Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Football's Greatest Teams .. NOTHINGHAM FOREST

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΜΠΡΑΪΑΝ ΚΛΑΦ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΗΣΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ




Η 18χρονη περίοδος Μπράιαν Κλαφ

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70 η Νότιγχαμ θεωρείτο ένα μικρό σωματείο για τα δεδομένα του αγγλικού επαγγελματικού πρωταθλήματος. Ώσπου ανέλαβαν τις τύχες του σωματείου ο Μπράιαν Κλαφ (Brian Clough) και ο βοηθός του Πίτερ Τέιλορ (Peter Taylor). 
Ο Κλαφ αποδείχθηκε ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου. Είχε ήδη κατακτήσει ένα πρωτάθλημα με την Ντέρμπι Κάουντι το 1972, όταν υπέγραψε στη Νότιγχαμ στις 6 Ιανουαρίου 1975, διαδεχόμενος τον Άλαν Μπράουν. Αναδιοργάνωσε την ομάδα και το 1977 κέρδισε την άνοδό της στην Α΄ κατηγορία, σχετικά δύσκολα αφού τερμάτισε στην τρίτη θέση. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε την επόμενη τριετία.
Την αμέσως επόμενη σεζόν, 1977-78, κέρδισε τον τίτλο, κάτι που ελάχιστες νεοφώτιστες ομάδες είχαν καταφέρει ως τότε και καμιά δεν κατάφερε έκτοτε. 
Το ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι την επόμενη χρονιά, 1978-79, κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών νικώντας στον τελικό τη σουηδική Μάλμοε με 1-0. 
Το 1980 ξανακέρδισε το ευρωπαϊκό κύπελλο νικώντας με 1-0 το Αμβούργο χάρις στην εκπληκτική παρουσία του γκολκίπερ Πίτερ Σίλτον.
Το 1980 επισης έχασε το ΟΥΕΦΑ SUPER CUP από την ισπανικη Βαλένθια την οποἰα νικησε  2-1 στο Σιτυ Γκραουντ αλλα εν συνεχεία ήττήθηκε με 0-1 και παρεμεινε απλἀ φιναλίστ

Στην εκπληκτική εκείνη ομάδα αγωνίζονταν επίσης: οι αμυντικοί Βιβ Άντερσον (Viv Anderson, ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στην Εθνική Αγγλίας), Κένι Μπέρνς (Kenny Burns, Σκωτσέζος διεθνής), οι μέσοι Μάρτιν Ο’Νιλ (Martin O'Neill) και Άρτσι Γκέμιλ (Archie Gemmill, Σκωτσέζος) και οι επιθετικοί Τρέβορ Φράνσις (Trevor Francis), Τζον Ρόμπερτσον (John Robertson, Σκωτσέζος)
Οι επιτυχίες έρχονται η μία μετά την άλλη. Ο σύλλογος κατέκτησε το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και δύο Λιγκ Καπ. Επίσης, έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1983-84, όπου αποκλείστηκε από την ΡΣΚ Άντερλεχτ. Ήταν ένας άδικος αποκλεισμός, αφού πολύ αργότερα υποστηρίχτηκε ότι η ΡΣΚ Άντερλεχτ είχε δωροδοκήσει τον διαιτητή του δεύτερου ματς, ο οποίος πράγματι είχε ακυρώσει κανονικό γκολ της Νότιγχαμ.
Ακολούθησε μια ανανέωση και το 1989 είχε μια εκπληκτική χρονιά. Κέρδισε το Λιγκ Καπ, τερμάτισε τρίτη στο πρωτάθλημα ενώ στο Κύπελλο Αγγλίας έφτασε ως τον ημιτελικό τον οποίο έχασε στον επαναληπτικό τελικό από τη Λίβερπουλ Φ.Κ. στον τραγικό αγώνα του Χίλσμπορο, όπου 96 οπαδοί της Λίβερπουλ σκοτώθηκαν στις κερκίδες.
 Το 1990 ξανακέρδισε το Λιγκ Καπ, νικώντας την Όλνταμ Αθλέτικ στον τελικό. Επίσης, ήταν φιναλίστ του Κυπέλλου το 1991, οπότε ηττήθηκε από την Τότεναμ Χότσπερ με 2-1 στην παράταση και του Λιγκ Καπ το 1992, όπου ηττήθηκε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτή η επιτυχημένη περίοδος τελείωσε με δυο κατακτήσεις του «Full Members Cup», ενός μικρότερης αξίας τροπαίου το 1989 και το 1992.

Η παρουσία του Κλαφ στο τιμόνι του συλλόγου έληξε το Μάιο του 1993 έπειτα από 18 χρόνια, όταν ο σύλλογος υποβιβάστηκε ξανά. Την περίοδο αυτή κέρδισε με το σύλλογο δυο ευρωπαϊκά τρόπαια, ένα πρωτάθλημα και τέσσερα Λιγκ Καπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ