Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ


 ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ , ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ





Τι έκαναν πολιτικοί και διανοούμενοι, εβδομήντα χρόνια πριν, το 1940; Κανείς δεν έλειψε κανείς από το προσκλητήριο της πατρίδος, έδωσαν όλοι το βροντερό παρόν στην πρώτη γραμμή του Μετώπου, μαζί και οι απεσταλμένοι δημοσιογράφοι των εφημερίδων, που έστελναν τις ανταποκρίσεις τους, με την ένδειξη «κάπου εις το Μέτωπο».

Ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «Αργώ» Γιώργος Θεοτοκάς για να τον δεχτούν εθελοντή στον πόλεμο, το ζήτησε ρουσφέτι απ' τον στρατηγό Σέργιο Γυαλίστρα! Ο Οδυσσέας Ελύτης, κατατάχθηκε ανθυπολοχαγός στην πρώτη γραμμή ( έγραψε το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας») όπως ο λογοτέχνης Ανδρέας Καραντώνης, ο ακαδημαϊκός Άγγελος Βλάχος , (έγραψε « το Μνήμα της Γριάς» ), οι συγγραφείς Άγγελος Τερζάκης, ( έγραψε την «Ελληνική Εποποιία 1940-41), Λουκής Ακρίτας ( έγραψε το διήγημα «οι Αρματωμένοι»), Γιάννης Μαγκλής, Διονύσιος Ρώμας (μετέπειτα βουλευτής) ο πολιτικός- υπουργός Γεώργιος Καρτάλης, ο βαρύτονος Ευάγγελος Μαγκλιβέρας, οι τενόροι Γ. Τουμπακάρης (έπεσε ηρωϊκώς μαχόμενος), Κώστας Σάμιος, οι ζωγράφοι Σπύρος Βασιλείου και Γιάννης Τσαρούχης ( που κρατούσε στα χέρια του πάντα μια δική του εικόνα της Παναγίας), οι ηθοποιοί, Λάμπρος Κωνσταντάρας ( τραυματίσθηκε σε μάχη και όταν έγινε καλά στα μετόπισθεν, ζήτησε να τον ξαναστείλουν στην πρώτη γραμμή) Διονύσης Παπαγιανόπουλος (ο πολέμαρχος ανθυπολοχαγός στην πρώτη γραμμή), Ντίνος Ηλιόπουλος ( ασυρματιστής του πυρoβολικού), Παντελής Ζερβός ( λοχίας στην πρώτη γραμμή), Νίκος Σταυρίδης (τραυματιοφορέας), Λυκούργος Καλλέργης, Θάνος Κωτσόπουλος, Μάνος Κατράκης, Στέλιος Βόκοβιτς, Γκίκας Μπινιάρης, Νάσος Χριστογιαννόπουλος, Φρίξος Θεοφανίδης, Μάκης Τζίνης, Στέφανος Πήλιος, όλοι με ψυχή λέοντα στην πρώτη γραμμή. Δυο γενναίοι ηθοποιοί που σκοτώθηκαν, οι Δήμος Αυγείας και Πάνος Παπακυριακόπουλος (ο γνωστός ως Πάνος Ντόλης)
.
Οι πεσόντες στον πόλεμο ηθοποιοί
.
Ο Δήμος Αυγείας και ο Πάνος Παπακυριακόπουλος, ήταν οι μεγάλες απώλειες των ηθοποιών στον πόλεμο. Ο Δήμος στις 21-11-40, κολυμπώντας, μ' ένα μαχαίρι στο στόμα, έκοψε τα καλώδια κι έσωσε μια σημαντική γέφυρα από την ανατίναξη κι έτσι μπήκε ο στρατός μας στην Κορυτσά. Για την πράξη του αυτή παρασημοφορήθηκε. Ξαναπήγε στο Μέτωπο, όπου σε μια άλλη μάχη τραυματίσθηκε στην κοιλιά και πέθανε από αιμορραγία. Ο Πάνος Παπακυριακόπουλος ( Ντόλης το ψευδώνυμό του στο θέατρο του Λαού στο Μεταξουργείο, όπου έπαιζε) έπεσε πολεμώντας στον Αυλώνα στις 25-1-1941.
Ο Χρήστος Πύρπασος, (Πυρπασόπουλος), δημοσιογράφος, ηθοποιός και συγγραφέας, συγκλονισμένος αποτύπωσε τον πόνο των συναδέλφων του νεκρού Πάνου Ντόλη, στους παρακάτω στίχους: « ...κι έπεσε για την πατρίδα / ο φτωχός ο θεατρίνος, / έξω από τον Αυλώνα,/ ο άξιος πολεμιστής. / Πέθανε ανδρικά στη μάχη / ωσάν Έλληνας εκείνος / του θεάτρου του πολέμου / που ήταν πρωταγωνιστής»


Στον πόλεμο και ... πρωθυπουργοί

Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, πήραν μέρος και πολιτικοί. ΄Ενας εθελοντής δεκανέας ο Παν. Κανελλόπουλος, που έγινε δυο φορές πρωθυπουργός, εξέδιδε στο Μέτωπο με συνεργάτες τους Στρατή Αναστασέλη και Ελευθέριο Κοτσαρίδα την εφημερίδα με τις δυο ονομασίες, πότε ως «Αχρίς» και πότε ως «Οχρίς» με άρθρα και νέα για τους στρατιώτες του Μετώπου. Ο Γεώργιος Ράλλης ήταν του Ιππικού, πολέμησε στην πρώτη γραμμή και μία από τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε ήταν όταν τραυματίσθηκε σοβαρά το ιπποδρομιακό άλογό του, και αναγκάστηκε μετά να το σκοτώσει.... 

Ο Κων. Μητσοτάκης πήγε καθυστερημένος στο Μέτωπο από τη Σύρο, πήρε μέρος στην εαρινή επίθεση το Μάρτιο. Ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος,γενναία στην πρώτη γραμμή. Ο έφεδρος υπολοχαγός, ο Ισαάκ Λαυρεντίδης, έγινε αντιπρόεδρος της Βουλής, πολέμησε γενναία τραυματίσθηκε στη φοβερή μάχη του υψώματος 731,όπου έπεσαν πολλά κορμιά. Και όταν έδεσαν τα τραύματα του, ζήτησε από τον διοικητή του να πάει και πάλι στο « πανηγύρι του πολέμου». 

Ο στρατιώτης Χαρίλαος Φλωράκης, έγινε Γ.Γ. του ΚΚΕ και πολέμησε στην πρώτη γραμμή. Στην πρώτη γραμμή πολέμησε και ο Γεώργιος Καρτάλης μετέπειτα υπουργός, αντιπρόεδρος κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, πολέμησε όπως και διάφοροι άλλοι.

Αντί για τουφέκι κρατούσαν την πέννα

Στην πρώτη γραμμή βεβαίως και οι απεσταλμένοι των εφημερίδων, τρανταχτά ονόματα της δημοσιογραφίας. Τα χειρόγραφα τους έφταναν την επομένη στην Αθήνα, με ειδικό ταχυδρομείο, αυτολογοκριμένα όπως επέβαλαν οι κανόνες του πολέμου: Σπύρος Μελάς ( Καθημερινή - Εστία), Βάσος Τσιμπιδάρος, Ευστάθιος Θωμόπουλος, Γιώργος Παπαγιώργος Π. Αγγελόπουλος (Ακρόπολις), Παύλος Παλαιολόγος, Γεώργιος Ρούσσος και Μιχάλης Κυριακίδης ( Ελεύθερον Βήμα) , Γεώργιος Δρόσος, Θεοφύλακτος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Ανδρουλιδάκης και Χρήστος Μούζιος ( Πρωία) Νίκος Γιοκαρίνης (Αθηναϊκά Νέα), Αλέκος Λιδωρίκης, Πάνος Καραβίας, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Αθανάσιος Γεωργίου, Σάββας Κωνσταντόπουλος (Ασύρματος), (Σπύρος Μαντάνος (Τύπος), Θωμάς Μαλαβέτας ( Έθνος) Παντελής Καψής, Κώστας Ουράνης ( Ελληνικόν Μέλλον) Τίμος Μωραϊτίνης, Λουκής Ακρίτας (Εστία), Χρήστος Κολιάτσος, Νίκος Αναστασόπουλος, Τάκης Παπαγιαννόπουλος, Θεμιστοκλής Αμουτζόπουλος ( Καθημερινή), Κώστας Σκαλτσάς (Έθνος) Κώστας Αθάνατος, Νίκος Καπιτζόγλου Θ. Δογάνης (Βραδυνή). ΄Ηταν επίσης οι Στράτης Μυριβήλης, Δημ. Δεβετζής , Σόλων Γρηγοριάδης και Σπ. Αυλωνίτης.

Η μοναδική γυναίκα απεσταλμένη, ήταν η Αντέλα Μέρλιν,που την έστειλε ο Δημ. Λαμπράκης για τα Αθηναϊκά Νέα, κατόπιν παρακλήσεώς της. Στο Μέτωπο βρισκόταν και οι φωτορεπόρτερ Τσακιράκης, Κουρμπέτης, Φλώρος, Πουλίδης, Μεγαλοοικονόμου, στους οποίους οφείλονται οι πολλές φωτογραφίες που δημοσιεύονται τέτοιες μέρες.

Σημαντική ήταν και η προσφορά των γελοιογράφων, όπως του Φωκίωνα Δημητριάδη, του Παυλίδη, του Μπέζου, του Καστανάκη, του Γκέϊβελη, του Λυδάκη, του Παπασταύρου, αλλά και του Στέλιου Πολενάκη, με τα σπαρταριστά κινούμενα σχέδια, για τον επηρμένο αρλεκίνο του φασισμού, τον Μπενίτο Μουσολίνι. 




Από το Μέτωπο, από αριστερά στη φωτογραφία όρθιοι: Δ. Γαλερίδης (δημοσιογράφος), Γεώργιος Καρτάλης (υπουργός), Δ. Θιβαδόπουλος ( καθηγητής), Γεώργιος Θεοτοκάς ( συγγραφέας), Συμεόνογλου (βιομήχανος) Κώστας Μάγερ (δημοσιογράφος). Καθιστοί: Ευ. Μαγκλιβέρας (βαρύτονος), Λάμπρος Κωνσταντάρας (ηθοποιός) Κώστας Σάμιος ( τενόρος) και Τσαλίκης (έμπορος). 

Από άρθρο του Τάσου Κοντογιαννίδη στην RealNews


«ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ» ΚΑΙ Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
 
Μακεδονία, 27 Οκτωβρίου 2014 μ.Χ.



«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ – «ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ» Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΟΥ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ



Ο Ιταλός Πρέσβης στα Σκόπια με την Υπουργό Πολιτισμού των Πλαστογράφων (δεξιά όπως βλέπουμε)
με φόντο ένα από τα επίσημα, πιστοποιημένα αντίγραφα των περίφημων ελληνικών ψηφιδωτών της Ραβέννας
στο νέο «Αρχαιολογικό Μουσείο ‘’Μακεδονίας’’», ενώπιον της Σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Σκοπίων


«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ» ΤΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ


   Μεγάλη ιταλική πρόκληση κατά της Ελλάδας και του Βυζαντινού Πολιτισμού μας παραμονές της Επετείου του «ΟΧΙ», από την ιταλική ενέργεια να εκθέσει 25 ακριβή, επίσημα, πιστοποιημένα αντίγραφα των περίφημων βυζαντινών - ελληνικών ψηφιδωτών της Ραβέννας, στο νέο «Αρχαιολογικό Μουσείο ‘’Μακεδονίας’’» των Σκοπίων, από τις 24 Οκτωβρίου 2014 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2015, διευκολύνοντας έτσι τους πλαστογράφους να σκοπιανοποιήσουν και τον Αυτοκράτορά μας Ιουστινιανό, ακόμη και τα διάσημα ψηφιδωτά του!




Το ψηφιδωτό με τον Αυτοκράτορά μας Ιουστινιανό, πλάι στον τοπικό Επίσκοπο Ραβέννας Μαξιμιανό,
εν μέσω διακόνων και στρατιωτών μας, που κρατούν ασπίδες με το πελώριο ελληνικό μονόγραμμα «Χ – Ρ»


  Τα ψηφιδωτά αυτά καταρχήν δεν είναι ιταλικά, αλλά ελληνικά, έργα της περίφημης βυζαντινής μας ψηφιδογραφίας και κατασκευάσθηκαν με εντολή του Αυτοκράτορά μας Ιουστινιανού, ο οποίος ήταν θρακικής καταγωγής, στη Ραβέννα, το 540 – 547 μ.Χ., ως ευχαριστήριο για την επανάκτηση της ιταλικής πόλης από τους Οστρογότθους, οι οποίοι μάλιστα πρέσβευαν την αίρεση του Αρειανισμού.

  Με την απελευθέρωση της Ραβέννας επανήλθε και πάλι η Ορθοδοξία, η οποία και είναι εμφανέστατη π.χ. στο παραπάνω ψηφιδωτό του Ναού του Αγίου Βιταλίου, τόσο από τα ενδύματα, τα άμφια, τον σταυρό, το θυμιατήρι, την διακόσμηση του Ευαγγελίου και κυρίως από την ασπίδα με το τεράστιο ελληνικό μονόγραμμα «Χ-Ρ», που σημαίνει «Χριστός» και το οποίο μέχρι σήμερα σχηματίζεται με Άγιο Μύρο στους τοίχους όλων των Ιερών Ναών μας, κατά την τελετή των Εγκαινίων τους από Ορθόδοξο Αρχιερέα!



   Επίσης και στο Ναό του Αγίου Απολλιναρίου Ραβέννας και γύρω από τον μεγάλο βυζαντινό ψηφιδωτό σταυρό, αναγράφονται ανάμεσα σε άλλα και οι ελληνικές λέξεις «ΙΧΘΥΣ» και τα γράμματα «Α» και «Ω»!
 

   Εάν λοιπόν τα ψηφιδωτά δεν ήταν ελληνικά ή ο Ιουστινιανός δεν ήταν Έλληνας, ποιος ο λόγος να υπάρχουν ελληνικά ψηφιδωτά γράμματα μέσα στην καρδιά της Ιταλίας;  (Δείτε για τον Ιουστινιανό και http://www.noiazomai.net/autokratores.html )



   Αλλά και στην Κωνσταντινούπολη είχαν κατασκευασθεί παρόμοια μεγαλόπρεπα ψηφιδωτά από τον Ιουστινιανό (πώς ήταν δυνατόν να μην γίνουν εκεί) όπως αναφέρει ο Προκόπιος και μάλιστα στη Χαλκή Πύλη του Παλατιού της Κωνσταντινούπολης. Τα ψηφιδωτά αυτά παρουσίαζαν τον περίφημο επίσης θρακιώτη Στρατηγό του Ιουστινιανού, τον Βελισάριο, να πολεμά Βανδάλους και Γότθους και βεβαίως τον Ιουστινιανό και την Θεοδώρα να τον υποδέχονται μαζί με τη Σύγκλητο σε θριαμβευτική τελετή στην Πόλη.





ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΛΛΙΝΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΒΙΤΑΛΙΟΣ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ


   Για την ιστορία, οι Άγιος Βιτάλιος και Απολλινάριος συνεορτάζονται στις 23 Ιουλίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ως Ορθόδοξοι Άγιοι μάρτυρες, οι οποίοι μαρτύρησαν εκεί ακριβώς στην Ραβέννα τον 1ο αι. μ.Χ..

  Ειδικότερα, ο Άγιος Απολλινάριος υπήρξε μαθητής του Αποστόλου Πέτρου, τον οποίο και ακολούθησε ως τη Ρώμη, όπου και χειροτονήθηκε από τον ίδιο Επίσκοπος Ραβέννας. Τελώντας με τη δύναμη του Θεού πολλά θαύματα, όπως θεραπεία κωφαλάλου, ακόμη και ανάσταση νεκρού, αξιώθηκε πολλών βασάνων, ταλαιπωριών, διώξεων και κακοποιήσεων έως θανάτου.

   Ο Άγιος Βιτάλιος πάλι, ενθαρρύνοντας κάποιον άλλο Χριστιανό να υπομείνει τα μαρτύρια, συνελήφθη, βασανίστηκε σκληρά και στο τέλος λιθοβολήθηκε με μεγάλες πέτρες και πολύ μανία από τους Ρωμαίους, το 62 μ.Χ..



«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

ΜΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.



  Η σχετική μάλιστα πρόσκληση που διανεμήθηκε στα ΜΜΕ των Σκοπίων, 



Η προκλητική πρόσκληση της Ιταλικής Πρεσβείας που αναφέρει τα Σκόπια σαν «Μακεδονία»,υπό την αιγίδα του Ιταλού Πρέσβη και την βαριά σφραγίδα κύρους της Ιταλικής Προεδρίας της Ε.Ε. αναφέρει προκλητικά σαν «Μακεδονία» τα Σκόπια και το Αρχαιολογικό Μουσείο τους και φέρει όχι μόνο την επωνυμία της εκεί Ιταλικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας και το όνομα του Ιταλού Πρέσβη Ernesto Massimo Bellelli, αλλά και την σφραγίδα της Ιταλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία μετέχει η …Ελλάδα! (Η Ιταλία έχει την Προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκέμβριου 2014)


   Έτσι χάρη στην όλη Έκθεση των Ψηφιδωτών της Ραβέννας στα Σκόπια, που γίνεται στα πλαίσια προβολής της Ιταλικής Προεδρίας της Ε.Ε., αλλά και της Εβδομάδας Ιταλικής Γλώσσας (;), φαίνεται ότι και η Ελλάδα, ως συμμετέχουσα στην Ε.Ε.,  συμπορεύεται με την προπαγάνδα των Σκοπίων και την Σκοπιανοποίηση του Ιουστινιανού…


«ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ» Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ…



Ο Ιταλός Πρέσβης στα Σκόπια Ernesto Massimo Bellelli (1) και η Σκοπιανή Υπουργός Πολιτισμού
της «Δημοκρατίας ‘’Μακεδονίας’’» Elizabeta Kanceska Milevsca (2) μπροστά στον «Σκοπιανό» Ιουστινιανό,
στο Αρχαιολογικό Μουσείο της …«Μακεδονίας»

Προκλητική επίσης υπήρξε και η επισήμανση της Ιταλικής Πρεσβείας ότι «για πρώτη φορά τα Σκόπια θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα 25 πιο πολυβραβευμένα έργα, που τελικά έφτασαν στην πατρίδα του Ιουστινιανού»! Υπονοώντας σαφώς ότι ο Ιουστινιανός ήταν «Μακεδόνας» και άρα και «Μακεδονικά» τα ψηφιδωτά της Ραβέννας!  Και ας γεννήθηκε στα μέρη εκείνα το 482 μ.Χ.,  όταν ακόμη δεν είχαν καν κατέβει οι Σλάβοι! (Δείτε για τον Ιουστινιανό και http://www.noiazomai.net/autokratores.html )



   Η δε Θεοδώρα, που παρουσιάζεται σε άλλο ψηφιδωτό (αρχική φωτογραφία), η σύζυγος του Ιουστινιανού και υποδειγματική και προσιτή Αυτοκράτειρα, ήταν Ελληνίδα της Κύπρου μας! Και τολμούν και φωτογραφίζονται μπροστά της οι σφετεριστές της Ελληνικότητάς μας μαζί με τον Ιταλό Πρέσβη στα Σκόπια που καμαρώνει για την ιστορική επιτυχία του…

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1912:O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ

ΕΤΣΙ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (27 Οκτωβρίου 1912)



ΕΤΣΙ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

27 Οκτωβρίου 1912

 Κωνσταντίνος Ε. Νούσκας

Υποστράτηγος Ε. Α.

.

    ΣΤΙΣ 5 Οκτωβρίου 1912 η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της Βουλγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο, κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αρχίζουν οι εχθροπραξίες σ' όλα τα μέτωπα.


Ο Ελληνικός Στρατός με Αρχιστράτηγο τον Διάδοχο Κωνσταντίνο, εξορμά από την Μέλουνε προς το Σαραντάπορο, δίδει εκεί σκληρές μάχες, ανατρέπει τους Τούρκους και αφού καταλαμβάνει πολλές πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας κατευθύνεται προς Βορρά, εκεί όπου πρωτάρχισε ο Μακεδονικός αγώνας, εκεί οπού υπήρχε συμπαγής Ελληνισμός, προς το Ελληνικότατο Μοναστήρι και την Ελληνική Πελαγωνία.


Ο Πρωθυπουργός όμως της Ελλάδος Ελευθέριος Βενιζέλος, την ίδια στιγμή είχε ανησυχητικές πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, για τον Βουλγαρικό στρατό. Οι Βούλγαροι κινούνταν χωρίς να συναντήσουν σοβαρή τουρκική αντίσταση, ακάθεκτοι προς τη Θεσσαλονίκη.


Ο Ελληνικός Στρατός έπρεπε να εγκαταλείψει το Μοναστήρι και να στραφεί προς την Θεσσαλονίκη, πού περνούσε στιγμές θανάσιμης αγωνίας. Η διαταγή του Πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τον Αρχιστράτηγο του Ελληνικού Στρατού ήταν σαφής και κατηγορηματική: «Ολοταχώς προς ανατολάς. Καταλάβατε την Θεσσαλονίκη».


Και η Διαταγή αυτή εκτελέσθηκε αμέσως. Μετά από κοπιώδεις πορείες και μετά από την σκληρή και φονική μάχη των Γιαννιτσών, ο Ελληνικός Στρατός έφθασε στα πρόθυρα της Θεσσαλονίκης την 25η Οκτωβρίου 1912.


    Αλλά ας σταματήσουμε την περιγραφή της απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης από τον Ελληνικό Στρατό και ας δώσουμε τον λόγο σε πέντε (5) αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων της εποχής εκείνης. Σε δύο Επιτελείς του Αρχιστρατήγου Διαδόχου Κωνσταντίνου, σε δύο ξένους Δημοσιογράφους, έναν Γάλλο και έναν Άγγλο και σ' ένα ανώνυμο κάτοικο της Θεσσαλονίκης.


 Ο Λοχαγός Ιωάννης Μεταξάς Επιτελής του Διαδόχου Κωνσταντίνου, από τους πρωτεργάτες των γεγονότων και ο Πρωθυπουργός του κοσμοϊστορικού «ΟXΙ» το 1940, σε επιστολή του προς την γυναίκα του με ημερομηνία 29 Οκτωβρίου 1912 έγραφε μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα:
.

«Πόσο θα σου φαίνεται παράξενο να λαμβάνεις γράμμα μου από την Θεσσαλονίκη! Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα πού ησύχασα και ανεπαύθην. Το τι τράβηξα αυτές τις ημέρας δεν φαντάζεσαι. Στας 25 εφύγαμεν από το Κιρδζαλάρ από οπού σου είχα γράψει. Το βράδυ είμεθα εις Τοπτσίν, ο στρατός διέβη τον Αξιό. Δυσκολίαι μεγάλοι, τας οποίας υπερέβημεν όλας. Το βράδυ ήλθαν εις το Στρατηγείον Τούρκοι απεσταλμένοι προτείνοντες την παράδοσιν του στρατού και της πόλεως. Ο Διάδοχος ανέθεσεν εις τον Δούσμανην (Ταγματάρχην του Επιτελείου) και εις εμέ να διαπραγματευθώμεν. Τους εζητήσαμεν καί το Καραμπουρνού. Δεν εδέχθησαν και την άλλην ημέραν εκινήσαμεν προς μάχην. Είχα κάμει την διαταγή της μάχης και το απόγευμα της 26ης ήσαν κυκλωμένοι. Προτού όμως αρχίσει το πυρ, έστειλαν πάλιν απεσταλμένους και εδέχθησαν όλους τους όρους μας. Μετέβημεν νύκτα ο Δούσμανης και εγώ εις Θεσσαλονίκη και διεπραγματεύθημεν με τον Τούρκο Αρχιστράτηγο την παράδοσιν του στρατού του, της πόλεως και του Καραμπουρνού, και υπεγράψαμεν το πρωτόκολλον. Συγκινητική στιγμή! Εγυρίσαμεν αμέσως νύκτα.... Είχον σπεύσει και οι Βούλγαροι με ολίγον στρατόν αλλά δεν πρόφθασαν. Μάλιστα με έστειλαν να τους σταματήσω και αυτοί έκαμαν πώς δεν με είδαν και με άρχισαν στις τουφεκιές, εσφύριζαν πλήθος ολόγυρά μου, τόσον πού ηναγκάσθην να γυρίσω. Τέλος τους εσταματήσαμεν. Αλλά στάζει φαρμάκι η μύτη τους...»
 .



.
 Ο Ταγματάρχης Βίκτωρ Δούσμανης, επιτελής του Διαδόχου Κωνσταντίνου και μετέπειτα Στρατηγός του Ελληνικού Στρατού, αφηγείται ως εξής στα απομνημονεύματά του την συνάντηση των Ελλήνων και Τούρκων Αξιωματικών, το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου 1912 στην Θεσσαλονίκη.


«Ο Ταξίμ πασάς πολύ στενοχωρημένος, άλλ' ουχί ταραγμένος, με παρακάλεσε να καθίσω εγώ και οι δύο Αξιωματικοί μου. Άμα εκαθήσαμεν είπον ότι η παράδοσις θα γίνη άνευ ορών και ότι αν ήθελε δυνατό να διατάξη Αξιωματικόν τίνα του Επιτελείου του ίνα μετά του ιδικού μου Αξιωματικού καταρτίση την σχετικήν σύμβασιν. Τούτο και εγένετο.


Και ενώ αυτοί οι δύο εργάζοντο, εγώ συνωμίλουν μετά του Ταξίμ πασά και μετά τινάς αμοιβαίας τυπικός φιλοφρονήσεις της περιστάσεως τω λέγω ελληνιστί, διότι ο Ταξίμ πασάς ανακάλυψα ότι εγνώριζε την ελληνικήν:

 -«Πασά μου, ο Διάδοχος Αρχιστράτηγός μου, εκτιμών την ανδρεία σου και την των υπό σε Αξιωματικών δια τους αγώνας υπέρ αμύνης της Θεσσαλονίκης, με διέταξε να σας αναγγείλω ότι τιμής ένεκεν σας επιτρέπει να κρατήσετε το ξίφος σας».




Ο Ταξίμ πασάς τεθλιμμένος αρπάζει διά της αριστεράς το ξίφος του και μου λέγει:


-Όπως καταντήσαμε, τι το θέλομε και αυτό, δεν μας το παίρνετε!


Έπειτα όμως με παρακάλεσε να διαβιβάσω εις την Α.Β.Υ. τας ευχαριστίας αυτού και των υπ' αυτόν Αξιωματικών.


Η σύνταξις της συμβάσεως και η υπογραφή αυτής επερατώθη περί την 1.30' μετά μεσονύκτιον, εσυμφωνήσαμεν όμως να θέσωμεν ως ημερομηνίαν την 26η Οκτωβρίου, διότι εξ υπαιτιότητας των Τούρκων, εβραδύναμε να συναντηθώμεν και ν' αρχίσωμεν την συζήτησιν και την σύνταξιν αυτής. Αμέσως μετά ο Ταξίμ Πασάς μου λέγει ότι πρέπει να ειδοποιηθεί ο Ελληνικός στρατός περί της υπογραφής της συμβάσεως, διότι ούτος αγνοών τα συμφωνηθέντα ήθελε αρχίσει πυρ άμα τη επελεύσει της ημέρας, ενώ ο τουρκικός Στρατός είχε ειδοποιηθεί περί της παύσεως των εχθροπραξιών.

 -Φυσικά, απήντησα. άμα αναφέρω εις την Α.Β.Υ., τον Διάδοχον, τα της υπογραφής της συμβάσεως, θα εκδώσει αμέσως τας σχετικός διαταγάς περί παύσεως του πυρός.

 -Τζάνε μου, απαντά, φοβούμαι μήπως αργήσεις να συνάντησης τον Διάδοχο και τότε θα φονευθούν οι Τούρκοι στρατιώται αδίκως και πρέπει να εκδώσεις διαταγάς του λόγου σου.

Εσκέφθην και απεφάσισα να αναλάβω την ευθύνη της διαταγής της παύσεως του πυρός.



(Το Πρωτόκολλο παραδόσεως της Θεσσαλονίκης, ενώ υπογράφηκε την 01.30' ώρα της 27ης Οκτωβρίου 1912 από τους δύο Αξιωματικούς εκπροσώπους του Αρχιστρατήγου Διαδόχου Κωνσταντίνου και τον Ταξίμ Πασά, έφερε ως χρονολογία την 23.00 (11 μ.μ.) ώρα της 26ης Οκτωβρίου 1912, κι αυτό έγινε όχι μόνο για τούς λόγους πού αναφέρει στα απομνημονεύματα του ο Ταγματάρχης Βίκτωρ Δούσμανης, αλλά γιατί ο Λοχαγός Ιωάννης Μεταξάς κατάφερε να πείσει τον Ταξίμ πασά να μπει η χρονολογία αυτή, για να τιμηθεί ο προστάτης και πολιούχος της Θεσσαλονίκης Άγιος Δημήτριος, πού γιόρταζε την 26η Οκτωβρίου και τον οποίον σέβονταν πολύ ο Ταξίμ πασάς.
Ο ουσιαστικός όμως λόγος ήταν άλλος. Για να τεκμηριωθεί και με επίσημο έγγραφο, ότι ο Ελληνικός Στρατός κατέλαβε την Θεσσαλονίκη κατά μια μέρα ενωρίτερα, στοιχείο πού απετέλεσε και τον καταπέλτη στις παράλογες απαιτήσεις των Βουλγάρων για συγκυριαρχία της πόλεως).



 .
 Ο Γάλλος Δημοσιογράφος JAN PELISIER ανταποκριτής της Εφημερίδος LA DEPECHE ευρισκόμενος στην Θεσσαλονίκη την ημέρα της απελευθερώσεώς της έγραφε μεταξύ των άλλων και τα εξής:

«Μου είχαν πει ότι ο Ελληνικός Στρατός έκαμε λαμπρή εντύπωση σ' αυτόν τον πόλεμον. Αλλ' εκείνο πού αληθινά τιμά τους Έλληνας είναι η διοικητική τους ιδιοφυΐα, είναι ο τρόπος πού μεταχειρίστηκαν για να επιβάλουν την τάξιν και την ειρήνη στις χώρες πού κατέλαβαν και να συμβάλουν στην οικονομική τους ανάπτυξη. Η Διοίκηση της Θεσσαλονίκης ξεχωριστά είναι εξαίρετη. Πρέπει να τη μελετήσετε...».

.

 


 .
 Επίσης ο Άγγλος Δημοσιογράφος ΚΡΩΦΟΡΝΤ ΠΡΑΪΣ ανταποκριτής της Εφημερίδος «ΤΑΙΜΣ» παρακολουθώντας τις επιχειρήσεις προς Θεσσαλονίκην έγραφε μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα:

«Εδώ όταν είχον ρίψει το βλέμμα μου επί του στρατοπέδου της 7ης Μεραρχίας της υπό τον Στρατηγόν Κλεομένην (της δυνάμεως η οποία μας αντιμετώπισε εν Κιρτζαλάρ) και είδον τα τηλεβόλα Κρεζώ καθάρια και ευπρεπώς παρατεταγμένα κατά μήκος της οδού αμφοτέρωθεν της οποίας ήσαν ανοιγμένοι και εν σχήματι «Λ» σκηναί εκ χακί, μόλις διακρινόμενοι μεταξύ των βρύων του αγρού, ο Ελληνικός Στρατός μου έκανεν ευθύς εκ πρώτου βλέμματος πολύ καλήν εντύπωσιν.
Οι άνδρες ευρίσκοντο εις εξαίρετον κατάστασιν, εύθυμοι και ζωηροί, ως πρέπει εις νικητάς, καλώς ενδεδυμένοι, υποδεδημένοι και εφοδιασμένοι. Κατέτρωγον δε μετά πολλής ορέξεως τα ωμά λάχανα τα οποία είχον αποσπάσει από τους λαχανόκηπους τους εκτεινομένους προς το μέρος αυτό της πόλεως. Εν τω μέσω του ατελείωτου χακίνου χρώματος και των τηλεβόλων Σνάϊδερ του Ελληνικού Στρατού, της ηλιοκαούς χλόης των αγρών και των λασπωδών ατραπών, αι οποίαι χρησιμεύουν ως οδοί, η σκηνογραφία του τοπίου εφαιδρύνετο υπό των χιλιάδων ερυθρών φεσιών, τα οποία προέδιδον την Οθωμανική εθνικότητα του πλείστου μέρους των επισκεπτών...»
.


    
 .
Τέλος ας ακούσουμε και έναν Έλληνα, κάτοικο της Θεσσαλονίκης, πού περνούσε τις βράδυνες ώρες της 26ης Οκτωβρίου 1912 στο Καφενείο της Θεσσαλονίκης «Όλυμπος - Νάουσα»:


«Αίφνης ανοίγει η θύρα του καφενείου ορμητικώς και βλέπω εισερχόμενους δύο Έλληνας Αξιωματικούς ακολουθούμενους ύφ' ενός Δεκανέως. Πάντων τα όμματα εστράφησαν προς αυτούς.


- Καλή εσπέρα σας κύριοι, λέγει ο πρώτος. Είμαι ο Κώνστας Λοχαγός του Ελληνικού Στρατού. Εις το άκουσμα των γλυκύτατων τούτων λέξεων έσπευσεν ο καταστηματάρχης, ηκολούθησα δε αυτόν ασυναίσθητος. Μετά τον πρώτον χαιρετισμού, παρατηρώ εις τον Δεκανέαν φυσιογνωμίαν γνωστότατην. Εκπλήττομαι! Διερωτώμαι! Πείθομαι τέλος. Ήτο ο κ. Ιωάννης Δραγούμης, τέως Τμηματάρχης του Υπουργείου των εξωτερικών, υπηρετών ως Δεκανεύς καθ' όλην την εκστρατείαν. Μαθών δε παρ' αυτού τα καθέκαστα έσπευσα εις τον οίκον μου όπως αναγγείλω το χαρμόσυνον γεγονός.
.

Ο γέρων πατήρ μου ένδακρυς ηκροάτο της αφηγήσεώς μου και ότε ετελείωσα έστρεψε το βλέμμα του εις το εικονοστάσιον.

- Ευλογημένε Μεγαλομάρτυ Δημήτριε, είπε, και άνελύθη εις λυγμούς.


Ουδείς εξ ημών ετόλμησε να διαταράξη την ιερά σιγήν εις ην περιέπεσεν ο οικογενειακός μας κύκλος, απεχώρησε δε έκαστος εν σιγή ίνα ετοιμασθή δια την αυριανήν υποδοχήν.
 
Νυξ πλήρης αγωνίας! Νυξ όμοιαν της οποίας δεν διήλθεν άλλοτε η Θεσσαλονίκη! Νυξ ήτις έθεσε τέρμα εις την βάρβαρον τυραννίαν. 


 Νυξ υπέρ ης ηδυνάμεθα ν' αναφωνήσωμεν το του τροπαρίου της Αναστάσεως: «... Νυξ ... φωταυγής της Λαμπροφόρου ημέρας της Εγέρσεως ούσα προάγγελος...». Η πρώτη τέλος Νυξ μετά την παρέλευσιν 482 ετών, καθ' ην η Θεσσαλονίκη εκοιμήθη Ελευθέρα!»


    Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου 1912. Η πόλη του Αγίου Δημητρίου, η Βυζαντινή συμβασιλεύουσα επανήλθε και πάλι στις αγκάλες της Μητρός Ελλάδος!


Το όνειρο τόσων γενεών έγινε πραγματικότητα!!!
  

 Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον    www.egolpion.com

Read more: http://www.egolpion.com/etsi_phrame_8essalonikh.el.aspx#ixzz3HJ5gdJlM

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ;

   ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΜ






Η σταχυολόγηση κάποιων από τις αποφάσεις που πήρε η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη σύνοδό της  (18-19/10/2014), προκαλεί  σοβαρότατα  ερωτήματα, ως προς το τι μέλει γενέσθαι, αν και όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λάβει κυβερνητική εντολή.

Η «συμπολιτευόμενη» πλειοψηφία των μελών της Κ.Ε. απέρριψε πρόταση της αριστερής πλατφόρμας για την υιοθέτηση δέσμης μέτρων που – κατά την άποψη των εισηγητών – «θα αντιμετωπίζει τα πιο καυτά και οξυμμένα προβλήματα επιβίωσης του ελληνικού λαού και ταυτόχρονα θα εισάγει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ριζικής αναδιανομής σε βάρος του κεφαλαίου , δημοκρατικών αλλαγών στο κράτος, πλήρους και σταθερής εργασίας και αποκατάστασης των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι οι προτάσεις που τελικά καταψηφίστηκαν, αφενός μεν συμπεριλαμβάνονται στην πολιτική απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου δε κατατέθηκαν στη σύνοδο της Κ.Ε. αμέσως μετά την εξαγγελία του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος, στην ΔΕΘ. Εκεί όπου ο κ.Τσίπρας πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τις αποφάσεις του συνεδρίου, μεταθέτοντας την υλοποίησή τους στις ...ελληνικές καλένδες.

Συγκεκριμένα:

Καταψηφίστηκε: «Η άμεση θέση των τραπεζών κάτω από δημόσια ιδιοκτησία, δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο για μια νέα αποκλειστικά αναπτυξιακή και κοινωνική χρηματοπιστωτική πολιτική».

Τι πρέπει να υποθέσουμε; Οτι η «αντιμνημονιακή» κατεύθυνση της κυβερνητικής στρατηγικής που ευαγγελίζεται η στενή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, θα υλοποιηθεί χωρίς να θιγεί το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα; Οι τράπεζες που κόστισαν στον ελληνικό λαό περί τα 500 δις, θα συνεχίσουν τη λεηλασία και την τοκογλυφία, αλλά αυτή τη φορά σε ...αντιμνημονιακή κατεύθυνση; Με ποιον ...μαγικό τρόπο θα επιτευχθεί παραγωγική ανασυγκρότηση, δίχως την εθνικοποίηση της κεντρικής τράπεζας και των βασικών πυλώνων του τραπεζικού συστήματος;

Καταψηφίστηκε:  «Η λήψη άμεσων μέτρων στο πλαίσιο της ριζικής αλλαγής του φορολογικού συστήματος σε βάρος του πλούτου και υπέρ των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων στρωμάτων»

Η πλειοψηφία των μελών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνεί με την οριζόντια φορομπηχτική πολική της κυβερνώσας συμμορίας, που οδηγεί – με ραγδαίους ρυθμούς – την ελληνική κοινωνία και ιδιαιτέρως τα λαϊκά στρώματα, στην απόλυτη εξαθλίωση; 

Καταψηφίστηκε:. «Η διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων και η  κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, μαζί με το πέρασμα σε δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο των στρατηγικών επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας»

Αν δεν καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ, πώς αλλιώς θα αποφευχθεί  το οριστικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας; Με ποιον άλλο τρόπο περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ (κι όσα πρόκειται να περιέλθουν), θα επανακτήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους; Γιατί η πλειοψηφία των μελών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ δεν επικροτεί την επανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα επιχειρήσεων όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΔΕΥΑ;   Συντάσσεται με  τη λογική της εμπορευματοποίησης βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και το νερό ; 

Όταν απορρίπτεις τα βασικά αιτήματα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν το λαό και να συνεισφέρουν στην ανασυγκρότηση της οικονομίας, και αντ’ αυτού υιοθετείς την λογική της ... ελεημοσύνης (βλ. συσσίτια) και του κρατικού πατερναλισμού, με πενιχρές παροχές, χωρίς θεμελίωση δικαιωμάτων, σε τι διαφέρεις – επί της ουσίας – από την ακραία νεοφιλελεύθερη κυβερνώσα συμμορία;

Και εν τέλει – βάσει της κοινής λογικής – ένα μεγάλο ερώτημα γεννιέται: Γιατί άραγε, θα πρέπει να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; 

Το Ε.ΠΑ.Μ παρ’ότι  παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένο στη λογική της ρήξης με το κατοχικό καθεστώς που έχουν επιβάλλει οι δανειστές και οι τοκογλύφοι, θα συνεχίσει να απευθύνεται στις ηγεσίες, αλλά και κύρια στον απλό κόσμο, πρωτίστως σε όσους βρεθήκαμε και βρισκόμαστε μαζί στους δρόμους του αγώνα ανεξάρτητα από το που ανήκουν, τι ψήφισαν, ή τι πρόκειται να ψηφίσουν. Για να θέσουμε ως βάση της κοινής πολιτικής δράσης την πολιτική συμφωνία που ήδη υπάρχει ανάμεσά μας. Ανάμεσα σ' αυτούς που παλεύουν ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, ενάντια στις τράπεζες, τα χαράτσια, το γενικό ξεπούλημα και τον εργασιακό μεσαίωνα.

Η σωτηρία της χώρας και του λαού εξαρτάται μόνον από την ανατροπή του καθεστώτος των διεθνών δεσμεύσεων και των δανειακών συμβάσεων. 

Η Πολιτική Γραμματεία

Αθήνα 26/10/2014



 

ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΤΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ “ΚΟΚΚΙΝΟΥ” ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΕΝΤΟΣ ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΩΝ!!!!

Από την Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014 στις 11:50 πμ

.
eggrafo-peiraios-logo


Της Κατερίνας Πολύζου 

 Από το Λονδίνο… ζητούν από Χανιώτη αποπληρωμή «κόκκινου» στεγαστικού μέσα σε πέντε ημέρες – Μια εξώδικη καταγγελία που έλαβε Χανιώτης συμπολίτης μας από τράπεζα στην Αγγλία, φέρνει στην επιφάνεια, το μέγεθος του προβλήματος των κόκκινων επιχειρηματικών αλλά και στεγαστικών δανείων.



Πρόκειται για Χανιώτη που η κρίση τον ανάγκασε να κλείσει την επιχείρησή του και να αντιμετωπίζει πρόβλημα στην αποπλήρωση στεγαστικού δανείου ύψους 128.701 ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς.

Στον συμπολίτη μας επέδωσε κλητήρας εξώδικη καταγγελία από την εταιρεία ειδικού σκοπού με την επωνυμία “ESTIA MORTGAGE FINANCE A.E.” με έδρα το Λονδίνο.

Με το εξώδικο καλείται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να καταβάλλει μέσα στις επόμενες πέντε (!) ημέρες το σύνολο της οφειλής του –χωρίς σε αυτό να συμπεριλαμβάνονται οι τόκοι και τα έξοδα-, αλλιώς η εταιρεία θα προχωρήσει στις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για κατάσχεση του σπιτιού.

Το εξώδικο έγγραφο έφερε στον Κρήτη fm και στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Καφές και σχόλια», το στέλεχος των ΑΝΕΛ Μιχάλης Αλεξάκης, ο οποίος έχει ήδη ενημερώσει και τον Πάνο Καμμένο.
.


 .
Είναι το πρώτο εξώδικο ξένων τραπεζικών συμφερόντων που επιδίδεται σε πολίτη στην Κρήτη.



eggrafo-peiraios-logo


Ένα ανάλογο περιστατικό έχει καταγραφεί και στην Αθήνα, από αμερικανικό όμιλο.
 
Επικοινωνήσαμε με νομικούς οι οποίοι δίνουν δύο πιθανές ερμηνείες, η μία χειρότερη από την άλλη…

Το ένα ενδεχόμενο είναι η τράπεζα να έχει δημιουργήσει την εταιρεία “ESTIA MORTGAGE FINANCE A.E.” με έδρα το Λονδίνο, προκειμένου να διαχειρίζεται τα «κόκκινα» δάνεια, επομένως να μη φαίνεται υπερχρεωμένη και να προχωρεί σε κατασχέσεις.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι θυγατρική βρετανικής τράπεζας να έχει αγοράσει δάνεια από την Πειραιώς και να διεκδικεί την άμεση αποπληρωμή τους.

Αυτό θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες…

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η συγκυβέρνηση μας υπόσχεται ευνοϊκές ρυθμίσεις και η Κομισιόν πιέζει για διαδικασία άμεσης αποπληρωμής ή κατασχέσεων ακινήτων.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών σήμερα, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας έχει αφιερωθεί στην προσπάθεια να διαγράψει δάνεια επιχειρηματιών, δεν έχει γίνει επισήμως καμία προεργασία προκειμένου να δημιουργηθεί το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία πολιτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Οπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να μην παρατείνει τις ρυθμίσεις για αναστολή πλειστηριασμών μετά το 2014, καθώς «στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να καταρτίσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής ασφάλειας με βάση εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών».


10.000 ΤΑΛΑΝΤΑ ΚΟΣΤΙΣΕ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Αμφίπολη: 10.000 τάλαντα κόστισε ο τάφος και πολλοί θεωρούν για χατίρι του Ηφαιστίωνα! 

...

   

Το ψηφιδωτό ασύγκριτης ομορφιάς, η αναζήτηση του καλλιτέχνη, αλλά και οι μαρτυρίες στα αρχαία κείμενα δίνουν νέα σενάρια για τον ένοικο του μεγαλοπρεπούς τύμβου στην Αμφίπολη. Ο αξιωματικός του Μακεδονικού στρατού και στενός φίλος του Αλέξανδρου, ο Ηφαιστίωνας φέρεται τώρα από πολλούς αρχαιολόγους να είναι ο πρώτος υποψήφιος.

Μετά την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στο εξωτερικό με κορυφαίους αρχαιολόγους αλλά και το σύνολο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να δίνουν νέα τροφή για συζητήσεις αλλά και αντιπαραθέσεις για το "σημαντικό πρόσωπο" για το οποίο κτίστηκε το μνημείο, έναντι περίπου 10.000 ταλάντων, ένα ποσό που για την εποχή μεταφράζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ!

Ποιοι "ψηφίζουν" Ηφαιστίωνα

Ο πρώτος ακαδημαϊκός που υποστήριξε πως ο τάφος της Αμφίπολης "φιλοξενεί" τον Ηφαιστίωνα, είναι ο καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης. Τώρα που το ψηφιδωτό "φωτίζει" περισσότερο την υπόθεση, ο Μαυρογιάννης είναι ακόμη πιο σίγουρος και δηλώνει : "Η αναπαράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης είναι εξαιρετικής τεχνοτροπίας και είναι βέβαιο ότι απαιτήθηκε ένα υπέρογκο για να κατασκευαστεί. Ένα τέτοιο πανάκριβο έργο σαφώς και θα ταίριαζε απόλυτα στον τάφο του Ηφαιστίωνα. Υπάρχει και άλλη πηγή, ο Ρωμαίος ιστορικός Ιουστίνος, ο οποίος έγραψε το 200 μ.Χ. ότι ο τύμβος του Ηφαιστίωνα κόστισε 12.000 τάλαντα. Όπου κι αν έγινε ο τάφος του Ηφαιστίωνα, ήταν λαμπρός και πανάκριβος".

Ο καθηγητής ανέφερε μάλιστα πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος ο μεγάλος στρατηλάτης παρήγγειλε έναν πανάκριβο τάφο για τον Ηφαιστίωνα, ο οποίος πέθανε το 325 π.Χ. στη μάχη στα Εκβάτανα, μια πόλη της αρχαίας Περσίας. 
Είναι γνωστό πως η σωρός του Ηφαιστίωνα μεταφέρθηκε με όλες τις τιμές στη Βαβυλώνα. Ο Διόδωρος, ανάφερε μάλιστα πως  ο Μέγας Αλέξανδρος διέθεσε 10.000 τάλαντα για τη μεγαλοπρεπή "πυρά" του Ηφαιστίωνα.
 
 



Πηγή: Newsit

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bέβαια υπάρχουν πολλές ενστάσεις σχετικά με την άποψη περί του Ηφαιστίωνος καθόσον την χρονολογία του θανάτου του το 325 πχ το Μνημείο δεν είχε ανεγερθεί ενώ είναι γνωστό ότι η σωρός του μεταφέρθηκε στην Βαβυλώνα προκειμένου να αποτεφρωθεί. Στην Βαβυλώνα με εντολή του Αλέξανδρου κατασκευάστηκε μνημείο για την "Πυρά του Ηφαιστίωνα" στο οποίο θα τοποθετούνταν η σωρός του για την αποτέφρωση η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ .

Είναι γνωστόν επίσης ότι ο Ηφαιστίων λόγω της στενής φιλίας του με τον Αλέξανδρο δεν ήταν αγαπητός από τους υπόλοιπους στρατηγούς των Μακεδόνων και φυσικά ουδείς μετά τον θάνατο του Μεγάλου Στρατηλάτη επρόκειτο να μεταφέρει  την σωρό του στην Μακεδονία προκειμένου να ταφεί σε ένα τόσο μεγαλοπρεπές Μνημείο. Κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο να δεχθούν οι Μακεδόνες οι διάδοχοι και στρατηγοί  και κυρίως  η μητέρα του Αλέξανδρου η Ολυμπιάδα δηλαδή να ταφεί στον βασιλικό τάφο της Αμφίπολης ένας "κοινός θνητός"  όταν ο δημιουργός του Μακεδονικού Κράτους - Αυτοκρατορία , ο Φίλιππος ο Β΄ φέρεται να είναι θαμμένος στην Βεργίνα.

Είναι πιο πιθανό να βρίσκεται ο Φίλιππος ο Β' ο πατέρας του Μεγαλέξανδρου στον βασιλικό τάφο της Αμφίπολης όπως ισχυρίστηκε σε ανύποπτο χρόνο και ο Κώστας Πλεύρης 

.
    

με δεδομένο μάλιστα ότι είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ότι ο Αλέξανδρος σχεδίαζε να χτίσει στην Μακεδονία έναν Τάφο για τον πατέρα του τον οποίο υπεραγαπούσε μεγαλύτερο και από  την  Πυραμίδα του Χέοπος της Αιγύπτου. ( Εγκυκλοπαίδια ΔΟΜΗ)


    

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ