Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

EΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ


Με μεγάλες τιμές, ακόμη και τον αποχαιρετισμό από τον τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, "έφυγε για το αιώνιο ταξίδι" ο Λευτέρης Αντωνιάδης, ο ελληνικής καταγωγής κορυφαίος ποδοσαφιριστής της Τουρκίας όλων των εποχών.
  
Πέθανε το βράδυ της Παρασκευής, σε ηλικία 87 ετών, ένας από τους θρύλους του τουρκικού ποδοσφαίρου, ο ελληνικής καταγωγής ποδοσφαιριστής Λευτέρης Αντωνιάδης (Lefter Kucukandonyadis).



Γεννημένος  το 1925 στην Κωνσταντινούπολη, ο «Λεφτέρ» αγωνίστηκε 46 φορές με την εθνική ομάδα της Τουρκίας από το 1948 ως το 1963, από τις οποίες τις εννιά ως αρχηγός και είναι μέχρι σήμερα ο δεύτερος σκόρερ του τουρκικού εθνικού συγκροτήματος με 20 γκολ, πίσω από τον Χακάν Σουκούρ.

Γνωστός ως ο «προφέσορας» του τουρκικού ποδοσφαίρου, υπήρξε εμβληματικός ποδοσφαιριστής της Φενέρμπαχτσε, με την οποία κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και από το 1947 έως το 1964 αγωνίστηκε σε 615 ματς, σκοράροντας 423 γκολ.  Το 1964 ήλθε στην Αθήνα με μετεγγραφή στην ΑΕΚ, με την οποία αγωνίστηκε μόνο σε πέντε ματς και σε ηλικία 39 ετών τερμάτισε λόγω τραυματισμού την ποδοσφαιρική καριέρα του. Προηγουμένως είχε αγωνιστεί με τη φανέλα της Φιορεντία στην Ιταλία και της Νις στη Γαλλία. Ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Τουρκίας που πήρε μετεγγραφή σε ευρωπαϊκή ομάδα. Εργάστηκε ως προπονητής, αρχικά στην στο Αιγάλεω και έπειτα στη Νότια Αφρική, στη Supersport United του Γιοχάνεσμπουργκ. Το 1967 επέστρεψε στην Τουρκία και προπόνησε διάφορες ομάδες.

Ο Λευτέρης Αντωνιάδης ζούσε στη νήσο Πρίγκηπο της Κωνσταντινούπολης.
 «Μια ξεχωριστή μορφή της Πολίτικης Ρωμιοσύνης εξέλιπε με τον θάνατο του θρυλικού ποδοσφαιριστή Λευτέρη «(Αντωνιάδη ), δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του ομογενή ποδοσφαιριστή.


Ο Λευτέρης Αντωνιάδης, μεγάλο όνομα του τουρκικού ποδοσφαίρου και σύμβολο της ομάδας Φενέρμπαχτσε, πέθανε την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, σε ηλικία 87 ετών σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.

Η κηδεία του Λευτέρη Αντωνιάδη έγινε το μεσημέρι, στη γενέτειρα του Πρίγκηπο, από τον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης.

«Απλός και σεμνός, με πολλούς φίλους και πιο πολλούς θαυμαστές, έβαλε τη σφραγίδα του στη ζωή της ομογένειας και του αθλητισμού της χώρας αυτής και πλήρης ημερών επλήρωσε το κοινόν χρέος. Αιωνία ας είναι η μνήμη του», είπε ακόμη ο Πατριάρχης.

Πηγή : www.epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ