Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

H MAXH TΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

 ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ :   Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ


Μάχες πολλές έδωσε το Έθνος μας στην Ιστορική του διαδρομή και στον καιρό της αρχαίας δόξης και στα χίλια χρόνια της κραταιάς Ελληνικής Αυτοκρατορίας και στα νεώτερα χρόνια. Μία όμως παρέμεινε ξεχωριστή απ' όλες τις άλλες και αυτή η μάχη δεν ήταν "νικηφόρα". Ήταν μια μάχη όπου οι υπερασπιστές του Γένους , οι υπέρμαχοι του Ελληνισμού έπεσαν μέχρις ενός και όμως αυτή η μάχη δοξάζεται από όλους τους λαούς του κόσμου σαν η πλέον ηρωϊκή στιγμή της Παγκόσμιας Ιστορίας.

 Ήταν μια μάχη μοναδική με βέβαιο τον θάνατο. Ήταν μια θυσία απαράμιλλη με πρωταγωνιστές, κάποιους οι οποίοι ξεπέρασαν κάθε ανθρώπινο ένστικτο επιβιώσεως και υψώθηκαν στα ουράνια , στην αιωνιότητα , όντας ακόμη ζωντανοί.

 Όταν πλησίασε ο Ξέρξης στις Θερμοπύλες με την ατελείωτη στρατιά του ( για περισσότερα από δύο εκατομμύρια στράτευμα γραφει ο Ηρόδοτος) και πληροφορήθηκε ότι λίγες χιλιάδες Έλληνες τον περιμένουν στις Θερμοπύλες δεν πίστεψε στα λόγια των κηρύκων. Έτσι έστειλε ιππείς από το στράτευνά του για να διαπιστώσουν εάν είναι αλήθεια τα όσα του είπαν. Αυτοί πλησιάζοντας στις Θερμοπύλες είδαν τους Λακεδαιμονίους΄έξω από το τείχος των Φωκέαων να λούονται "καρηκομόωντες" , να γίνονται ωραίοι για την μάχη, για τον θάνατο , για την υπέρτατη θυσία ! Και πάλι όμως ο Ξέρξης δεν πίστεψε ότι θα παραμείνουν να δώσουν μάχη και κάλεσε τον Δημάρατο, εξόριστο πρώην βασιλέα της Σπάρτης και τον ρώτησε εάν πράγματι θα πολεμήσουν εναντίον του καιν αυτός του απάντησε καταφατικά. 'Ομως και πάλι ο Ξέρξης δεν πίστεψε και περίμενε πέντε ολόκληρες ημέρες να απομακρυνθούν οι λίγες εκατοντάδες των Ελλήνων ( οι 300 του Λεωνίδα και οι 1.000 Θεσπιείς του Δημόφιλου) για να περάσει από το στενό των Θερμοπυλών. Όμως ματαίως περίμενε και τρείς ολόκληρες μέρες οι λίγες εκατοντάδες εναντίων εκατοντάδων χιλιάδων στάθηκαν υπερασπιστές της Ελληνικής τιμής μέχρι να τους λυγίσει η μάζα της Ανατολής και η προδοσία. 

Ας διαβάσουμε όμως κάποιες από τις μεγάλες εκείνες στιγμές , εκείνης της αιώνιας μάχης , της μάχης των αιώνων όπως μας μαρτυρεί στο έργο του ο Πλούταρχος :

 "5. Όταν έφθασε στις Θερμοπύλες (ο Λεωνίδας) είπε προς τους στρατιώτες του : " Λένε πως , μόλις ο βάρβαρος πλησιάσει, εμείς να χρονοτριβούμε. Δεν μπορούμε πιά παρά ή να σκοτώσουμε τους βαρβάρους ή να πεθάνουμε οι ίδιοι"
6. Όταν είπε κάποιος : "Από τα βέλη των βαρβάρων δεν θα μπορείς ούτε τον ήλιο να δείς" απάντησε "Ευχάριστο θα είναι, επoμένως θα τους πολεμήσουμε υπό σκιάν" 
8. Όταν κάποιος είπε : " Έρχεσαι Λεωνίδα με τόσους λίγους να εκτεθείς στον κίνδυνο απέναντι σε τόσους πολλούς" απάντησε " Αν πιστεύετε πως πρέπει να βασίζομαι στο πλήθος δεν φτάνει ούτε όλη η Ελλάδα που αποτελείμικρό τμήμα του πλήθους εκείνων. Άν όμως πρέπει να βασίζομαι στην ανδρεία του καθενός και ο αριθμός τούτος είναι αρκετός"
11. Πάλιν δε του Ξέρξου γράψαντος " πέμψον τα όπλα " αντέγραψε "ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ" ( 'Οταν πάλι ο Ξερξης του έγραψε "στείλε μου τα όπλα σου" απάντησε γραπτώς "Έλα να τα πάρεις" ) 
               
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ - ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΛΑΚΩΝΙΚΑ

 Ν.Γ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ