Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ MIFID-2

Κοινοτική Οδηγία MIFID-2, Παγκόσμια απειλή για τα χρηματιστήρια;

 


"Δούλευε για να ζείς, και κλέβε για να έχεις", λέει μια παλιά σοφή φράση του λαού. Αυτός είναι κανόνας που φαίνεται τον έχουν κάνει ‘σφεντόνα’ οι Γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η νέα Κοινοτική Οδηγία, MIFID-2 το αποδεικνύει. Κατά ορισμένους, η MIFID-2 είναι μια ακόμη οδηγία. Όμως κατά άλλους είναι μια εξαφάνιση του ανταγωνισμού, μιά στυγνή, και απότομη, μεταφορά κεφαλαίων, η μεταφορα του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ των ΚΙΝΗΤΩΝ ΑΞΙΩΝ, σε 5 τεράστιες Επενδυτικές Τραπεζες!
Πώς όμως, οι παγκόσμιες συναλλαγές θα περάσουν σε 5 Επενδυτικές Τραπεζες; Μα φυσικά, δια της μεθόδου του ‘απαγορευτικού κόστους’. Αυξάνοντας τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις, το κόστος συναλλαγών θα φτάσει, ας πούμε, το 1%, επιτρέποντας μόνο σε 5 Κολοσσιαίες Επενδυτικές Τράπεζες, εκ των οποίων η μια είναι η γνωστή DeutscheBank, να σταθούν στην αγορά. Όταν κλείσουν οι ανταγωνιστές, τότε αυτές θα επιβάλλουν τους δικούς τους μονοπωλιακούς όρους. Θα έχουν πλέον στα χέρια τους τις παγκόσμιες συναλλαγές. Είναι δυνατόν; Ναι, είναι! Μοχλός, είναι η τρομακτική κοινοτική οδηγία MIFID-2, ένα γραφειοκρατικό τέρας που όμοιό του δεν έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.

Η MIFID-2 δεν είναι μια απλή οδηγία. Η υλοποίησή της περιλαμβάνει πάνω από 1.400.000 παραγράφους κανονισμών (ναι, σωστά διαβάζετε, ένα εκατομμύριο, τετρακόσιες χιλιάδες παραγράφους) που συνεχίζουν να αυξάνονται, όσο πλησιάζουμε στην υλοποίησή της. Υλοποίηση που θα γίνει στις 3 Ιανουαρίου του 2018, δηλαδή σε ένα μήνα!

Οι σκοποί ήταν καλοί. Να περιλάβει τα παράγωγα προϊόντα, και 'ολες τις συναλλαγές σε απλά προϊόντα, ώστε να καταγραφούν οι κίνδυνοι. ‘Θεωρητικά΄, αποσκοπεί στο να κάνει όλες τις συναλλαγές ‘καταγραφόμενες’. Όμως, όπως είπε και ο Δάντης ‘ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις’!
Μπορεί κάποιος να γλιτώσει από την τερατώδη αυτή νομοθεσία αν είναι Αμερικανός, Κινέζος ή Αφρικανός μάνατζερ; Όχι! Με βάση αυτή την οδηγία, οτιδήποτε συναλλαγή ακουμπάει πάνω σε Ευρωπαϊκό αξιόγραφο ή παράγωγό του, υπόκειται στην νομοθεσία MIFID-2! Παράλληλα, οποιαδήποτε συναλλαγή γίνεται από Ευρωπαίο σε οποιαδήποτε ΑΛΛΗ αγορά, εκτός Ευρώπης, επίσης υπόκειται στην MIFID-2!
Η οδηγία αυτή, υποχρεώνει οποιαδήποτε εντολή κάποιος δίνει να γίνεται μέσω…ηλεκτρονικού μέσου, και όχι προφορικά! Τεράστια αρχεία, δισεκατομμυρίων ωρών, θα καταγράφουν τα πάντα, και θα δύνανται να αποκωδικοποιηθούν! Οι εντολές αυτές θα συνοδεύονται από πιστοποιημένη ηλεκτρονική σφραγίδα με ακρίβεια…ενός δεκάκις χιλιοστού του δευτερολέπτου! (1/10.000 του δευτερολέπτου!). Η δε πληροφορία που θα καταγράφεται, θα αφορά τουλάχιστον…65 διαφορετικού τύπου πληροφορίες εγγραφής. Σαν να λέμε κάθε συναλλαγή θα εχει μια ηλεκτρονική ετικέτα με 65 διαφορετικά πεδία εγγραφής, όχι μια απλή καταγραφή πώλησης, και ποσού! Αυτά θα καταγράφονται και αποθηκεύονται σε ασφαλές μέρος για τουλάχιστον 5 έτη, ώστε μετά να ελεγχθούν αν όντως ο Trader έδωσε την καλύτερη τιμή στον πελάτη κατά το συγκεκριμένο… νανοδευτερόλεπτο!

Ποια όμως ‘κανονική εταιρία’ μπορεί να διαθέτει εξειδικευμένα στελέχη που να είναι σε θέση να γνωρίζουν…1.400.000 παραγράφους κανονισμών, να διαθέτει μηχανήματα καταγραφής με…πιστοποιημένη ηλεκτρονική σφραγίδα ακριβείας ενός δεκάκις χιλιοστού του δευτερολέπτου, να αποθηκεύουν πληροφορίες στα 65 πεδία εγγραφής και να είναι ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ σε θέση να αποδείξουν ότι ήταν οι καλύτερες συναλλαγές που γίνονταν εκείνο το…νανοδευτερόλεπτο παγκοσμίως σε οποιαδήποτε αγορά: Καμμιά ! Οι μικρές εταιρίες είναι ‘τελειωμένες’. Οι μεγάλες, επίσης. Μόνο οι πολύ μεγάλες, οι 5 μεγαλύτερες του κόσμου, αυτές θα επωφεληθούν.
Πόση εμπιστοσύνη όμως μπορεις να έχεις, όταν οι παγκόσμιες συναλλαγές, τρισεκατομμυρίων δολλαρίων, περνάνε, ρυθμίζονται, και συμφωνούνται από 5 μεγάλους μόνο παίκτες; Καμία. Η ιστορία απέδειξε ότι σε οποιαδήποτε αγορά μονοπωλήθηκε, είτε λέγονταν LIBOR η αλλιώς, το αποτέλεσμα ήταν ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ κατάχρηση, χειραγώγηση, κλοπή. Οι λαοί, πλήρωσαν αυτά τα σκάνδαλα, με γιγαντιαίες διασώσεις, με τεράστια, μακροχρόνια, επίπονα προγράμματα λιτότητας. Για να καπνίζουν πούρα πέντε αδίστακτοι μάντζερς των υπερτραπεζών, εκατοντάδες εκατομμυρια άνθρωποι καταστράφηκαν, ξεκληρίστηκαν. Δεν είναι όμως μονο ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας ύφεσης, που κρύβεται από την μονοπώληση των αγορών. Είναι κάτι ΠΟΛΥ βαθύτερο! Πολύ χειρότερο!

Η Μονοπώληση των ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ, το πέρασμα ολου του πλούτου σε 5 εταιρίες, είναι το ΤΕΛΟΣ της Ελεύθερης αγοράς και η αρχη μιας νέας σκοτεινής περιόδου. Μιας περιόδου που θυμίζει τον φασισμό του Χιτλερ. Είναι το τέλος της δημοκρατίας που ζήσαμε! Οποιος ελέγχει σήμερα τις αγορές, χρεοκοπεί ολόκληρα κράτη, επιβάλλει πολιτικές, διορίζει αρχηγούς κρατων! Ελέγχει τα πάντα! Το Χρήμα, ειναι τα σύγχρονα πυρηνικά όπλα!

Γι αυτό, οι Ευρωπαίοι λαοί, οι κυβερνήσεις, οι εταιρίες, οφείλουν, στο όνομα του ελεύθερου ανταγωνισμού, και των δημοκρατικών αξιών με τις οποίες μεγαλώσαμε, να σταματήσουν αυτό το ολοκληρωτικό χταπόδι, αυτό το τέρας που λέγεται MIFID-2! Το γραφειοκρατικό αυτό τερατούργημα πρέπει να καταστραφεί, ή έστω να περιοριστεί, πριν καταστρέψει εμάς, την Ευρωπη και την παγκόσμια αγορά! Μπορούμε να το σταματήσουμε, όμως;
Κωνσταντίνος Βέργος , Καθηγητής Χρηματοοικονομικών,
Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.

*Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ