Δευτέρα 30 Ιουλίου 2007

ΕΥΤΥΧΩΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΡΥΠΝΑ ...



ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΚΥΠΡΟ


ΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΟΥΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες για το Κυπριακό
«EΘΝΟΣ 30/7

Μηνύματα προς συγκεκριμένους αποδέκτες έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, από την Κύπρο, την οποία επισκέφθηκε για ν αποτίσει φόρο τιμής στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η κυπριακή πολιτεία για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του πρώτου Προέδρου της.

Ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το Σάββατο κατ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Τάσσο Παπαδόπουλο, ενώ χθες παρέστη τόσο στο εκκλησιαστικό, όσο και στο φιλολογικό μνημόσυνο για τον Μακάριο.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό, στα ευρωτουρκικά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπογράμμισε πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει αλλάξει τη δυναμική γύρω από το Κυπριακό, με το οποίο, όπως επεσήμανε, είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι αργά ή γρήγορα να ασχοληθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Υπέδειξε, συγχρόνως, πως «στην Κύπρο έχουμε κατοχή τμήματος του ευρωπαϊκού εδάφους και αξίζει να το θυμίζουμε».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης, ο Κ. Παπούλιας σημείωσε πως ο φόβος είναι κακός σύμβουλος για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης λύσης και τόνισε ότι ο Ελληνισμός στην Κύπρο έχει δικαίωμα να μην αποφασίζει για το μέλλον του με εκβιαστικό τρόπο. Ανέφερε επίσης πως η παρουσία του κατοχικού στρατού και το δικαίωμα επέμβασης είναι έννοιες ασύμβατες προς τη διεθνή νομιμότητα αλλά και προς την ευρωπαϊκή κοινή λογική.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να οδηγηθούν σε πλήρη εξομάλυνση χωρίς τη λύση του Κυπριακού.

«Αυτό μπορώ να το πω με απόλυτη επίγνωση», τόνισε, καθώς «το τραύμα του Κυπριακού» αφήνει το ειδικό του βάρος και στην ελληνική εξωτερική πολιτική και είναι καθοριστικό για την αδιάσπαστη συμπόρευση Αθήνας και Λευκωσίας.

Ο Ελληνας Πρόεδρος εμφανίστηκε να μη συμμερίζεται τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως δεν επενδύει πολλά στην κυβέρνηση Ερντογάν. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, σημείωσε, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το στρατιωτικό κατεστημένο. Θεωρεί, ταυτόχρονα, επισφαλείς τις προβλέψεις στην περίπτωση της Τουρκίας, για την οποία «ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για τον εξευρωπαϊσμό της».

Στο μνημόσυνοΟ Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη, χθες το πρωί, στο εκκλησιαστικό μνημόσυνο του Μακαρίου, το οποίο τελέστηκε στην Ιερά Μονή Κύκκου ύστερα από συνοδική θεία λειτουργία, της οποίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, ο οποίος χαρακτήρισε τον Μακάριο κορυφαία εκκλησιαστική, πολιτική και εθνική φυσιογνωμία, ενώ απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Παπούλια τον αποκάλεσε «εθνικό ηγέτη όλου του Ελληνισμού». Ακολούθως τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του Μακαρίου στο Θρονί και οι κ. Παπούλιας και Παπαδόπουλος κατέθεσαν δάφνινα στεφάνια.

Ενα ακόμη αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος Παπούλιας. Σε χαιρετισμό του στο φιλολογικό μνημόσυνο του Μακαρίου χθες βράδυ στη Λευκωσία, ο Ελληνας Πρόεδρος χαρακτήρισε «παραδοξότητα την οποία δεν πρόκειται να δεχθούμε» το γεγονός ότι η η Τουρκία επιδιώκει στρατηγικά να ενταχθεί στην ΕΕ και συγχρόνως επιμένει να διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο. Κάλεσε επίσης τους εταίρους μας να μην ανεχθούν την τουρκική παρανομία.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος ανέδειξε επίσης την ευρωπαϊκή πλέον διάσταση του Κυπριακού, υποδεικνύοντας πως κάθε περαιτέρω ανοχή της παρουσίας δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο, είναι «μια χαίνουσα πληγή» για το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Παρά την ανωτέρω τοποθέτηση ο κ. Παυλόπουλος μετέχει σε μία κυβέρνηση που επιμελώς αποσιωπά το θέμα όταν καλείται να τοποθετηθεί ενώπιον θεσμικών διαθνών οργανισμών και του Ευρωπαϊκου Κοπινοβουλίου και ανέχεται τις προκλήσεις των Τούρκων

Για ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος της Ελληνμικής Δημοκρατίας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και υπέδειξε τις θέσεις της Ελληνικής Εξωτερεικής Πολιτικής, καλύπτωντας και πάλι επιτυχώς το πολιτικό κενό που δημιουργούν οι ανεκδιήγητες θέσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, της Υπουργού των Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, του Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του επίδοξου πρψωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, οι οποίοι υποστηρίζουν "άνευ όρων" τα τουρκικά συμφέροντα στους κόλπους της Ευρωπαϊκης Ένωσης, στηρίζοντας απροκάλυπτα την αμερικανική εξωτερική πολιτική που θέλει πάσει θυσία την Τουρκία , πλήρες μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης.

Εξ' ου και η φράση κλισέ που χρησιμοποιούν όλοι τους παπαγαλιστί " Η Ελλάδα στηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ..."

Τελικά αν και ο Κάρολος Παπούλιας βαρύνεται που προσυπέγραψε την "άρση του εμπολέμου κατά της Αλβανίας" ως υπουργός εξωτερικών του Ανδρέα Παπανδρέου, μας εκλπήσει ευχάριστα ως Πρόερδος της Δημοκρατίας και είναι απο τις ελάχιστες σωστές επιλογές του κ. Καραμανλή στην μέχρι σήμερα πορεία του ως πρωθυπουργού της χώρας.

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

ΕΚΤΕΘΗΚΑΝ "ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ" ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Χάσαμε στις τουρκικές εκλογές!

«EΘΝΟΣ» 24/7/2007
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Υπέρμετρα αισιόδοξοι τόνοι επιχειρείται να δοθούν στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τις συνέπειες των τουρκικών εκλογών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η νίκη του Ερντογάν εμφανίζεται σχεδόν ως... θρίαμβος της Αθήνας! Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι σαφέστατα και ήταν κατά πολύ προτιμότερη η νίκη του Ερντογάν από τη νίκη των κεμαλιστών. Αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει ότι τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών είναι απαλλαγμένα δυνητικών κινδύνων για εντάσεις ή και κρίσεις στις σχέσεις Αθήνας - Αγκυρας. Κάθε άλλο. Ακόμη και στοιχεία των αποτελεσμάτων που είναι πολύ θετικά για την ίδια την Τουρκία, τόσο όσον αφορά τη δημοκρατική εξομάλυνση της κατάστασης όσο και τη συνεργασία και σύγκλιση των πολιτικών της δυνάμεων, ενδέχεται να αποβούν αρνητικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Το θεμελιώδες στοιχείο ανησυχίας για μας είναι η μετατόπιση ολόκληρου του πολιτικού σκηνικού της Τουρκίας προς έντονα εθνικιστική κατεύθυνση - ολόκληρου του σκηνικού, συμπεριλαμβανομένου και του Ερντογάν. Αυτό συνέβη προεκλογικά, αλλά όλα δείχνουν ότι το φαινόμενο πιθανότατα θα ενταθεί μετεκλογικά.
Καθόλου παρήγορο φαινόμενο δεν είναι η συνεχιζόμενη εικόνα πλήρους κατάρρευσης της κεμαλικής κεντροδεξιάς, η οποία όχι μόνο παρέμεινε και πάλι εκτός Κοινοβουλίου, αλλά και από περίπου 15% που είχαν συνολικά στις προηγούμενες εκλογές τα δύο κόμματά της, τώρα έπεσαν σχεδόν στο ένα τρίτο αυτού του ποσοστού!
Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός πως υποκαταστάθηκε από την κεμαλική ακροδεξιά των «Γκρίζων Λύκων» του Μπαχτσελί, που είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος αυτών των εκλογών από ποιοτική άποψη, αφού μπήκε πανηγυρικά στη Βουλή με 14% και επιπλέον επέβαλε ουσιαστικά την πολιτική ατζέντα της προεκλογικά. Αντικειμενικά, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, σοβαρό τμήμα της κεμαλικής κεντροδεξιάς θα συσπειρωθεί γύρω από την ακροδεξιά του Μπαχτσελί. Είναι πολύ ανησυχητική εξέλιξη το συντηρητικό κομμάτι των κεμαλιστών να εκπροσωπείται από ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις.
Επιπροσθέτως, η εκλογική στασιμότητα της κεντροαριστεράς του Μπαϊκάλ αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω έξαρση της εθνικιστικής ρητορικής αλλά και πολιτικής πρακτικής, προκειμένου να μην υπερκεραστεί από την ακροδεξιά. Επικρέμαται η απειλή ενός «πλειοδοτικού διαγωνισμού» εθνικισμού στις δύο κοινοβουλευτικές συνιστώσες του κεμαλικού στρατοπέδου, ακροδεξιά και κεντροαριστερά. Αυτή σίγουρα θα εκφραστεί πρωτίστως στο κουρδικό ζήτημα και στη συζητούμενη περίπτωση τουρκικής εισβολής στο Βόρειο Ιράκ, αλλά ένας εθνικιστικός πυρετός, έστω και με αφορμή τους Κούρδους, αποκλείεται να αφήσει εντελώς εκτός πεδίου δράσης του και τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Η αποτυχία του κεντρικού στόχου που είχε βάλει ο Ερντογάν γι αυτές τις εκλογές, η απόκτηση δηλαδή της συνταγματικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων για να εκλέξει δικό του Πρόεδρο Δημοκρατίας και να κάνει όποιες συνταγματικές αλλαγές επιθυμεί, θα τον οδηγήσει λογικά στον συμβιβασμό με τις κεμαλικές δυνάμεις σε διάφορα ζητήματα. Αυτή η σύγκλιση όμως ισλαμιστών - κεμαλιστών, στην οποία ο Ερντογάν αναμφισβήτητα θα έχει το πάνω χέρι, θα τον καταστήσει σαφώς πιο ευαίσθητο στις κεμαλικές εθνικιστικές πιέσεις. Στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής και πολυτάραχης συνεργασίας και σύγκλισης θα θέλει και ο Ερντογάν να αποδεικνύει ότι είναι κι αυτός «καλός Τούρκος πατριώτης». Κι όσο και αν σίγουρα υπάρχουν πολύ σοβαρότερα θέματα, στα οποία ο Ερντογάν θα πρέπει να περάσει «εθνικιστικές εξετάσεις», όπως είναι το κρισιμότατο θέμα των Κούρδων και της εισβολής ή όχι στο Βόρειο Ιράκ, δεν μπορεί να αποφύγει την εμπλοκή και του Κυπριακού, το οποίο π.χ. θα βρει αμέσως μπροστά του, αν τεθούν σε κίνηση οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ας μην ξεχνάμε δε ότι ισχυρότερη θέση της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες ολοκλήρωσης δεν σημαίνει καθόλου ευκολότερη, σχεδόν αυτόματη εξεύρεση λύσεων στα ελληνοτουρκικά. Αντιθέτως, σημαίνει ισχυρότερες τουρκικές πιέσεις για... «ευρω-κατοχύρωση» των τουρκικών βλέψεων, δηλαδή επιβεβαίωσή τους και κατοχύρωσή τους και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Τραυματισμένη ευρω-προοπτικήΑβάσιμη είναι η εκτίμηση ότι οι εκλογές ενίσχυσαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας επειδή νίκησε ο Ερντογάν. Αντιθέτως, η έξαρση του εθνικισμού και η εκλογική επιβράβευσή του ωθούν τα πράγματα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο τουρκικός εθνικισμός, πέραν του βιαιότατου αντιαμερικανισμού του σε αυτή τη φάση, προσλαμβάνει σταδιακά όλο και πιο έντονα αντιευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, λόγω των δυσκολιών που εμφανίζονται στις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας. Ας μη λησμονούμε δε ότι οι Τούρκοι ηγέτες ρίχνουν την ευθύνη για την «αντιτουρκική» στάση της ΕΕ στην Κύπρο και στην Ελλάδα, που στηρίζει τη Λευκωσία.

"OMERTA" ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΝΩ Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΞΕΠΟΥΛΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ


Στον αέρα βρίσκεται η συμφωνία μεταξύ της JP MORGAN και των τεσσάρων ασφαλιστικών Ταμείων για την επιστροφή του ομολόγου των 280.000.000 € . Αιτία η δεκαετής ρήτρα εχεμύθειας που απαιτεί η αμερικανική τράπεζα για τους όρους της συμφωνίας επιστροφής του επίμαχου ομολόγου προκειμένου να συναινέσει στην επιστροφή των χρημάτων στα Ταμεία και έχει στείλει σχετική πρόταση εγγράφως στις Διοικήσεις των τεσσάρων Ταμείων.
Με τον τρόπο αυτόν οι αμερικανοί τραπεζίτες επιζητούν "ομερτα" για μια δεκαετία ώστε να μην υπάρχει περίπτωση οι Διοικήσεις των Ταμείων να κινηθούν δικαστικά εναντίον τους.
Με την σιωπή που απαιτούν οι αμερικανοί αποβλέπουν στην παραγραφή των αδικημάτων που διέπραξαν κατα την "αμαρτωλή" συναλαγή. Άλλωστε η Κυβέρνηση γνωρίζει καλά " το στριβειν δια του αρραβώνος" με την πρακτική της παραγραφής των αδικημάτων όπως έγινε και στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου με τα λαμόγια της ΔΕΚΑ, οι οποίοι δεν δικάστηκαν τελικά και "βγήκαν λάδι" με τον νόμο "περί ευθύνης υπουργών".
Είναι σαφές ότι το σύστημα του δικομματισμού έχει δικλείδες ασφαλείας για τα τσιράκια του.
Γίνεται πλέον αντιληπτό το πόσο "καθαρή" ήταν η συναλλαγή των κκ. Αλογοσκούφη, Δούκα, Τσιτουρίδη & Σια με την JP MORGAN kai την ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΧΕΠΕΥ για να πλασάρουν το "αμαρτωλό" ομόλογο των 280.000.000 € στα τέσσερα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Μήπως τελικά κ. Καραμανλή, είχε δίκαιο ο Αλαβάνος όταν μίλησε για "νονούς";

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ


ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΚΡΑΧ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ...




ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ





ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΘΑΦΤΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ kokkaliari@pegasus.gr "ΕΘΝΟΣ"
Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς τα Ταμεία απειλούνται από τα ελλείμματα, τις ανεξέλεγκτες δαπάνες και τη γήρανση του πληθυσμού. Είκοσι φορείς, που καλύπτουν περίπου οκτώ στους δέκα ασφαλισμένους, αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οικονομικά προβλήματα.
Με βάση τα στοιχεία, τη μάχη με τα ελλείμματα δίνουν αυτήν τη στιγμή επτά Ταμεία κύριας ασφάλισης, πέντε επικουρικά και οκτώ φορείς ασθενείας και πρόνοιας. Την ίδια στιγμή υπάρχουν Ταμεία που οι συνταξιούχοι ξεπερνούν πια τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα «επιβίωσης».
Χθες ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας κατέθεσε στη Βουλή τον κοινωνικό προϋπολογισμό 2007, όπου δίνεται μια σαφή εικόνα για την κρίση που μαστίζει το ασφαλιστικό. Ωστόσο στον προϋπολογισμό δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της κινητής περιουσίας και έτσι σκοτάδι καλύπτει την «τύχη» των ομολόγων.
Τρεις είναι οι κυριότερες αιτίες που απειλούν τα Ταμεία: τα ελλείμματα, η ανατροπή της σχέσης ασφαλισμένων προς συνταξιούχους και η ανεξέλεγκτη πορεία των δαπανών. Και στα τρία αυτά «καυτά» θέματα παρατηρείται φέτος επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών, επισπεύδοντας ουσιαστικά την κρίση του συστήματος.
Αρκεί να αναφερθεί πως τα μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο «κόκκινο», καθώς αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Είναι ενδεικτικό πως στο ΙΚΑ ο κλάδος ασθένειας εμφανίζει έλλειμμα 925,7 εκατομμυρίων ευρώ, από 881 εκατομμύρια πέρυσι.
Τη μάχη με τα ελλείμματα δίνει και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, (ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ) που όπως έχει γράψει το «Εθνος» προχωρά στη ρευστοποίηση ομολόγων αξλιας 65.000.000 € για να βρει χρήματα για τις συντάξεις των ασφαλισμένων.
Οσον αφορά τον ΟΓΑ, μέσα σε έναν χρόνο διπλασιάστηκε το έλλειμμα στον κλάδο κύριας ασφάλισης, ενώ οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει και ο κλάδος υγείας!
Στην κύρια ασφάλιση -εκτός από τα τρία μεγάλα Ταμεία- ελλείμματα εμφανίζουν ακόμη το ΤΑΠ-ΕΤΒΑ (κλάδος σύνταξης και επικουρικής ασφάλισης), το ταμείο συντάξεως και επικουρικής ασφάλισης προσωπικού γεωργικών και συνεταιριστικών οργανώσεων, το ΤΑΠ-ΟΤΕ (ειδικός λογαριασμός επικουρικής ασφάλισης) αλλά και το ταμείο πρόνοιας ξενοδόχων.
Η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά από την επιδείνωση της σχέσης ασφαλισμένων προς συνταξιούχους. Συγκεκριμένα σε κάθε συνταξιούχο αναλογούν 1,77 εργαζόμενοι στην κύρια ασφάλιση και 2,99 στην επικουρική ασφάλιση.
Μάλιστα σε τέσσερα Ταμεία κύριας ασφάλισης ο αριθμός των συνταξιούχων έχει ξεπεράσει αυτό των ασφαλισμένων. Πρόκειται για το Ταμείο συντάξεων προσωπικού ΗΣΑΠ (με την αναλογία να διαμορφώνεται στο 1:0,70), το ταμείο συντάξεων προσωπικούΤραπέζης της Ελλάδος (1:0,63), το ΤΑΠ-ΕΤΒΑ (1:0,40) και το ΤΑΠ-ΟΤΕ (1:0,85).
«Εκτόξευση»Εκτός ελέγχου είναι και οι δαπάνες των Ταμείων για παροχές ασθενείας, γεγονός που επιτείνει την οικονομική κρίση του ασφαλιστικού συστήματος. Τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη φτάνουν φέτος τα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 440 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε έναν χρόνο. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως οι συνολικές δαπάνες κοινωνικής προστασίας το 2007 είναι 47 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 43 δισεκατομμυρίων πέρυσι (είναι αυξημένες κατά 9,4%). Οι συγκεκριμένες δαπάνες αντιστοιχούν στο 22,64% του ΑΕΠ της χώρας.

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Φταίει η κυβέρνηση για την κρίση
Βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση του Ασφαλιστικού ρίχνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι συνδικαλιστές. Εντονη κριτική ασκείται και στο ότι δεν παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για την κινητή περιουσία, μεταξύ των οποίων και αυτά που αφορούν στα ομόλογα.
Η υπεύθυνη Απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, τονίζει πως «παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσιτουρίδης είχε δεσμευθεί πως, μέχρι το τέλος Μαϊου, θα καταθέσει τα στοιχεία για την κινητή περιουσία, που θα έριχναν φως και στην υπόθεση των ομολόγων, στο πλαίσιο του κοινωνικού προϋπολογισμού, δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο».
Παράλληλα αναφέρεται και στις δαπάνες υγείας που «τρέχουν ανεξέλεγκτα, εξαιτίας της πολιτικής στο φάρμακο, του παγώματος της μηχανογράφησης των δαπανών, των χαριστικών ρυθμίσεων σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.
Κανένα Ταμείο δεν έχει δαπάνες με αύξηση μικρότερη του 20%».
Από την πλευρά του το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού Δημήτρης Στρατούλης σημειώνει: οι φτωχοί, οι αποκλεισμένοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι το μόνο που έχουν να περιμένουν από τον κοινωνικό προϋπολογισμό είναι «προεκλογικά φύκια που τους παρουσιάζονται ως μεταξωτές κορδέλες».
Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, τονίζει πως «το οικονομικό και κοινωνικό έλλειμμα που καταγράφεται στην πτώση και υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων αποτελεί την απόδειξη για το πολιτικό έλλειμμα».
Στις εξελίξεις αναφέρεται και ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, Στάθης Ανέστης, σημειώνοντας πως «δυστυχώς διευρύνεται το κοινωνικό έλλειμμα και η κοινωνική ασφάλιση έχει πια μπει σε σοβαρά αρνητική πορεία».

Β. ΜΑΓΓΙΝΑΣ
Συνάντηση με διοικήσεις 6 τραπεζών-ΟΤΟΕΤο Ασφαλιστικό θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη ο υπουργός Απασχόλησης, Βασίλης Μαγγίνας, με τις διοικήσεις έξι τραπεζών και την ΟΤΟΕ. Στο «ραντεβού» θα μετάσχουν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι της Εθνικής, της Alpha Bank, της Εμπορικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Τράπεζα Αττικής και της Eurobank

ΟΙ ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΤΟΓΑΝ


ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΙΝΑΜΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΜΠΑΡΙΑ ...
ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΥΠΕΡ ΕΡΤΟΓΑΝ

Το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί δεν προτίθεται να απέχει από την επερχόμενη ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Τουρκία, επιτρέποντας την εκλογή του μόνο από τους ισλαμιστές βουλευτές στον τρίτο γύρο, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μιλιέτ" ο πρόεδρός του.

Εάν αυτή η θέση επιβεβαιωθεί στην πράξη, εξασφαλίζεται ουσιαστικά η βιωσιμότητα της νέας κυβέρνησης του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ακόμη και αν δεν υπάρξει η αυξημένη πλειοψηφία των 367 υπέρ του υποψηφίου του AKP, πιθανότατα και πάλι του Αμπντουλάχ Γκιούλ, στον τρίτο γύρο η παρουσία των 70 εθνικιστών μαζί με τους 341 ιλσαμιστές αρκούν για να επικυρωθεί το αποτέλεσμα.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε η Μιλιέτ, το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) θα συμμετάσχει στην εκλογή του προέδρου της τουρκικής δημοκρατίας, όποια κι αν είναι η υποψηφιότητα που θα υποδείξει το κυβερνητικό κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) και φυσικά αν υποψήφιος είναι ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

"Το ΑΚΡ δεν χρειάζεται να κάνει κανένα συμβιβασμό στην προεδρική εκλογή. Μπορούν να επιλέξουν όποιο υποψήφιο θέλουν και εμείς έχουμε το δικαίωμα να μην υποστηρίξουμε τον υποψήφιό τους. Δεν χρειάζονται την υποστήριξή μας σε κάθε περίπτωση. Ο αριθμός των βουλευτών του ΑΚΡ είναι αρκετός για να εκλέξει το νέο πρόεδρο στον τρίτο γύρο", είπε ο πρόεδρος του κόμματος κ.Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στη σημερινή εφημερίδα "Μιλιέτ".

Η δήλωση αυτή του κ.Μπαχτσελί θέτει τέλος σε όλες τις συζητήσεις περί ενδεχόμενης κρίσης γύρω από την προεδρική εκλογή, σημειώνουν αναλυτές στην Κωνσταντινούπολη, που υπενθυμίζουν ότι όλα τα κομματικά επιτελεία είχαν καταλήξει ότι το εκλογικό σώμα αποδοκίμασε τις απόπειρες μποϋκοτάζ των προεδρικών εκλογών.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) κ. Μουσταφά Οζγιουρέκ δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα υποστηρίξει τον κ.Γκιουλ αλλά τόνισε ότι αν εκλεγεί το κόμμα του θα σεβαστεί την απόφαση της εθνοσυνέλευσης.

ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ...


ΚΡΥΒΕΤΑΙ "Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ" ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ



Οι ηγέτες φαίνονται στα δύσκολα. Μπαίνουν μπροστά. Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Είναι επί των επάλξεων. Δίνουν το παράδειγμα."Χαράσουν λεωφόρους για να περάσει ο λαός " όπως γραφει ο Θουκιδίδης στον "Επιτάφιο". Δείχνουν τον δρόμο στον λαό. Δρομολογούν τις εξελίξεις, δεν σέρνονται πίσω από αυτές. Ο πρωθυπουργός είναι για να κυβερνά. Να λύνει προβλήματα. Να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις κρίσεις. Δεν είναι για να προστατεύει την εικόνα του. Επιτέλους, ο Κ. Καραμανλής πρέπει να καταλάβει ότι είναι κυβερνήτης της χώρας. Δεν είναι «καταλληλότερος πρωθυπουργός» για τις δημοσκοπήσεις. Ήρθε ο καιρός ν’ αλλάξει κοστούμι. Να μαυρίσει τα χέρια του. Να βάλει φόρμα. Γαλότσες και κράνος. Nα "κολλήσει" επιτέλους και κανένα ένσημο.Όπως κατ’ αντιστοιχίαν έκανε προ ετών στη Γερμανία ο Γκέρχαρντ Σρέντερ με τις πλημμύρες. Όχι για να σβήσει αυτός τις φωτιές. Για το παράδειγμα που χρειάζονται οι πολίτες και ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να μην μας πάρει ο διάολος και μας σηκώσει. Για να μην λιώσει μαζί με τις πυρκαγιές και το πολιτικό προσωπικό. Δεν αντιλαμβάνονται ότι μαζί με τη θλίψη ξεχειλίζει και η αγανάκτηση των πολιτών για τη διάλυση του κράτους και την ανικανότητα των κυβερνήσεων.

ΚΑΙ Ο ΣΙΜΗΤΗΣ ΤΟ 2004 "ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΣΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΕΤΡΗΒΗ ΣΤΙς ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΠΕΝΤΕ (% ) ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΛΑ.Ο.Σ. Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ


Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ ΕΙΠΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΟΡΕΙΑ ΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Σαν βόμβα έσκασε στη Θράκη η είδηση ότι ο επιχειρηματίας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, πρόεδρος της «Μηχανικής Α.Ε.», στηρίζει ΛΑΟΣ.

Μιλώντας προχθές το βράδυ σε ξενοδοχείο της Ξάνθης σε πάνελ με τον απόστρατο αξιωματικό Παναγιώτη Θεοδωρακίδη και τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά Γιάννη Αθανασίου, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου ανακοίνωσε ότι στηρίζει ΛΑΟΣ κυρίως για εθνικούς λόγους.
Ο επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ανακοίνωσε ότι συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Γιώργο Καρατζαφέρη.Ο κ. Εμφιετζόγλου επιτέθηκε κατά πάντων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι:
* «Ο πρωθυπουργός δεν έχει πει ποτέ τη λέξη πατρίδα, ενώ η υπουργός Εξωτερικών για προσωπικούς λόγους δεν ενδιαφέρεται αν θα χάσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη αρκεί να γίνει πρωθυπουργός».
* Θεώρησε διαβρωμένο τον Γιώργο Παπανδρέου, ειδικά όταν μιλά για πολυπολιτισμικότητα, και θεωρεί ότι ο ελλαδικός χώρος είναι έπειτα από αγώνες και θυσίες ομογενοποιημένος.
* Ο,τι πιο αντεθνικό και προδοτικό είναι ο ΣΥΝ για τον κ. Εμφιετζόγλου που, κατά την άποψή του, βρίσκεται πίσω από τη Ρεπούση. Και θέλει «τα παιδιά μας να μη γίνουν Ελληνες».
* Για το ΚΚΕ ανέφερε: «Είναι στον κόσμο του, αλλά το προτιμώ από τα προηγούμενα».
Ο κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου υποστηριξε πως θα στηρίξει ΛΑΟΣ διότι:
* Δεν υπάρχει εθνική πολιτική προς όφελος της χώρας, αλλά μια συνεχής υποχώρηση σε όλα τα εθνικά θέματα που μπορεί να οδηγήσουν και σε «Κοσοβαροποίηση» της Θράκης.
Λάβρος επιτέθηκε κατά της πρέσβειρας στα Σκόπια Νατάσσας Γροσομανίδου (ήδη ανεκλήθη) επειδή δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να δεχτεί τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία».
* Θα πρέπει να υπάρξει μια πατριωτική φωνή στη Βουλή· μια φωνή αντίστασης, που δεν θα κάνει υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.
Ζήτησε παράλληλα να μην υπάρχουν ακραία στοιχεία και να μη γίνουν τα λάθη του παρελθόντος (υποψηφιότητα Κολλάτου) όπως στις νομαρχιακές εκλογές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/07/2007

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ! Ο ΥΠΕΞ ΤΟΥ "ΖΕΜΠΕΚΙΚΟΥ"


«Αναλαμβάνω πρωτοβουλία» ; ( ΑΠΟΡΙΑ ΨΑΛΤΟΥ ΒΗΞ )
«E» 5/7

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Συμπαράσταση Γιώργου στον Βαρθολομαίο «E» 5/7
Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Κανείς δεν μπορεί να αναιρέσει την Οικουμενικότητά τουΑκόμα και το βέτο οφείλει να σκέφτεται η Ελλάδα έναντι των Σκοπίων, τονίζει με συνέντευξή του στο «Εθνος» για θέματα εξωτερικής πολιτικής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ενώ κατηγορεί τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι «είναι απλός παρατηρητής των εξελίξεων» και αναγγέλλει πρωτοβουλίες για το θέμα του Πατριαρχείου.
(Μόλις ανέλαβε πρωτοβουλίες ο Γιωργάκης μηνύσαν και οι Τούρκοι τον Πατριάρχη ! )
«Η αδυναμία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί σωστά και να διευθετήσει το θέμα προς όφελος των συμφερόντων της Ελλάδας μας αναγκάζει, εδώ που φτάσαμε, να σκεφτόμαστε ακόμα και το βέτο», τονίζει ο κ. Παπανδρέου, ενώ διαπιστώνει ότι σήμερα «η πικρή αλήθεια είναι ότι η διαπραγματευτική αφετηρία της Ελλάδας είναι δυσμενέστερη απ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί «αδιανόητη πράξη την εμμονή των Σκοπίων σε αλυτρωτικές προκλήσεις», αλλά και αδιανόητο να μην τηρηθεί η υποχρέωση των Σκοπίων για μια αμοιβαίως αποδεκτή ονομασία για κάθε διεθνή χρήση».

Ο κ. Παπανδρέου προειδοποιεί την Τουρκία ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα, ενώ στέλνει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα πως «με τη νέα εθνική στρατηγική δεν θα επιτρέψουμε σε τυχοδιωκτισμούς να διαταράξουν όσα πετύχαμε».

Οσον αφορά το Πατριαρχείο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει πως «η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου δεν χρειάζεται πιστοποίηση κανενός και δεν μπορεί να αναιρεθεί από κανέναν», ενώ αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Καραμανλή υπογραμμίζει πως «σε τέτοιες στιγμές, η Ελλάδα δεν πρέπει να σιωπά»! Προαναγγέλλει μάλιστα ότι αύριο, στη Λισαβόνα θα θέσει το θέμα στον νέο προεδρεύοντα της Ενωσης, κ. Σόκρατες, όπως θα το θέσει προσεχώς, αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες, στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Κύριε πρόεδρε, στην επίσκεψή σας στην Εγνατία Οδό μιλήσατε και για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Ησασταν εξαιρετικά επικριτικός για τους χειρισμούς των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον πρωθυπουργό...

Είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητό ότι η εξωτερική πολιτική μιας χώρας, στις σημερινές συνθήκες, οφείλει να χαρακτηρίζεται από δυναμισμό. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι στατική, άνευρη, φοβική. Η δράση και η προληπτική διπλωματία, οι πρωτοβουλίες και η συνεχής παρουσία είναι απολύτως αναγκαία στοιχεία για την επίτευξη των εθνικών στόχων. Η λογική του αυτόματου πιλότου δεν έχει θέση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Είναι συνταγή αποτυχίας και οδηγεί σε αδιέξοδα, τα οποία είναι ενδεχόμενο να αποδειχθούν ακόμη και επικίνδυνα για τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν επιχαίρω με τις αποτυχίες του κ. Καραμανλή στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αντίθετα, ανησυχώ και προβληματίζομαι. Από την πρώτη στιγμή είχα πει στο κ. Καραμανλή ότι θέλουμε να τον βοηθήσουμε στα θέματα αυτά. Η οπτική μας γωνία είναι εντελώς διαφορετική. Ομως, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε η Ελλάδα να χάνει έδαφος, να χάνει ευκαιρίες, να γίνεται ουραγός σε εξελίξεις, να μένει αμήχανη και χωρίς διαπραγματευτική ισχύ.
Δυστυχώς, έχουμε έναν πρωθυπουργό, ο οποίος έχει επιλέξει να είναι απλός παρατηρητής των εξελίξεων, να μη σχεδιάζει στρατηγικά, να μην παίρνει πρωτοβουλίες. Να αιφνιδιάζεται συνεχώς. Να χάνει συνεχώς ευκαιρίες.

Ασκείτε δριμεία κριτική στον κ. Καραμανλή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μήπως όμως η κριτική σας έχει προεκλογική στόχευση; Ο κόσμος πιστεύει ότι τη δική σας πολιτική ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση...

Με την κριτική μας προς την κυβέρνηση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής εκφράζουμε την αγωνία μας για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, που πλήττονται από τους χειρισμούς και τα αδιέξοδα που έχουν σχέση με την απουσία στρατηγικού σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεν είναι κριτική τυφλής αντιπολίτευσης και λαϊκισμού, όπως έκανε η ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Η δική μας πολιτική εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή. Και βλέπουμε, δυστυχώς, μια ελληνική κυβέρνηση που δεν ξέρει, δεν μπορεί, δεν θέλει, δεν αντιδρά. Δεν μπορεί να δράσει και να προλάβει τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση φοβάται να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις. Δείχνει ανασφαλής εκεί που η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά επιχειρήματα και συγκριτικό πλεονέκτημα. Στο πεδίο του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συνθηκών και των νομιμοποιημένων θεσμών της διεθνούς Κοινότητας, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εκεί βρίσκεται η δύναμή μας, όπως και στον στρατηγικό χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου και εκεί η χώρα εμφανίζεται απομονωμένη και απούσα από σημαντικές διεργασίες και εξελίξεις.

Ο κ. Καραμανλής εγκατέλειψε την πετυχημένη πολιτική του Ελσίνκι και τον οδικό χάρτη, τον οποίο διαμορφώσαμε για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τον οποίο διασφαλίζαμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Αφησε ανεκμετάλλευτες δύο ιστορικές ευκαιρίες, που εμείς είχαμε δημιουργήσει, τον Δεκέμβρη του 2004 και τον Οκτώβριο του 2005, ώστε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου. Είχαμε φτάσει πολύ κοντά στο θέμα της επίλυσης του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας.
( ο υπέρμαχος του σχεδίου Ανάν, ακόμη δεν κατάλαβε τι συνσαίβει στην Κύπρο)

Δεν αξιοποιήθηκαν οι ημερομηνίες αυτές. Υπήρξε μια ακατανόητη και απαράδεκτη αποσύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι διμερείς μας σχέσεις εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία ή από τις διαθέσεις διαφόρων μεγάλων κρατών, εντός και εκτός της ΕΕ. Εγώ προσωπικά πήγα στον κ. Καραμανλή προτείνοντας μια νέα εθνική στρατηγική. Αλλά και πάλι, ο κ. Καραμανλής δεν τόλμησε, δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες. Είναι ιστορική η ευθύνη του κ. Καραμανλή.
Γι αυτό ακριβώς βλέπουμε να παραπαίει η εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε μεταξύ της έντασης και της υποχώρησης κάθε φορά που έχουμε προβλήματα με την Τουρκία ή με τη FYROM ή με οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Τελικά, ποια ακριβώς είναι η δική σας πολιτική για τα ελληνοτουρκικά;
Η δική μας στρατηγική παραμένει σταθερή. Θέλουμε τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υποστηρίζουμε αυτή την προοπτική, πάντα στη βάση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απέναντι σε όλες τις χώρες-μέλη και σε καθεμία χώρα-μέλος ξεχωριστά. Και βέβαια, απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς αποκλίσεις, χωρίς παρεκκλίσεις. Οφείλει να σεβαστεί τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υποχρέωση για ειρηνικές σχέσεις και καλή γειτονία με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θέλω να τονίσω, για άλλη μια φορά, ότι η Τουρκία οφείλει να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα απ την Κύπρο. Στρατεύματα κατοχής δεν έχουν θέση στο έδαφος κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική για επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

Εμείς πρέπει να αναλάβουμε και πάλι με τη νέα εθνική στρατηγική να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο σιγουριάς και ασφάλειας για τον πολίτη και για τη χώρα μας. Να διαμορφώσουμε μια πορεία, έναν οδικό χάρτη της Τουρκίας, που στο τέλος θα σημάνει την επίλυση σημαντικών ζητημάτων αλλά και ένα απόθεμα, ένα μέρισμα ειρήνης, που σημαίνει σημαντικά ποσά, τα οποία μπορούν πια να μεταφερθούν από την άμυνα στην κοινωνική ανάπτυξη, στην παιδεία, στις υποδομές και τις υπηρεσίες υγείας, στο κράτος πρόνοιας, στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης, στην ανάπτυξη της περιφέρειας, στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής.

Θέλω, σε κάθε περίπτωση, να επαναλάβω ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα. Με τη νέα εθνική στρατηγική δεν θα επιτρέψουμε σε τυχοδιωκτισμούς να διαταράξουν όσα πετύχαμε. Θα διασφαλίσουμε τα σύνορά μας, τα δικαιώματά μας, όπως τα ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.

Πήγατε χθες στο Πατριαρχείο. Γιατί; Τι συζητήσατε με τον κ. Βαρθολομαίο;

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο περνάει, και πάλι, στιγμές κρίσιμες. Συναντήθηκα χθες με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να δηλώσω, με την παρουσία μου, τη στήριξή μας και τη συμπαράστασή μας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη στήριξή μας προς τον Πατριάρχη προσωπικά. Σε τέτοιες στιγμές, η Ελλάδα δεν πρέπει να σιωπά!
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ιδιαίτερη σημασία για όλον τον ορθόδοξο κόσμο, για όλον τον Ελληνισμό. Η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και τα δικαιώματά του είναι κατοχυρωμένα και αναγνωρισμένα από αιώνες και από όλους.
Η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου δεν χρειάζεται την πιστοποίηση κανενός και δεν μπορεί να αναιρεθεί από κανέναν. Αύριο θα συναντηθώ, στην Λισαβόνα, με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, τον κ. Σόκρατες, ο οποίος θα προεδρεύει της ΕΕ τους επόμενους 6 μήνες. Θα θέσω το θέμα στον Πορτογάλο πρωθυπουργό και την προεδρία της ΕΕ με έμφαση και ξεκάθαρο τρόπο. Το θέμα του Πατριαρχείου θα το θέσω και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα πάρουν πρωτοβουλίες, ώστε το θέμα να συζητηθεί ξανά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα δικαιώματά του αφορούν άμεσα και την ΕΕ. Αυτό η Ελλάδα πρέπει να το τονίζει με έμφαση σε κάθε ευκαιρία.
Τα δίκαια αιτήματα του Πατριαρχείου, ας μην το ξεχνάμε, είναι ενταγμένα στις ενταξιακές υποχρεώσεις της Τουρκίας. Υποχρεώσεις απέναντι στις θρησκευτικές μειονότητες και στις αλλαγές που χρειάζονται για τις θρησκευτικές ελευθερίες, δηλαδή την εμπέδωση του σεβασμού του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Σχολής της Χάλκης, των ιδιοκτησιών που ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που πρέπει να αποδοθούν σε αυτό απ την τουρκική κυβέρνηση. Αυτή τη στήριξη υποσχέθηκα στον Οικουμενικό Πατριάρχη, αυτή τη μάχη δίνω και θα δίνω σε κάθε επίπεδο και με όλες μου τις δυνάμεις.
ΘΕΑΤΗΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣΑκόμη και βέτο, αν χρειαστεί για το Σκοπιανό
Στη Βεργίνα μιλήσατε για τη FYROM. Και σε αυτό το θέμα κατηγορείτε τον πρωθυπουργό για την πολιτική που ακολουθεί. Τι του καταλογίζετε;
Από τη στιγμή της ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας, δεν υπήρξε καμία σοβαρή κίνηση από τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του στο θέμα των Σκοπίων. Είναι ένας απλός παρατηρητής σε ένα θέμα τόσο σημαντικό για τον ελληνικό λαό. Και γινόμαστε μάρτυρες αλλεπάλληλων αιφνιδιασμών της κυβέρνησης, με τραγικό αποκορύφωμα την αναγνώριση της FYROM από τις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο του 2004. Μια πικρή στιγμή για την ελληνική διπλωματία, η οποία άλλαξε, αναμφισβήτητα, τους συσχετισμούς σε βάρος των συμφερόντων μας.
Από τον κ. Καραμανλή ακούμε μόνο ανέξοδους «παλικαρισμούς» για το εσωκομματικό του ακροατήριο. Αλλά απόλυτη σιωπή εκεί που χρειάζεται να μιλήσει και να ορθώσει το ανάστημά του ο Ελληνας πρωθυπουργός: στις συνόδους κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Εχασε ευκαιρίες ο κ. Καραμανλής και επέτρεψε τη σημερινή αδιαλλαξία των Σκοπίων. Η πικρή αλήθεια, σήμερα, είναι ότι η διαπραγματευτική αφετηρία της Ελλάδας είναι δυσμενέστερη από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν. Και γι αυτό ευθύνονται αποκλειστικά ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του.
Η ΠΓΔΜ οφείλει να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της -απέναντι στη Διεθνή Κοινότητα, απέναντι στην ΕΕ και βεβαίως απέναντι στην Ελλάδα. Αυτό τονίζουμε προς την κυβέρνηση των Σκοπίων, όπως και προς όλους τους συνομιλητές μας -ξεκάθαρα και με κάθε αυστηρότητα.
Θεωρούμε αδιανόητη πράξη την εμμονή των Σκοπίων σε αλυτρωτικές προκλήσεις. Πρέπει να καταλάβουν ότι ο εθνικισμός δεν αποδεικνύεται ο καλύτερος σύμβουλος για την επίλυση προβλημάτων.Θεωρούμε αδιανόητο να μην τηρηθεί η υποχρέωση των Σκοπίων για μια αμοιβαίως αποδεκτή ονομασία για κάθε διεθνή χρήση.
Είναι το ΠΑΣΟΚ που θα κληθεί και πάλι, ως κυβέρνηση, με τις σωστές κινήσεις, τις έγκαιρες και διαρκείς πρωτοβουλίες, να επανορθώσει τη ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Οπως και παλαιότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου εκλήθη να δώσει λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργήσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με την κυβερνητική θητεία της ΝΔ την περίοδο 1990-1993.
Αυτή η αδυναμία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί σωστά και να διευθετήσει το θέμα προς όφελος των συμφερόντων της Ελλάδας, μας αναγκάζει, εδώ που φτάσαμε, να σκεφτόμαστε ακόμη και το βέτο. Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να παραιτηθεί από διαπραγματευτικά δικαιώματά της, όπως έχει κάνει ο κ. Καραμανλής, αμαχητί, στο πρόσφατο παρελθόν.

ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ... ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΦΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΙΓΡΙΤΑ ΣΕΡΡΩΝ



Σπιρουλίνα: πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό


Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Ιουλίου 2007

της Λελούδη Κωνσταντίνας, Διαιτολόγου - Διατροφολόγου


Η Σπιρουλίνα (Spirulina Platensis) είναι ένα μικροσκοπικό φυτό του γλυκού νερού, που αποτελείται από διαφανή σφαιρικά κύτταρα και τα οποία συνδέονται μεταξύ τους σχηματίζοντας μια ελικοειδή σπείρα. Γνωστή από την αρχαιότητα, έχει επιζήσει στο πλανήτη μας πάνω από 3.5 εκατομμύρια χρόνια. Καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ως βασική τροφή από πολλούς λαούς της γης.


Η σπιρουλίνα περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι μια εύπεπτη και με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα τροφή, η οποία στοχεύει στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος, την απορρόφηση μετάλλων και την μείωση της χοληστερίνης.


Η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη βοηθά στη σταθεροποίηση των διαταραγμένων επιπέδων σακχάρου, γνωστών ώς υπογλυκαιμία. Συστήνεται ιδιαιτέρως σε χορτοφαγικές δίαιτες, επειδή παρέχει βιταμίνη Β12, απαραίτητη για τη σύνθεση υγιών κυττάρων αίματος.

Καταστέλλει την όρεξη. Βοηθά στη μακροζωία ασθενών με καρκίνο. Περιέχει γ-λινολενικό, λινολεϊκό και αραχιδονικό οξύ, σίδηρο, 60-70% πρωτεΐνη, απαραίτητα αμινοξέα, νουκλεϊκά οξέα, χλωροφύλλη και φυκοκυανίνη.


Μερικά από τα χαρακτηριστικά της σπιρουλίνας στον οργανισμό, μετά από επιστημονικές έρευνες έχουν βρεθεί ότι είναι:

@ περιέχει πιο ευπεπτη και απορροφήσιμη μορφή πρωτεΐνης από το μοσχάρι
καταστρέφει καρκινικά κύτταρα (καρκίνος στήθους)

@ βοηθά στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης
@
παρέχει σχεδόν κάθε βιταμίνη και μέταλλο που έχει ανάγκη ο οργανισμός κατευθείαν από τη φύση και όχι από χημική βιομηχανία.
@παρέχει πολύ περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, καθώς και μαγνήσιο
βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος
@περιέχει ουσίες που βοηθούν στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό όπως το κάδμιο, το αρσενικό κα
@βοηθά την πνευματική απόδοση
@προστατεύει το νευρικό σύστημα από αλλοιώσεις
@είναι ιδανικό για ανθρώπους με χρόνιες ηπατικές νόσους καθώς και άτομα που καπνίζουν και πίνουν πολύ αλκοόλ
@διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο έναντι της αρθρίτιδας, του άσθματος, καρδιαγγειακών παθήσεων
@έχει την δυνατότητα να επηρεάζει την αιμοποίηση ρυθμίζοντας την παραγωγή κιτοκινών και αντισωμάτων
@με την επίδραση της σπιρουλίνα ς ενεργοποιούνται τα Τ και Β κύτταρα καθώς και τα μακροφάγα


@ Πειραματικά έχει αποδειχθεί in vivo και in vitro ότι είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία συγκεκριμένων αλλεργιών, αναιμίας, καρκίνου, ηπατοτοξικωσης, καρδιαγγειακών ασθενειών, υπεργλυκαιμίας και υπερλιπιδαιμίας, ανοσοκαταστολής, φλεγμονών. Αυτές οι δράσεις οφείλονται στην ίδια την σπιρουλίνα (φωτοσυνθετικό κυανοβακτηρίδιο) καθώς και σε μερικά από τα συστατικά της συμπεριλαμβανομένων των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, β- καροτενίου, φυκοκυανίνης, φαινολικών ενώσεων.



Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

ΟΥΤΕ ΣΤΟ "ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ" ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ...


Ο ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.
ΚΑΤΕΡΕΥΣΕ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΜΥΘΟΣ .
234 ΔΙΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΜΑΖΕΨΕ ΑΠΟ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΟΛΙΣ 1,6 ΔΙΣ ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ!
Η επέλαση Βγενόπουλου στην ελληνική αγορά με την εξαγορά του 30% της VIVARTIA ( ιδιοκτήτρια της ΔΕΛΤΑ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗ, της ΤΕΑSTY, των GOODY' S κα) κατέδειξε την γύμνια του εγχειρήματος Αλογοσκούφη και της Οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή.
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης ο οποίος μέσω των αποκρατικοποιήσεων επιδιώκει να μειώσει το Δημόσιο χρέος αισθανόταν δικαιωμένος όταν έχοντας προϋολογίσει να συγκετρώσει απο αποκρατικοποιήσεις το ποσό των 1,7 δις ευρώ πέτυχε να συγκεντρώσει 1,6 δις ευρώ.
Ο κ. Αλογοσκούφης θεώρησε επιτυχία ότι πούλησε μετοχές του ΟΤΕ (αφού το κράτος ανέλαβε το δισβάσταχτο κόστος της εθελουσίας εξόδου των υπεράριθμων εργαζομένων του Οργανισμού), σε ξένους θεσμικούς επενδυτές στην τιμή που είχε η μετοχή του ΟΤΕ στο ταμπλώ της Σοφοκλέους την ημέρα της πώλησης χωρίς έκπτωση. Με την πώληση πακέτου μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου τα κατέφερε ακόμη καλύτερα . Πούλησε τις μετοχές κατα 0,55% ακριβότερα από την τιμή της μετοχής στο ταμπλώ της Σοφοκλέους
Έλα όμως που ήρθε ο Βγενόπουλος και έβαλε γυαλιά στον κ. Υπουργό, καθηγητή Πανεπιστημίου και διδάκτωρα του του London School of Economics (MSc 1978, PhD 1981).
O Bγενόπουλος αγόρασε το 30% των μετοχών της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας τροφίμων της VIVARTIA , καταβάλλοντας το ποσό των 550.000.000 ευρώ , προσφέροντας 25 ευρώ ανα μετοχή την ημέρα που η μετοχή διαπραγματεύονταν στα 18,44 €. Πλήρωσε δηλαδή στον κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο ( μεγαλομέτοχο και Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων παρακαλώ) 35,5% ακριβότερα την κάθε μετοχή. Στην συνέχεια μέσα σε δύο μέρες αγόρασε ο Βγενόπουλος από το ταμπλώ ακόμη ένα ποσοστό 20,85% της VIVARTIA και έγινε κάτοχος της πλειοψηφίας των μετοχών με ποσοστό 50,86 % προσφέροντας περίποιυ 23,8 ευρώ ανα μετοχή. Στις προθέσεις του Βγενόπουλου είναι να καταθέσει πρόταση δημόσιας αγοράς προς τους μετόχους της VIVARTIA με πόσό 25 € ανα μετοχή και εφόσον γίνει κύριος του 100% των μετροχών να αποσύρρει την μετοχή απο το ταμπλώ της Σοφοκλέους.
Καταρρέει λοιπόν ο μύθος των επιτυχών αποκρατικοποιήσεων, αφού αποδυκνύεται ότι στην αγορά υπάρχουν επενδυτές αγοραστές σε πολύ υψηλότερες τιμές από αυτές που πουλάει ο Αλογοσκούφης ασθμαίνων. Επίσης ο Αλογοσκούφης πουλάει "φιλέτα" κρατικών επιχειρήσεων με στρατηγικό χαρακτήρα για την Εθνική Οικονομία έναντι πινακίου φακής , όταν ο Βγενόπουλος αγοράζει μία ιδιωτική εταιρεία έναντι αδρού τιμήματος. Συνεπώς τα λεφτά που μάζεψε ο Αλογοσκούφης σε τέσσερα χρόνια είναι λίγα μπροστα σε όσα διέθεσε ο Βγενόπουλος σε διάστημα ολίγων ημερών.
Ο Βγενόπουλος επίσης μάζεψε 5,2 δις ευρώ σε τέσσερις μήνες για να γοράσει ποσοστά συμμετοχής σε διάφορες επιχειρήσεις , ενώ ο Αλογοσκούφης "καίγεται" για να πουλήσει.
Γιατί δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με τον Βγενόπουλο να αγοράσει σε υψηλότερες τιμές τα "φιλέτα" των αποκρατικοποιήσεων και να γίνει η δουλεία όλων , όπως εύστοχα γράφει ο κ. Γρ. Νικολόπουλος στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ - 22.07.2007;
Η ΙΔΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Ομως ο Αλογοσκούφης τα ίδια έκανε και με το ομόλογο τουΤΑΕΔΥ . Εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών ένα ομόλογο των 280.000.000 ευρώ εικοσαετούς διάρκειας και το πούλησε στην JP MORGAN στο 85% της αξίας του, ήτοι εισέπραξε ο Αλογοσκούφης 240.000.000 ευρώ. Αφού οι μεσάζοντες "η παρέα του Λονδίνου" (Παπαμαρκάκης , Πρινιωτάκης και τα συναφή) απεκόμισαν προμήθειες 40.000.000 ευρώ , ήτοι 12.000.000.000 δραχμές (δώδεκα δισεκατομμύρια δραχμές σε μία μέρα) πουλώντας το ομόλογο στις Διοικήσεις (4) τεσσάρων Ασφαλιστικών Ταμείων.
Αφού καιγόσουνα για ρευστό κ. Αλογοσκούφη γιατί δεν φώναξες απευθείας τις Διοικήσεις των Ταμείων να αγοράσουν το ομόλογο 240.000.000. ευρώ και να κερδίσουν πέραν των τόκων και τα 40.000.000 ευρώ τα ίδια τα Ταμεία ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΕ ΤΣΈΠΕΣ ΑΕΤΟΝΎΧΗΔΩΝ;
Γιατί κύριε Αλογοσκούφη;
Γιατί σήμερα το ΤΕΒΕ να αναγκάζεται να πωλήσει 65.000.000 ευρώ από τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό του με ζημία έναντι της τιμής κτήσης αυτών για να πληρώσει τις συντάξεις του Αυγούστου;
ΠΡΟΣ ΤΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ κ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ;
Σύμφωνα με την κυβερνητική οικονομική πολιτική το Δημόσιο πουλάει μετοχές του ΟΤΕ , του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου , της ΕΥΔΑΠ και του ΟΠΑΠ ενδεχομένως προκειμένου να μειώσει το Δημόσιο Χρέος. Μέχρις εδώ το πράγμα έχει μία λογική.
Πόσο είναι όμως το Δημόσιο χρέος της χώρας; 234 δις ευρώ. Ο Αλόγοσκούφης από τις αποκτατικοποιήσεις στα τέσσερα χρόνια μάζεψε 1,6 δις ευρώ. Τι είναι το 1,6 δις ευρώ μπροστά στα 234 δις ευρώ; Παρονυχίδα.
"Πιασ' ταυγό και κούρεφτο" πουλέει μια λαϊκή παροιμία και ο νοών , νοείτω !

ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΟΥΝΕ ...



Μητσοτάκης: Καθαρό ΝΑΙ πρέπει να αποφασίσει η Αθήνα στο σχέδιο Ανάν
Τε 14/4/2004 .


Επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται καλόν είναι να θυμόμαστε μερικά ακραία περιστατικά.

Συνέντευξη στον Κώστα Καλλίτση, στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ, έδωσε χτες ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης .
Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις ενός ΟΧΙ, λέει την άποψή του για την απόφαση που πρέπει να λάβει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που θα συγκλιθεί την Πέμπτη. Μιλά για τα λάθη και τις παράληψεις και καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς να πουν ένα καθαρό ΝΑΙ.Η συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού έχει ως εξής:
"Κύριε πρόεδρε, με τη βαθιά γνώση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και την εμπειρία σας από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, τι πιστεύετε ότι πρέπει να προσέξουν οι πολιτικοί αρχηγοί στο αυριανό συμβούλιό τους;

M: Θα ήθελα, πρώτα, να σας πω ότι ο θεσμός του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι επιτυχημένος θεσμός, αν και υπάρχει διαδεδομένη η αντίθετη άποψη. Λειτούργησε στην περίοδο της δικής μας κυβέρνησης υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή με επιτυχία και διαφάνεια. Στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών -κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό- πετύχαμε ομοφωνία και πραγματικά εθνική πολιτική σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Κατόρθωσα εγώ να πείσω τον Ανδρέα Παπανδρέου για την ανάγκη διαλόγου και προσπαθείας βελτιώσεως των σχέσεών μας. Και αν αποτύχαμε στο Σκοπιανό, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έγινε η νέα συνεδρίαση η οποία είχε ρητώς προσυμφωνηθεί και στην οποία εγώ θα παρουσίαζα τα αρνητικά αποτελέσματα της προσπάθειας, ώστε να απελευθερωθεί η εξωτερική μας πολιτική και να ακολουθήσει τη μεσαία οδό στο πρόβλημα του ονόματος.
Κατά συνέπεια, μόνο καλό μπορεί να προέλθει από τη συνεδρίαση του συμβουλίου των αρχηγών.

> Εχω την εντύπωση πως είναι διάχυτη η ανησυχία μήπως η αυριανή συνεδρίασή του καταλήξει σε ένα απλό ευχολόγιο...

Μ : Πολύ φοβούμαι ότι θα συμβεί αυτό, ακριβώς, που λέτε. Διότι το σχέδιο Ανάν, στην Κύπρο έχει λάβει μια πολύ άσχημη εξέλιξη και προδιαγράφεται με πολύ μεγάλη πιθανότητα η επιτυχία του «όχι». Μεσαία απόφαση Φοβούμαι, λοιπόν, ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν θα έχει το πολιτικό θάρρος να πάρει μια απόφαση η οποία θα ερχόταν σε προφανή αντίθεση με τη διαφαινόμενη θέληση του κυπριακού λαού. Αναμένω, συνεπώς, ότι από το Συμβούλιο θα βγει μια «μεσαία» απόφαση, η οποία δεν θα είναι ούτε «ναι» ούτε «όχι».

> Εάν υπάρξει μια καθαρή απόφαση, εκτιμάτε ότι αυτή θα μπορέσει να επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ελληνοκυπριακή πλευρά;

M: Τώρα, πλέον, είναι αργά. Χάθηκε χρόνος. Ο χρόνος που θα ελάμβαναν θέση τα πολιτικά κόμματα και ο χρόνος σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, είχε τεράστια σημασία. Βέβαιον, όμως, είναι ότι μια καθαρή απόφαση θα διευκόλυνε την εξωτερική μας πολιτική. Διότι η Ελλάδα θα μπορούσε με περισσότερη άνεση να απαγκιστρωθεί από τα «όχι» και τα αρνητικά που θα ακολουθήσουν σε Ελλάδα και Κύπρο. Πολύ περισσότερο όταν το «όχι» θα συνοδεύεται από το «ναι» των Τουρκοκυπρίων που φαίνεται ως πιθανό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

> Λέτε ότι θα έπρεπε -καταλαβαίνω- όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να είχαν τοποθετηθεί έγκαιρα, πριν από το διάγγελμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και δεν πρέπει να αρκεστούμε σε κάποια δήλωση συμπαράστασης στις αποφάσεις της Λευκωσίας...

M: Δεν μπορούμε να λέμε ότι, απλώς, θα αποδεχθούμε και θα συμπορευθούμε με την οποιαδήποτε απόφαση λάβει ο κυπριακός λαός.

>Φοβάστε ότι το «όχι» θα επηρεάσει και την ελληνική εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας;

M: Δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, πολιτική προσέγγισης, συνεννόησης και στήριξης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της. Μου έκανε εντύπωση ότι και ο ίδιος ο κύριος Τάσσος Παπαδόπουλος, στο ακραίο κατά τα άλλα διάγγελμά του, είπε πως ούτε η Κύπρος θα επιχειρήσει να παρεμποδίσει την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση...

> Πάντως, κύριε πρόεδρε, είναι δύσκολο να αποκλειστεί μια επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων...

M: Να καταλήξω: Ωστόσο, όσον και αν λέμε ότι θα ξεχωρίσουμε την ελληνική εξωτερική πολιτική από όσα θα συμβούν στην Κύπρο, τελικώς αυτή θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο και, μάλιστα, θα επηρεαστεί σημαντικά. Αυτό διδάσκει μια μακρά και οδυνηρή εμπειρία, εμπειρία μισού αιώνα.

> Διαβλέπετε επιδείνωση των σχέσεων της Αθήνας και της Λευκωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ;

M :
Σίγουρα η σχέση της Λευκωσίας, κατά πρώτο λόγο, θα χειροτερέψει και με τις ΗΠΑ και με τα Ηνωμένα Έθνη και με την Ενωμένη Ευρώπη και με ολόκληρο τον κόσμο. Θα βρεθεί απομονωμένη. Δύσκολη θέσηΕνώ μέχρι τώρα το μεγάλο μας όπλο για το Κυπριακό ήταν να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τώρα θα είμαστε υποχρεωμένοι να εξηγήσουμε γιατί οι θέσεις των Ηνωμένων Εθνών δεν γίνονται δεκτές από εμάς. Θα βρεθούμε στη δύσκολη θέση στην οποία μέχρι σήμερα βρίσκεται η Τουρκία. Θα υπάρξει πλήρης αντιστροφή των ρόλων.

> Μήπως, όμως, κύριε πρόεδρε, είναι καλύτερα έτσι; Έχω υπόψη μου τη δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis που δημοσίευσε η «Ημερησία», από την οποία προκύπτει ότι το 44,6% των Ελληνοκυπρίων προτιμά την οριστική διχοτόμηση.

M: Ήμουν και είμαι ο μόνος Ελλην πολιτικός, ο οποίος μίλησε καθαρά γι’ αυτό. Θέλω όμως να υπενθυμίσω πως η πολιτική της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ήταν μια πολιτική υπέρ της οποίας με πάθος επέμεναν όλοι οι Κύπριοι. Είναι προφανές πως άλλα έλεγαν και άλλα εννοούσαν πολλοί εξ αυτών. Είναι προφανές πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει διαφωνία αρχής και όχι απλώς με τις συγκεκριμένες διατάξεις του σχεδίου Ανάν. Και βέβαια εύλογα γεννάται το ερώτημα, γιατί πήγε στη Λουκέρνη. Γιατί εκ των υστέρων έκανε ό,τι μπορούσε για να τορπιλίσει μια λύση! Θα μπορούσε, ασφαλώς, να είναι η διχοτόμηση μια λύση, αλλά μια συμφωνημένη διχοτόμηση, η οποία θα λάβει υπόψη της το εδαφικό στα πλαίσια μιας συνομοσπονδίας. Να θυμίσω, όμως, ότι οι Κύπριοι δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν για συνομοσπονδία, για λειτουργία δύο χωριστών κρατών. Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει τελικά όλοι -και στην Κύπρο και στην Ελλάδα- να μιλήσουμε με ειλικρίνεια.
Εάν πράγματι δεν θέλουμε πλέον την επίλυση του Κυπριακού με βάση τη διζωνική ομοσπονδία και το ενιαίο κράτος, ας την εγκαταλείψουμε, όπως παλαιότερα εγκαταλείψαμε την Ένωση, και ας προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα. Θα είναι όμως καταστροφικό να οδηγηθούν τα πράγματα προς μια διχοτόμηση την οποία θα επιβάλουν οι Τούρκοι με τη σταδιακή αναγνώριση του ψευδοκράτους, με το εδαφικό να μην λύεται και να δημιουργείται ένα κρατίδιο το οποίον πράγματι μπορεί από πολλές πλευρές να απειλήσει την ελληνική Κυπριακή Δημοκρατία.

> Κύριε πρόεδρε, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει αυτή την ώρα, όπως δυστυχώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα;

M: Δεν πρέπει να σταυρώσουμε τα χέρια. Πιστεύω ακράδαντα ότι η θέση της Ελλάδας πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Υπέρ του «ναι».
Εγώ, προσωπικά, εισηγήθηκα στον πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό, ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ακολουθήσει αυτή τη γραμμή. Όχι διότι έχω ελπίδες ότι μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αλλά διότι θέλω η Ελλάς να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια χειρισμών στο μέλλον. Για να μπορεί έτσι να βοηθήσει και την Κύπρο. Και επιμένω σε αυτό, διότι τίποτα στον κόσμο δεν είναι μη αναστρέψιμο. Ουδείς μπορεί να προβλέψει το μέλλον με βεβαιότητα. Είμαστε υποχρεωμένοι, ακόμα και αν οι Κύπριοι διαπράξουν το μεγάλο λάθος, να τους υποστηρίξουμε στη συνέχεια. Πιθανώς, εάν η Τουρκία πετύχει μέχρι τέλος του έτους να πάρει την ποθητή ημερομηνία ενάρξεως των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ατμόσφαιρα να επιτρέψει να επανέλθουμε. Όχι για να βελτιώσουμε το σχέδιο Ανάν, αλλά με την ελπίδα να κρατήσουμε τουλάχιστον αυτό που ήδη έχει επιτευχθεί. Οι σχέσεις μας με τη Λευκωσία

>Συμμερίζεστε την εκτίμηση ορισμένων ότι υπάρχει κίνδυνος ρήγματος μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας;

Μ : Εγώ που έχω ζήσει τα 50 χρόνια του Κυπριακού πρέπει να σας πω πως δεν υπήρχε πάντοτε πλήρης εναρμόνιση της πολιτικής μας με εκείνη των Κυπρίων.
Η κυπριακή και ελλαδική πολιτική πολλές φορές υπήρξαν ασύμπτωτες. Δεν ήταν καταστροφικό. Ούτε είναι κάτι το οποίο πρέπει εξ ορισμού να αποκλείεται. Ούτε οποιοσδήποτε Ελλην πολιτικός ηγέτης, πρέπει να δέχεται εξ ορισμού ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τα όποια τυχόν σφάλματα κάνουν οι Κύπριοι, όπως φυσικά ισχύει και το αντίστροφο. Σας υπενθυμίζω ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου, της Ενώσεως Κέντρου, είχε διακηρύξει το δόγμα ότι η Αθήνα είναι η μητρόπολη του ελληνισμού και αυτή αποφασίζει για την Κύπρο. Δεν πρέπει να πάμε εκεί. Αλλά ότι μπορούμε να έχουμε μια πολιτική «κεχωρισμένη» από την πολιτική της κυπριακής ηγεσίας, είναι κάτι που ουδείς μπορεί να αποκλείσει."
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ



ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ κατα ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ:


Ο Πρόεδρος της Βουλή Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε θλίψη για τις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας, επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωσταντίνου Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι η ώρα που γίνονται είναι το λιγότερο ατυχής. Ο κύριος Χριστόφιας είπε πως όταν αγωνιζόμαστε οι ξένοι να σεβαστούν την ετυμηγορία του κυπριακού λαού, θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να τη σεβόμαστε προσεκτικοί όταν κάμνουμε τέτοιες εκτιμήσεις. Ο κύριος Χριστόφιας είπε ότι είναι λίγο αδόκιμο, όταν ακούεται από εξέχοντες παράγοντες της πολιτικής ζωής της Ελλάδας η δήλωση ότι η Κύπρος μπορεί να παρασύρει την Ελλάδα και τον Ελληνισμό σε νέες περιπέτειες.


MHTΣΟΤΑΚΗΣ ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ :


Ο Επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλώντας χθες βράδυ στον τυηλεοπτικό σταθμό Αλφα Ελλάδος υποστήριξε ότι η Κύπρος οδηγήθηκε σε απομόνωση μετά το δημοψήφισμα και κινδυνεύει να παρασύρει και τον Ελληνισμό γενικότερα.


Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέκρινε έντονα τον πρόεδρο Παπαδόπουλο υποστηρίζοντας ότι έχει ξεφύγει από κάθε όριο, επιτίθεται ανοικτά και κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Εθνη.


Διερωτήθηκε επίσης εάν ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δε βλέπει, την τραγική, κατά την έκφρασή του, απομόνωση της Κύπρου, ενώ νομίζει, όπως είπε, ότι έχει μόνος του περιθώρια.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χρέος να συζητήσει εκ βαθέων το πρόβλημα με την Κύπρο, και επιτέλους η Κύπρος να πει τι θέλει και τι δεν θέλει.


Ο ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ και οι ΠΑΝΥΓΗΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ


Αθήνα, 1 Απριλίου 2004 (20:53 UTC+2)


Ώρα ευθύνης για Κύπρο και Ελλάδα, σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα, του οποίου άρχισε η αντίστροφη μέτρηση μέχρι τις 24 Απριλίου που θα διεξαχθούν τα κρίσιμα δημοψηφίσματα μεταξύ των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων σχετικά με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν.
Έχοντας συναίσθηση των κρίσιμων στιγμών που διέρχεται ο ελληνισμός στο μεγάλο αυτό εθνικό θέμα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί της Παρασκευής. Ο κ Καραμανλής άσκησε το δικαίωμα που του παρέχεται από τον κανονισμό της Βουλής και συγκεκριμένα από το άρθρο 142Α, και απέστειλε την σχετική επιστολή το πρωί προς την πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη . Η κα Μπενάκη είχε στη συνέχεια επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς και καθόρισε την ώρα της συνεδρίασης.
Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, επισκέφθηκε το μεσημέρι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στη Λουκέρνη της Ελβετίας με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.


"Συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να τον ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Οπως είναι γνωστό στη Λουκέρνη, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Κύπρου και την κυπριακή ηγεσία, επιδιώξαμε την κατά το δυνατό βελτίωση στοιχείων του σχεδίου Ανάν. Η τελική κρίση ανήκει στον κυπριακό λαό", δήλωσε ο κ. Καραμανλής κατά την έξοδο του από το προεδρικό μέγαρο.


Το ενδιαφέρον του για την εξεύρεση λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, καθώς και την ικανοποίησή του για τη συνεργασία στα επίπεδα της τρομοκρατίας επανέλαβε και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κώστα Καραμανλή το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η τύχη του σχεδίου Ανάν θα κριθεί τελικά στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στη Λουκέρνη. Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου επιστρέφει την Πέμπτη από την Ελβετία και τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, το ΑΚΕΛ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αν και διατυπώνουν προβληματισμούς, αποφεύγουν να τοποθετηθούν πριν μελετήσουν το νέο σχέδιο Ανάν και εκτιμήσουν τις επιπτώσεις από το ναι ή το όχι.
Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι το τελικό κείμενο πρέπει να μελετηθεί με νηφαλιότητα και ψυχραιμία και με γνώμονα πάντα τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του και αφού συνυπολογιστούν όλες οι παράμετροι της υπόθεσης.

Ο κ. Χριστόφιας μίλησε για προειλημμένες δεσμεύσεις ξένων δυνάμεων να εξυπηρετήσουν την Τουρκία και την ευρωπαϊκή της προοπτική για αυτό και οι θέσεις μας ήταν, όπως είπε, φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Κατά του σχεδίου τάχθηκε ο Ραούφ Ντενκτάς όπως μετέδωσε το τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ.


Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέφερε ότι όλοι στην Ελλάδα και την Κύπρο πρέπει να δουν τώρα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα το σχέδιο και έκανε λόγο για ισορροπημένο κείμενο που μας δίνει πολλά. !!!


Την εκτίμηση ότι αν απορριφθεί αυτό το σχέδιο θα υπάρξουν προβλήματα, έκανε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υφιπουργός Εξωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης
. Ανέφερε ωστόσο ότι στη Λουκέρνη υπήρξε πλήρης αντιστροφή της όλης κατάστασης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος της Κύπρου ο κ. Ανάν έχει επιφέρει 10 συνολικά αλλαγές στο τελικό σχέδιο. Σε όλες τις ελληνοκυπριακές εφημερίδες επισημαίνεται ότι το λόγο έχει τώρα ο λαός και δίνεται έμφαση στους πανηγυρισμούς της τουρκικής πλευράς


Ο ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΛΩΣΕ ΠΑΡΩΝ ...


ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ - ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ
ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ

«EΘΝΟΣ» 24/7/2007
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ


Με τηλεοπτικό διάγγελμα-μανιφέστο, που μεταδόθηκε σε απευθείας μετάδοση από τα κύρια δελτία ειδήσεων των κυπριακών καναλιών, ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος εξήγγειλε χθες το βράδυ και επίσημα την υποψηφιότητά του για επαναδιεκδίκηση της προεδρίας στις εκλογές του Φεβρουαρίου, ζητώντας ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών «για να διασφαλίσουμε μαζί την πορεία της Κύπρου στα χρόνια που έρχονται».


Στην 20λεπτη ομιλία του, που σε αρκετά της σημεία θύμιζε το διάγγελμα του Απριλίου του 2004, με το οποίο είχε καλέσει τους Ελληνοκυπρίους να απορρίψουν το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, ο Κύπριος πρόεδρος έδωσε έμφαση στην πολιτική που ακολουθεί στο Κυπριακό, λέγοντας ότι έχει χρέος και ευθύνη να διασφαλίσει ότι η πορεία που χαράχθηκε και η λύση του εθνικού θέματος θα είναι αυτή που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά και όχι αυτή που κάποιοι θέλουν να της επιβάλουν.


«Δεν είμαι διατεθειμένος απλά να κλείσω το Κυπριακό. Δεν είμαι διατεθειμένος να απεμπολήσω τα δικαιώματα των προσφύγων στις περιουσίες τους και το δικαίωμά τους για επιστροφή», τόνισε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος. Εξέφρασε την ετοιμότητά του να σηκώσει το βάρος και την ευθύνη μιας λύσης που θα ενώνει την Κύπρο και τον λαό της, που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη, θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εντός της ΕΕ, θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.


Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν είπε ότι, με την εκλογή του στην προεδρία, κληρονόμησε το σχέδιο αυτό και προσπάθησε σκληρά και με καλή θέληση για να καταστεί ισορροπημένο και να είναι αμοιβαία αποδεκτό.
Για το σχέδιο Ανάν«Ομως, οι εξελίξεις ήταν προδιαγεγραμμένες. Ο στόχος των εμπνευστών και συντακτών του σχεδίου, προκαθορισμένος», υπογράμμισε. Για το δημοψήφισμα είπε ότι κρινόταν το μέλλον και η επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού και του κυπριακού κράτους. «Σήμερα, δικαιούμαστε να νιώθουμε περήφανοι για την απόφασή μας. Διασώσαμε την Κυπριακή Δημοκρατία. Μαζί τα διασφαλίσαμε. Εκείνες τις κρίσιμες ώρες κριθήκαμε όλοι. Πολίτες και πολιτικοί ηγέτες. Κρίθηκε η ικανότητα του καθενός να εκτιμά σωστά τα πολιτικά δεδομένα και τις προοπτικές. Να αντιστέκεται στις πιέσεις. Να παίρνει τις σωστές αποφάσεις για το σήμερα και το αύριο, για τη δική μας γενιά, αλλά και τις γενιές που θα ακολουθήσουν», τόνισε.


Για τη μετά το δημοψήφισμα εποχή, ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι «δημιουργήσαμε την προοπτική διαπραγματεύσεων για μια νέα βάση επίλυσης του Κυπριακού» και αναφέρθηκε στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, λέγοντας ότι άνοιξε έναν καινούργιο δρόμο. Απευθυνόμενος στους Τουρκοκυπρίους, τους διαβεβαίωσε για σεβασμό των νόμιμων δικαιωμάτων τους ως ισότιμων πολιτών μέσα σε μια επανενωμένη Κύπρο.


Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου του 2008 τονίζοντας πως η κυβέρνησή του κατάφερε να ανατρέψει δυσμενή οικονομικά δεδομένα που κληρονόμησε και να πετύχει τον μεγάλο οικονομικό και εθνικό στόχο.


Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συνεισφορά του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ στην υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης. Απέφυγε όμως να σχολιάσει την απόφαση του ΑΚΕΛ για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές. Απευθύνθηκε ωστόσο στους «φίλους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ», που για τόσα χρόνια τον στήριξαν με την εμπιστοσύνη τους και τόνισε πως «είμαι βέβαιος ότι θα δώσουμε μαζί κι άλλους αγώνες».


ΤΑ " ΟΧΙ " ΘΕΛΟΥΝ ΜΕΤΑΞΑΔΕΣ



Τάσος Παπαδόπουλος: Δεν είμαι διατεθειμένος απλά να κλείσω το Κυπριακό. Δεν είμαι διατεθειμένος να απεμπολήσω τα δικαιώματα των προσφύγων στις περιουσίες τους και το δικαίωμά τους για επιστροφή.



Η θέσεις του Κύπριου Προέδρου χαστούκι σε Μητσοτάκηδες - Παπανδρέου και το λοιπό συναπάντημα

Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ ... Ο ΝΤΑΛΑΡΑΣ, ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ & Ο ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ





ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Πως μπορεί να εξηγήσει κανείς την ανύπαρκτη αντίδραση της Αθήνας στην απαγόρευση της συναυλίας του Γιώργου Νταλάρα στην Κωνσταντινούπολη που θα διεξήγετο με το πέρασς των εργασιών του Β' Παγκόσμιου Συνεδρίου Ορθόδοξης Νεολαίας και απογορερύθηκε την ύστατη στιγμή με απόφαση του Νομάρχη της Πόλης. Ακόμη πιο ύποπτη είναι η φραστική αντίδραση της Υπουργού των Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Μπακογιάννη στο θέμα της άσκησης ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα του Πέρα , στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο διότι κατα παράβαση δικαστικής απόφασης του 4ου Εφετείου της Τουρκίας συνεχίζει να επικαλείται την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου ( σύμφωνα με το τουρκικό δικαστήριο ο Πατριάρχης δεν είναι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας των 300.000.000 ανα την οικουμένη χριστιανών ορθοδόξων αλλά ο επικεφαλής των ορθοδόξων χριστιανών της Κωνσταντινούπολης) . Η αντίδραση αυτή εκφράστηκε το πρωϊ της Δευτέρας 24.07.2007 μετά το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος υπήρξε η πεποίθεση ότι η απαγόρευση της συναυλίας του Γ. Νταλάρα αλλά και η υποβολή μήνυσης κατα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου πριν τις εκλογές είχαν σκοπό να οξύνουν προεκλογικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε περίπτωση έντονων αντιδράσεων της Αθήνας, προκειμένου να μειωθεί η επιρροή του κυβερνώντος κόμματος του Ταγιπ Ερτογκαν προς όφελος των ΕΘνικιστών και των Γκρίζων Λύκων.

Όπως είναι γνωστό το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος (Καραμανλής - Μπακογιάννη - Παπανδρέου) προωθούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όπως ακριβώς επιθυνεί και η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική.

Την ίδια γνώμη για την πόλωση έχουν και οι αντίπαλοι του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσου Παπαδόπουλου στην Λευκωσία. Πιστεύουν ότι η όξυνση ωφελεί τους Εθνικκιστές στην Τουρκία αλλά και τον νυν Πρόεδρο της Κύπρου που μόνος μάχεται υπερ των εθνικών δικαίων του κυπριακού ελληνισμού.

Ως γνωστόν ο Τάσος Παπαδόπουλος με την στάση του , παρα τον πόλεμο που δέχθηκε από το ελληνικό πολιτικό σύστημα, επέτυχε την απόρριψη του κατάπτυστου "Σχεδίου Ανάν" από το 67% του Κυπριακού Λαού στο σχετικό Δημοψήφισμα.

Οι Σιμήτης, Πάγκαλος , Παπανδρέου , Κωνσταντόπουλος, Μήτσοτράκης, Μπακογιάνη ευθέως επεπληξαν ( πριν και μετά το δημψήφισμα)τον Τάσσο Παπαδόπουλο αναφέροντας ότι
χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Καραμανλής σιγοψηθύριζε το "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα χωρίς να έχει την παρρησία να πάρει ευθέως θέση ενώ ο μόνος Έλληνας πολιτικός που τάσχθηκε υπέρ του Τασου Παπαδόπουλου , ήταν ο τότε Υποιυργός των Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολιβιάτης ο οποίος είχε δηλώσει ευθαρσώς σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ "δεν θα έλθει και η συντέλεια του κόσμου εάν απορριφθεί το σχέδιο Ανάν"
Στην πραγματικότητα υπήρξε στραπάτσο των Αμερικανών που προσπαθούσαν με νόμιμο τρόπο να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία ( με τις ευλογίες και των Ελλήνων πολιτικών !!) πριν την είσοδό της ως πλήρους μέλους στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση και στην θέση της να εισέρχονταν ένα μόρφωμα κρατιδίου πλήρως ελεγχόμενο από την Αμερική με την μειοψηφία των Τουρκοκύπριων να έχει σοβαρό λόγο στην διοίκηση του νέου κράτους.

Δηλαδή βάσει σχεδίου το Ελληνικό Κράτος απέφυγε να υπερασπισεί το εθνικά σύμφέροντα για τις προκλήσεις των Τούρκων πριν της βουλευτικές εκλογές της 23.07.2007 στην Τουρκία προκειμένου να μην ευννοηθούν οι ΤούρκοιΕθνικιστές σε βάρος του πρωθυπουργικού κουμπάρου κ. Ερτογκάν αλλά κυρίως να μην ευννοηθεί και ο Τάσος Παπαδόπουλος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο , όπου όλο το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να τον ανατρέψει (Χριστόφιας , Κασσουλίδης ) προφανώς γιατι δεν περνάν οι γραμμές του σχεδίου Αναν ...

Μ' ενα σπάρο, δυό τριγώνια η κ. Μπακογιάννη

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ... - 3



ΤΑΣΟΣ ΙΣΑΑΚ

Μόνος εν μέσω ... γκρίζων λύκων

Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία την 22.07.2007 οι "Γκρίζοι Λύκοι" εκπροσωπόυνται στο Τουρκικό Κοινοβούλιο !!!

Η Ελλάς στηρίζει την ευρωπαϊκή προοποτική της Τουρκίας συνεχώς ... ( και ακούραστα κατά την Ντόρα Μπακογιάννη)

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ... -2


ΣΟΛΩΜΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ : Ο ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΜΕΝΕΙ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ... 1

"OΛΒΙΟΣ ΟΣΤΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΣΧΕΝ ΜΑΘΗΣΙΝ"

MADE IN USA - Part 4 - O ΕΠΙΔΟΞΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ...


Το ΠΑΣΟΚ και ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου , συντάσσονται πλήρως με το δόγμα της Αμερεικανικής Εξωτερικής πολιτικής : " Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας"
Το ζητούμενο είναι ποιος θα στηρίξει τα ειθνικά μας συμφέροντα.
Φαντάζεστε ποτέ τον Ταγίπ Ερτογκάν να ομιλεί από βήματος με φόντο το ποτραίτο του Κολοκοτρώνη ή του Καραϊσκάκη;

ΝΤΟΡΑ ... MADE IN U.S.A. - Part 3 " ΕΚ ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ


NEA ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

ΝΤΟΡΑ ... MADE IN U.S.A. - Part 2


NTOΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ... !!!

Εφημερίδα "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ" της 25.03.2006

Kάθε σχόλιο περριτεύει. Η συνέντευξη έχει δοθεί ( λίγες μέρες μετά την ανάληψη του Υπουργείου των Εξωτερικών από την κ. Μπακοιγιάννη ) από υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματόυχο , τον υφυπουργό εξωτερικών του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ, υπεύθυνο για την Ενεργειακή πολιτική, κ. Mάθιου Μπράϊζα, οπότε οι μάσκες έπεσαν ...

NTORA ... MADE IN U.S.A..



Η ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Τα κείμενα που ακολουθούν είναι ανηρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα της Υπουργού των Εξωτερικών του Ελληνικού Κράτους της κ. Ντόρα Μπακογιάννη.
Την στιγμή που ο εισαγγελέας της περιοχής του Πέρα κ. Μπεϊόγλου έχει ασκήσει ποινική δίωξη κατα του Οικουμενικού Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Βαρθολομαίου μετα μηνυτήρια αναφορά του βουλγαρικής καταγωγής τούρκου πολίτη , μέλους της ενορίας της Κωνσταντινούπολης Μποζινταρ Τζίμποφ στην οποία αναφέρονταν ότι ο Βαρθολομαίος χρησιμοποιεί δημοσίως την φράση "Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης" και έχει παραβιάσει την πρόσφατη απόφαση του 4ου Τμήματος του Τουρκικού Εφετείου που απαγορεύει ρητά την χρήση του όρου "Οικουμενικό" από το Πατριαρχείο μας ...
Την στιγμή που η δικαστική εξουσία της γείτονος και όψιμης "φίλης" χώρας προσπαθεί να διαγράψει με μία απαράδεκτη και ανιστόριτη απόφαση την υφιστάμενη από τον 6ο αιώνα ιδιότητα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου ως Οικουμενικό ...
Την στιγμή που ακόμη και ο ίδιος "ο κουμπάρος" Καραμανλή, νικητής των χθεσινών εκλογών Ταγίπ Ερτογκάν ασπάζεται και υποστηρίζει την ίδια άποψη περί μη ύπαρξης Οικουμενικότητας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου...
... η επίσημη ελληνική πολιτεία "εκλιπαρεί" για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δια στόματος κ. Μπακογίαννη " εκφράζει την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί με τα αυτονόήτα και την διεθνή νομιμότητα." !!!
ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ...

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Κ. W. MARTENS 23/7/2007
Δήλωση της ΥΠΕΞ κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη


«Κυρίες και Κύριοι, καλημέρα σας,

Σήμερα το πρωί, είχα άλλη μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Martens.

κ. Πρόεδρε σας ευχαριστώ.

Θα ήθελα να ξεκινήσω, εκφράζοντας την ικανοποίησή μας για το ότι οι εκλογές στην Τουρκία διεξήχθησαν ομαλά και δημοκρατικά.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και προσωπικά τον Πρωθυπουργό κ. Τ. Ερντογάν για την εντυπωσιακή εκλογική νίκη τους.

Η Τουρκία χρειάζεται μια σταθερή, δημοκρατική και ευρωπαϊκά προσανατολισμένη Κυβέρνηση, την οποία πιστεύω ότι για ακόμα μια φορά μπορεί να προσφέρει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά και ακούραστα την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα επιδείξει, θα ανταποκριθεί πλήρως στο θεσμικό, πολιτικό και οικονομικό κεκτημένο της Ε.Ε. Η πλήρης προσαρμογή της πρέπει να ισοδυναμεί με πλήρη ένταξη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο σεβασμός και η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, συνιστούν ένα κρίσιμο στοιχείο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Ελπίζουμε ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχουν αναληφθεί στην Τουρκία θα συνεχισθούν.

Ευχόμαστε την πλήρη εγκαθίδρυση του δημοκρατικού κράτους δικαίου, χωρίς παρεκκλίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους μας, υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, που συνεισφέρουν στο σκοπό αυτό.

Πριν μερικές ημέρες δυστυχώς πληροφορηθήκαμε, την πρόσφατη απόφαση του τουρκικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το οποίο αποφάσισε μεταξύ άλλων, σχετικά με τον Οικουμενικό ρόλο του Ορθόδοξου Πατριαρχείου, τη νομική του προσωπικότητα και την εσωτερική εκλογική του διαδικασία. Η απόφαση αυτή είναι καταδικαστέα, καθώς επεμβαίνει σε θέματα καθαρά θρησκευτικού χαρακτήρα.

Σε μια προσπάθεια να μειώσει το θρησκευτικό ρόλο του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου, το Δικαστήριο – για πρώτη φορά από το 1923 – αποφάνθηκε σχετικά με τον εκκλησιαστικό τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη, που ηγείται την Ορθόδοξης Εκκλησίας σε παγκόσμιο επίπεδο, από τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο πνευματικός ηγέτης 300 εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο.

Πρέπει να αφεθεί ελεύθερο να ασκήσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα και να επιτύχει την αποστολή του, σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του άρθρου 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Για άλλη μια φορά καλούμε την Τουρκία να αποδεχθεί τη διεθνή αναγνώριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την εκκλησιαστική του διαδοχή, αναγνωρίζοντας το νομικό καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το δικαίωμα να εκπαιδεύει κληρικούς όλων των εθνικοτήτων. Τα περιουσιακά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα πρέπει να επαναβεβαιωθούν και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης να υλοποιηθεί.

Υπό τις δυσμενείς αυτές συνθήκες και αντιμετωπίζοντας τόσο σημαντικά εμπόδια, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος το Πατριαρχείο να μην μπορέσει να επιβιώσει πέραν της τρέχουσας γενιάς.

Η Τουρκία πρέπει να τιμήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ σε ένα θέμα μέγιστης σημασίας, που συνδέεται άμεσα με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ρητά περιλαμβάνεται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο.

Πρέπει να δράσουμε.
Πρέπει να δράσουμε πριν να είναι αργά.
(σημ. πότε κ. Μπακογιάννη με το καλό , όταν τους παρταχωρήσετε με τους εραστεχνισμούς σας και την ... Κρήτη )

Στο πνεύμα αυτό, θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ. Martens και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την ειλικρινή και ηχηρή υποστήριξή τους».



Δ. Αρεοπαγίτου 3, Αθήνα, Τ.Κ. 11742, 2109249487-9, 2109249426 (fax), contact@dorabakoyannis.gr Δήλωση Προστασίας


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ -ΒΡΥΞΕΛΕΣ 23/7/2007
Κοινό Ανακοινωθέν του κ. Wilfried Martens, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ΥΠΕΞ κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη

Χαιρετίζουμε τα θετικά αποτελέσματα των τουρκικών βουλευτικών εκλογών και την επανεκλογή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο έχει καθεστώς μέλους-παρατηρητή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και με την ευκαιρία αυτή:
- Σημειώνουμε με ικανοποίηση τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχουν αναληφθεί στην Τουρκία - ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχισθούν με μεγαλύτερο ζήλο, από την επανεκλεγείσα κυβέρνηση του ΑΚΡ. Ευχόμαστε την πλήρη εγκαθίδρυση του δημοκρατικού κράτους δικαίου και το σεβασμό του χωρίς παρεκκλίσεις.
-Σημειώνοντας ότι η ΕΕ ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, τονίζουμε ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με το θεσμικό, πολιτικό και οικονομικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σεβασμός και η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, συνιστούν βασικά στοιχεία αυτής της διαδικασίας.
Αναφορικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη:

-Καταδικάζουμε την πρόσφατη απόφαση του τουρκικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου (Yargitay) - το οποίο έλαβε μια απόφαση, μεταξύ άλλων, επί του Οικουμενικού ρόλου του Ορθόδοξου Πατριαρχείου, της νομικής του προσωπικότητας και της εσωτερικής εκλογικής του διαδικασίας. Η απόφαση αυτή - στο μέτρο που παρεμβαίνει σε θέματα καθαρά θρησκευτικού χαρακτήρα, και σε μια προσπάθεια να μειώσει το θρησκευτικό ρόλο του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποφαίνεται επί του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη, που ηγείται της Ορθόδοξης Εκκλησίας παγκόσμια, από τον 6ο αιώνα μ.Χ.

-Καλούμε την Τουρκία να αποδεχθεί το διεθνές καθεστώς και την εκκλησιαστική διαδοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναγνωρίζοντας το νομικό του καθεστώς, καθώς και το δικαίωμά του να εκπαιδεύει κληρικούς από όλες τις εθνικότητες. Τα περιουσιακά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πρέπει να επαναβεβαιωθούν και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης να πραγματοποιηθεί.

-Εκφράζουμε την ελπίδα ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο πνευματικός ηγέτης 300 εκατομμυρίων Χριστιανών Ορθοδόξων σε όλο τον κόσμο, θα αφεθεί ελεύθερο να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα και να εκπληρώσει την αποστολή του, σύμφωνα με το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

-Υπό το φως των συνεχιζόμενων ευρωπαϊκών προσπαθειών για την ενίσχυση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υποστηρίζουμε σθεναρά τη συνέχιση και τη διεύρυνση του "Ορθόδοξου διαλόγου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου", μιας διεθνώς αναγνωρισμένης πρωτοβουλίας με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα.

Όπως διαπιστώνετε ... ακατάσχετη φανφαρολογία , άλλωστε η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

Δ. Αρεοπαγίτου 3, Αθήνα, Τ.Κ. 11742, 2109249487-9, 2109249426 (fax), contact@dorabakoyannis.gr Δήλωση Προστασίας

YΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Προσωπικα στοιχεία

Translation

Free Translation

Αναγνώστες

AddThis

Share |

0 SAVAS

0 SAVAS
Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

TO NAYΑΓΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

VAS VAS .. 0 SAVAS

VAS VAS .. 0 SAVAS
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Blogs in Serras

Serres Blogs

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ