Δευτέρα 9 Ιουλίου 2007

ΕΚΤΟΣ ΝΥΜΦΩΝΟΣ ... ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ & ΑΓΙΑΣΟΦΙΑ'



ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΟΙ ΜΑΖΕΣ ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ...

Εκτός των Επτά Θαυμάτων του σύγχρονου κόσμου βρέθηκε η Ακρόπολη και η ΑγιαΣοφιά, ανατρέποντας προβλέψεις που ήθελαν τα δύο μνημεία ως φαβορί.

Το Σινικό Τείχος, η αρχαία πόλη της Ιορδανίας Πέτρα, το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο ντε Ζανέιρο, το Μάτσου Πίτσου στο Περού, η πυραμίδα της Σίμσεν Ίτζα στο Μεξικό, το Κολοσσαίο της Ρώμης και το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία είναι τα επτά σύγχρονα θαύματα του κόσμου που κατάφεραν να ξεχωρίσουν από τη λίστα των 21 υποψηφίων.

Έτσι αποφάσισαν 100 εκατομμύρια άνθρωποι που ψήφισαν μέσω Διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων, ύστερα από μία διαδικασία που θύμιζε περισσότερο Γιουροβίζιον παρά την ανάδειξη των σημαντικότερων μνημείων του κόσμου.

Νικήτριες με ίσο αριθμό μνημείων η Λατινική Αμερική και η Ασία, ενώ τελευταία και καταϊδρωμένη η Ευρώπη κατέκτησε μόλις και μετά βίας μία θέση στην λίστα, πληρώνοντας το τίμημα της επιλογής της να αντιμετωπίσει πολύ χαλαρά το ζήτημα της ψηφοφορίας.
Αντιθέτως, το Περού έδρεψε τους καρπούς των κόπων του- είχε τοποθετήσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε δημόσιους χώρους για να διευκολύνει την ψηφοφορία- όπως και η Ινδία, όπου γνωστός τραγουδιστής είχε αφιερώσει τραγούδι του στο Ταζ Μαχάλ, ενώ ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα είχε αναγάγει την ψήφιση του αγάλματος του Ιησού σε εθνικό θέμα. Στο δε Μεξικό μήνυμα υπέρ του Τσίτσεν Ίτζα είχε θέση ακόμη και στα κουτάκια αναψυκτικών .

Στην Ελλάδα δεν είναι λίγοι οι αρχαιολόγοι που θεωρούν ως ήττα το γεγονός ότι η Ακρόπολη δεν εντάχθηκε στα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου. «Εκφράζουμε τη λύπη μας, αλλά τα αποτελέσματα εκφράζουν την άποψη όσων επέλεξαν να ψηφίσουν και όχι του συνόλου της παγκόσμιας κοινής γνώμης», υποστήριζαν κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού.

Ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, Δημήτρης Παντερμαλής, τοποθετήθηκε λακωνικά: «ουδέν σχόλιο». Την απογοήτευσή τους εξέφραζαν και οι Βρετανοί που είδαν το Στόουνχετζ εκτός λίστας χαρακτηρίζοντας τον διαγωνισμό ως Γιουροβίζιον, ενώ και το Βατικανό αντέδρασε γιατί αγνοήθηκαν σημαντικά χριστιανικά μνημεία, όπως η Καπέλα Σιστίνα, από τις υποψηφιότητες. Η επιστημονική κοινότητα με πρώτη την UΝΕSCΟ αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την όλη διαδικασία (από ελβετική μη κερδοσκοπική εταιρεία) και διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις. «Αυτή η καμπάνια έγινε με διαφορετικά κριτήρια και σκοπούς από εκείνους της UΝΕSCΟ», δήλωνε η Σου Ουίλιαμς, εκπρόσωπος της διεθνούς οργάνωσης, ενώ έντονες ήταν και οι αντιδράσεις της αιγυπτιακής πλευράς ως προς τα κριτήρια και τον τρόπο της ψηφοφορίας- γι΄ αυτό και απέσυρε εξαρχής τις Πυραμίδες.

«Αυτή η ψηφοφορία δεν έχει αξία, διότι δεν είναι οι μάζες που γράφουν την Ιστορία»,
δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζαχί Χαουάς. «Οι πυραμίδες παραμένουν το μόνο εναπομείναν θαύμα του κόσμου» (σ.σ.: το μοναδικό σωζόμενο από τα επτά του αρχαίου κόσμου).

Χαρακτηριστική είναι όμως η αδράνεια του Ελληνικού Κράτους και η έλλειψη ενημέρωσης του ελληνικού κοινού για την διενέργεια της ψηφοφορίας η οποία ήταν απο χρόνων γνωστή αν κρίνουμε από την κινητοποίηση άλλων κρατών.

Η Αίγυπτος με τον τρόπο που αντέδρασε και απέσυρε τις Πυραμίδες από την ψηφοφορία έδειξε το πόσο σοβαρό κράτος είναι, προστατεύοντας την πολιτιστική της κληρονομιά από επίκινδυνους πειραματισμούς.

Η Ελλάδα ; η γνωστή παιδική χαρά

Τί σχέση μπορεί να έχει το θαύμα του Παρθενώνα του 5ου πχ αιώνα με τον πέτρινο όγκο του αγάλματος του Ιησού στο Ριο Ντε Τζανεϊρο;


Όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ