

Σημειώνει δε εμφατικά με αφορμή το βαθύτερο νόημα της φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη, η υποψηφιότητα του οποίου αν και εγκλείστου στις Αλβανικές φυλακές , ως ευρωβουλευτή με την ΝΔ και για την δική του προσωπική προστασία, ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις επί 15 χρόνια έχουν λάθος αντίληψη και συμπεριφορά στη στάση του Αλβανού πρωθυπουργού. 

Αίσθηση δε προκαλούν και όσα λέει, για το ενδεχόμενο μόχλευσης της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου τμήμα των thnik tanks ιδίως του Τράμπ, συζητάνε ακόμη και θέμα αλλαγής συνόρων με μετακινήσεις πληθυσμών. 

Subscribe: https://goo.gl/SK4FTd
Το πρωί ενημέρωση, ψυχαγωγία όλη μέρα... 
Ακούστε μας ζωντανά εδώ: www.radio984.gr 

Μάθε πρώτος όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο
 https://www.neakriti.gr/


Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Η ακροδεξιά επελαύνει στις δημοσκοπήσεις

ΑΥΤΗ Η ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟΣΙΩΠΑΤΑΙ


Χρηματίστηκαν βουλευτές στα Σκόπια από το ελληνικό ΥΠΕΞ;



Η κόντρα Κοτζιά-Καμμένου για ενδεχόμενο χρηματισμό βουλευτών στα Σκόπια με στόχο το “ναι“ στη Συμφωνία των Πρεσπών και η έναρξη του προεκλογικού αγώνα του Μ. Βέμπερ (ΕΛΚ) από την Αθήνα είναι τα θέματα της επισκόπησης.Στην διαμάχη  μεταξύ του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του πρώην υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Νίκος Κοτζιάς χρημάτισε βουλευτές στα Σκόπια με χρήματα του Τζωρτζ Σόρος για να πουν το "ναι" στην Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε εκτενή ανταπόκρισή της από την Αθήνα με τίτλο «Εξωτερική πολιτική και μυστικά κονδύλια». Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης γράφει ότι σε επικοινωνία με τον πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο Νίκος Κοτζιάς δηλώνει ότι: "Αρχικά ο Π. Καμμένος ισχυρίζονταν ότι έλαβα 50 εκ. για τον χρηματισμό βουλευτών στα Σκόπια. [..] Στη συνέχεια όμως ανασκεύασε λέγοντας ότι εγώ έδωσα στον Σόρος τα χρήματα για να τα διοχετεύσει στους βουλευτές". Η κόντρα Κοτζιά – Καμμένου θα φθάσει στα δικαστήρια, μιας και ο πρώην υπ. Εξωτερικών προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του πρώην συναδέλφου του: "Προσπάθησε να με εκβιάσει με στόχο να αποσύρω τη Συμφωνία των Πρεσπών", δηλώνει. Από την πλευρά του ο πρώην υπ. Άμυνας υποστηρίζει ότι είναι σε θέση να αποδείξει στο δικαστήριο ότι λέει την αλήθεια και προσθέτει ότι το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε χρήματα σε μέσα ενημέρωσης στα Σκόπια για να καλλιεργήσουν κλίμα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

H ελληνική κοινή γνώμη στράφηκε στα μυστικά κονδύλια


Η FAZ παρατηρεί ότι μια παρενέργεια της διαμάχης Κοτζιά και Καμμένου είναι, ότι το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινής γνώμης στράφηκε στα μυστικά κονδύλια που έχουν στη διάθεσή τους, εκτός από τα υπουργεία Αμύνης και Εξωτερικών, τα υπουργεία Μακεδονίας – Θράκης και Προστασίας του Πολίτη. Σε σχεδόν κάθε χώρα όμως προβλέπονται μυστικά κονδύλια με ειδικό σκοπό, όπως συμβαίνει και με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, πηγές στην Αθήνα ισχυρίζονται, ότι χρήματα από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών διοχετεύθηκαν στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα της Βόρειας Μακεδονίας "Nezavisen" ("Ανεξάρτητη") που τάσσονταν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ιδιοκτήτες του μέσου ενημέρωσης είναι ο δημοσιογράφος Σπυρίδων Σιδέρης και ο τοπικός διευθυντής Νίκος Φραγκόπουλος. Ο τελευταίος δηλώνει ότι άκουσε για τα μυστικά κονδύλια, ισχυρίζεται ωστόσο ότι δεν έχει "καμία πληροφορία για διοχέτευση χρημάτων από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην "Nezavisen". Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοτζιάς αποκαλεί τον Σπυρίδωνα Σιδέρη καλό δημοσιογράφο που γνωρίζει πολύ καλά τα Βαλκάνια. Αρνείται ωστόσο ότι χρήματα του υπουργείου Εξωτερικών διατέθηκαν στην Β. Μακεδονία. Θα αποδειχθούν εν τέλει ψευδή όσα υποστηρίζει ο Πάνος Καμμένος για χρηματισμό βουλευτών στην Β. Μακεδονία με αντάλλαγμα ένα "ναι" στην επίλυση του ονοματολογικού; Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται βέβαιος για τη νίκη του, μιας και, όπως υπογραμμίζει, ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει να αποδείξει όσα υποστηρίζει και δεν θα το καταφέρει διότι τίποτα από όσα λέει δεν ευσταθεί».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

ΕΛΕΝΗ , Η ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΑΝΑ

Η απαγορευμενη ταινια απο το ανθελληνικο συστημα! 
Η ταινια που πρεπει να δει καθε Ελληνας Πατριωτης!

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

ΔΕΚΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΔΙΟΓΕΝΗ ΜΑΣ


    Ήταν ημέρα Τρίτη 3  Μαρτίου 2009 όταν αναπάντεχα έφυγες απο κοντά μας αλλά ζεις μέσα στις μνήμες μας αγαπημένε μας Διογένη

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

O ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ... ΜΕ ΣΚΙΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Ι. ΜΕΤΑΞΑ: 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΣΥΝΘΗΚΕΣ & ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

τοῦ Μάνου Ν. Χατζηδάκη, Προέδρου Δ.Σ τοῦ ΕΠΟΚ

Στίς 29 Ἰανουαρίου 1941, ὁ Πρωθυπουργός τοῦ "ΟΧΙ" Ἰωάννης Μετα­ξᾶς ἔφευγε ἀπό τήν ζωή. Τό Ἰατρικό ἀνακοινωθέν ἔλεγε:

   «Ὁ Πρόεδρος τῆς Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως ἐνεφάνισε πρό δέ­κα ἡμερῶν, ἤτοι τό προπαρελθόν Σάββατον, φλεγμονήν τοῦ φά­ρυγγος ἤτις κατέληξεν εἰς ἀπόστημα παραμυγδαλικόν. Παρά τήν ἔγκαιρον διάνοιξιν του ὡς καί τήν μετεγχειρητικήν κατάλ­ληλον θεραπείαν, παρουσίασεν ἐν συνέχειᾳ τοξιναιμικά φαινό­μενα καί ἐπιπλοκάς, ὡς γαστρορραγίαν καί οὐρίαν καί ἀπέθα­νεν σήμερον 6 π.μ.

Ἐν Ἀθήναις τή 29η Ἰανουαρίου 1941

Οἱ θεράποντες ἰατροί:

                       Μ. Γερουλάνος                 Ἰ. Χρυσικός

                       Β. Μπένσης                      Γ. Καραγιαννόπουλος

                      Μ. Γεωργόπουλος          Δ. Κομνηνός

                      Μ. Μακκᾶς                      Ν. Λωράνδος

                       Ε. Φωκᾶς                        Γ. Οἰκονομίδης

                     Δ. Δημητριάδης              Ν. Γεωργόπουλος»

 “Ἦτο εἰς τήν Ἀνατολικήν Εὐρώπην, ὅτι ὁ Τσώρτσιλ εἰς τήν Δυτικήν…”

 Ἡ Ἑλλάς μέχρι τῆς στιγμῆς ἐκείνης εἶχε συντρίψει τήν ἐχθρική εἰσβολή. Ὁ Στρατός μας εἶχε ἐκδιώξει τόν ἐχθρό ἀπό τό ἐθνικό ἔδαφος καί μέ τήν ἐξαπόλυσι γενικῆς ἀντεπιθέσεως τόν κατεδίωκε πλέον ἐντός τοῦ ἐδάφους του: Τό βάθος τῆς ἑλληνικῆς προελάσεως ἐντός τῆς Ἀλβανίας ἦταν ἀπό τριάντα ἕως ὀγδόντα χιλιόμετρα!

        Ἡ Βόρειος Ἤπειρος, εἶχε ἀπελευθερωθῆ γιά τρίτη φορά ἐντός τοῦ 20ου αἰῶνος. Ἡ Ἑλληνική Σημαία κυμάτιζε σέ ὅλες τίς πόλεις της:         Κορυτσά, Πόγραδετς, Πρεμετή, Ἅγιοι Σαράντα, Δέλβινο, Δερ­βιτσάνη, Ἀργυροκάστρο, Χειμάρα, Κλεισούρα.

        Ἡ ἧττα τῆς Ἰταλίας ἦταν συντριπτική. Ἐντός δυό μηνῶν, 3 Ἰταλοί Ἀρχιστράτηγοι εἶχαν παραιτηθῆ καί ἡ Ἑλλάς ἔδινε τήν πρώτη νίκη παγκοσμίως.

Ὁ θάνατος τοῦ Μεταξᾶ συγκλόνισε καί ὅλη τήν Εὐρώπη. Τόν πεσόντα συμμαχητή, τίμησε ἡ Βρεταννία μέ μοναδικό τρόπο. Τό Πρακτορεῖο “Ρώϋτερ” μετέδιδε:

«Εἰς ὅλα τά κυβερνητικά κτίρια τοῦ Λονδίνου κυματίζουν σήμερον, 31 Ἰανουαρίου μεσίστιαι σημαῖαι διά τόν θάνατον τοῦ Ἕλληνος Πρωθυπουργοῦ Ἰωάννου Μεταξᾶ. Πρέπει νά σημειωθῆ ὅτι εἶναι ἡ δευτέρα φορά κατά τήν ὁποίαν ἀποδίδεται τοιαύτη τιμή κατ’ ἐξαίρεσιν εἰς μή ἀρχηγόν Κράτους. Διά πρώτην φοράν ἐγένετο τοῦτο ὅταν, κατά τό 1928, ἐκηδεύθη ὁ Στρατάρχης Foch».

        Ὁ Βρεταννός πρέσβυς Πάλαιρετ ἔστελνε ἔκθεσι στήν Κυ­βέρνησί του στήν ὁποία μεταξύ ἄλλων ἔγραφε: «Ὁ θάνατός του, θά ἦταν σοβαρή ἀπώλεια γιά τήν ὑπόθεσί μας, ὁποιαδήποτε στιγμή καί ἄν συνέβαινε. Αὐτή τήν στιγμήν ἡ ἀπώ­λεια ἦταν ἀνεπανόρθωτη»!

       Τό BBC μετέδιδε: «Ἡ εἴδησις τοῦ θανάτου τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς Ἑλλάδος Ἰωάν­νου Μεταξᾶ ἐπροξένησε βαθυτάτην θλίψιν εἰς τό Λονδίνον. Τονίζεται ἐνταύθα ὅτι εἶναι ἐκτάκτως θλιβερόν νά ἀποθάνη ὁ ἄνθρωπος, ὁ ὁποῖος κατέδειξεν εἰς τόν κόσμον, τήν θέλησιν τῶν μικρῶν Ἐθνῶν νά νικήσουν, πρίν ἀπολαύση ἐξ ὁλοκλήρου τῶν καρπῶν τῶν προσπαθειῶν του καί τῆς χαρᾶς τῆς τελικῆς νίκης, ἤτις θά εἶναι ἀποτέλεσμα τῶν προσπαθειῶν του, αὐ­τῶν...».

        Ὁ ἀπεσταλμένος τοῦ Ρώυτερ στήν Ἀθήνα Χένρυ Στόκς, τη­λε­γραφοῦσε:

«Ἡ Ἑλλάς ἔχει βυθισθεῖ εἰς θλίψιν καταπλαγεῖσα ἐκ τῆς σχε­δόν ἀπιστεύτου εἰδήσεως ὅτι ὁ Ἡγέτης, ὅστις εἶχε καταστεῖ Ἐθνικός Ἥρως, ἀπεχωρίσθη ἀπό αὐτήν, εἰς τοιαύτην κρίσιμον στιγμήν. Ὁ λαός κινεῖται ἀμίλητος ἀνά τάς ὁδούς δεχόμενος τόν ψυχρόν ἄνεμον ὑπό μολυβδόχρουν οὐρανόν».

Ὅλοι οἱ ξένοι διπλωματικοί κύκλοι ἐπεσήμαναν ὅτι: «Ἡ ἔκλειψίς του ἀφήνει σοβαρόν κενόν, δεδομένου ὅτι ὁ Ἀρ­χηγός τῆς Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως ἦτο εἰς τήν Ἀνατολικήν Εὐρώπην, ὅτι ὁ Τσώρτσιλ εἰς τήν Δυτικήν! Ὁ Μεταξᾶς εἶχε τό σπάνιον χάρισμα νά εἶναι ταυτοχρόνως μέγας Στρατηγός καί μέγας διπλωμάτης συνδυάζων στενῶς τάς δυό τοιαύτας ἰδιό­τητας».

Στήν Τουρκία, μετεδιδόταν: «Ὁ Μεταξᾶς, δέν ὑπάρχει πλέον, ἀλλά τό Ἑλληνικόν Ἔθνος θά ζήση αἰωνίως»!

        Τήν ἡμέρα τοῦ θανάτου του, ὁ Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν τῆς Μ. Βρεταννίας καί στενότερος συνεργάτης τοῦ Τσώρτσιλ, Ἄντονυ Ἦντεν, δήλωσε: «Ὁ Μεταξᾶς πέθανε! Σκληρό πλῆγμα. Μία μικρή χώρα ὅπως ἡ Ἑλλάς, δέν δύναται νά ἀναδείξη δυό ἄνδρες τῆς ὁλκῆς αὐτῆς, ἐντός τῆς ἰδῖας γενεᾶς!».

Τό ἱστορικό τῆς ἀσθενείας

       Μέχρι σήμερα πάντως, ὑπάρχουν ἐρωτήματα, κενά καί φῆ­μες, οἱ ὁποῖες δημιουργοῦν ὑπόνοιες ὡς πρός τίς συνθῆκες τοῦ θανάτου του. Ἡ κόρη του Λουκία, ἔγραψε σέ σημείωμά της, τήν προϊστορία τοῦ θέματος:

«Τήν ἄνοιξη τοῦ 1940 (3-16/4/1940 σελ. 461 Δ’ τόμος) ὁ πατέρας μου ἀρρώστησε ἀπό μία αἱμορραγία τῶν ἐντέρων. Εἶχε καιρό πρίν πόνους στό στομάχι δυνατούς (ὅρα π.χ. σελ. 408/5.12.39). Πίστευε ὁ ἴδιος ὅτι εἶναι ἕλκος - ὁ ἰατρός του ὅμως τό ἀπέκλει­σε ὑποθέτων ἀρτηριοσκληρωτική αἰτία. Δέν θέλησε, παρά τίς συμβουλές τῶν φίλων του (Ι. Διάκου κυρίως) νά ἐξετασθῆ ἀπό ἄλλους ἰατρούς. Ἴσως ἀπό λεπτότητα πρός τόν ἰατρόν του, μά κυρίως τόν ἀνησυχοῦσε ἡ σκέψι νά μή γίνει γνωστό πώς ἀδια­θετεῖ καί δημιουργηθῆ ἀναταραχή, κυρίως στό ἐξωτερικό. Ὁ ἰατρός του τοῦ ὑπέδειξε ἀπό τότε μία δίαιτα γιά οὐρία καί τοῦτο κλόνισε πολύ τό ἠθικό του καί τόν ἀδυνάτισε. Σκεπτόταν πῶς θά ἦταν ἱκανός νά κυβερνᾶ ἄν χειροτέρευε (αὔξανε ἡ οὐρία) καί μάλιστα μέ τόν ἐνδεχόμενο πόλεμο ἐν ὄψει καί τήν διεξαγωγή του...».

        Τό Σάββατο, 18 Ἰανουαρίου 1941 ὁ Ἰ. Μεταξᾶς αἰσθανόταν μία ἀδιαθεσία. Τήν ἡμέρα ἐκείνη ἔγραψε καί τό τελευταῖο χειρό­γραφο κείμενό του, τήν ἀπάντησι - διακοίνωσι πρός τήν Ἀγγλία, γιά τίς ὑποτυπώδεις δυνάμεις πού ἐπέμεναν νά δεχθοῦμε. Στήν “Βραδυνή” τῆς 30ης Ἰανουαρίου διαβάζουμε τήν συνέχεια:

   «Ἐκ τῆς ἐπισταμένης ἰατρικῆς ἐξετάσεως, διεπιστώθη πυώδης ἐρεθισμός τῶν ἀμυγδαλῶν του, ἐκλήθη δέ πάραυτα ὁ εἰδικός λαρυγγολόγος ἐπιστήμων κ. Γεωργόπουλος, συνεργασθεῖς εἰς τήν παρακολούθησιν τῆς νόσου μετά τοῦ ἐπί θυγατρί γαμβροῦ τοῦ Προέδρου καί καθηγητού τοῦ Πανεπιστημίου κ. Εὐγενίου Φωκᾶ. Ἐνεδεικνύετο ἡ ἄμεσος ἀφαίρεσις τῶν ἀμυγδαλῶν, ἀλλά καί λόγω τῆς διογκώσεώς των καί λόγω τοῦ προκεχωρημένου τῆς ἡλικίας, τοῦ ἐπισήμου ἀσθενοῦς, προεκρίθη ἡ σύνθλιψις, δεδομένου ὅτι προέβαλε εἰς περίπτωσιν ἐγχειρίσεως τό ἐνδεχό­μενον ἀκατασχέτου αἱμορραγίας. Ταῦτα ἐννοεῖται συνέβαιναν τήν προπαρελθοῦσαν Κυριακήν, 19 τρέχοντος (Ἰανουαρίου). Τό­τε ὅμως ὁ Ἰωάννης Μεταξᾶς εἶχεν εἰς τό μεταξύ ἐγερθῆ αὐθαι­ρέτως καί εὑρίσκετο ἀκαμάτως πανταχοῦ παρών, συνεργαζό­μενος ἀπό πρωΐας μέχρι ἑσπέρας μετά τῆς Α.Μ. τοῦ Βασιλέως, τῆς Α.Β.Υ. τοῦ Διαδόχου καί τῶν συνεργατῶν του μελῶν τῆς Κυβερνήσεως καί τοῦ Ἐπιτελείου μέ κέφι καί ἀκμήν, ὡσάν νά μήν τοῦ συνέβαινε ἀπολύτως τίποτε. Ἠρέσκετο μάλιστα ν’ ἀστειεύεται μέ τήν σοβοῦσαν πάθησίν του, λέγων μέ γέλια εἰς τούς πλησίον του: “Δέν εἶναι τίποτα! Ἔτσι τό χοῦμε... ἐμεῖς τά μικρά, νά πρήζωνται τά λαιμάκια μας”.  Ἀλλά τήν Κυριακήν ἐκείνην τό βράδυ ἡ ἐξάντλησις τῶν δυνάμενων ἤρχισε νά τοῦ γίνεται αἰσθητή, ὥστε παρέβη τήν συνήθειά του καί παρέμεινε οἶκοι, μή κατελθῶν εἰς Ἀθήνας διά τήν τακτικήν νυκτερινήν συνεργασίαν του ἐπί τῶν γεγονότων τῆς πολεμικῆς ἐξελίξεως. Ἐπίστευεν ὅτι εἶχε προσβληθῆ ἀπό μικρόν κρυολόγημα καί κατεκλίθη ἐνωρίς εἰς τήν ἐν Κεφαλα­ρίῳ Κηφισίας ἰδιόκτητον ἔπαυλίν του. Τήν Δευτέραν τό πρωί, 20ην τοῦ μηνός, παρουσίασεν καί ἐλαφρόν πυρετόν. Ἡ στενο­χώρια του, διότι θά καθηλοῦτο κλινήρης, ἦτο ἀπερίγραπτος. Συνεκάλεσε πλησίον τοῦ τούς πάντας καί ἔδιδεν ἀπαύστως τάς ὁδηγίας του. Ὁ ἰατρός του κ. Γεωργόπουλος τοῦ συνέστησεν ἀπο­φυγήν κόπων καί ἀπέκλεισε τήν συρροήν ἐπισκεπτῶν. Τήν δ’ ἑπομένην, Τρίτην, τήν μεσημβρίαν (21 Ἰανουαρίου), τοῦ ἔκαμε πλέον, ὡς ἀναπόδραστον, τήν χειρουργικήν ἐπέμβασιν τῆς συν­θλίψεως, ἡ ὁποία καί ἐπέτυχε πλήρως παράσχουσα λίαν ἐν­θαρρυντικά ἀποτελέσματα. Τήν Τετάρτην, Πέμπτην καί Παρα­σκευήν (22, 23 καί 24 τοῦ μηνός) οὐδείς τῶν κ.κ. ὑπουργῶν μετέ­βη παρ’ αὐτῶ, κατόπιν παρακλήσεως τῶν θεραπόντων ἰατρῶν καί τῆς οἰκογενείας του. Τό Σάββατον (25ην) θά ἐδέχετο τούς κ.κ. ὑφυπουργούς Δημοσῖας Ἀσφαλείας καί Στρατιωτικῶν. Ἀλλ’ αἰφνιδίως, τήν ἑσπέραν τῆς Παρασκευῆς (24ην) ἐπῆλθε πυρετός μέ τάσεις μᾶλλον ἀνησυχητικάς. Ἐγένοντο τ’ ἀπαιτού­μενα, τό δέ Σάββατον (25ην), ὁ πυρετός μᾶλλον ὑπεχώρει καί ὁ ἀσθενής ἐφαίνετο ἠσυχώτερος. Ἡ βελτίωσις συνεχίσθη καί τήν Κυριακήν (26ην) τόσον δέ ὥστε ὠρίσθη ὅτι ἀπό τῆς προχθές Δευτέρας (27ην), ὁ Πρόεδρος θά ἐξήρχετο ἐντελῶς ὑγιής...».

Ἀντιφάσεις

Ἐδῶ ὅμως ἡ Λουκία Μεταξᾶ ἀναφέρει:

«Τήν Κυριακήν 26.1.1941, γυρνῶντας ἀπό ἐμπιστευτική ἀποστο­λή, πῆγα νά τόν δῶ... Μετά τήν ἐπέμβασι, καθώς μοῦ εἶπαν πήγαινε καλά καί μάλιστα τόσο πού κάλεσε τήν Παρασκευή τόν Κ. Μανιαδάκη γιά συνεργασία - καί πώς ὁ ἰατρός του, τοῦ ἔδωσε ἕνα μεγάλο ποτήρι ἁλατοῦχο καθάρσιο, γιά νά φύγουν οἱ τοξί­νες ἀπό τά ἔντερα, ὅπως τοῦ εἶπε. Φυσικά... τήν ἑπομένην ἔπα­θε αἱμορραγία εἰς τά ἔντερα (Σάββατο) Τοῦ ἔκαναν με­τάγγιση αἵματος καί τήν Κυριακή τό πρωί πού τόν εἶδα ἦταν εὐδιάθετος».

       Ἡ κόρη τοῦ Μεταξᾶ, ἀποκαλύπτει κάτι πού συγκαλύπτεται, στά ἐπίσημα ἀνακοινωθέντα. Ὅτι ὁ ἰατρός του, τοῦ ἔδωσε ἁλα­τοῦχο καθάρσιο τό Σάββατο 25/1/1941, τό ὁποῖο τοῦ προκάλεσε ἐντερική αἱμορραγία καί χρειάσθηκε νά τοῦ γίνη μετάγγισις αἵματος τήν ἑπομένη!

        Παρ’ ὅλα αὐτά, ἡ “Βραδυνή” μᾶς βεβαιώνει ὅτι τό Σάββατο καί τήν Κυριακή βελτιωνόταν καί τήν Δευτέρα ἀναμενόταν νά σηκωθῆ: Συγκάλυψις;

        Στήν “Βραδυνή” συνεχίζεται ἡ διήγησις: «Τήν Δευτέραν (27ην) καί συγκεκριμένως τήν 4ην μ.μ. ὥραν ὁ πυρετός ἐγένετο ὑψηλός καί ἐπεφάνθη λοίμωξις. Ἀπότομος ἀλλοίωσις τοῦ αἵματος συνεπεία ἀπορροφήσεως. Ἐπεβάλλετο μετάγγισις αἵματος. Ἡ πρώτη ἐγένετο αὐθημερόν. Ἡ νῦξ ὑπῆρ­ξε φρικτή...».

        Δεύτερη ἀντίφασις: Ἡ Λουκία Μεταξᾶ ὑποστηρίζει ὅτι συνε­πεία τῆς ἐντερικῆς αἱμορραγίας ἀπό τό καθάρσιο ἔγινε μετάγ­γισις τήν Κυριακή, ἐνῶ ἡ “Βραδυνή” πού ἀνακοινώνει τήν ἐπίση­μη ἐκδοχή, ἰσχυρίζεται ὅτι ἡ πρώτη μετάγγισις ἔγινε τήν ἑπομένη Δευτέρα!

        Καί ἔτσι ξημερώνει ἡ Τρίτη 28 Ἰανουαρίου 1941, παραμονή τοῦ θανάτου του. Ἀναφέρει ἡ “Βραδυνή”: «Καί χθές Τρίτη ἤρχισεν ἡ ἀνησυχία, ἡ ἐπιδείνωσις ἐπετείνετο ἀσυγκρατήτως… Ὁ Ἰωάννης Μεταξᾶς ἀντεῖχε μόνον χάρις εἰς τόν ἀκατάβλητον ὀργανισμόν του. Τήν 1ην μεταμεσημβρινήν ὥραν τῆς χθές ἐγένετο καί δευτέρα μετάγγισις καί τήν ἑσπέ­ραν Τρίτη. Ἡ καρδιά του ἀντεῖχε μέχρι τῆς 8ης ἑσπερινῆς».

       Τά ἴδια ἀκριβῶς ὑποστήριζε καί ἡ ἐφημερίδα “Καθημερινή” τῆς ἴδιας ἡμέρας: «Τό ἀπόγευμα τῆς Τρίτης, ἡ κρίσις ἐπῆλθεν ἐντονωτέρα, τήν δέ 8ην ἑσπερινήν, ὁ ἐκ τῶν θεραπόντων ἰατρῶν καθηγητής κ. Βλαδίμηρος Μπένσης ἀνήγγειλεν εἰς τήν Α.Μ. τόν Βασιλέα, ἐξ ὀνόματος τῶν ἄλλων θεραπόντων ἰατρῶν ὅτι ὁ Ἰωάννης Με­ταξᾶς εἰσῆλθεν εἰς τήν ἀγωνίαν τοῦ θανάτου...».

        Ἡ Λουκία Μεταξᾶ ὅμως ἀναφέρει πώς οἱ ἰατροί: «διεπί­στω­σαν πώς εἶχε περινεφρική οὐρία ἀπό ἐνδεχόμενες ἐσωτερικές αἱ­μορραγίες» καί ὄχι συνεπεία ἀπορροφήσεων! Καί συνεχίζει:

«Προτείναμε νά τηλεφωνήσουμε σέ κάποιον ξένο ἰατρό νά ἔλ­θει νά ἀποφανθῆ. Ἔφεραν τοῦ κόσμου τά ἐμπόδια. Τελικά ὁ Βασ. Παπαδάκης καί ἐγώ τηλεφωνήσαμε. Τρίτη πιά βράδυ ἦταν. Ὁ ξένος ἰατρός ἀπήντησε πώς ὅσα τοῦ λέγαμε καί ἀπό τήν πρό­χειρη ἔκθεση τῶν ἰατρῶν κρίνει πώς δέν προλαβαίνει νά ἔλθη ἀλλά ὅτι πρέπει νά γίνη ἡ δευτέρα μετάγγιση ἀπαραιτήτως. Τό συμβούλιο ἰατρῶν εἶχε χωριστεῖ στά δυό καί εἶχαν περάσει μ’ ἀπραξία τά δυό εἰκοσιτετράωρα. Στό μεταξύ καμμία νο­σηλεία. Τόν εἶχαν ἀνάσκελα καθώς ἦταν καί βαρύς καί ἔπαθε ἐντόπιση ὅπως συμβαίνει στούς στομαχικούς. Τό ἀπόγευμα τῆς Τρίτης τοῦ ἔφεραν τό ὀξυγόνο... καί ἀνάκλιντρο...».

        Ἄς δοῦμε ὅμως πῶς τά λέει ἡ “Βραδυνή”: «...Ἐστάλη τηλεγράφημα εἰς Βιέννην, εἰς τόν διάσημον Γερμανόν καθηγητήν Ἔππιγκερ, ὅστις καί ἀνεχώρησεν ἐσπευσμένως, ἀε­ροπλάνον μας δέ ὑπό τόν ἀξιωματικόν τῆς βασιλικῆς ἀεροπο­ρίας κ. Ποταμιάνον ἀπεγειώθη χθές τήν 10ην ἑσπερινήν ὥραν ἐξ Ἀθηνῶν καί προσγειώθη τήν 2αν πρωϊνήν εἰς Βελιγράδιον ἴνα παραλάβη τόν ξένον ἰατρόν. Ὁ κ. Ἔππιγκερ ἐπέβη σήμερον τήν 10ην πρωϊνήν τοῦ ἀεροπλάνου μας ἐρχόμενος...».

        Ἡ “Καθημερινή” ἐπιβεβαιώνει ὅσα γράφει ἡ “Βραδυνή”,  προ­σθέτοντας ὅτι οἱ Ἕλληνες ἰατροί εἶχαν ἐπικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικῶς «ἀπό τῆς νυκτός τῆς παρελθούσης Κυριακῆς».

        Καί πάλι ἀντιφάσεις: Στήν ἐπίσημη ἐκδοχή, φαίνεται ὅτι οἱ θεράποντες ἰατροί ἐπικοινώνησαν μέ τόν Δρα Ἔππιγκερ ἀπό τήν νύκτα τῆς Κυριακῆς 26ης Ἰανουαρίου. Καί ὅτι τήν Τρίτη 28 Ἰανουαρίου, ἔστειλαν ἀμέσως ἀεροπλάνο νά τόν παραλάβη.

        Ἡ Λουκία Μεταξᾶ ὅμως, ἰσχυρίζεται ὅτι οἱ ἰατροί στό ἄκου­σμα τοῦ ξένου ἰατροῦ «ἔφεραν τοῦ κόσμου τά ἐμπόδια» μέ συνέ­πεια νά περάσουν δυό κρίσιμα 24ωρα ἀπραξίας. Καί ὅτι τελικά ὁ Ἐππιγκερ ἔκρινε ὅτι δέν προλάβαινε νά ἔλθη καί ἀρκέστηκε σέ τηλεφωνικές συμβουλές.

        Τί ἔγινε λοιπόν στήν πραγματικότητα;

Ὁ ρόλος τῶν Ἄγγλων

        Ἐπί δεκαετίες κυκλοφορεῖ ἡ φήμη περί “δολοφονίας τοῦ  Μεταξᾶ μέ μία ἔνεσι ἀπό Ἄγγλο ἰατρό”.

        Πράγματι, στήν “Βραδυνή” διαβάζουμε: «Ὁ Ἄγγλος ὑποστράτηγος κ. Ντ’ Ἀλμπιάκ, ἐλθῶν ἐκ Κρήτης ἐπίτηδες ἀεροπορικῶς, συνοδεύετο καί ἀπό Ἄγγλον ἀρχίατρον τοῦ Βρεταννικοῦ ναυτικοῦ, ὅστις καί ἔκαμεν ἰδιοχείρως ἔνεσιν εἰς τόν ἀσθενῆ».

        Παραλλήλως ἡ “Καθημερινή” μᾶς ἐνημερώνει ὅτι:

«...Ὁ δ/ντής τοῦ “Εὐαγγελισμοῦ” κ. Λωράνδος, ἐκ τῶν θεραπό­ντων ἐπίσης ἰατρῶν τοῦ ἀσθενοῦς, μετεκάλεσε φίλον του Ἄγ­γλον ὑπίατρον, ἐκ τῶν διευθυντῶν τοῦ ἐνταύθα Ἀγγλικοῦ στρα­τιωτικοῦ νοσοκομείου, ὁ ὁποῖος διέθετεν εἰδικόν μηχάνημα εἰσπνοῶν ὀξυγόνου διά πιέσεως ἀερίου. Ἡ χρησιμοποίησις τοῦ μηχανήματος ἀφ’ ἑνός καί ἡ νέα μετάγγισις αἵματος ἀφ’ ἑτ­έ­ρου, ἡ ὁποία ἐγένετο κατ’ ἄλλην μέθοδον, ὑποδείχθησαν ὑπό τοῦ Ἄγγλου ἰατροῦ, ἡ ἔγχυσις τέλος ὀροῦ καί αἱ ἐνδοφλέβιοι καρδιοτονωτικαί ἐνέσεις ἐνεφάνισαν βελτίωσιν τινά, ἡ ὁποία δυστυχῶς ἦτο μόνον φαινομενική».

        Ἡ Λουκία Μεταξᾶ δέν ἀναφέρεται σέ Ἄγγλο ἰατρό. Πιθα­νότατα νά μή τό θεώρησε σημαντικό.

        Ὁ Ὑπίατρος πού ἔφερε ὁ Λωράνδος, παρέσχε στόν ἀσθενῆ ἁπλῶς ἕνα μηχάνημα ὀξυγόνου. Τίποτε τό ὕποπτο. Καί ἡ Λουκία ἀναφέρει ὅτι τό ἀπόγευμα τῆς Τρίτης τοῦ ἔφεραν ὀξυγόνο.

        To ἐρώτημα λοιπόν τίθεται γιά τόν Ἄγγλο Ἀρχίατρο πού ἦλθε μέ τόν στρατηγό Ντ’ Ἀλμπιάκ, (πού ἦταν ἀπό ἐκείνους πού πίεζαν τόν Μεταξᾶ νά δεχθῆ ὑποτυπώδεις δυνάμεις Βρεταν­νῶν). Ἀναφέρεται ὅτι ὁ Ἀρχίατρος ἔκαμε στόν ἀσθενή μία ἔνεσι. Ἀπό τήν “Καθημερινή” μαθαίνουμε ὅτι ἐπρόκειτο περί ἐνδοφλέ­βιας καρδιοτονωτικῆς ἐνέσεως.

        Ἐφ’ ὅσον δέν ἔγινε νεκροψία, ἡ ἀλήθεια εἶναι δύσκολο νά ἀπο­καλυφθῆ. Καί οἱ ὑποθέσεις δύσκολο νά παύσουν νά ὑφίστα­νται. Πάντως ὅπως δείχνουν τά κείμενα, ὅταν ἔγινε ἡ ἔνεσις, ἡ κατά­στασις τοῦ Μεταξᾶ ἦταν ἤδη τραγική ἐνῶ μετά, ἐμφάνισε μικρή βελτίωσι.

        Τό μόνο πού μένει νά ἐξετασθῆ εἶναι ἐάν ὑπῆρχε κίνητρο. Τί συμφέρον θά εἶχαν οἱ Ἄγγλοι, νά “φύγη ἀπό τήν μέση” ὁ Μετα­ξᾶς;

        Ἡ Μ. Βρεταννία, δέν ἤθελε ἐπ’ οὐδενί λόγω νά κλείσουμε χωριστή εἰρήνη μέ τούς Ἰταλούς. Ἤθελε τό Βαλκανικό μέτωπο  ἀνοικτό γιά νά ἀπασχολῆ τίς δυνάμεις τοῦ Χίτλερ. Τόν Χίτλερ ἀντιθέτως τόν βόλευε νά κλείσει τό Βαλκανικό Μέτωπο προκειμένου νά ἐκστρατεύση κατά τῆς Ρωσσίας πρίν τόν  χειμώνα.

        Ὁ Μεταξᾶς ἀρνήθηκε τίς ὑποτυπώδεις δυνάμεις τῶν Βρεταννῶν οἱ ὁποῖες, θά προκαλοῦσαν ἁπλῶς τήν Γερμανική ἐπέμβασι. Ἀκολούθησε ἡ ἔμμεση γερμανική πρότασι εἰρηνεύσεως, Ἑλ­λάδος -  Ἰταλίας πού περιγράψαμε μέ ἐγγυητές τούς ἴδιους τούς Γερμανούς. Μήπως οἱ Ἄγγλοι φοβήθηκαν ὅτι ὁ Μεταξᾶς θά δε­χόταν;

        Ὁ Μεταξᾶς ὅμως, εἶχε καταστήση ξεκάθαρο ὅτι δέν θά ἔκαμε χωριστή εἰρήνη μέ τούς Ἰταλούς! Ὅτι ἦταν ἀποφασισμένος νά πολεμήση τούς Γερμανούς ἔστω καί μόνος! Τό μόνο πού ζητοῦσε ἀπό τούς Βρεταννούς ἦταν νά τοῦ ἀπο­στείλουν ἐπαρκεῖς δυνάμεις γιά νά ἀντιμετωπισθῆ ἡ Γερμανική ἀπειλή. Ἀνεπαρκεῖς δυνάμεις ἁπλά θά τήν προκαλοῦσαν!

        Εἶναι γεγονός, ὅτι ἡ Μ. Βρεταννία τίμησε τόν Μεταξᾶ μετά τόν θάνατό του, ὅσον κανέναν ἄλλο. Καί ἐκδήλωσε ἀνησυχία γιά τό δυσαναπλήρωτο κενό πού ἄφηνε ὁ  θάνατός του στόν συμμα­χικό ἀγώνα. Τόν ἀποκάλεσαν “Τσώρτσιλ τῆς Ἀνατολικῆς Εὐρώ­πης” καί ὁ Βρεταννός πρέσβυς ἔκρινε ὅτι τήν στιγμή ἐκείνη ἡ ἀπώλεια ἦτο «ἀνεπανόρθωτος».

        Ἡ ἀνεύρεσις λοιπόν ἀληθινοῦ κινήτρου εἶναι δύσκολη...

Ποιά εἶναι ἡ ἀλήθεια;

       Ἡ “Βραδυνή” ἔγραφε:

«Περί τήν 6ην πρωϊνήν σήμερον, ὁ Ἰωάννης Μεταξᾶς, τελῶν καθ’ ὅλην τήν νύκτα εἰς κωματώδη κατάστασιν, ἀνέλαβε στιγ­μιαίως ἐκ τοῦ ληθάργου καί ἰδών παρά τό προσκέφαλόν του τόν κ. Μανιαδάκην, ἐπρόφερε πρός αὐτόν τάς ὑστάτας λέξεις του: “Ὥστε δέν ὑπάρχει πλέον καμμία ἐλπίς; Καταλαβαίνεις Κώ­στα, δέν μέ μέλει γιά μένα. Ἀλλά, ἐγώ, ἔχω τήν ἐλπίδα μου στούς Ἕλληνας!” Ὁ ἀσθενής εἶχε κοινωνήσει τῶν Ἀχράντων Μυστηρίων ἀφ’ ἑσπέρας χθές. Τήν 6.20 ἀκριβῶς παρέδωσε τό πνεῦμα ἡσύχως».

        Ἡ Λουκία Μεταξᾶ, θέτει ὁρισμένες ἀπορίες:

   «α) Ὁ Ἰ. Μεταξᾶς τήν 17ην καί 18ην Ἰανουαρίου 1941, φαίνεται ἀπόλυτα ὑγιής. Ὑποτίθεται ὅτι τό Σάββατον 18 Ἰανουαρίου ἀρ­ρώστησε ἀλλά τότε ἦταν ἐπί δώδεκα μέρες ἄρρωστος καί ὄχι 10 πού μᾶς λέγει τό ἀνακοινωθέν.

   β) Δέν παρουσίασε γιά πρώτη φορά οὐρία ὅπως λέγει τό ἀνακοινωθέν, διότι ἀπό τό “Ἡμερολόγιο” φαίνονται οἱ συχνές ἀναλύσεις τουλάχιστον τόν τελευταῖο χρόνο (1940) ἄν ὄχι καί ἀπό τό 1939 (Ὅρα Δ’ τόμον 1-3/7/1939, μ 13/7/1939).

   γ) Ὑπενθυμίζουμε τήν ἐπίσημη διαπίστωση ὅτι ἡ οὐρία αὐτή ἦτο περινεφρική καί ὄχι ὀργανική καί εἶχε ὡς αἴτιόν της προ­φανῶς μιά κάποια ἐσωτερική αἱμορραγία».

        Συμπερασματικά, καταλήγουμε στά ἑξῆς:

        Ὅπως δείχνουν τά πράγματα ἔγιναν διάφορα σφάλματα τοῦ ἰατρικοῦ συμβουλίου τά ὁποῖα μετά συγκαλύφθηκαν. Καί συγκε­κριμένα:

        1) Ἐνῶ ἔπειτα ἀπό τήν ἐπέμβασι ὅλα ἔβαιναν καλῶς, ὁ ἰα­τρός χορηγεῖ στόν ἀσθενῆ, ἁλατοῦχο καθάρσιο τό ὁποῖον προκά­λεσε αἱμορραγία τῶν ἐντέρων στά ὁποῖα εἶχε εὐαισθησία.

         2) Μετά τήν χειροτέρευσί του ἀπ’ αὐτό, περνοῦν δυό κρίσιμα εἰκοσιτετράωρα ἀπραξίας χωρίς νά κληθῆ ὁ ξένος ἰατρός. Καί ὅταν πλέον κλήθηκε, ἦταν ἤδη ἀργά.

        Φαίνεται δηλαδή ἀμέλεια τῶν ὑπευθύνων, ἡ ὁποία δέν ἐπι­σημαίνεται στίς ἐπίσημες ἀνακοινώσεις, πρᾶγμα πού δημιουργῆ ὑπό­νοιες.

        Ὁ Κων/νος Μανιαδάκης, ἐνίσχυσε αὐτήν τήν ἄποψι, ὅπου φαί­νεται νά λέη: «Ἄν εἴχαμε τόν Μεταξᾶ σέ νοσοκομεῖο, τρίτη θέση, θά ζοῦσε»[1] 

        Ἡ ἄποψις αὐτή ἐνισχύεται ἀπό τόν David Irving ὁ ὁποῖος ἀναφέρει παρόμοιες συνθῆκες θανάτου τοῦ Βόριδος τῆς Βουλγα­ρίας[2] μέ τοῦ Ἰ. Μεταξᾶ: «Δυό ἑβδομάδες ἀργότερα, ὁ βασιλεύς Βόρις, ἔπεσε ἄρρωστος ἀπό μία ξαφνική μυστηριώδη ἀσθένεια... ὁ Χίτλερ ἔστειλε τόν πιό σπουδαῖο γιατρό τοῦ Ραϊχ, τόν καθηγητή Χάνς Ἔππιν­γκερ[3], ἀπό τήν Βιέννη γιά νά βοηθήσει».

       Τελικά ὁ Βόρις ἀπεβίωσε πρίν τήν ἄφιξι τοῦ Ἔππινγκερ καί ἡ σύζυγός του δέν ἐπέτρεψεν αὐτοψία: «…Ἀλλά ὁ Ἔππινγκερ παρατήρησε ὅτι τά κάτω ἄκρα τοῦ Βασιλιᾶ εἶχαν μαυρίσει, κάτι πού τό εἶχε δεῖ μόνον μία φορά πρίν, ὅταν ὁ πρωθυπουργός τῆς Ἑλλάδος Ἰωάννης Μεταξᾶς εἶχε δηλητηριαστεῖ, τόν Ἰανουάριον τοῦ 1941!».[4]

       Ἡ ἀλήθεια δέν θά ἀποκαλυφθῆ ποτέ, ἔφ΄ ὅσον δέν ἔγινε νε­κροψία. Οὔτε καί οἱ ὑποψίες καί εἰκασίες θά παύσουν νά ὑφίστανται…

Ἐάν ὁ Ἰωάννης Μεταξᾶς εἶχε ζήσει…

         Μετά τόν θάνατο τοῦ Μεταξᾶ, ἡ πολιτική καί στρατιωτική ἡγεσία προσπάθησε πράγματι νά παραμείνη πιστή στό πνεῦμα καί τό γράμμα τῆς πολιτικῆς του.

        Καί ἐδῶ εὐλόγως τίθεται τό ἐρώτημα: Πόσο διαφορετικά θά εἶχαν ἐξελιχθῆ τά πράγματα, ἐάν ὁ Μεταξᾶς δέν εἶχε πεθάνει; Ἄς ἐξετάσουμε ἐδῶ τά σημεῖα στά ὁποῖα πιθανότατα τά γεγονότα νά εἶχαν διαφοροποιηθῆ:

      1) Βρεταννικό Ἐκστρατευτικό Σῶμα: Ὁ Ἰωάννης Μεταξᾶς εἶχε πράγματι δεσμευθῆ στούς Βρεταννούς ὅτι θά τό δεχόταν  μόνον ὅταν οἱ Γερμανοί εἰσήρχοντο στήν Βουλγαρία. Ὁ Κοριζῆς τό τήρησε. Πιθανότατα ὅμως ὁ Μεταξᾶς νά ἐπέβαλλε τήν αὔξησί του ἡ τήν ματαίωσι τῆς ἀποστολῆς του. Τόσο ὁ Ἀλ. Κοριζῆς ὅσο καί ὁ Ἀρχιστράτηγος Ἀλ. Παπάγος εἶχαν ἐνστάσεις γιά τήν τε­λική ἀποστολή του.

     2) Ἔλλειψις πολιτικοῦ καί ὀργανωτικοῦ νοῦ: Ἀμέσως μετά τήν Μάχη τῶν Ὀχυρῶν, ἡ ἀπουσία κεντρικοῦ πολιτικοῦ νοῦ τοῦ ἀγῶνος ἔγινε ἔκδηλη. Ὁ Στρατός ἔχανε τό ἠθικό του. Οὔτε στήν γραμμή Ὀλύμπου, οὔτε στίς Θερμοπύλες κρατήθηκε ἄμυνα. Κάθε κίνησις συμπτύξεως μεταβαλλόταν σέ πανικό.

Ὁ Βρεταννός πρέσβυς Τσάρλς Πάλαιρετ ἔγραφε πρός τό Φόρρεϊν Ὄφφις: «Ἦταν φανερόν ὅτι μόνον ὁ Ἰ. Μεταξᾶς μποροῦσε νά συνε­γείρη στρατό καί Ἔθνος, διά νά ἀντιμετωπίσει τήν αὐξανό­μενη Γερμανικήν ἀπειλήν. Ὁ Κοριζῆς ἦτο ἐντελῶς ἀκατάλ­ληλος διά τό ἔργον αὐτό καί εἰς τάς 18 Ἀπριλίου αὐτοκτό­νησε».

        Ἀπό τήν 28η Ὀκτωβρίου 1940, ὁ Μεταξᾶς, ἔλεγε στό Ὑπ. Συμ­βούλιο:

«Τά συμφέροντα τοῦ Ἄξονος εἶναι ἀναπόσπαστα καί ἀργά ἤ γρήγορα θά πολεμήσωμεν καί τούς Γερμανούς. Τό πιθανώτερο λοιπόν, εἶναι νά χάσωμε προσωρινῶς τήν Μακεδονίαν καί τήν Ἤπειρον καί δέν ἀποκλείεται καί αὐτάς τάς Ἀθήνας καί τάς ἑστίας μας, καί ὅτι ἄλλο ἔχουμε νά ἐγκαταλείψουμε προσω­ρινῶς, μεταβαίνοντες εἰς Πελοπόννησον ἤ εἰς Κρήτην...».

       Τό σχέδιό του λοιπόν, ἦταν ἀγωνιζόμενος σπιθαμή πρός σπι­θαμή, νά ἐξοικονομίση ὅσο περισσότερες δυνάμεις ὥστε νά συνε­χίση τόν ἀγώνα στήν Πελοπόννησο καί κατόπιν στήν Κρήτη. Ὅπως γράφει ὁ Σπ. Μαρκεζίνης: «...Ἐάν ζοῦσε ὁ Μεταξᾶς θά ἀνθίστατο εἰς τά Ὀχυρά καί θά ὑποχωροῦσε μαχόμενος μέ τελικό σκοπό νά ἀποσύρει ὅσες δυνάμεις μποροῦσε στήν Κρήτη, ὅπου λίγες ἀλλά ἐμπειρο­πόλεμες μονάδες θά ἦταν ἀρκετές γιά νά ἀντιτάξουν ἀποφα­σιστική ἄμυνα».[5]

        Ὁπότε τό πιό πιθανό ἦταν νά μή ἀπολεσθῆ ἡ Κρήτη!

        3) Συνθηκολόγησις: Εἶναι σχεδόν ἀπίθανο νά δεχθῆ κανείς ὅτι ὑπό τήν σιδηρά πυγμή τοῦ Μεταξᾶ θά εἶχε ποτέ ἀποτολμηθῆ ἡ συνθηκολόγησις τοῦ Τσολάκογλου.

Ὁ Ἰωάννης Διάκος σέ ἐπιστολή του πρός τόν Μαρκεζίνη μέ ἡμερομηνία 11/8/1961, ἔγρα­φε: «...Ὁ θάνατος τόν ἐπῆρε εἰς τήν ἀκμήν τῆς δόξης του. Καί δέν ἐπέζησε, διά νά ἴδη τούς ριψασπίδας τοῦ ἐν Ἀθήναις γενικοῦ στρατηγείου καί τούς ριψασπίδας τοῦ μετώπου, νά τείνουν τήν χείρα πρός τούς Γερμανούς. Ἀλλ’ ἐδῶ θά ἠμποροῦσε νά εἴπη κανείς: Ἐάν ἐζοῦσεν ὁ Ἰ. Μεταξᾶς, θά ὑπῆρχαν οἱ ριψασπίδες;».[6]

        Πολύ ὀρθά λοιπόν, ὁ ναύαρχος Ἀλέξανδρος Σακελλαρίου ἔγραψε μέ βεβαιότητα: «Ἐάν ἐπιζοῦσε ὁ Μεταξᾶς, πιστεύω μετά βαθυτάτης πεποι­θήσεως ὅτι ἡ τύχη τῆς Πατρίδος θά ἦτο διαφορετική».[7]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ "ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΟΞΑ 1936-1941" (Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ, Χαρ.Τρικούπη 14 Αθήνα. Τηλ. 2106440021)


YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ