Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΥΡΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΣ

Ελένη Σκούρα! H πρώτη ελληνίδα βουλευτής, που έφερε αμηχανία στους … συναδέλφους της, για την… προσφώνησή της!


Η Ελένη Σκούρα, που έφυγε από τη ζωή πριν από 20 χρόνια, ήταν μια δυναμική Ελληνίδα, με μεγάλη κοινωνική προσφορά. Συνέδεσε το όνομά της με την ιστορική εκλογή της πρώτης γυναίκας στο βουλευτικό αξίωμα το 1953, όταν κατοχυρώθηκε νομικά από τον Παπάγο, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των γυναικών. 
 
Η Ελένη Παπαχρήστου - Σκούρα γεννήθηκε στο Βόλο το 1896 και όταν τέλειωσε το Γυμνάσιο η οικογένεια της εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου παντρεύτηκε τον δικηγόρο Δημήτριο Σκούρα. Ανέπτυξε πλούσια εθνική δράση σε συλλόγους, Σωματεία και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, στον ελληνοϊταλικό πόλεμο.*
 
Στην κατοχή συνελήφθη από τους Γερμανούς μαζί με τον σύζυγο και τον αδελφό της Απόστολο Παπαχρήστου και φυλακίστηκαν για την αντιστασιακή τους δράση.
 
Το Νοέμβρη του 1952 ο Παπάγος θριάμβευσε στις εκλογές με 55% και 240 βουλευτές. Αν και ψηφίστηκε νόμος επτά μήνες πρίν, που έδινε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, εν τούτοις δεν ψήφισαν επειδή δεν είχαν συνταχθεί εκλογικοί κατάλογοι. Το Δεκέμβρη του 1952 πεθαίνει ο συναγερμικός βουλευτής Θεσσαλονίκης Β. Μπακονίκας και προκηρύσσεται αναπληρωματική εκλογή στις 18-1-1953. Τότε ψήφισαν και έθεσαν υποψηφιότητες για πρώτη φορά γυναίκες, που έλαβαν: Ελένη Σκούρα(Συναγερμού) 47.121 ψήφους, Ιωάννης Πασαλίδης 43.144, Βιργινία Ζάννα (ΕΠΕΚ-Φιλελεύθεροι) 24.244, Απόστολος Αηδονάς 10.559, Αντ. Ανωγειανάκης 6.017, Δημ Θεοχαρίδης (Λαϊκού) 2.565, Σταυρούλα Κωστοπούλου 2.494, Μερόπη Βασιλικού 1949, Αγγελική Τσάκωνα 1535.
Η εκλογή της Σκούρα προκάλεσε αμηχανία στον πρόεδρο της Βουλής Ιωάννη Μακρόπουλο, και τους εκπροσώπους των κομμάτων για το πώς θα την προσφωνούν! Στην ορκωμοσία της όλοι οι βουλευτές όρθιοι από το πρωτόγνωρο γεγονός την χειροκρότησαν θερμά. Ακολούθησε η προσφώνηση του Μακρόπουλου : «… εκφράζω την βαθείαν χαράν του Σώματος διότι υποδεχόμεθα εν τω εθνικώ τούτω συνεδρίω την πρώτην βουλευτίδα των Ελλήνων». Πήρε μετά το λόγο η Σκούρα, ευχαρίστησε τον Παπάγο που την υπέδειξε ως υποψηφία, χειροκροτήθηκε από όλους και μετά ζήτησε το λόγο ο βουλευτής Γ. Πλατής: « Είπατε προηγουμένως κ. πρόεδρε την λέξιν «βουλευτίδα». Ερωτώ, καθιερούται πλέον ο όρος αυτός δια τας γυναίκας αντιπροσώπους;» Μακρόπουλος (Πρόεδρος Βουλής): «Μετεχειρίσθην τον όρο του τύπου του γλωσσικού «βουλευτίς βουλευτίδος», είναι ο δοκιμώτερος. Δεν ανήκει εις εμέ ή την Βουλήν να καθιερώση τον γλωσσικόν όρον. Είναι έργον των λογίων, των λογοτεχνών και της Ακαδημίας Αθηνών αλλά και του γλωσσοπλάστου λαού». Γερ. Βασιλάτος (βουλευτής) : «Η ισότης επιβάλλει να λέγεται βουλευτίς!» Άλλος βουλευτής: «Ο υπουργός της Παιδείας να μας λύσει την διαφοράν». Εμμ. Μπακλατζής ( βουλευτής): «Κύριε πρόεδρε χαιρετίζομεν την είσοδον εν τω κοινοβουλίω της πρώτης Ελληνίδος βουλευτίδος». Γεώργιος Μόδης ( βουλευτής): «Και ημείς χαιρετίζομεν την είσοδον της πρώτης ελληνίδος βουλευτίδος». Ο Παν. Κανελλόπουλος ( υπ. Εθν. Αμύνης) μίλησε για «συνάδελφο», ενώ από την αριστερά μίλησαν για «βουλευτίνα». Πολύ αργότερα καθιερώθηκε ο όρος «η βουλευτής».
 
Η Σκούρα ήταν δραστήρια στη Βουλή, αγόρευε κι έφερνε τροπολογίες. Μία αφορούσε τους Χωροφύλακες που τους απαγόρευαν να παντρευτούν αν δεν συμπλήρωναν το 45ο έτος! Είχαν δημιουργηθεί τότε κοινωνικά δράματα, με εξωσυζυγικές σχέσεις, κρυφούς γάμους, ή παραιτήσεις για να παντρευτούν. Με την τροπολογία ζητούσε την κατάργηση της απάνθρωπης διάταξης και ο υπουργός Εσωτερικών Παυσανίας Λυκουρέζος ( πατέρας του Αλέξανδρου) την δέχτηκε αμέσως! 
 
Με την κατάργηση του ορίου ηλικίας στους γάμους, η Σκούρα θεωρήθηκε ευεργέτης των χωροφυλάκων! Όταν επι δικτατορίας ένας χωροφύλακας πήγε σπίτι της να τη συλλάβει, μόλις της είδε, την αναγνώρισε και της είπε: « Κυρία Σκούρα, δυστυχώς ήρθα να σε συλλάβω αλλα δεν μπορώ να το κάνω! φύγε, κρύψου! Εγώ θα πω στην υπηρε.σία οτι δεν σε βρήκα…». Η Σκούρα ευχαρίστησε θερμά τον χωροφύλακα, ντύθηκε, πήρε μερικά πράγματα και τράβηξε στο Αστυνομικό Τμήμα να παραδοθεί…

,
Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr


Η Ελένη Σκουρα ανέπτυξε πλουσιότατη κοινωφελή και πατριωτική δράση κατα την περίοδο του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου ως πρόεδρος της Στέγης της Φαλαγγιτίσσης και της Φανέλλας του Στρατιώτου, ιδίως δε κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και εν συνεχεία την Κατοχή, Το καλοκαίρι του 1942 συνελήφθη από τους Γερμανούς κατακτητές και φυλακίσθηκε μετά του συζύγου της και του αδελφού της Απόστολου Παπαχρήστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ